Nauji lietuvių autorių kūriniai /žiema

Rūta Sepetys

KUŽDESIŲ FONTANAS

Lietuvio ir amerikietės dukra Ruta Sepetys (g. 1967 m.) pasaulyje išgarsėjo istoriniu romanu Tarp pilkų debesų”. Knyga, pasakojanti apie lietuvių tremtį į Sibirą Antrojo pasaulinio karo metais, tapo pasauliniu bestseleriu ir buvo įtraukta į mokykloms rekomenduotinos literatūros sąrašą. „Kuždesių fontanas” yra naujausia, ketvirtoji autorės knyga.

1957-ųjų Ispanija. Generolo Fransisko Franko valdoma šalis, atsigavusi nuo karo baisumų, vis labiau traukia užsieniečius, ieškančius saulės, vyno ir pramogų. Tačiau patys ispanai tarsi apsigaubę tylos skraiste – jie turi savo nuomonę apie diktatorišką Franko režimą, kurią kruopščiai slepia ne tik nuo atvykėlių, bet kartais ir nuo kaimynų.

Aštuoniolikmetis Danielius Meitsonas – turtingo naftos magnato sūnus – su tėvais atvyksta į Madridą, tikėdamasis pažinti šalį, iš kurios kilusi jo motina. Jaunas, išvaizdus vaikinas, nuolat spragsintis fotoaparatu, iš karto patraukia viešbučio darbuotojos Anos dėmesį. Jai Danielius atrodo tarsi iš kito pasaulio.

Bendraudamas su Ana ir fiksuodamas Ispanijos kasdienybę fotojuostelėje, Danielius pamažu suvokia, kad turistams rodomas šalies portretas toli gražu neatspindi tikrojo šalies veido ir po sunkia tyla besislepiančios grėsmingos realybės.

Naujausioje knygoje R. Šepetys pasakoja skaudžią istoriją, besislepiančią tarp tamsių istorijos puslapių. Tikrais įvykiais grįstam romanui papildomo svorio suteikia dokumentiniai intarpai: ištraukos iš spaudos, istorinės nuotraukos bei autentiškos žinomų to meto žmonių citatos.

Autorė pasakoja jaudinančią istoriją, kurios poveikis dar didesnis dėl to, kad knyga yra apie menkiau žinomą istorinį laikotarpį. Užburiantis ir akis atveriantis istorinis romanas. – Booklist

Juozas Erlickas

Juozas Erlickas

PRANAŠYSTĖS

Knyga, kuri pakeis Jūsų charakterį, gyvenimo būdą, o gal net gyvenamąją vietą

K. Kaip sekėsi rašyti?
J. E. Gerai. Bet, aišku, stengiaus, kad nebūtų pernelyg gerai. Mat jei perskaitę knygą visi tik skėsčios rankom: „Geriau jau nebegali būti!”, tai kitos mano knygos nebeskaitys. Aš noriu palikti viltį.
K. Ką reikėtų žinoti žmonėms, kurie Jūsų knygą atsivers pirmąsyk?
J. E. Žmonės gali nieko nežinoti. Viskas jiems ten bus paaiškinta.
K. Ką daryti tiems, kurie knygos nespės įsigyti?
J. E. Nieko nebepadarysi. Teks susitaikyti su mintimi, kad gyvenimas praėjo pro šalį.

Algimantas Čekuolis

ANSELMO KUNTAPLIO NUOTYKIAI

Keturios naujos apysakos ir apsakymas, įkvėpti tikrų nepramanytų istorijų, autoriaus sutiktų žmonių ir išgyventų įvykių. Savita išskirtinė pasakojimo maniera, lengvas humoras, glaustas žodis, talpi mintis ir netikėta intriga.

Algimantas Čekuolis ne tik talentingas rašytojas, bet ir pusę pasaulio išmaišęs keliautojas, akylas tyrinėtojas ir smalsus žurnalistas. Taigi ši knyga – ir apie Antrojo pasaulinio karo įvykius išgyvenantį Algiuką, tarybiniais metais išaugantį į Algį (ar tik pats autorius nebus jo prototipas?), ir apie naivų provincijos jaunuolį Anselmą, kuris dorai nė nesuvokia, kaip įsivėlė į tarptautinius kontrabandos reikalus, ir apie Maskvoje veikiančią „barakudų” mokyklą ir merginą, kuriai tėvai kelia vienintelį tikslą: ištekėti už milijonieriaus.

