Pavasario naujienos Vaikų skaitykloje

miegantis šuo

Selemonas Paltanavičius

Kaip miega gyvūnai

O ar žinote, kaip miega gyvūnai? Ar kada pagalvojote, ką jie sapnuoja? Ne tik visiems mažiems vaikams, bet ir gyvūnams poilsis yra labai svarbus. Kai kurie žvėrys miega visą žiemą, kitiems užtenka snūstelėti vos kelias minutes.

Autorius Selemonas Paltanavičius knygelėje žvalgosi po gamtos pasaulį ir pasakoja kaip skirtingai miega įvairūs gyviai. Ar žinote, kad sliekas tikrai negali užsikloti šilta antklode ir užmerkęs akutes panirti į margą sapnų pasaulį? Sliekiukas susirango, aprimsta, pasidengia savo gleivėmis ir snūsteli posmelį. Prabudęs vėl rausia rudeninius lapus. Jam paros metas nėra svarbus, nes po žeme sliekas nemato šviesos.

Mažiesiems skaitytojams skirtoje Selemono Paltanavičiaus knygoje „Kaip miega gyvūnai“ autorius žaismingai pasakoja istorijas apie mus supantį gamtos pasaulį.

berniukas su gyvūnais

Virginija Šukytė

Stebuklinga diena

Kodėl neverta graužtis, jei kažkam nepatinki ar neįtinki?
Ir ką daryti, kai tave kažkas užgaulioja?
Tai žino voriukas Vaivoriukas ir papugiukas Vikis. Kaip pasikeičia gyvenimas, kai įveiki savo drovumą ir baimes, patyrė ruoniukas Rytys ir pelėdžiukas Mirksiukas. O kurmiukas Numis suprato, kodėl neverta pyktis su kaimynais. Ir dar sužinosite, kodėl vaikai mėgsta laižyti sniegą.

Dvylika nuotykingų pasakėlių, kurių herojai ne tik įveikia sunkumus, bet ir patiki, kad net nuobodžiausią dieną gali įvykti stebuklas, be kurio nebūtų ir pasakos.

pelėdžiukas su lazda

Marius Marcinkevičius

Kaip pelėdžiukas iš namų pabėgo

Pasitaiko dienų, kai nei namai, nei tėvai nemieli… Ir galvoje sukasi mintys, kaip būtų puiku nuo visų pabėgti… Taip atsitiko ir mažajam pelėdžiukui. Viską metęs, jis patraukė pats sau vienas į girią nuotykių ieškoti. Bėgiojo, paikiojo, medžiojo, kol… atrado geriausią draugę!

Šis nuotaikingas pasakojimas “Kaip pelėdžiukas iš namų pabėgo”skirtas 3–5 metų vaikams, nors patiks ir mokyklinukams, ir jų tėveliams ar seneliams.

Viltarė Jasinskytė

Jurgis Bielinis ir mažieji knygnešiai

Ši knyga “Jurgis Bielinis ir mažieji knygnešiai”– tai nuotykių kelionė laiko mašina, nukelsiančia vaikus į XIX amžių, kai Lietuva buvo okupuota Rusijos Imperijos, lietuviškos knygos uždraustos ir jas slapta pradėjo gabenti knygnešiai.

Keliaudami kartu su knygnešiais, vaikai supras ne tik kaip veikė knygnešių tinklas, kokiais būdais buvo gabenamos knygos, kaip jos buvo platinamos ir slepiamos, bet ir sužinos, kas buvo daraktoriai ir kam naudotas pūdas.

Pagrindinis veiksmas vyksta miškuose, senose trobose ir bažnyčiose. Būtent šios vietos buvo labiausiai susijusios su knygnešių kasdienybe.

berniukas su katinu ir pelyte

Benas Bėrantas

Ponas Kampas

Ką veikti, kol tėvai liuoksi kaip saulės zuikučiai ir vieną po kitos krauna dėžes, nes tuojau reikės kraustytis? Jovarui labiausiai patinka piešti, tad jis čiupo kreidelę ir ėmė marginti sieną kampe. O ką dar daryti, kai pripiešei visus namie esančius lapus?

Jovaras nupiešė akis, nosį, ūsus ir, žinoma, plačią šypseną.

