Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje

mergaitė ir vienaragė

Mažoji vienaragė: kaip gera turėti draugų

Žvaigždelė – vienaragė. Bet ne tokia kaip visi: nemoka ji nei vaivorykštėmis šuoliuoti, nei padangėmis skrieti. Bet vieną kartą… Iš pačių aukštybių tiesiai mažajai vienaragei po kojomis nukrinta tikrų tikriausia žvaigždė! Ir jai taip reikia grįžti namo į žvaigždėtą dangų! Vienaragė skuba jai padėti – juk nepaliksi naujojo draugo bėdoje. Stebuklingas nuotykis prasideda!

„Mažoji vienaragė: kaip gera turėti draugų“ – žaisminga paveikslėlių knyga su miela istorija apie draugystę ir subtiliai švytinčiomis iliustracijomis.

miestas

Teresa Heapy, David Litchfield

Spindintis miestas

Nuoširdi ir jautri pasaka apie draugystę – „Spindintis miestas“ – pasakoja apie Peliuko ir Meškiuko kelionę į miestą, pavojus, nuotykius ir apie tai, kaip svarbu šalia turėti tikrą draugą.

Vieną dieną nuotykius mėgstantis Peliukas nusprendžia išvykti į nuostabų, šviesų nutviekstą, spindintį miestą. Iškeliauja jis kartu su savo geriausiu draugu Meškiuku. Mieste jie sutinka katę, kuri pasisiūlo jiems viską aprodyti ir supažindinti su miesto gyvenimu. Tačiau mieste ne viskas čia taip šviesu ir gražu, kaip atrodė iš tolo. Miestas, nors ir spindintis, slepia daugybę netikėtumų ir net pavojų… Peliukas supranta, kad tvirtas draugas čia jam reikalingesnis labiau nei jis galėjo įsivaizduoti.

tėtis ir vaikas

Tomas Dirgėla

Mano tėtis rašo knygą

Tomas Dirgėla – vaikų rašytojas, LRT radijo laidos vaikams kūrėjas ir vedėjas – geriausiai jauniesiems skaitytojams pažįstamas kaip detektyvinės serijos „Domas ir Tomas“ autorius. Pirmoji šios serijos knyga „Dingusios šluotos byla“ 2017 m. pelnė geriausios metų knygos vaikams premiją. Šiandien T. Dirgėla yra parašęs jau per dešimt vaikų mėgstamų kūrinių, o savo mylimą rašytoją skaitytojai atpažįsta net gatvėje ar prekybos centre!

Berniukas nesupranta, kodėl jo tėtis nerašo ‒ tik vaikštinėja po savo darbo kambarį pirmyn atgal! Tuo tarpu tėtis neranda įkvėpimo užbaigti pradėtos knygos…

Ką daryti, kai nieko nesidaro? Ogi eiti ir pažaisti!

Piplioteka??? Lapė bibliotekoje

Šššš! Tyliau! Pasilenk, o dabar atsargiai pasižiūrėk pro kampą. Ar matai tą patį, ką ir aš? Sakai, kad taip būti negali? Gali, gali! Juk ir tu esi smalsus ir mėgsti skaityti smagias knygeles, tai kodėl to negalėtų daryti lapė? Sakai, kad lapės į biblioteką nevaikšto? O tu vėl pažvelk iš už kampo. Juk ten tikrai lapė su knyga.

Tikras stebuklas bibliotekoje, ar ne?

mergaitė

Katarina Taikon

Katidzė

Vaikų namų prižiūrėtoja panelė Larson niršta – per dvidešimt penkerius darbo metus jai dar neteko matyti tokio išdykusio ir neklaužados vaiko kaip Katidzė. Siaubinga mergaitė!

Bet jei paklaustume vaikų nuomonės, greitai išgirstume, kokia Katidzė sumani, paslaugi, gera, kiek ji prisigalvoja pokštų ir nuotykių. Pati geriausia žaidimų draugė!
Ten, kur Katidzė, nėra laiko nuoboduliui. O ir jos pačios laukia visai nepaprastas gyvenimas. Koks?
Tuojau sužinosi!