Spalvingi veikėjai, nematyti kraštai, keisčiausi nutikimai šiose novelėse autoriaus taip meistriškai įpinami į kasdienybės audinį, kad dažnas mūsų pagalvos: šitaip tikrai galėjo nutikti. Net tik jam, bet ir man.

Dvi karikatūros

Algirdas Kaušpėdas

GYVENO KARTĄ BIČAS IR KAIMYNAS

Debiutuojančio grafomano Algirdo Kaušpėdo knyga „Gyveno kartą bičas ir kaimynas. Pokalbiai prie alaus” susideda iš 80 trumpų novelių, iliustruotų tragiškais architekto Arūno Kavaliausko piešiniais.

Knyga nežinia kodėl (įtariame, kad autoriai norėjo atrodyti mįslingai) suskirstyta į keturias „P” dalis: „Pasakojimai”, „Patyrimai”, „Patarimai” ir „Paraštės”.
Knyga neturi jokio siužeto ir jokios prasmės. Knygos herojai bičas ir kaimynas tyli arba kalbasi nuolatos gerdami alų. Taip jie, autorių teigimu, liudija meilę tautiniam aludarių paveldui ir išreiškia tylią buitinę rezistenciją esamam antialkoholiniam režimui.

Prie alaus aptariamos pačios įvairiausios nūdienos temos: nuo gyvenimiškų iki pseudofilosofinių, nuo anekdoto iki grotesko. Tai eklektiška, nenuoširdi, ironiška knyga. Todėl šią knygą patartina skaityti labai atsargiai, nedidelėmis dozėmis, nuolatos abejojant teikiamomis įžvalgomis. Primygtinai rekomenduojame, kritiškai įvertinus turinį, neišsiduoti, kad knyga jus papiktino (šią reakciją ir provokuoja autoriai), o su plačia šypsena pasiūlyti knygą perskaityti nieko blogo neįtariančiam artimui.

Knyga turėtų sudominti nieko neieškančius ir nemąstančius žmones, taip pat vietinius zombius, politikos ligonius, nevisaverčius, emigruoti pasiruošusius LR piliečius, žodžiu, daugelį Lietuvos skaitytojų.
Knyga aktuali ne dėl teikiamų atsakymų, bet dėl iškeltų klausimų! Visos šioje knygoje aprašytos istorijos nužiūrėtos realiam gyvenime, tačiau neturi nieko bendro su autorių biografija.

Leidėjas

popierinis laivelis vandenyje

Laima Lavaste

RYTOJAUS NIEKADA NEBUS

Niūrią lapkričio popietę tykų Kyžių kaimą sukrečia nekasdienis įvykis – randami du nužudyti paaugliai. Nusikaltimą imasi tirti garsus detektyvas ir žavi žurnalistė. Įtarimas krinta ant artimiausių šeimos narių…

Ar bus rastas vaikų žudikas? Ir kokias paslaptis slepia nužudytų vaikų motina Erika Jocienė? Nors romanas veda skaitytojus klaidžiais nusikaltimo atskleidimo labirintais, visų herojų gyvenimus ženklina jausmų pragarai ir santykių kūrimo kančios. Rašytoja savo epinėje Meilės ir Nusikaltimo istorijoje cituoja ir garsų norvegų detektyvų meistrą Jo Nesbo: „Gali būti, kad visų nužudymų pagrindinis motyvas yra 4N – Nepaprasta meilė, Neapsakomas geismas, Nauda ir Neapykanta. Nuolat kartojama, kad pavojingiausia yra Neapykanta. Ne. Pavojingiausia yra Nepaprasta meilė.“

Šis romanas skaitytojams primins garsiąją 2007 metų vaikų nužudymo bylą, kai du savo sūnelius pasmaugė jų motina Alma Jonaitienė-Bružaitė. Visi šios knygos herojai, jų vardai, gyvenimo įvykiai ir likimai yra išgalvoti, nieko bendro neturintys su tikrosios istorijos veikėjais. Kas vis dėlto nužudė vaikus?