O tada piešinys tarsi… SUMIRKSĖJO. Ir PASISVEIKINO:
Labas! Aš – ponas Kampas!

O kas buvo toliau?

mergaitė su plakatu rankoje streikuoja

Zoe Tucker. Zoe Persico

Greta ir milžinai

Greta gyveno gražiame miške, bet jo vos nesunaikino Milžinai. Vos įžengę į mišką, jie ėmė kirsti medžius ir statytis namus. Paskui jie iškirto dar daugiau medžių ir pasistatė didesnius namus. Namai virto kaimais, o kaimai – miestais, kol beveik nebeliko medžių.
Laimė, Gretai kilo mintis…

Ši įkvepianti knyga perpasakoja Nobelio premijai nominuotos Gretos Thunberg istoriją ir yra skirta 4-7 metų vaikams.

berniukas su drakonu

Andy Shepherd

Berniukas, kuris augino drakonus

Kas auga jūsų senelio sode – įprastos obelys, kriaušės ir slyvos? Štai Tomo senelio sodas tikrai stebuklingas! Knygoje „Berniukas, kuris augino drakonus“ sužinosite, kokie nepaprasti dalykai gali užaugti ant medžio.

Tomas turi augintinį! Ne, ne šunį. Ne, ir ne katę. Ir net ne žiurkėną ar egzotišką tarantulą! Jis augina…drakoną!

Tomas neįtarė nieko bloga, kai iš senelio sodo į namus parsinešė keistą vaisių. Netrukus iš jo “išsirito” ne kas kitas, bet nedidelis drakonas! Tomas pavadina naująjį draugą Blyksniu ir… daugiau niekada nebebus nuobodu! Juolab, kad senelio sode ant keistojo medžio auga ir daugiau neįprastų vaisių. Ar kiekviename iš jų yra drakonas?!

Jei nori auginti drakoną, jokiu būdu nesakyk apie tai mamai. Verčiau atsiversk „Berniukas, kuris augino drakonus“ ir sužinok, kaip su šiais neklaužadomis sekėsi Tomui. O juokingų nutikimų čia netrūks – drakonai prikakos į tėčio košę, nusvils antakius, vaikysis po namus katę… O kai Tomas sutramdys Blyksnį, į šaunią kompaniją ims prašytis nauji bičiuliai. Pasiruošk, nes skaitant šią knygą bus tikrai karšta.

vaikai keliauja

Dovilė Junigeda

Kalno durys

Veliuona, 1988-ieji. Nėra mobiliųjų telefonų, kompiuterių, nedaug automobilių. Užtat vaikai turi daug laiko žaidimams lauke! Trys geriausi draugai – Vilė, Teklė ir Simas – vieną naktį Ramybės kalne randa duris. Jie net neįtarė, kad už durų – tunelis, o tunelio gale… nesakysime, kas! Draugai pakliūva ten, kur atsidurti niekuomet net nesvajojo – ir prasideda neįtikėtini, nepaprasti trijų draugų nuotykiai ir jų draugystės išbandymai.

Nori žinoti, kaip Vilė, Teklė ir Simas susitiko su Didžiąja Ragana? Kaip apgavo kryžiuočių ordino magistrą? Kaip surado stebuklingą kaukolę? Kaip pakliuvo ten, kur nė vienas gyvas žmogus nėra buvęs?

„Kalno durys“– tai tavo vartai į stebuklingą ir labai juokingą kelionę!
Vienas, du, trys… durys atsiveria!

meška važiuoja dviračiu

Selemonas Paltanavičius

Brunas

Brunai, negi tu nežinai, kad meškos žiemą miega? – paklausiau jo.
– Nea, – jis pakraipė galvą. – Aš nežinau, ką daro meškos. Aš tik žinau, ką daro žmonės.

Brunas – ne šiaip rudasis lokys, o pati tikriausia cirko žvaigždė. Moka ir šokti, ir dviračiu važiuoti, ir vaikus prajuokinti.
Tiksliau, mokėjo. Cirko direktorius nusprendė, kad Brunui jau metas išeiti pensijon. Ir išvežė meškiną į girią.
O iš kur Brunui žinoti, kaip tikri lokiai gyvena miškuose, kai visą gyvenimą praleido cirke?

berniukas su žiebtuvėliu

Tom Fletcher

Girgždukai

Įsivaizduokite – vieną gražią dieną atsikeliate ir pasaulis visai nebe toks, koks buvo vakar, nes dingo… jūsų tėvai! Staiga niekas nebesibara ir neliepia valgyti košės. Sakote, skamba visai neblogai? Vis dėlto realybė kiek kitokia – juk pačios kojinės neišsiskalbs ir pietūs nepasigamins!