šuo ir seklys

Marian Orlon

Seklys Noselė. Grojančio laikrodžio paslaptis

Kuba yra šuo. Paprastas, gauruotas kiemsargis, bet ponas Noselė jo neiškeistų net ir į gryniausios veislės atstovą – net ir tada, jeigu tas taurios veislės atstovas nešiotų ant kaklo brangakmeniais puoštą antkaklį. Nes Kuba – be daugelio kitų privalumų (ir kelių smulkių ydų) – turi vieną išskirtinę savybę: jis kalbasi su savo šeimininku!

Išskirtinio kalbančio šuns Kubos šeimininkas – taip pat ne pirštu penėtas! Susipažinkite su didžiuoju sekliu Ambraziejumi Nosele, nusikaltėlių siaubu, išsprendusiu ne vieną bylą. Seklys Noselė jau visai norėtų nebedirbti ir smagiai leisti laiką vaikštinėdamas po parką ar augindamas ridikėlius. Bet argi toks meistras ilsėsis, kai nauja paslaptis pati prašosi atskleidžiama?

berniukas ant dviračio

Tomas Dirgėla

Benas – sapnų siuvėjas


Visi vaikai ir net suaugusieji svajoja turėti kokių nors išskirtinių gebėjimų ir daryti netikėtus dalykus. Benas tai gali. Tačiau apie tai jis sužino tik po to, kai miršta jo tėvai. Senelis atskleidžia Benui, kad jis – nepaprastas vaikas. Beno galia susijusi su sapnais, jis gali susiūti nutrūkusį sapną ir taip leisti žmogui dar bent keletą minučių miegoti ir sapnuoti. Tačiau visi stebuklingi gebėjimai naudingi tik tol, kol jie yra gerų žmonių rankose.

Beno adata, kuria jis siuva sapnus, netikėtai pavagiama ir atsiduria turtuolių porelės rankose. Jie nukniaukia adatą, nes tingi rūpintis savo dukra ir galvoja, kad viskas būtų labai paprasta, jeigu duktė tiesiog miegotų, sapnuotų ir netrukdytų tėvams gyventi… Tačiau į blogas rankas patekusi sapnų adata tikrai neatneš gėrio. Benas ir jo senelis turės ją susigrąžinti bet kokia kaina.

vaikai

Jeff Kinney

Tikro draugo dienoraštis. Raulio Džefersono knyga

Prisimenate nevykėlį Gregą Heflį iš Jeffo Kinney „Nevykėlio dienoraščio“? Atėjo metas išsamiau susipažinti su geriausiu jo draugu Rauliu Džefersonu! Raulis nusprendė pats papasakoti jo draugystės su Gregu istoriją. „Raulio Džefersono knyga“ – tai Raulio ir Grego draugystės istorija Raulio akimis.

Gregas Heflis prirašė jau trylika dienoraščių, kuriuose uoliai žymėjo viską, kas vyksta mokykloje. Žinoma, jis ir toliau pasakos savo istorijas, tačiau užteks klausytis vien tik jo! Atėjo metas sužibėti geriausiam Grego bičiuliui – Rauliui!

Tiesa, geriausias draugas sutinka būti Grego biografijos kūrėju, todėl ir jo dienoraščio herojus bus… Gregas. Na, bet viskas suprantama – vieną dieną Gregas bus žymus ir turtingas, o Raulis galės girtis parašęs superžvaigždės pirmąją biografiją. Ko daugiau ir norėti!

mergaitė su skara

Deborah Ellis

Maitintoja

Kanados rašytojos Deborah Ellis apysakoje „Maitintoja“ pasakojama apie vienuolikmetę mergaitę Parvaną, gyvenančia su savo šeima nedideliame bute karo draskomame Kabule, Afganistane. Valdžioje – Talibano režimas. Parvana auga klausydamasi tėvo pasakojimų, kuris turguje uždarbiauja neraštingiems Kabulo gyventojams rašydamas laiškus arba juos perskaitydamas.