LAIMA LAVASTE, garsi žurnalistė ir rašytoja, keturių bestselerių autorė („Linksma knyga apie suomius ir Suomiją“, „Skersgatvis dviem“, „Mes. Lietuviai.“, „Kalės istorija“), pristato naują kūrinį – detektyvinį psichologinį romaną. Ši intriguojanti istorija išlaikys jus įtampos spąstuose nuo pirmo iki paskutinio puslapio.

žmogaus siluetas

Sigitas Parulskis

DVIGUBO DUGNO KELEIVIAI

Savo istorijas šioje knygoje pasakoju dviem būdais, kiekvienas tekstas turi nuotrauką, o nuotrauka – tekstą, jie papildo, pratęsia vienas kitą, ieško bendrumo per asociacijas, užuominas, panašumus ar skirtumus.

Tarp vaizdo ir teksto… visada kažkas nutinka tarp vaizdo ir teksto, kažkas nuolat vyksta tarp dabarties ir praeities, dienos ir nakties, tarp lengvabūdžio dangaus ir nuodugnaus dugno, čia nuolat skleidžiasi vaizduotė, ilgesys, ironija, aistra ir melancholija, visa ši mūsų nepakartojama, tragikomiška kelionė – tarp vaizdo ir teksto, tarp patirties ir nebūties, dvigubo dugno sapne.                                                                                                                         Sigitas Parulskis

 Kiekviena S. Parulskio knyga yra įvykis lietuvių literatūroje. Tikime, kad ir ši knyga tokia; ypač įvertinant netikėtą jos turinį, pristatantį S. Parulskį ne tik kaip žodžio, bet ir kaip vaizdo meistrą. Arba meistrišką žaidėją žodžiu ir vaizdu. Žaidėją, kuris svarbus ne tik Lietuvos, bet ir pasaulinės literatūros kontekste – nes S. Parulskis yra kūrėjas, išeinantis iš vieno laiko, vienos erdvės ar vieno žanro rėmų.

Taigi, dėmesio! Prieš jus – S. Parulskis, poetas, prozininkas, dramaturgas, eseistas ir – fotografas.

Kunigas A. Toliatas

Algirdas Toliatas, Francesc Miralles, Lina Ever

RAMYBĖS TAU

Algirdas Toliatas (g. 1978 m.) gyvena ir dirba Vilniuje, bet yra žinomas ir mylimas visoje Lietuvoje. Trys jo pamokslų knygos – „Žmogaus ir Dievo metai”, „Gerumo liūnas”, „Šeštas jausmas yra pirmas” – nuolat perleidžiamos ir sulaukia vis naujų skaitytojų dėmesio.

Ši knyga – „RAMYBĖ TAU” – tarptautinis projektas, gimęs Vilniaus knygų mugėje. Parašyta ispanų kalba ir skirta pasaulinei auditorijai.

Apie ką kalba kunigas Algirdas Toliatas? Kaip visada įtaigiai ir užburiančiai?
Visų pirma – apie santarvę su pačiu savimi.
Tada ir pasaulis taps harmoningas.

Ir dar:
Kas atima iš mūsų ramybę ir laimę?
Ar reikia įrodinėti savo vertę?
Ar gali kliūtys gyvenime tapti galimybėmis?
Kodėl reikia paleisti praeitį ?
Kaip per smulkmenas nepamesti tikslo?
Ar verta siekti tobulumo?
Kaip išmokti ne tik žiūrėti, bet ir matyti?

„Su dėkingumu ir meile atsiduok tam, ką atneša nauja diena, ir susitaikysi ne tik su savimi. Susitaikysi su gyvenimu.”

Algirdas Toliatas

žmogus gamyklos fone

Šarūnas Jasiukevičius

ČERNOBYLIS

100 NUOTRAUKŲ IŠ ZONOS!

Sukrečianti, gyva ir atvira istorija apie Černobylio elektrinės avariją iš pirmų lūpų! Černobylis bebaimio šios pavojingos zonos „nelegalo” akimis.

Kodėl įvyko didžiausia branduolinė avarija žmonijos istorijoje, kaip buvo suformuota zona ir kaip pasikeitė pasaulis po katastrofos?

