Knygos ant rankų

Paskutinį sausio penktadienį gimnazistės Paulina Šeferytė, Gabija Greičiūtė, Luknė bei Sara Grabauskaitės ir savanoriai Antanas Žukauskas bei Luknė Šeferytė kartu su Molėtų viešosios bibliotekos bibliotekininkėmis Janina Vyšniauskiene ir Janina Nariūniene buvome išvykę į  tradicinių amatų centrą „Meniškas kaimas“, kur sutikome centro edukatorę Liną Dieninę.

Ši intriguojanti vieta mums turėjo atskleisti paslaptis apie odininko dirbtuvę. Ir iš tiesų, pavadinimas nenuvylė — turėjome galimybę pasiklausyti apie odininko amatą, tačiau ne tik klausyti, bet ir pasigaminti pačių dekoruotą odinę apyrankę.

Išsimatavę odos juosteles tuojau kibome dekoruoti šių aksesuarų ir įmantrūs bei kiek paslaptingi baltų ženklai jau greitai puošė apyrankes.

Išbandėme deginimo techniką, kuri odai suteikė turtingą juodą spavą, detalėms galėjome naudoti skirtingų spalvų markerius bei dažus.

Smagu, kad galime pasidžiaugti tokiais autentiškais dirbiniais, kurie ne tik mus puošia, bet taip pat pasakoja apie protėvių baltų kultūrą. 

Ornamentai turi prasmę, senovėje žmonės mokėjo juos skaityti kaip tekstą, perduoti jais žinias. Neatsitiktinai tiek raidės, tiek ženklai vadinami vienu žodžiu — raštas.

Luknė Šeferytė

Molėtų bibliotekos savanorė

Verified by MonsterInsights