Naujos užsienio rašytojų knygos/balandis

gamtos vaizdas žmogaus veide

Henri Charriere

DRUGELIS

Tikra istorija paremtas autobiografinis romanas, kuris sudomins „ Šantaramo” gerbėjus.

1931 m. spalio 26 d. Prancūzijos Aukščiausiasis teismas pripažino paryžietį vagį Henrį Charrière’ą kaltu dėl sutenerio nužudymo. Teismo sprendimas buvo negailestingas – katorgos darbai iki gyvos galvos, bausmę atliekant Velnio salos kalėjime, Prancūzijos Gvianoje, kur dėl nepakeliamo darbo, alkio ir blogų gyvenimo sąlygų bent 50 tūkstančių kalinių mirė nesulaukę laisvės dienos.

Tačiau H. Charrière’as nesirengė mirti. Dėl krūtinę puošusios tatuiruotės „Drugelio” pravardę turėjęs vyras nuo pirmos įkalinimo dienos pradėjo ruoštis pabėgimui. Jo nepalaužė nesėkmės, žiaurios bausmės, ilgi vienutėje praleisti metai. Galiausiai jis rado kelią į laisvę, o jo atsiminimuose vaizdingai aprašyta kova dėl laisvės tapo žmogaus valios, užsispyrimo ir atkaklumo simboliu.

1968 m. išleista knyga „Drugelis”, kurią H. Charrière’as parašė gyvendamas Venesueloje, iš karto virto bestseleriu. Knyga išversta į 20 kalbų, parduota daugiau nei 13 mln. egzempliorių. 1973 m. amerikiečių kino režisierius Franklinas J. Schaffneris pastatė to paties pavadinimo filmą, pagrindinius vaidmenis atliko Steveas McQueenas ir Dustinas Hoffmanas. 2017 m. pasirodė naujas filmas, o jo žvaigždėmis tapo Charlieis Hunnamas ir Ramis Malekas.

„Drugelis” yra stulbinanti kovos su prievartos sistema istorija, kurios sėkmę nulėmė begalinė valia, neišsenkantis optimizmas ir tik Vest Pointo karo akademijoje ir Paryžiaus vagių pasaulyje aptinkamas garbės pojūtis.” – New York Times

Pablas Eskobaras su vaiku

Juan Pablo Escobar

MANO VARDAS – PABLAS ESKOBARAS

Neišgalvoti faktai – Escobaro sūnaus liudijimai.

Juanas Pablas Escobaras – garsiojo narkotikų barono Pablo Escobaro sūnus, po tėvo mirties net pasikeitęs vardą – dabar jis – Juanas Sebastiánas Marroquínas Santos. Prisiekęs nesekti tėvo pėdomis, pasirinkęs architekto, dizainerio, dėstytojo ir rašytojo kelią Juanas Pablas Escobaras teigia šią knygą nusprendęs parašyti kaip žinutę šiuolaikiniam žmogui apie gyvenimą, kurio niekas neturėtų kartoti.

Ši knyga – dalis užduoties, kurią išsikėliau ir kurią nuoširdžiai vykdau siekdamas, kad mano tėvo istorijos niekas nenorėtų pakartoti; noriu pasidalyti savo patirtimi, kurią sukaupiau gyvendamas su Pablu Escobaru – savo tėvu, ir atverti gilias žaizdas, dėl kurių pasiryžau nebūti toks kaip jis.

Tai Escobaro sūnaus išpažintis apie nesuvokiamai turtingą ir pavojingą jo šeimos gyvenimą, šokiruojantis ir atviras žvilgsnis į kriminalinio pasaulio užkulisius ir dvi Pablo Escobaro asmenybės pusės – mylintis tėvas ir žiaurus nusikaltėlis. Knygoje rasite dar neviešintų istorijų iš legendomis apipinto narkotikų barono gyvenimo: nuo anekdotinių istorijų iš kriminalinio pasaulio iki paskutiniųjų valandų.

Skaičiuojama, kad Pablo Escobaro turtas klestėjimo metais siekė 30 milijardų dolerių. Prekyba narkotikais jam pelnė septintą vietą turtingiausių pasaulio žmonių sąraše.

Pablas Escobaras per mėnesį išleisdavo 2 500 dolerių guminėms juostelėms, skirtoms banknotų ryšuliams.

Manoma, kad Pablas Escobaras atsakingas už 4 000 žmonių mirtis, tarp jų 200 teisėjų, 1 000 policijos pareigūnų, daugybės žurnalistų ir vyriausybės tarnautojų.

Pablas Escobaras pats susiprojektavo kalėjimą, kuriame buvo baras, sūkurinė vonia, sporto aikštė, krioklys ir pan.

