Prisiminimai ir žvilgsnis giliau Nacionalinėje bibliotekų savaitėje

Lietuvos bibliotekininkų draugijos dvidešimtąjį kartą skelbta Nacionalinę bibliotekų savaitė šiemet vyo balandžio 23-29 dienomis. Didžiausią džiaugsmą skaitytojams suteikė baigiantis Nacionalinei bibliotekų savaitei atnaujinta galimybė skolintis knygas.

Skaitytojai susipažino su naujomis elgesio bibliotekoje taisyklėmis, buvo kantrūs ir supratingi, paprašyti laukė eilėje prie bibliotekos — vienu metu skaitykloje esančių skaitytojų skaičius ribojamas.

Karantiną patiria ne tik žmonės, bet ir knygos — sugrįžusios iš skaitytojų bibliotekoje jos karantinuojamos ne trumpiau nei 72 val.

Bibliotekininkės darbą pradėjo su kaukėmis, skydeliais ir pirštinėmis, o surengta asmenukių fotosesija archyvams paliko nuotraukų, kurias po dešimties ar daugiau metų bus įdomu atsiversti.

Kad archyvus kaupti svarbu, parodė šių metų bibliokų savaitės tema — kaip pasikeitėme per 20 metų. Prisiminti, kaip keitėsi Molėtų biblioteka, kvietė virtuali paroda svetainėje ir feisbuko paskyroje.

Dalinomės akimirkomis, užfiksuotomis Nacionalinės bibliotekų savaitės metu per pastaruosius du dešimtmečius. Kelionę laiku rengė Molėtų bibliotekos Kraštotyros skyriuje dirbanti Nijolė Pereckienė.

Karantino metu paaiškėjo, kaip svarbu, kad bibliotekos geba dirbti nuotoliniu būdu. Taip pat didesnę vertę įgijo skaitmeninio raštingumo pagrindai, kuriuos tūkstančiai žmonių įgijo ir sustiprino pastaraisiais metais bibliotekose vykusiuose mokymuose.

Molinukės televizija

Molinukė

Molėtų bibliotekoje Nacionalinė bibliotekų savaitė prasidėjo ketvirtadienį, balandžio 23 d., bibliotekos feisbuko paskyroje.

Tradicinėje Molinukės TV su bičiuliais sveikinosi šaunioji Molinukė, kartu spėjo mįsles ir šaradas, skaitė knygeles ir domėjosi, kaip visiems sekasi, kvietė rašyti laiškus ir džiaugėsi jų gavusi.

Filosofijos skaitykla: kaip turėtume gyventi?

Dėl pandemijos ir karantino pasikeitęs gyvenimas sudaro progą apmąstyti svarbius klausimus, kuriems neturėjome laiko.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu vyko ketvirtoji Filosofijos skaitykla, kurią Molėtų biblioteka atidarė karantinui užklupus.

Filosofijos skaitykloje renkasi mėgstantys skaityti, mąstyti ir norintys filosofinę praktiką taikyti gyvenime. Šiuo metu Filosofijos skaitykloje skaito daugiau nei 30 žmonių iš Molėtų, Lietuvos, JK ir Ispanijos, aktyviausieji renkasi ketvirtadieniais filosofines idėjas aptarti gyvai. Kas savaitę prisijungia naujų skaitytojų, registruotis gauti skaitinius ir gaires galima adresu austeja.biblioteka@gmail.com. Dalyvauti gali visi, amžius, išsilavinimas ar gyvenamoji vieta nesvarbu.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu padedami filosofės Linos Vidauskytės FIlosofijos skaityklos dalyviai gilinosi į Martino Heidegerio (Martin Heidegger) ir Rainerio Marijos Rilkės (Rainer Maria Rilke) tekstus ir už poliarinio rato gyvenančios Jonnos Jinton mintis apie atokų gyvenimą.

Skaitytojai mokėsi slaptos bibliotekininkų kalbos

Prisijungėme prie Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos iniciatyvos ir kvietėme skaitytojus dėlioti frazes iš knygų nugarėlių.

Buvo sudėliotos kelios dešimtys nuostabių haiku, skaitytojai rašė, jog konkursas pakėlė nuotaiką ir paskatino nauju žvilgsniu pažvelgti į savo namų bibliotekos lentynas.

Konkurso nugalėtoja tapo Edita Kazlauskaitė, specialius prizus Violeta Bimbirienė, Birutė Kazlauskienė ir Neringa Šiaulienė, o prizai-siurprizai keliaus Jolantai K. ir Jonykų šemai.

Karantinas — geras metas mokytis naujų kalbų

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu nuotoliniu būdu vyko korėjiečių kalbos pamokos.

Jas veda MRU Karaliaus Sedžiongo instituto mokytoja Chae Yeojin.

Molėtų bibliotekoje šiuo metu mokosi dvi korėjiečių kalbos studentų grupės, pradedančiųjų ir pažengusiųjų. Šį semestrą ypatingas dėmesys skiriamas šnekamajai kalbai.

Karaliaus Sedžiongo institutas (KSI) suteikia galimybę mokytis korėjiečių kalbos daugelyje pasaulio šalių. Karantino metu kaip ir Molėtų bibliotekoje, taip ir visame pasaulyje, užsiėmimai vyksta internetu specialioje KSI platformoje.

Internetu Molėtų bibliotekoje vyksta ir anglų kalbos užsiėmimai, kuriuos veda Auksuolė Nazarovienė.

Skaitmeninis raštingumas — svarbus kaip niekada

Dėl karantino negalėjo įvykti kovą ir balandį Molėtų bibliotekoje planuoti skaitmeninio raštingumo užsiėmimai.

Atsiprašėme visų užsiregistravusiųjų, dėkojome už supratingumą ir kvietėme registruotis į mokymus, kurie vyks nuotoliniu būdu.

„Prisijungusi Lietuva“ komanda subūrė daugiau kaip 100 skaitmeninio raštingumo lektorių iš visos Lietuvos, kurie nuotoliniu būdu padės pažengusiems interneto vartotojams toliau gilinti savo skaitmeninio raštingumo žinias.

Pasirinkus norimus mokymus reikės tik užsiregistruoti ir sulaukti mokymų organizatorių kvietimo į virtualių pamokų pradžią, o jų metu mokymų dalyviai galės išmokti daugybės svarbių dalykų, pavyzdžiui, kaip saugiai naršyti internete, naudotis el. paslaugomis, dalintis asmeniniais dokumentais, redaguoti nuotraukas, rengti prezentacijas ar naudotis debesų kompiuterija.

Molėtų bibliotekos info.

Verified by MonsterInsights