Naujos užsienio rašytojų knygos/ gegužė

karalienės portretas

Lucy Worsley

KARALIENĖ VIKTORIJA

Nė vieno kito monarcho viešpatavimas taip neformavo pasaulio, kuriame lig šiol gyvename. Gyvenimo pabaigoje ji valdė daugiau nei ketvirtį pasaulio gyventojų.

„Karalienė Viktorija” – tai vienos garsiausių visų laikų karalienių portretas. Bandymas suprasti ir parodyti, kas iš tiesų buvo ši moteris. Nedidukė sena dama, išvaizda primenanti bulvę, visada vilkėjusi juodais drabužiais? Ar aistringa jauna princesė, romantiška mergina, mėgusi šokti? Galiausiai mums prieš akis iškyla du įvaizdžiai, dvi visai nesusijusios Viktorijos. Kaip šokanti princesė virto gedinčia senute? O juk buvo ir trečioji Viktorija – nepaprastai sėkmingai valdžiusi karalienė. Epochoje, kurioje žmonėms buvo itin neįprasta soste regėti moterį, ji rado būdą tapti visų gerbiama ir mylima, net garbinama valdove.

Tačiau ji buvo ne tik karalienė, bet ir dukra, žmona, motina ir našlė. Ir kiekvieną kartą iš jos buvo tikimasi, kad atlikdama šiuos savo gyvenimo vaidmenis ji elgsis taip, kaip iš moters reikalavo visuomenė. Ir ji elgėsi nepaprastai konservatyviai. Bet pažiūrėjus įdėmiau akivaizdu, jog ji buvo reformatorė, pakeitusi ne tik monarchiją, bet ir moters padėtį visuomenėje.

Knygoje karalienės portretas atskleidžiamas 24 svarbiausių jos gyvenimo dienų scenomis; remiamasi ne tik istoriniais šaltiniais, bet ir jos asmeniniais laiškais bei dienoraščiais. Mes regime Viktoriją iš arti, kaip žmogų su savo baimėmis, džiaugsmais ir nusivylimais – ir kaip valdovę, kuri visą gyvenimą buvo stebima įdėmiau nei bet kuris kitas žmogus pasaulyje. Ir pati tą puikiai žinojo.

Dr. Lucy Worsley (Liusė Vorsli) – britų istorikė, rašytoja, istorinių BBC televizijos laidų vedėja, vyriausia Istorinių karališkųjų rūmų kuratorė, 2018 m. apdovanota Britų Imperijos ordinu už nuopelnus istorijai ir paveldui, 18 knygų autorė.

vedamas asilas

Noah Gordon

GYDYTOJAS IŠ SARAGOSOS

Puikiai žinomų romanų „Gydytojas. Avicenos mokinys“ ir „Šamanas“  autoriaus nauja knyga, įtraukiančiai ir jaudinančiai pasakojanti vieno vyro gyvenimo istoriją inkvizicijos laikų Ispanijoje. 1492-ieji metai. Ispanijoje – pats inkvizicijos įkarštis. Po kelis amžius trukusių neramumų, paskatintų Katalikų bažnyčios, šalies žydams suduodamas paskutinis smūgis: pagal bažnyčios potvarkį, jie turi arba išsižadėti savo tikėjimo, arba palikti šalį. Nuo pat romėnų laikų buvę svarbia Ispanijos gyvenimo dalimi, daugelis žydų nori pasilikti ir priima sprendimą tapti katalikais. Likusiems prie savo religinių įsitikinimų laiko išvykti suteikiama nedaug ir nemažai jų žūva nespėję palikti Ispanijos.

Tarp tokių yra ir 15-mečio Jonos Toledano brolis Meiras ir tėvas Helkijas – žinomas vietinis sidabrakalis. Jona savo akimis matė jų mirtį ir, gerbdamas giminės atminimą, prisiekia niekuomet neišsižadėti savojo tikėjimo. Bėgdamas nuo pragaištingo bažnyčios potvarkio, tačiau susiklosčiusių aplinkybių priverstas likti Ispanijoje, netekęs šeimos, namų ir visko, kas jam brangu, Jona leidžiasi į sunkią ir varginančią pabėgėlio kelionę per šalies platybes.

1926 m. JAV, Masačusetso valstijoje, gimęs Noah Gordonas pirmąją knygą „Rabinas” išleido būdamas 39-erių. Rašytojas išgarsėjo parašęs romaną „Gydytojas. Avicenos mokinys”, kuris daugelyje šalių tapo tikra sensacija. Autorius jau yra išleidęs devynis istorinius romanus, kurie pelnė ne vieną premiją ir yra vertinami viso pasaulio skaitytojų bei kritikų.

moteris pridengtomis akimis

Yangsze Choo

DVASIŲ NUOTAKA

Stulbinamai originalus romanas, persunktas kinų tradicijomis, romantiška intriga, netikėtais posūkiais ir magiškuoju realizmu. 1893 m., Malaja Li Lan, garbingos kinų šeimos duktė, tikisi sėkmingai ištekėti. Tačiau tėvui praradus turtą, tai padaryti sudėtinga. Bet likimas įsikiša, kai ji gauna labai turtingos Limų šeimos pasiūlymą tapti jų vienintelio mįslingomis aplinkybėmis mirusio sūnaus nuotaka. Retai pasitaikančios tradicinės tuoktuvės su dvasia rengiamos norint ją nuraminti. Tokia santuoka užtikrintų Li Lan sotų ir saugų gyvenimą. Tik kokia būtų to kaina?

