Vietoj knygų — saugančios kaukės

Bibliotekininkė Jolanta Andrikonienė kaukes dalijo Girsteitiškio gyventojams

Molėtų rajono savivaldybė rodo pavyzdį Lietuvai. Miesto ir rajono gyventojams dalijamos ne tik rekomendacijos viešose vietose dėvėti kaukes, bet ir pačios kaukės. Kaip rodo anksčiau su virusu susidūrusių Taivano, Pietų Korėjos ar Japonijos patirtis, visuotinis kaukių dėvėjimas viešose vietose mažina užsikrėtimo ir viruso plitimo tikimybę. Kaukės dalinamos parduotuvėse, jas vengdami tiesioginio kontakto perduoda savanoriai, į atokesnes vietas išvežioja pašto darbuotojai. Kad kaukės kuo greičiau pasiektų Molėtų rajono gyventojus, stengiasi ir bibliotekininkės.

Kaukės — pro langelį

„Padėjau Balninkų seniūnijai išdalinti apsaugines kaukes Girsteitiškio kaimo gyventojams, išdalinta 50 kaukių“, — sako Girsteitiškio bibliotekininkė Jolanta Andrikonienė.

Jolanta, kaip ir kiti savanoriai, ieško būdų, kaip kaukes perduoti išvengiant tiesioginio kontakto: „Saugau senelius, kad jie kuo mažiau vaikščiotų. Pabeldžiu į langą, atidaro — ir paduodu.“

Skaitytojams apsaugines kaukes bei informacinius lapelius su naujausia karantino statistika dalijo Dapkūniškių bibliotekininkė Marytė Ažubalienė. Savo gatvės gyventojus kaukėmis aprūpino ir Suginčių bibliotekininkė Regina Vaščiūnienė.

Daugiau nei 100 kaukių Toliejų gyventojams perdavė bibliotekininkė Aldona Židonienė. „Vengiau kontaktų, todėl dažniausiai kaukes palikdavau pašto dėžutėse, verandose, pririšau ant durų rankenų tiems, kurie pašto dėžutes retai pasitikrina. Kaukių seniūnijoje dar turime, negavusius prašome kreiptis!“ — sako bibliotekininkė Aldona.

Kaukės perduotos su prierašu, jog jas reikia išplauti ir išlyginti. Tą būtina daryti po kiekvieno kaukės užsidėjimo.

Molėtiškiams kaukes siuva UAB „Gitolita“, Molėtų kultūros centras, Molėtų krašto žmonių su negalia sąjunga, Alantos, Inturkės, Verbiškių bendruomenės.

Kaukės dėvėjimo taisyklės

Infektologės Aušros Macijauskienės teigimu, daugkartinę medžiaginę kaukę galima dėvėti valandą-dvi, pajutus drėgmę kaukėje ją reikėtų pakeisti. Būdami su kauke, nevalgykite ir negerkite, jeigu nusiėmėte kaukę — antrą kartą ją užsidėkite tik išskalbtą.

Skalbti medžiaginę kaukę galima rankomis, muilo tirpale, o skalbyklėje – užstačius bent 70 laipsnių režimą, ne trumpiau nei 25 min. Medvilnines ir marlines kaukes galima porą minučių pavirinti

Dėvint kaukę reikėtų vengti ją liesti rankomis. Užsidėti ir nuimti kaukę reikėtų įprasti laikant už raištelių, taip pat svarbu nepamiršti kruopščiai ir dažnai plauti rankų, laikytis atstumo nuo kitų žmonių, jeigu esate be kaukės — kosėti ir čiaudėti prisidengus nosine arba alkūne, o geriausiai viruso plitimą stabdo visų sėdėjimas namuose.

Infektologės Aušros Macijauskienės rekomendacijas kaip dėvėti ir prižiūrėti apsaugines kaukes galite perskaityti gydytojos feisbuko paskyroje.

Kaip pasigaminti kaukę?

Kaukių geriau turėti daugiau nei vieną. Jeigu mėgstate siūti, tikriausiai esate pasisiuvę jau ne vieną apsauginę kaukę. Jeigu siūti nenorite arba negalite, o galbūt domitės naujausiomis kaukių madomis — sekite Molėtų bibliotekos feisbuką, ne kartą dalinsimės patarimais, kaip pasiūti kuo paprasčiau arba pasigaminti kaukę be adatos ir siūlų.

Savo patarimais kaip pasisiūti kaukę su kolegomis ir skaitytojais pirmoji pasidalino Kuolakasių bibliotekininkė Nijolė Krivičienė.

Rėmeliai apsauginiams skydams gaminami bibliotekoje

Molėtų biblioteka prisijungė prie Robotikos mokyklos iniciatyvos ir 3D spausdintuvu gamina rėmelius apsauginiams skydeliams, kuriuos naudoja medikai.

Trimačių daiktų spausdintuvas pagamina porą rėmelių per penkias valandas. Kaip vyksta procesas galite pamatyti čia.

Rėmeliams kol kas naudojamos bibliotekos turimos medžiagos. Skydelius duoda Robotikos mokykla. Pagaminta jau daugiau nei 20 rėmelių, jie perduodami Molėtų medikams.

Molėtų rajono karantino statistiką ir viruso plitimo prevencijos veiksmus iki balandžio 1 d. galite sužinoti čia. Aktualiausia informacija skelbiama Molėtų rajono savivaldybės puslapyje.

Molėtų bibliotekos info.

Verified by MonsterInsights