Renata Šerelytė „Pro rūdijančią naktį“

Renatos Šerelytės knyga „Pro rūdijančią naktį“ pagrįsta paskutiniojo Lietuvos partizano Antano Kraujelio gyvenimo faktais.

 Dvi romano pasakojimo gijos apima skirtingus praėjusio amžiaus dešimtmečius: paskutiniojo Aukštaitijos partizano istoriją ir istoriją vaiko, gimusio brandžiu sovietmečiu. Kas sieja slogius pokario metus ir sovietmečio stagnaciją? Partizano likimą ir vaiką, iš kurio atminties ištrinta tautos istorija? Rūdžių ėdamą naktį ir naująjį rytą, kurio pažadas niekados nemiršta? Toks knygos siužetas.

Antano Kraujelio asmenybė mane patraukė jau seniai. Nė nežinau, kada pirmą kartą apie jį išgirdau, kada perskaičiau pirmuosius puslapius apie jo gyvenimą. Jis iš pradžių pasirodė labai dramatiškas: ko verta vien scena, kai artimas draugas jį išduoda – šauna į nugarą. Paskui – tragikomiškas (kai ateina persirengęs moterimi, ant krūtinės pasikabinęs granatas). O galiausiai ėmė atrodyti, kad Antanas yra senas mano pažįstamas. Patiko linksmas jo būdas, imponavo geležinė valia ir drąsa.

Gaila, kad jis nepaliko dienoraščio  kaip Lionginas Baliukevičius-Dzūkas, Adolfas Ramanauskas-Vanagas. …dienoraštis galėjo būti  ir liūdnas, ir linksmas, ir gal net kurioziškas, nes Antanas buvo ne tik labai valingas, drausmingas, nuovokus, giliai tikintis, bet ir linksmas žmogus, turėjo puikų humoro jausmą ir mėgo krėsti rizikingus pokštus…“    Autorė         

Su partizano Antano Kraujelio gyvenimu ir veikla susijusiai medžiagai studijuoti ir knygai rašyti Lietuvos kultūros taryba 2018 m. jai skyrė individualią stipendiją.

Paskutiniojo Lietuvos partizano Antano Kraujelio-Siaubūno, žuvusio 1965 metų kovo 17 dieną, palaikai 2019 m. vasarą buvo aptikti Vilniaus Našlaičių kapinėse, tų pačių metų rudenį perlaidoti Vilniaus Antakalnio kapinių Lietuvos kariuomenės karininkų kvartale.

Verified by MonsterInsights