• Per parą evakuotas visas Pripetės miestas – 50 000 gyventojų…
• Dviejų metrų ilgio šamai aušinimo k analuose…
• Laukinės lūšies staugimas, girdimas nuo postapokaliptinio
• šešiolikaaukščio stogo…
• Ausį rėžiantys dozimetro įspėjimai…
• Radioaktyvus juodasis smėlis fabriko „Jupiter” rūsyje…
• Ugniagesių batai, keliantys potenciją?

Greičiausiai jūs beveik nieko nežinote apie Černobylį. Tik nuotrupas, detales, ištraukas iš konteksto. Tokio plataus ir išsamaus požiūrio į katastrofą Lietuvos pašonėje dar nebuvo publik uota. Tad kviečiame kartu su Šarūnu Jasiukevičiumi pasižvalgyti po neįtikėtiną apokaliptinį pasaulį, kurio gelmės net ir po 30 metų slepia daugybę paslapčių. Tapkite jų liudytojais.

„Kodėl Černobylis? Šis klausimas kyla daugeliui. Ko ten eiti, jei tyko tiek daug pavojų? Radiacija, laukiniai žvėrys, apleisti pastatai, teritoriją saugantys pareigūnai… Jei atvirai, atsakymo neturiu iki šiol. Tiksliau – turiu keletą, atradau juos per kelerius metus, bet negaliu pasirinkti galutinio. Manau, jų dar bus. Ko gero, visas versijas sieja viena sąvoka – postapokaliptinė romantika.”                                                                                                                     Šarūnas Jasiukevičius

ŠARŪNAS JASIUKEVIČIUS – verslininkas, režisierius, publicistas, išpopuliarėjęs TV laida „Praeities žvalgas”, dabar garsėjantis pramuštgalviškomis kelionėmis, kurias rengia žmonėms, turintiems „tvirtus kiaušus”, po visokiausius, pavojų knibždančius objektus (Černobylį, Arktį, Baikonūro kosmodromą). „Čia negalioja įprastos mūsų sociumo normos, čia neveikia įstatymai, čia nėra bankų, paskolų, mokesčių inspekcijos. Tai – tarsi kita visata su kitokiais dėsniais. Visiškas atitrūkimas nuo kasdienybės ir persikėlimas į kitą realybę vos per kelias valandas. Ką jau kalbėti apie jausmą, kai naktį apleistame Pripetės mieste užlipęs ant aukščiausio pastato stogo po kojomis matai miestą, kuriame kadaise gyveno beveik 50 000 žmonių. O dabar esi tik tu vienas. Ir tavo mintis pertraukia mieste besibastančio vilko kaukimas arba lūšies, kviečiančios jauniklius, miaukimas. Kirtęs Černobylio zonos perimetrą, suvoki, kad nuo šios akimirkos tik pats esi savo likimo šeimininkas. Kartais – ir kitų žmonių likimo šeimininkas. Dažniausiai, gatvėje sutikęs nepažįstamą žmogų, turi ribotą skaičių „ėjimų”. Tave saisto visuomenės normos, įstatymai, moralės nuostatos, įvaizdis, asmeninė legenda. Černobylio zonoje visa tai negalioja. Tai – tarsi kompiuterinis žaidimas, kuriame nėra galimybės išsaugoti prieš elgiantis rizikingai, todėl turi tik vieną bandymą. Tas absoliučios laisvės jausmas… Gal tai ir yra romantika? Tad kviečiu jus į įspūdingą, neįtikėtiną ir nuotykių kupiną kelionę po unikalią vietą – Černobylio zoną. Pažadu – bus įdomu, kartais baisu, kartais linksma. Tačiau abejingų neliks. Bent jau šito tikiuosi.”     

grotuotas atviras langas

                

Vytautas Čepas

SIENA

Sistema gina save, jiems nusišvilpt, kad galbūt ne tuos iki gyvos galvos į kaliūzę įgrūdo, svarbu nesugadinti reputacijos, bet kokia kaina išlikti. Siena, kurios net galingiausiu taranu neišversi: Prezidentas, Seimas, prokuratūra, slaptosios tarnybos – vienas kumštis… tai ką dabar darysi?

„Siena” – tai istorija, nutikusi Lietuvoje: pasakojimas apie nusikaltimus, kurių tinkamai neištyrus kalėti iki gyvos galvos buvo nuteisti trys jauni vyrai. Apie sunkiai besisukančią neįsivaizduojamo dydžio teisėsaugos mašiną, prieš kurią bejėgiai jaučiasi ne tik paprasti žmonės, bet ir jai priklausantys teisininkai.