Kalbama, kad slapstydamasis nuo policijos kalnuose jis sudegino du milijonus dolerių šildydamas dukrą!

žvaigždynas

Jojo Moyes

IŠDALINTOS ŽVAIGŽDĖS

Dar viena kvapą gniaužianti Jojo Moyes istorija apie penkias nepaprastas moteris ir jų įspūdingą gyvenimą žavinguose Kentukio kalnuose, Amerikoje, Didžiosios depresijos metais.

Alisa Rait išteka už gražuolio amerikiečio Beneto van Klivo, tikėdamasi ištrūkti iš slogių tėvų namų Anglijoje. Tačiau mažas Kentukio miestelis greitai pasirodo besantis toks pat slegiantis ir klaustrofobiškas, juolab kad po vienu stogu tenka gyventi su valdingu šešuru. Tad išgirdusi kvietimą moterims prisidėti prie Eleonoros Ruzvelt iniciatyva kuriamos keliaujančios bibliotekos ir nešioti žmonėms knygas, Alisa su džiaugsmu sutinka.

Miestelio bibliotekai vadovauja Mardžorė, savarankiška moteris, neieškanti žodžio kišenėje ir niekuomet neprašanti vyrų leidimo. Jiedvi su Alisa greitai susibičiuliauja ir kartu su dar trimis moterimis tampa raitosiomis Kentukio bibliotekininkėmis.

Keliaudamos laukiniais, miškingais kalnais po begaliniu dangumi Alisa, Mardžorė ir kitos Raitosios bibliotekos bičiulės atranda laisvę, draugystę ir galimybę gyventi savo gyvenimus.

Tai dramatiškas pasakojimas apie šių bibliotekininkių gyvenimo posūkius, apie atsidavimą pavojingam, jų likimus pakeisiančiam darbui — nešti knygas niekuomet jų neturėjusiems žmonėms, dalytis žinių ir pažinimo džiaugsmu. Kartu tai romanas apie ištikimybę, teisingumą, žmogiškumą ir aistrą.

Neprilygstamas, kartais juokingas, kartais iki ašarų graudinantis, pagrįstas tikrais Amerikos istorijos faktais romanas „Išdalintos žvaigždės” praturtina ir praplečia akiratį. Tai istorija apie moterų draugystę, tikrą meilę ir apie tai, kas nutinka, kai pridedam rankas prie didžių tikslų.

Laura Madeleine

MŪSŲ PASLAPTYS

Tai istorija apie gyvenimą pakeitusią vasarą kalnuose, apie meilę ir kančią, apie patį sudėtingiausią apsisprendimą. Apie balansavimą ant mirties ribos, apie slapstymąsi, baimę ir išsvajotą laisvę. Apie sugrįžimą į vietą, kurioje tiek visko įvyko.

Atokiame kalnų miestelyje Sen Antuane Selestė Korvin, visų vadinama Čeči, kasdien kartu su tėvu dirba šeimos kepykloje. Tiesa, dabar kepiniai dažnai prėski, nes vyksta karas ir trūksta būtiniausių produktų. Brolis Leonas suimtas ir kurį laiką jo likimas nežinomas. Tačiau vieną dieną gyvenimas miestelyje pasikeičia: italų valdžia leidžia čia apsigyventi žydams. Tarp atvykusiųjų – Miriam Rais, ji kartu su vyru išsinuomoja kambarį Korvinų namuose. Selestė ir atvykėlė susidraugauja: eina pasivaikščioti į kalnus, renka žoleles ir uogas, pusryčiauja pievoje, leidžia laiką kalnų trobelėje, medžioja. Netgi Selestės vestuvės, kurias suplanavo tėvai, neišskiria šių dviejų merginų.

Praėjus penkiasdešimčiai metų Anė ima ieškoti savo močiutės, su kuria nei ji, nei jos mama jau penkiolika metų nepalaiko ryšio. Teturėdama vienintelį dokumentą, galbūt nuvesiantį ją iki močiutės, Anė iš Anglijos leidžiasi į Paryžių ieškoti tiesos. Tačiau paieškos atveda ją prie tikrosios jos šeimos istorijos, kuri viską apvers aukštyn kojomis.

Laura Madeleine (g. 1988) – britų autorė, parašiusi keturias knygas. Romanas „ Saldžiai karti Paryžiaus istorija”, išleistas lietuviškai („Sofoklis”, 2015), sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo. „ Mūsų paslaptys” – antroji šios autorės knyga lietuvių kalba, paremta tikrais istoriniais įvykiais, nutikusiais Pajūrio Alpėse 1943 metais.

knygos lapai

Yoko Ogawa

BEGALINĖ LYGTIS

„Įsivaizdavau tiesą kaip tą begalinę liniją, kuri neturi nei ploto, nei pločio – tiesę, oriai ir iškilmingai besidriekiančią per tamsą. Ji man suteikė vidinės ramybės.”

