Nauji lietuvių autorių kūriniai/ balandis

Akis virš palmių

Kristijonas Kaikaris

NĖRA VIETOS DVIEMS

Kartais atsitinka neįtikėtinų dalykų. Tokių neįtikėtinų, kad nebelieka nieko kito, kaip tik patikėti.

Praradęs darbą ir išsiskyręs su mergina Baltimorėje Nikolas atvyksta į egzotiškąjį Tailandą. Siaučia audra, lėktuvas vėluoja pusę paros, tačiau kitaip Nikolas nebūtų susipažinęs su žavia norvege Hilde. Atrodo, kad sulig „Full Moon” švente Samujaus saloje prasideda pačios nuostabiausios atostogos…

Tačiau Tailando įlankoje vyksta keisti dalykai – kaip į vandenį dingsta du Hildės draugai, o ieškodamas jų Nikolas aptinka tai, kas Žemėje gali sukelti baisią katastrofą.

Nikolas priverstas įveikti nežinomybę ir susidoroti su iššūkiais, kurie jį nubloškia net į tolimąjį Kazachstaną. Iš ten Nikolas turi pargabenti į Tailandą kai ką, kas yra pavojingiau už narkotikų kontrabandą.

Ir tai dar ne viskas… Paslaptingoji JI laukia Nikolo pagalbos. Kas JI ir iš kur JI atsirado?

Kristijonas Kaikaris – baigęs medicinos studijas Vilniaus universitete, dirbęs žurnalistu, vadovavęs informacinių technologijų ir aviacijos įmonėms, ilgametis „Formulės–1″ komentatorius, automobilių sporto, slidinėjimo ir povandeninio nardymo entuziastas, gyvenęs JAV, Tailande, Vietname ir Kazachstane, prisiekęs keliautojas ir svajotojas – savo turtingą biografiją papildo kaip rašytojas, debiutuojantis su veiksmo trileriu, kupinu kvapą gniaužiančių nuotykių su mistikos ir fantastikos elementais.

Žuvis ir raktas lėkštėje

Liudas Dapkus

ŽUVIS, KURI SUPAINIOJO DURIS

Smeigtukų spiečius ant pasaulio atlaso. Stalčiuje čežantys būsimos kelionės bilietai. Dar nepatirto nuotykio laukimas. Nueito kelio dulkės ant patikimų žygio batų. Visa tai – ir gerokai daugiau Liudo Dapkaus knygoje „Žuvis, kuri supainiojo duris. Ir kitos 69 istorijos iš šešių žemynų”.

Tai – pasakojimai iš rojumi vadinamų salų ir kruvinų karo žemių. Įvykiai padangėse ir urvuose, tviskančiuose rūmuose ir purvinose žeminėse. Susitikimai su keistuoliais ir genijais, skurdžiais ir milijonieriais. Akistatos su pasauliu ir pačiu savimi. Trumpos istorijos, tarytum minčių žemuogės, suvertos ant gyvenimo smilgos. Prisirpusios uogos, kurias vieną po kitos traukiau iš kibių žolės pirštukų. Lyg tos pačios rūšies, bet nepanašios viena į kitą, nesvarbu, kad sunokusios toje pačioje pievoje. Šitos istorijos nutiko įvairiais laikais, kai kurios netgi labai seniai, nors rašant atrodo, lyg viskas būtų buvę aną mėnesį, – turiu tokią savybę įsiminti žmones, detales ir pojūčius, lydėjusius tuos įvykius. Knygoje jos rikiuojasi ne chronologijos, o abėcėlės principu. Nuo Afganistano iki Zimbabvės. Todėl skaityti galima kaip poezijos rinkinį. Arba dienoraštį, kurį kažkas lengvai išardė, o paskui suklijavo štai tokia mokykline tvarka”.

