Mandalų paroda Dubingių bibliotekoje

Saulėtą spalio popietę bibliotekininkė Vanda Dubingių bendruomenės narius pakvietė į biblioteką. Čia buvo atidaryta grafikos dizainerės Eglės Stripeikienės mandalų paroda.

Autorė yra išleidusi trylika mandalų spalvinimo knygelių. Į jos gyvenimą mandalos atėjo spontaniškai, pradėjo kurti taip, kaip mokėjo ir įsivaizdavo. „Mandala – pasaulio vienovės simbolis“ – taip rašoma E. Stripeikienės svetainėje eglemandala.lt.

Išvertus iš sanskrito kalbos žodis „mandala“ reiškia apskritimą, ratą, susirinkimą. Mandalų galime rasti kiekvienos tautos darbuose. Lietuviška saulutė koplytstulpyje yra puikus mandalos pavyzdys.

Šveicarų psichologas filosofas Karlas Jungas rašė apie asmeninių mandalų svarbą ir prasmę. Čia ir dabar nupieštoje mandaloje galima pamatyti žmogaus emocinę būseną.

Eglė Stripeikienė maloniai paskolino savo darbus Dubingių bibliotekos parodai. Parodos dalyviai grožėjosi nuostabiais dizainerės darbais. Tapytos mandalos traukė akį, kvietė panirti į spalvų ir formų gelmes.

Bibliotekos globėja Jolanta Čeponaitė parodą papildė Eglės išleistomis spalvinimo knygelėmis ir pakvietė kiekvieną dalyvį prisiminti vaikystę ir pabandyti spalvinti mandalų šablonus. Kai rankose atsirado spalvoti pieštukai, visi nutilo, tarsi paniro į nuostabų spalvų pasaulį.

Kai kurie pasidalino savo vaikystės prisiminimais – vienai dalyvei reikėjo nupiešti morką, namuose ji neturėjo oranžinės spalvos ir nuspalvino morką raudonai. Ji labai stengėsi, bet rytojaus dieną buvo išbarta, kad tokių morkų nebūna. Taip buvo pabaigta mažosios dailininkės karjera. Šiandien ši moteris labai domisi mandalomis ir, kai tik užeina noras, tuoj jas spalvina.

Gal Eglės fantastiški darbai ir šis spalvinimo užsiėmimas buvo maloni valandėlė pabūti su savimi ir kitais bendruomenės nariais, o gal pradžia atrasti save kaip kūrėją.

Bibliotekininkė Vanda

Dubingių biblioteka

Verified by MonsterInsights