Vieniša namų tvarkytoja, auginanti dešimtmetį sūnų, vieną pavasario dieną pradeda dirbti genialaus matematikos Profesoriaus namuose. Jis dar 1975-aisiais susižeidė galvą ir neteko trumpalaikės atminties. Profesoriaus smegenys – lyg videokamera, kurioje telpa tik viena aštuoniasdešimties minučių trukmės kasetė. Tad teoremą, kurią sukūrė prieš trisdešimt metų, atsimena puikiai, bet ką valgė vakarienei – ne. Kad prisimintų svarbiausius dalykus, tylusis Profesorius juos užsirašo ant lapelių ir prisisega prie švarko. Dienas jis leidžia spręsdamas sudėtingiausias lygtis ir dalyvaudamas matematikos konkursuose. Ne kiekvienas supranta Profesoriaus meilę skaičiams ir keistą jo gyvenimo būdą, bet naujoji namų tvarkytoja ir jos dėl beisbolo galvą pametęs sūnus sugeba su juo užmegzti už atmintį gilesnį ryšį ir atrasti nematomą draugystės ir meilės formulę.

Šis romanas kupinas žavių ekscentriškų kasdienio gyvenimo detalių, žmogiškumo šviesos, kone kiekvienas jo sakinys trykšta gyvenimo džiaugsmu. Tai odė tolerancijai, atsidavimui ir empatijai vieno kitam.

„Prozos santūrumu ir žavesiu prilygsta Kazuo Ishiguro, savitumu – Haruki Murakami.”
Los Angeles Times

„Šis jautrus romanas – tai nuostabus sapnas, iš kurio nesinori pabusti.”
Guardian

„Ogawa apdovanota gebėjimu romia, bet giliai įsismelkiančia proza išreikšti subtiliausius žmogiškosios psichologijos niuansus.”
Kenzaburō Ōe

„Romanas parašytas tokia skaidria ir nepretenzinga kalba, kad skaitydamas, regis, žvelgi į gilų vaiskaus vandens baseiną. Tačiau net vaiskiausiuose vandenyse slypi srovės, kurias įmanoma pajusti tik į jas panėrus.”
New York Times

Yoko Ogawa (Joko Ogava, gim. 1962) – viena ryškiausių šiuolaikinių japonų rašytojų, laimėjusi visus svarbiausius japonų literatūros apdovanojimus, įskaitant ir „Akutagawos”. Iš viso parašė daugiau kaip 40 kūrinių. Romanas „Begalinė lygtis” tik pasirodęs tapo didžiausiu bestseleriu Japonijoje, kur per du mėnesius parduota per milijoną knygos egzempliorių. Už šį romaną autorė apdovanota „Yomiuri” ir „Honʼya Taishō” literatūros prizais, 2010 m. nominuota „Independent Foreign Fiction” (dabar – „Man Booker International”) premijai. Pagal romaną pastatytas filmas „The Professor and His Beloved Equation”.

vaikas supasi supynėse

Adrian Mckinty

GRANDINĖ

AUKA.
KOVOTOJA.
PAGROBĖJA.
NUSIKALTĖLĖ.
TU TAPSI KIEKVIENA JŲ.
Klausyk atidžiai…
Tavo vaikas pagrobtas.
Vienintelis būdas išgelbėti savo vaiką – pagrobti kitą.
Nepaklusi, sulaužysi taisykles, kreipsiesi į policiją – tavo vaikas mirs.
Dabar tu esi grandinės dalis.
# NENUTRAUKGRANDINĖS

„Grandinės” sumanytojai puikiai žino, kad tėvai dėl savo vaikų padarys bet ką. Tačiau nežino, kad galiausiai jiems teks susidurti su savęs vertu priešininku. Reičelė protinga ir kupina ryžto, ji kovos.
Ar ji ir bus ta, kuri pagaliau nutrauks „Grandinę”?

„Jūs niekada neskaitėte nieko panašaus į „Grandinę” ir niekada nepamiršite šios knygos. Nuostabi, puikiai parašyta. Įtampos šedevras… „Grandinė” prilygsta elitiniams pasaulinio lygio trileriams, tokiems kaip „Dingusi” ir „Avinėlių tylėjimas”.

Don Winslow, „New York Times” perkamiausių romanų autorius

„Ši košmariška istorija neįtikėtinai įtraukianti ir originali. Jos dar ilgai negalėsite pamiršti.”