Liudas Dapkus

Algirdas Kumža

HIMALAJAI

Iš ekspedicijos į Sisia Pangmą – vieną aukščiausių pasaulio viršūnių Himalajuose – Algirdas Kumža parsivežė dienoraštį. „Tarytum kelionių romaną, kur visi įvykiai ir veikėjai tikri, – knygą „Himalajai. Vienos ekspedicijos dienoraštis” pristato autorius. – Žygio dienas aprašydavau triukšmingose Katmandu kavinėse, autobuse pakeliui į Tibetą ir aukštai kalne, nuvirtęs ant akmenų, sniego ar ledo. Net artėdamas prie aštuonių tūkstančių metrų ribos, vadinamosios mirties zonos, naktimis išsitraukdavau nutrintą liniuotą sąsiuvinį ir tamsoje pieštuku parašydavau keletą žodžių. Nieko neprikūriau ir nieko nenutylėjau. Norėjau, kad skaitytojas keliautų kartu su manimi: girdėtų dundančias lavinas, matytų atsiveriančius ledo plyšius, o nuo deguonies stygiaus jam įkyriai spengtų smegenys.”

Tai – antras šio dienoraščio leidimas, papildytas pasakojimais, ką autorius ir knygos herojai patyrė per penkiolika metų, praėjusių nuo ekspedicijos. Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis iš šio žygio bei kitų kelionių.

Algirdas Kumža – keliautojas, tradicinio Korėjos mokymo kuksando meistras, knygų “Kuksando. Kelio knyga” ir “Rasa. Po angelo sparnu” autorius. Ambasadorius, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras
………

„Algirdas Kumža – savo gyvenimo kelio ieškantis žmogus. Prieš dvidešimt metų pakviečiau Algirdą kartu pakeliauti po Nepalą. Už Himalajų jis užsikabino ilgam. Himalajai jam atvėrė horizontą, kelio kryptį dvasinio tobulėjimo, kūno jaunystės ir žmogiškosios išminties link. Ši knyga – įtikinamas liudijimas, kad gyvenimas yra nenuspėjamai įdomus ir nepaliaujamai mus grūdinantis kelias”.

Algirdas Kaušpėdas

„Algirdas man visada buvo nuo Žemaitijos Himalajų – nuo Varnių ir Medvėgalio. O dabar paaiškėjo, kad jis tikrai Himalajuose… Tada jau mano fantazijos – apie Bronislovo Grombčevskio iš Kaunatavos pirmą kartą pasaulyje aprašytą pasaulio stogą – Pamyrą. O prisimeni ir Pilsudskį, Juzefo brolį Bronislovą, aprašantį Japonijoje ainus. Algirdas nerimsta kaip ir anie didieji žemaičiai. Jo knyga – kaip intriguojantis nuotykių romanas, kurį skaitydamas pats pasijusi išėjęs į Himalajų platybes.”

Alfredas Bumblauskas

Skirmanto Pabedinskas su fotoaparatu

Skirmantas Pabedinskas, Zina Paškevičienė

ISTORIJOS, KURIŲ JUMS NEPAPASAKOJAU

Penkiasdešimt metų atidavęs Lietuvos televizijai ir 2019 m. vasarą paprašytas iš jos išeiti, ne kartą už originalius reportažus apdovanotas Lietuvos nusipelnęs žurnalistas Skirmantas Pabedinskas nenori tyliai atsisveikinti su žiūrovais. Jo veidas ir balsas pažįstamas visiems Lietuvos žmonėms, su jo reportažais užaugo kelios kartos.

Tai žmogus legenda, sukūręs beveik 26 000 reportažų ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Kanadoje, Japonijoje, Italijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Filipinuose, Vietname ir patyręs daugybę nuotykių, likusių už kadro.

Ši knyga apie tai, kas nepasakyta ir neparodyta – neįtikėtinos situacijos, intriguojančios istorijos. Skirmanto istorijos neišgalvotos. Jos tikros, su tikrais herojais ir tikrais vardais.

antraštė

Linas Kojala

BALTIEJI RŪMAI IR LIETUVA: BUSHAS, OBAMA, TRUMPAS…?

