Saugesnio interneto savaitė Molėtų bibliotekoje

Molėtų biblioteka prisijungė prie vasario 10-15 d. skelbiamos Saugesnio interneto savaitės. Viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose vyko saugesnį interneto vartojimą skatinantys renginiai ir tiesioginės interneto transliacijos. Pasaulinės iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

Asmens saugumo duomenis ir privatumą pažeidžiančių grėsmių bei klaidinančio turinio internete apstu. Tačiau kritiškai vertinant turinį, žinant į ką atkreipti dėmesį, galima išvengti nemalonių incidentų. Svarbiausia – nuolatos domėtis saugaus interneto klausimais ir atkreipti dėmesį į specialistų rekomendacijas.

Filmas apie sunkų interneto švarintojų darbą

Vasario 13 d. rytą Moletų gimnazistai bibliotekos konferencijų salėje žiūrėjo Hans Block ir Moritz Riesewieck filmą Interneto valytojai.

Kas „išvalo“ mūsų socialinius tinklus nuo pornografijos ir smurto? Net sudėtingiausi algoritmai negali be žmogaus pagalbos iki galo nustatyti, kas peržengia neleistiną ribą. Kasdien Silicio slėnio kompanijoms iš Filipinų dirbantys „valytojai“ peržiūri tūkstančius vaizdų ir įvertina, kur baigiasi menas ir peržiangiam riba; kur baigiasi naujienų fiksavimas ir prasideda žiaurumo vaizdavimas vardan žiaurumo; kur baigiasi laisvė reikšti savo nuomonę ir prasideda manipuliacija faktais.

Už peržiūrą dėkojame “Nepatogiam kinui” ir Asociacijai „Langas į ateitį”, o gimnazistams ir mokytojoms — už kantrybę ir geranoriškumą.

Internetiniai sukčiai

Šių metų viena iš svarbiausių akcijos temų, aktuali ypač vyresnei auditorijai – internetiniai sukčiai. Situacijų pavyzdžiais ir patarimais, kaip apsisaugoti nuo įvairių sukčiavimo būdų virtualioje erdvėje, tiesioginės interneto transliacijos metu dalinosi Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius, Lietuvos banko ir kitų bankų specialistai. Transliaciją buvo galima stebėti ne tik Molėtų viešojoje bibliotekoje, bet ir filialuose Molėtų rajone.

Ar saugūs internete vaikai?

Kaip sukurti patikimą slaptažodį, kaip nepatikėti melaginga informacija internete, kaip neparsisiųsti viruso?

Visą Saugesnio interneto savaitę apie tai buvo kalbama bibliotekoje su vaikais. Nagrinėjome realias situacijas. Savo žinių užtvirtinimui sprendėme protų mūšio „Aš ir internetas“ klausimus, drauge aptarėme kiekvieną situaciją. Jaučiamės, kad interneto vairavimo teises išlaikėme!

Savarankiško mokymosi medžiaga suaugusiems

Tiems, kurie nori dar pagilinti žinias stiprinant savo saugumą internete, rekomenduojama mokomoji medžiaga prisijungusi.lt. Čia surasite informacijos apie etiško bendravimo principus internete, privatumo ir asmens duomenų apsaugos klausimus, informacijos apsaugą išmaniajame telefone, apsaugą nuo interneto grėsmių bei saugaus elgesio socialiniuose tinkluose ypatumus.

Molėtų bibliotekoje vykę Saugesnio interneto savaitės renginiai

D.VAL.RENGINYS VIETA
1111.00Tiesioginė transliacija: „Sukčiai internete: kaip apsisaugoti“ (Saugaus interneto savaitei)Informacijos skaitykla
1114.00Saugaus interneto pamoka netradicinėje erdvėje – bibliotekojeVaikų literatūros skyrius
138.10Filmo „Interneto valytojai“, rež. Hans Block, Moritz Riesewieck, peržiūra. N16
Konferencijų salė
1314.00Diskusija „Etiško bendravimo principai internete“. Saugaus interneto savaiteiInformacijos skaitykla
1314.00Protmūšis „Saugus internetas“Vaikų literatūros skaitykla
Verified by MonsterInsights