Ar teisingumas gali klysti? Ką daryti, atsidūrus prieš neįveikiamą ir akliną sieną? Nemanykite, kad tai jūsų neliečia. Ši siena staiga gali iškilti prieš kiekvieną iš mūsų.

Vytautas Čepas – psichologijos mokslų daktaras, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, aštuonių knygų autorius. „Siena” – dokumentinis romanas, paremtas tikra istorija, su kuria susidūrė buvęs Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros ypatingai svarbių bylų tardytojas, Prezidento įkurtos grupės kovai su organizuotu nusikalstamumu vadovas, šiuo metu dirbantis kaip baudžiamosios teisės advokatas Egidijus Bičkauskas.

ranka su pjautuvu

            

Herkus Kunčius

GELEŽINĖ STALINO PIRŠTINĖ

Romano „Geležinė Stalino pirštinė“ ašis – Nikolajaus Ježovo (1895–1940) gyvenimas bei karjera, prasidėjusi Lietuvoje ir dramatiškai pasibaigusi Lubiankos kalėjime Maskvoje. Istorinių perturbacijų fone veikia ne tik proletariato vadai Leninas, Stalinas, Kalininas, Molotovas, Jagoda, Dzeržinskis ir kiti, bet ir prie komunizmo statybų prisidėję lietuviai Uborevičius, Putna, Vareikis bei III-ojo Internacionalo veikėjai Aleksa-Angarietis ir Mickevičius-Kapsukas.

Ježovo – Sovietų Sąjungos valstybės saugumo generalinio komisaro, NKVD narkomo, vadinto kruviniausiu Stalino budeliu, gyvenimo vingiai ir tapatybės paieškos, pasak knygos autoriaus, nebuvo paprastos. Teko perversti ne vieną archyvinį dokumentą, pasitelkti įvairų istorinių šaltinių.

Romanas apima laikotarpį nuo Ježovo gimimo Veiveriuose iki 1940 metų, kai svarbiausias Stalino represijų inžinierius pats tapo stalinizmo auka. Romano geografija apima ne tik Lietuvą, Rusiją, bet ir Kazachstaną bei nacistinę Vokietiją.

Herkus Kunčius – žymus prozininkas, dramaturgas, eseistas, vienas produktyviausių ir skandalingiausių lietuvių rašytojų, daugelio literatūrinių premijų laureatas.

Žmogaus siluetas juodame fone

      

Ignas Šeinius

SIEGFRIED IMMERSELBE ATSINAUJINA

Igno Šeiniaus tarpukariu (1934 m.) išleistas mokslinės fantastikos romanas „Siegfried Immerselbe atsijaunina” –  tai ankstyva, pranašiška ir satyriška polemika su Hitlerio Vokietijoje gimstančia nacizmo ideologija.

Pagrindinis romano veikėjas Siegfriedas Immerselbe – Miuncheno „Naujojo Antropologijos Muziejaus” direktorius, antropologijos profesorius, tikrų tikriausias nacionalsocializmo ir rasizmo ideologas. Tačiau po profesoriaus Gonzano pasiūlytos atjauninimo operacijos, kurios metu jam įleidžiama jaunos žydės hormonų, vyro mąstymas visiškai pasikeičia. Trisdešimčia metų atjaunėjęs ir žydiškais bruožais apdovanotas profesorius supranta, kad tautinė ir rasinė neapykanta – yra didžioji šių laikų pasaulio rykštė. Pasilikęs Italijoje Siegfriedas nusprendžia parašyti knygą “Pamatai naujai žmonijai”. Vis dėlto šias naujienas išgirdusi Vokietijos vyriausybė uždraudžia jam grįžti į tėvynę, kol vėl netaps grynu arijumi. Nors Siegfriedo veikalas išleidžiamas visose pasaulio šalyse, Vokietijoje jis lieka nepripažintas. Negana to, pagrindinis veikėjas įsimyli žydaitę Salomę, tačiau merginos tėvas nesutinka palaiminti jų santuokos, nes ši suteršianti žydiškos šeimos tradicijas…

                                                                      

Verified by MonsterInsights