Kaip Billo Clintono požiūrį į Baltijos šalis pakeitė kelionė traukiniu gurkšnojant arbatą iš samovaro? Kokį Lietuvai svarbų sprendimą Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete priėmė George’as W. Bushas? Kodėl Lietuvos prezidentė nepanoro susitikti su Baracku Obama? Kas mūsų laukia Donaldo Trumpo, kuris didžiuojasi esąs neprognozuojamas, eroje?

Tai knyga, siekianti atsakyti į šį bei kitus klausimus, susijusius su JAV požiūrio į Lietuvą raida per pastaruosius dešimtmečius. Galingiausia pasaulio valstybė ir jos lyderiai turi milžinišką įtaką, ir ne taip retai jų politinėje darbotvarkėje atsidurdavo su Baltijos valstybėmis susiję klausimai. Juos sprendžiant paaiškėdavo, kad JAV užsienio politika yra donkichotiška – siekianti platesnių tikslų nei vien pragmatiniai interesai. Vis dėlto kyla abejonių, ar šiuolaikinių globalių iššūkių ir šūkio „Amerika – pirmiausia!” akivaizdoje tam neiškyla pavojų.

Keliaudamas ir dirbdamas analitinį darbą JAV knygos autorius susitiko su aukščiausio rango pareigūnais, tiesiogiai dirbusiais su JAV prezidentais bei formavusiais Vašingtono požiūrį į Lietuvą. Nuo tvirto patikinimo, kad sąjungininkų statusas neginčijamas, iki nerimo krislo, kad šiais laikais viskas pernelyg greitai keičiasi – tokia šiek tiek dviprasmiška daugelio susitikimų nuotaika.
Knyga skirta plačiajai skaitytojų auditorijai, norinčiai geriau suprasti kintantį JAV vaidmenį pasaulyje, prezidentų mąstymą formuojant užsienio politiką, taip pat JAV ir Lietuvos santykių praeitį, dabartį bei ateitį.

Linas Kojala – Rytų Europos studijų centro direktorius, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, asocijuotasis ekspertas JAV Harvardo universiteto Daviso Rusijos ir Eurazijos studijų centro Derybų darbo grupėje, taip pat Užsienio politikos tyrimų institute. Gavęs prestižinę Fulbrighto stipendiją mokėsi Harvardo universitete JAV. Vadovavo įvairiems tarptautiniams projektams, rengė akademinius tekstus, buvo kelių monografijų bendraautoris. Komentuoja tarptautinės politikos aktualijas Lietuvos ir užsienio žiniasklaidoje, yra parengęs tekstų ar komentarų tokioms žiniasklaidos priemonėms kaip CNN, BBC, Vokietijos, Prancūzijos, Nyderlandų visuomeniniams transliuotojams.

Knygos „Europa? Pokalbiai su prezidentais, ministrais, patarėjais ir taksistais apie mūsų ateitį” („Tyto alba”, 2019) autorius. 2019 m. „Delfi” portalo surengtoje apklausoje pripažintas trečiu įtakingiausiu Lietuvos visuomenininku.

moteris gulinti ant vynų tūzo kortos

Jolanta Vilkevičiūtė

MIRTIS TARP ŽVAIGŽDŽIŲ

Ryte radusi du vidurnaktį praleistus draugės Erikos skambučius Gabrielė nutaria ją aplankyti. Pravėrus draugės buto duris merginą apima slogi nuojauta. Ji pasitvirtina – miegamajame, ant lovos, vilkėdama senamadišką nuotakos suknelę guli Erika… nebegyva. Ar tai savižudybė? O jei ne, tai kas ir kodėl nužudė šią jauną, gyvybingą moterį? Kiek toli galima nueiti norint susigrąžinti mirties sunaikintus jausmus? Kiek iš tiesų galima pažinti žmones, kuriuos laikome pačiais artimiausiais savo gyvenime?