Stephen King

Vyras ir moteris tarp apversto medžio šakų

Rachel Lippincott, Mikki Daughtry, Tobias Iaconis

TRYS ŽINGSNIAI IKI TAVĘS

Ar gali mylėti žmogų, kurio niekada nepaliesi?
Stela ir Vilas susipažįsta ligoninėje. Su abipuse simpatija ateina ir pats didžiausias išbandymas: jie negali priartėti vienas prie kito arčiau nei per tris žingsnius.

Stela ligoninėse lankosi nuo ketverių metų. Dėl retos ligos jai pavojingas bet koks iš nesterilios aplinkos pasigautas mikrobas. Laukdama tinkamo plaučių donoro, Stela puikiai išmoko pagrindines saugaus elgesio taisykles, iš kurių viena svarbiausių – nepriartėti prie kito ligonio arčiau nei per tris žingsnius.
Vilui taisyklės nebesvarbios. Praradęs viltį pasveikti, vaikinas nekantriai laukia savo 18-ojo gimtadienio, kuomet teisiškai galės atsisakyti tėvų rūpesčio ir leisis į kelionę – pažinti pasaulio ir pasimėgauti gyvenimu, kad ir kiek jo bus likę.

Bendraudama su Vilu, Stela pamažu supranta, kad negalima gyventi nuolat visko bijant ir saugantis; o šis ima suvokti, kad gyvenime svarbu ne vien tai, ko egoistiškai trokšti pats. Atskleisdami vienas kitam iki šiol nepažintus dalykus, jaunuoliai pamažu įsimyli. Tačiau ar įmanoma išties mylėti žmogų, kurio negali paliesti?

Knyga iškart užkopė į prestižinio „New York Times” bestselerių sąrašo pirmąją vietą ir, nepraėjus nė metams, jau buvo išversta į beveik 20 kalbų. 2019-ųjų kovą kino teatrus pasiekė itin sėkmingas to paties pavadinimo filmas.

Gilus ir jaudinantis pasakojimas apie sielvartą, draugystę ir visas kliūtis nugalinčią meilę. Suvirpins širdį visiems, kam patinka Johno Greeno romanai.” – Teenreads

Ant medžio šerdies auga medžiai, vaikšto žmonės

Richard Powers

MEDŽIŲ ISTORIJA

Amerikiečių rašytojo Richardo Powerso romanas „Medžių istorija” pasakoja apie gyvybiškai svarbų ir beprotiškai trapų žmogaus ryšį su gamta. Knyga apdovanota prestižine Pulitzerio premija, Amerikos literatūros didžiuoju prizu Prancūzijoje ir tapo „New York Times” bestseleriu.

Šeima pasodina po skirtingą medį kaskart gimus kūdikiui. Kalbos ir klausos sutrikimą turinti mokslininkė išsiaiškina, kad medžiai bendrauja tarpusavyje. Tailande pašautą ir iš dangaus krentantį lakūną išgelbsti šakotas banjanas… Devyni paprasti žmonės, devynios nepaprastos istorijos.

Visų knygos veikėjų likimus vienaip ar kitaip paveikia medžiai – galingi, skirtingi, su savitomis istorijomis. Meistriškai išausto pasakojimo gijos sklandžiai nuveda nuo žmogaus prie medžio, netikėtomis sąsajomis nuvingiuoja prie kito asmens, kad per jį papasakotų dar vieno medžio istoriją – nuo šaknų iki pat viršūnės ir vėl atgal iki sėklos.

Jautri ir aistringa knyga atskleidžia milžinišką, paslaptingą ir didingą gamtos pasaulį. Pasaulį, kuris visuomet šalia mūsų ir kuriam turėtume būti beprotiškai dėkingi, bet esame prie jo tiek pripratę, kad dažniausiai apie jį ne tik negalvojame, bet jo nė nepastebime. Pasaulį, kurio ateitis priklauso nuo mūsų visų.

1957 m. gimęs Richardas Powersas paauglystėje gyveno Tailande. Jis groja violončele ir saksofonu, prieš tapdamas rašytoju mokėsi fizikos ir programavimo. Nuo debiuto 1985-aisiais autorius yra įvertintas daugybe literatūros apdovanojimų, tarp jų – prestižiškiausiomis Pulitzerio ir Nacionaline (2006 m.) premijomis.
„Geriausia visų laikų knyga apie medžius ir, tiesą sakant, tiesiog viena geriausių knygų.” – Ann Patchett

„Monumentalus kūrinys. „Medžių istorijos” autoriui gali prilygti vos keletas tiek grožinės, tiek mokslinės literatūros kūrėjų.” – The New York Times Book Review

„Nepaprasta, nuostabiai parašyta knyga, kurios kontekstas platesnis už pavienio žmogaus gyvenimą ir kuri privers bent minimaliai pakeisti savo vertybių sistemą.” – The Guardian

Verified by MonsterInsights