Apysakos „Maitintoja“ herojės gyvenimas gerokai pasunkėja, kai vieną dieną – dėl užsienyje gauto išsilavinimo – areštuojamas jos tėvą. Afganistane moterims neleidžiama iš namų išeiti be vyro, tad Parvanos šeima nebegali nei užsidirbti, nei nusipirkti maisto. Norint išgyventi Parvanai tenka nusikirpti plaukus, persirengti brolio rūbais ir apsimesti berniuku. Mergaitė tampa šeimos maitintoja – ji prekiauja turguje, ir, kaip ir jos tėvas, padeda neraštingiems tėvynainiams. Deborah Ellis apysakoje atskleidžia vaiko brendimą sudėtingiausiomis aplinkybėmis.

malūnas

Kristina Ohlsson

Zombių karštinė

„Zombių karštinė“ – 8-12 metų vaikams skirta pirmoji trilogijos dalis. Nedideliame miestelyje ima dėtis keisti šiurpoki dalykai ir pagrindinis herojus Hektoras sieks išsiaiškinti tų dalykų priežastis.

Ši vasara – karščiausia, kokią prisimena Eldsalos žmonės. Sunku ir suprasti, ar dėl prasidėjusių protu nepaaiškinamų dalykų kaltos perkaitusios miestelėnų galvos, ar išties miestelyje vyksta kažkas paslaptinga.

Vieną vakarą Herbertą aplanko keistuolis su dviem lagaminais – vienas iš jų ant slenksčio palieka tamsią dėmę labai panašią į kraujo klaną. Negana to, ramybės neduoda visur zujančios vapsvos ir paslaptingas gyventojus užpuolęs negalavimas – ligonio veidas išbala, o akys keistai parausta.

Tačiau tai – tik siaubingų įvykių pradžia. Netrukus Herbertas pamato gatve einantį bendramokslį, kuris nešasi negyvą kruviną triušį. Mūsų herojui daugiau ženklų nebereikia. Kartu su bičiule Sale jie įsirengia apleistame malūne slėptuvę – bendražygiai bandys aiškintis aiškintis gyvenimą aukštyn kojomis apvertusių įvykių paslaptis. Jie įsitikinę, kad yra saugūs ir jokie gyvi (ar negyvi) padarai jų nepasieks. Tačiau ar neklysta Herbertas, budamas taip optimistiškai nusiteikęs?

mergaitė ir žvaigždės

Kiran Millwood Hargrave

Žvaigždžių mergaitė

Saloje, kurios visi uostai uždaryti, pradingsta gubernatoriaus dukra. Jos geriausia draugė Izabelė prisijungia prie paieškos grupės. Gerai, kad Izabelė moka skaityti žvaigždžių kelius ir senus žemėlapius – Užmirštosiose srityse šie gebėjimai gali išgelbėti gyvybę. Ilgainiui Izabelė supranta, jog jos kelionės tikslas yra išgelbėti ne tik dingusią draugę, bet ir visą salą.

Rašydama autorė rėmėsi senaisiais Kanarų salų mitais, juos išradingai įpindama į pasakojimą. Iš kitų knygų paaugliams ši išsiskiria turtinga, vaizdinga, gyva kalba, sodriu pasakojimo stiliumi, originaliais naujadarais.

berniuko veidas

Lois Lowry

Žinianešys (trečioji ciklo „Siuntėjas“ dalis)

Miestelio ramybė sudrumsta. Utopinė jo bendruomenė anksčiau mielai įsileisdavo kiekvieną atvykėlį, o štai netrukus kelias į Miestelį svetimšaliams bus atkirstas. Nedaug kas, be Matijo, gali pereiti grėsmingąjį Mišką, todėl jam ir tenka išnešioti pranešimus, kad Miestelis bus uždarytas, ir pasistengti įkalbėti Aiškiaregio dukrą Kirą, kol dar nevėlu, grįžti kartu su juo. Bet šįkart ir Matijui Miškas labai priešiškas, skindamasis per jį kelią, vaikinas stato savo gyvenimą ant kortos.

žmonės

Karen M. McManus

Vienas iš mūsų meluoja

Ar pajėgsite išspręsti paslaptingos žmogžudystės mįslę? Atidžiai įsiskaitykite ir galbūt jums pavyks.