Tai įtemptas pasakojimas apie meilę ir neapykantą, iš proto vedančią aistrą seniai prarastai moteriai, fatališką tikėjimą meno amžinumu ir metų metus slepiamas, tačiau vis tiek galiausiai į viešumą išnyrančias šeimų paslaptis.

Autorė baigusi Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Ilgą laiką dirbo teisininke, šiuo metu dėsto teisės dalykus Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje ir Vilniaus universiteto Kauno fakultete. „Mirtis tarp žvaigždžių” – trečioji jos knyga. Autorė 2005 m. išleido detektyvą „Kleopatros brilianto paslaptis”, o 2015 m. Sabinos Šatinskos slapyvardžiu – detektyvą “Paslaptingi Petros lobiai”.

knygos pavadinimas nupieštas pieštuku

Asta Padagaitė

SADISTAS

„Visi vienodai liūdi, vienodai myli ir vienodai šika. Visi nori meilės ir visi būna vieniši. Visi vienodi. Priemonės tikslams pasiekti skiriasi, esmė – ne.”

Beviltiška galios ir iliuzijų kova, ieškant savęs ten, kur egzistuoti neįmanoma. Grubu ir švelnu, drastiška ir sentimentalu, trikdo, stebina, erzina, bet abejingų nepalieka!

„Sadistas” tyliai praveria ne vienų namų duris ir apnuogina juose gyvenančias realias, kruopščiai slepiamas tamsias paslaptis. Vieni piktinasi ir smerkia pamokančia nuostaba, kiti gūžiasi išgyvendami stiprias emocijas, atpažindami artimo istoriją ar patys save.

Asmeninės aplinkos ir realių moterų gyvenimų paslapčių įkvėpta istorija, nugulusi į vieną sodrų meilės nuotykį.

Pastaruosius penkiolika metų praleidau stebėdama daugybės moterų istorijas. Buvusi
asmeninė nevaisingumo patirtis savo laiku visiškai panardino į sunkias emocines skirtingiausių moterų keliones, o pakeliui gimę trys vaikai ir kartu su jais nuosavas verslas, artimai susijęs su besilaukiančiomis ir mažylius auginančiomis mamomis, priartino ne tik prie gražios gyvenimo pusės, bet ir prie to, kai atsiveria emocinės žaizdos. Moterų istorijos, kurios yra anapus socialinių tinklų, niekam nepasakojamos, gniaužiamos baisia kalte, kaip gyvenimo pralaimėjimai, kuriuose gyveni kasdien ir negali išeiti. Kodėl? Asmeninė mano kelionė, atsakymų paieškos, didžiulis moterų pasaulio užtaisas atvedė į vieną kūrinį, kurio neplanavau parašyti. Jis išėjo iš manęs pats, kaip realaus pasaulio pažinimo rezultatas.

Asta Padagaitė

Tai knyga apie medžioklę. Ji elegantiškai neutralizuoja iliuzijas – sumedžioti galima bet ką. Sumedžioti medžiotoją? Laisvai. Taip, ir tave, su visa tavo gyvenimiška patirtimi, išmintimi, intelektu, ironiškai pakreipta lūpa. Kai pradeda kvepėti velniu, atsispirti nebegali. Kaip ir sustoti skaityti.

Sociologė
Veronika Urbonaitė-Barkauskienė

Drąsus, atviras ir tikroviškas romanas apie meilę ir jos grimasas, kiek daug mes esame pasiryžę mokėti už savo iliuzijas. Labai prancūziškas debiutas lietuviškos literatūros padangėje. Tikėtina, kad Vilniuje sklando daug tokių realių istorijų, bet retas kuris išdrįsta apie tai garsiai prabilti.