Kai taip nutinka Vifingtono miestelyje, čia greitai įsivyrauja chaosas. Paslaptingas neva tėvų paliktas raštelis skelbia, kad pasaulis nuo šiol priklauso vaikams, tačiau Liusė nujaučia, kad jį sukurpė visai ne suaugusieji. Ir dar tie keisti po lova tūnantys ir visiems vaikams besivaidenantys padarai… Kvepia šiurpia detektyvine istorija!

mergaitė su lape

Barbara O’Connor

Noras

Jei kas Čarlės paprašytų išvardinti tris mėgstamiausius užsiėmimus, ji atsakytų: futbolas, baletas ir muštynės. Bet tik vienas iš šių trijų atsakymų teisingas.

Čarlė dievina muštynes. Jai nerūpi, ar naujoje mokykloje turės draugų. Bet tikrai niekas nedrįs blogai elgtis su Čarle Ryz.

Vis dėlto Čarlė tik iš pirmo žvilgsnio atrodo pikta ir bjauri. Juk vis dėlto sugebėjo rasti draugą ir net prisijaukinti benamį šunį.

Dar ji žino labai daug būdų sugalvoti norą. Ir tiki, kad jei patį didžiausią norą kartosi kasdien, vieną dieną jis būtinai išsipildys.

vaikai plaukia su plaustu

Maria Parr

Vaflinės širdelės 2. Vartininkas ir jūra

Atsiradus naujam futbolo treneriui, dvylikametės vartininkės Lenos Lid gyvenimą užtemdo juodi debesys. Jos kaimynas Trilė laužo galvą, kaip padaryti įspūdį klasės naujokei. O jo senelis, nepaisydamas garbaus amžiaus, leidžiasi į žuvies milžinės medžioklę jūroje.

Šiais metais Lenai, Trilei ir seneliui tenka pakovoti patiems su savimi ir su gamtos jėgomis. Nes kas gi belieka, kai, rodos, niekas nesiseka, o visiems nė motais, ką iš tiesų sugebi?
Juk nevalia pasiduoti. Kaip Lena Lid sako: Tiems priekyje, velniai griebtų, jau pats laikas išsibudinti!

pingvinas skrenda lėktuvu

Alex T. Smith

Ponas pingvinas ir paslapčių tvirtovė

Tai – ponas Pingvinas. Jis, žinoma, yra pingvinas – bet ne tik. Jis dar ir profesionalus nuotykių ieškotojas. Tik dažniausiai nuotykių ieškoti jam nė nereikia – šie susiranda jį patys.

Kaip tik dabar, kai skaitote šį sakinį, ponas Pingvinas atplėšia graudų laišką nuo Diterio Štrudelio, kurio mylimas žiurkėnas DINGO. Ir ne tik jis, bet ir dar daugybė kitų naminių graužikų. Diteris labai ilgisi savo Pulkininko Kuokštuotos Sėdynės (toks žiurkėno vardas) ir prašo jį surasti. O pono Pingvino laukia naujas ypatingas (ir labai pavojingas) nuotykis!

mamutas neša mergaitę ant nugaros

David Walliams

Ledo pabaisa

Arktyje atrasta ledo pabaisa!

Niūraus karalienės Viktorijos laikų Londono gatvėse – tamsu, šalta ir vieniša. Ypač jei esi našlaitė ir tau tik dešimt metų. Kaip Elzė, gyvenanti Kirmėlynėje – baisiausioje našlaičių prieglaudoje, kokią tik galima įsivaizduoti. Bet Elzė, nors ir alkana, mušama bei suvargusi, taip lengvai nepasiduoda. Ji sugeba pabėgti iš prieglaudos ir viena klajoja šaltomis Londono gatvėmis. Vienintelis jos prieglobstis – Gamtos istorijos muziejus, o vienintelis žmogus, į Elzę žiūrintis draugiškai – kvaištelėjusi muziejaus valytoja Dotė. Visas Londonas apimtas jaudulio! Į Gamtos istorijos muziejų atkeliauja Ledo Pabaisa – mamutas, miręs prieš 10 000 metų, tačiau puikiausiai išsilaikęs iki šių dienų. Elzė privalo jį pamatyti! Ir ne tik. O kas, jei pavyktų šį vargšą gauruotą mamuto mažylį… atgaivinti?
Taip prasideda didysis jos gyvenimo nuotykis!