Pirmadienio popietę penki vyresniųjųu klasių mokiniai paliekami po pamokų. Tarp jų daiktų surandami telefonai, kurie griežtai draudžiami mokykloje.

Penketas paliktųjų:
Bronvina, protingoji, tikisi įstoti į Jeilį, niekad nenusižengė nė vienai taisyklei;
Edė, gražioji, lyg iš šampūno reklamos nužengusi blondinė;
Neitas, blogiukas, linkęs nusikalsti, jau dabar stebimas policijos dėl narkotikų prekybos;
Kuperis, sportiškasis, beisbolo aikštelės pažiba, mergaičių susižavėjimo objektas;
Saimonas, atstumtasis, mokykloje nekenčiamos apkalbų programėlės autorius.

Iš klasės, kurioje jie susirinko, Saimonas niekada nebeišeis… Tyrėjai sako, kad jo mirtis nebuvo nelaimingas atsitikimas. Jis mirė pirmadienį, o antradienį programėlėje planavo paskelbti pikantiškų žinių apie kiekvieną iš likusio ketvertuko. Staiga kiekvienas jų tampa įtariamuoju. O gal kažkas juos „pakišo“?

Visi turi paslapčių. Tačiau kaip toli galima žengti, kad jos liktų apsaugotos?

karys

Andrzej Sapkowski

Paskutinis noras (Ciklo „Raganius“ 1-oji knyga)


„Raganius“ – maginės fantastikos apsakymų romanas apie raganių Geraltą iš Rivijos. Geraltas – profesionalas, turintis magišką medalioną, raganiaus tikslas – sunaikinti pasaulyje tūnantį blogį. Tačiau ne viskas, kas slypi tamsoje, yra blogas, ir ne kiekvienas, kas atrodo gerai, – siekia gėrio.

„Paskutinis noras“ – pirmoji ciklo knyga apie raganių Geraltą iš Rivijos. Atėjo siaubingi laikai, aplinkui siautėja pabaisos ir ne paprasto burtininko jėgoms blogį įveikti, reikia profesionalo, meistriškai įvaldžiusio magiją ir kalaviją. Geraltas yra vienintelis, kuris gali visus išgelbėti.

šuo

Melvin Burgess

Mėjos angelas

„Mėjos angelas“ – „Heroino“ autoriaus Melvino Burgeso romanas, pasirodęs anksčiau, nei žymusis bestseleris. Tai – vaikams skirtas pasakojimas apie draugystę, ištikimybę ir meilę.

Temas sunkiai išgyvena tėvų skyrybas. Astma sergantis berniukas mėgsta būti vienas. Prieglobsčio jis dažnai ieško senoje, apleistoje Anavos sodyboje, kurios griuvėsiai dūla netoli miestelio. Tereikia perkopti nedidelę kalvą.

Vieną dieną griuvėsiuose sėdėdamas prie laužo berniukas netyčia nuslysta nepaprastu laiko koridoriumi. Jis atsiduria toje pat sodyboje, tačiau aplink siaučia karas. Ten jis sutinka iš subombarduoto rūsio išgelbėtą mergaitę Mėją, kuri negali pamiršti bombardavimo ir grįžti į normalų gyvenimą. Abu vaikus priglaudžia ūkininkas Semas. Vaikas kaip įmanydami stengiasi padėti vienas kitam.

Tačiau Temas nenori likti įkalintas praeityje ir, nepaisydamas graudaus Mėjos prašymo likti sodyboje, trokšta kuo greičiau grįžti namo. Ką nuspręs berniukas? Kas padės vėl atkelti laiko vartus?

„Mėjos angelas“ – neįprasta kelionės laiku istorija. Pagrindinis herojus Temas nenori pakeisti praeities tikėdamasis pokyčių dabartyje. Priešingai – žinodamas ir suprasdamas praeitį, jis sieks pakeisti vieną dieną. Romano autoriaus Melvinas Burgesas pasakoja nepaprastai jautrią dviejų skirtingame laike gyvenančių sielų meilę, draugystę ir… stebuklą, kurį pagimdo gerumas. 2002 m. romanas „Mėjos angelas“ buvo ekranizuotas.\

Verified by MonsterInsights