Rašytoja ir žurnalistė
Erika Umbrasaitė

Rytas Šalna

KELIONIŲ RAZINOS

Plečiantis kelionių geografijai, klajojant po margąjį pasaulį, šokinėjant iš vieno žemyno į kitą, teko patirti labai daug įvairių situacijų: nuo linksmų iki netikėtų, nuo pribloškiančių iki pamokančių. Vienų priežastimi būdavo pakeleiviai, kitų – pats autorius ir jo patirtis ar, atvirkščiai, jos nebuvimas, dar kitų – gamtos stichijos, kultūriniai skirtumai ar tiesiog atsitiktinumai.

Autorius – geografas, keliautojas Rytas Šalna, jau daugiau kaip dvidešimt penkis metus dirbantis gidu visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, į šią knygą sudėjo apie septyniasdešimt tokių kelionių istorijų, Jis šmaikščiai pasakoja ir daug asmeninių nuotykių, ir istorijų, nutikusių lydint keliaujančius žmones. Šis rinkinys yra autoriaus gyvenimo ir kelionių aukso fondas.

Skaitydami būtinai pasijuoksite iš autoriaus ir iš kuriozinių situacijų, o gal rasite ir naudingų patarimų, kurie praverstų keliaujant po pasaulį.

Rytas Šalna gimė 1967 m., studijavo Vilniuje geografiją, šio mokslo didaktiką Vokietijoje, dirbo mokytoju ir dėstytoju, yra parašęs per 50 geografijos ir istorijos vadovėlių, metodinės literatūros. Nuo 1995 m. kaip kelionių organizatoriaus „Grūda” gidas dirba įvairiuose pasaulio regionuose, darbo patirtis apima daugiau nei 50 valstybių, iš kurių Afrikos šalys, Australija ir Naujoji Zelandija yra pagrindinė specializacija. Turizmo tematika yra parašęs kelis šimtus straipsnių, išleidęs knygas „Geokubas”, „Įdomybių geografija”, „Kelionių razinos”, „Peru spalvos”, kaip keliautojas ir žurnalistas dalyvavęs daugybėje radijo, televizijos laidų ir reportažų.

snieguotos viršūkalnės

Vaidotas Januškis

KELIONIŲ TAKAIS

Naujoje knygoje autorius pasakoja apie savo keliones: pradžioje pėstute, po to valtimis bei baidarėmis, vėliau slidėmis po užpoliarės tundrą, pačių suręstais plaustais kalnų upių rėvomis ir slenksčiais. Keliauta ir saulės išdegintų dykumų barchanais, ir per Stalino represijų tremtinių kaimus bei politinių kalinių buvusių lagerių vietas Sibire.

Autorius daug dėmesio skiria kalnams, pasakoja, kaip įveikė snaudžiančių ugnikalnių kraterius, milžiniškus ledynus ir užkopė į daugelio kalnų snieguotas viršūnes. Per šias keliones autoriui teko sutikti daugiau nei šimto tautybių žmonių, pabendrauti, išgirsti jų legendų, pamatyti jų papročių, paskanauti meškienos, šunienos, krokodilienos, krabų, maralų, banginių mėsos.

Vaidotas Januškis – žinomas Lietuvos geografas, keliautojas, mokslininkas, knygų autorius. Kelis dešimtmečius darbavosi Vilniaus universitete ir Vilniaus pedagoginiame universitete, yra gamtos mokslų daktaras.

Vaidotas Januškis yra mokslo populiarinimo knygų „Tikėtina”, „Pasaulio paslaptys”, „Žemė – vandens planeta”, „Gyvūnų gebėjimai”, „Neįtikėtina” autorius. Su ekspedicijomis yra keliavęs nuo Baltijos iki Kamčiatkos, nuo Arkties iki Pamyro, klajojo po Europą, Aziją, JAV ir Kanadą, Vidurio Ameriką, kelis kartus plaukiojo po Ramųjį vandenyną ir daugelį jūrų.

Verified by MonsterInsights