“Ledo pabaisa“ – neįtikėtinai juokinga istorija apie našlaitę, jos draugus ir mamutą!
Paskaitykite! Sužinokite!

namas miške naktį

Ignė Zarambaitė

Juodavandeniai

Man šešiolika, o jau antrą kartą pradedu gyvenimą iš naujo. Pirmas buvo, kai iš čia išvykau, antras – sugrįžus.
Taigi turiu paslaptį. Visi jų turi, ar ne? Tamsių ir dar tamsesnių.
Dalį paslapčių, regis, slepiu pati nuo savęs. Yra dalykų, kuriuos bandau prisiminti, bet prieš akis – tik juodas vanduo. Bandau klausti draugų, bet jie tik žiūri į mane ir tyli.
Žmogus – kaip upė, kartoju sau. Ar gali viena upė praryti kitą?

juodas paukštis tupi medyje

Otfried Preusler

Krabatas

Kai keturiolikmetis Krabatas susapnavo vienuolika varnų, kviečiančių atvykti į Švarckolmo malūną mokytis burtų, tiesiog apsivertė ant kito šono ir miegojo toliau. Maža ko prisisapnuoja.

Bet kai sapnas vis nesiliovė kartotis, jis nusprendė nuvykti į tą malūną ir pasižiūrėti.

Kad čia reikia sunkiai plūktis dienomis ir naktimis, o meistras per pamokas paverčia juos varnais – nieko baisaus. Kad kiti mokiniai atrodo įsibauginę ir nenori pasakoti, kas iš tiesų vyksta malūne, irgi nieko tokio.

Bet čia iš tiesų dedasi keisti dalykai. Be galo keisti. Krabatas pasiryžta visas užburto malūno paslaptis išsiaiškinti – net jei tai būtų gyvybės ar mirties klausimas.

Šioje istorijoje “Krabatas, arba treji metai užburtame malūne” dera senovės legendos, paslaptingi sapnai, pavojingos užduotys, sunkus darbas ir tarp mokinių tvyranti įtampa. Ne veltui ši paaugliams skirta Otfriedo Preußlerio knyga laikoma vokiečių vaikų rašytojo kūrybos viršūne.

paaugliai

Asta Miškinytė

Bitlas, Ana Orka ir aš

Romanas „Bitlas, Ana Orka ir aš“ – tai vieno paauglio istorija, tai pasakojimas ne tik apie sudėtingą paauglio gyvenimą, bet ir apie visų jį supančių žmonių nelengvus išgyvenimus. Paauglystė kelia galvos skausmą ir patiems šešiolikmečiams, ir jų tėvams. Kiekviena romane vaizduojama šeima – „probleminė“, ir visose vyksta karas be taisyklių. Nesvarbu, ar tai būtų pasiturinti, prabangoje gyvenanti šeima, ar nepriteklių ir skurdo varginama sutuoktinių pora…

Savo istoriją knygoje pasakojantis herojus – manipuliuotojas, melagis ir prisitaikėlis. Taip ir nesužinosite jo vardo, nes vis tiek jo neatsimintumėte. Tačiau tikrai atmintyje išliks pasakojimas apie jo tragišką gyvenimą ir nelaimingą meilę. Ji skausminga, atpažįstama, o kartais… juokinga.

Knygos veikėjas įsivels į tikrą nusikaltimą, o atsakomybės bandys išvengti. Jis slėpsis už vaidmens, kurį įprato vaidinti prieš kitus. Vienišas ir nelaimingas herojus darys klaidas, kurių pasekmės persekios jį visą likusį gyvenimą. O visa tai, ką galėjo gauti būdamas nuoširdus, teks išsiovoti pačiu skausmingiausiu būdu.

Verified by MonsterInsights