Nenoromis svarstydama vedybų pasiūlymą, mergina įtraukiama į tamsų paralelinį kinų pomirtinio gyvenimo pasaulį. Čia ji sutinka paslaptingą ir nenuspėjamą Er Langą ir turi atskleisti tamsiausias Limų paslaptis bei sužinoti tiesą apie savo šeimą, kad nebūtų priversta amžinai likti dvasių pasaulyje. Pagal šią knygą „Netflix” sukūrė serialą tuo pačiu pavadinimu.

Stulbinantis Y. Choo debiutas… persunktas kinų folkloru, stebuklais ir antgamtiniais reiškiniais… intriguojantis ir suteikiantis žinių. Įstabus debiutas.

Kirkus Reviews

sėdinčių moterų kojos

Pam Janoff

DINGUSIOS PARYŽIAUS MERGINOS

– Mes ne šnipai, – pridūrė Eleonora, tartum tokia mintis būtų užgauli. – Šnipinėjimu verčiasi MI6*. Čia, SOV, mūsų misija veikiau yra sabotažas arba griauti tokius dalykus kaip geležinkelio bėgiai, telegrafo linijos, fabrikų įranga ir panašiai tam, kad kenktume vokiečiams. Be to, padedame vietiniams partizanams ginkluotis ir priešintis.
– Niekada nesu girdėjusi apie tokius dalykus.
– Na ir gerai.

Pam Jenoff (Pam Dženof) – amerikiečių rašytoja, turinti teisininkės ir istorikės išsilavinimą, vienuolikos bestseleriais tapusių romanų autorė. „Dingusios Paryžiaus merginos” – tikrais faktais paremtas romanas apie moteris, kurios per Antrąjį pasaulinį karą tarnavo Specialiųjų operacijų valdybos agentėmis. Moteris, kurios kovojo ir liko nežinomos dar daugelį metų po karo. Dauguma jų tiesiog dingo.

Londonas, 1943 m. Eleonora vadovauja ypatingam skyriui – moterų, kurios siunčiamos į Prancūziją padėti Pasipriešinimo judėjimui. Šis skyrius – jos gyvenimo tikslas, ji kruopščiai atrenka kandidates šiai sunkiai misijai ir už savo merginas guldo galvą. Tik kodėl agentės Marijos siunčiamos radiogramos atrodo taip, lyg už ją būtų rašęs kas nors kitas?

Londonas, 1944 m. Marija galvoja tik apie savo penkiametę dukrą, išsiųstą į provinciją. Tačiau netikėtai ją užkalbina vyriškis, siūlantis naują darbą ir didelius pinigus – bet tam ji turi dingti iš visų ją pažinojusiųjų gyvenimo. Nuo šiol nuolatinė Marijos palydovė yra mirtina grėsmė. Kas yra draugas, o kas – priešas?

Manhatanas, 1946-ieji. Į darbą skubanti Greisė stotyje netikėtai pamato po suolu pakištą lagaminą. Smalsumo vedama jį atidaro ir randa tuziną moterų nuotraukų; impulsyviai jas pagriebia ir, palikusi lagaminą, išbėga iš stoties. Kas buvo tos moterys? Greisė supranta, kad už šių jaunų veidų slypi istorija – ir kad ji nenurims, kol visko nesužinos. Ir kamuolys ima vyniotis… Greisė vis labiau gilinasi į dvylikos moterų likimus, kol galiausiai žiauri karo tiesa atsiveria visu baisumu.

merginos siluetas tarp drugelių

Lucinda Riley

DRUGELIŲ KAMBARYS

„Drugelių kambarys” – tai įkvepiantis romanas apie šeimą, kurios praeityje glūdi grėsminga paslaptis.

Pouzei jau greit sukaks septyniasdešimt; ji vis dar tebegyvena didžiuliame savo vaikystės name Safolke, kur praėjo jos vaikystė ir kur ji pati užaugino du savo sūnus. Čia visi jos prisiminimai, anksti žuvusio tėvo drugelių kolekcijos, nuostabus sodas, puoselėtas visą gyvenimą; tačiau namas didelis ir senas, o ji – viena. Netikėtai į Pouzės gyvenimą įsiveržia Fredis, jos jaunystės meilė, kuris paliko ją prieš 50 metų nieko nepaaiškinęs – ir gyvenimas pradeda kunkuliuoti… Bet labiau už viską jai norisi išsiaiškinti, kur ir kodėl kadaise dingo Fredis. Pasirodo, jos buvęs mylimasis ir jos vaikystės namas saugo didžiulę paslaptį…

Lucinda Riley (Liusinda Raili) gimė Airijoje. Pirmą savo knygą ji parašė būdama dvidešimt ketverių metų, baigusi ankstyvą karjerą kine, teatre ir televizijoje. Jos knygos išverstos į 37 kalbas, visame pasaulyje jų parduota daugiau nei 20 milijonų egzempliorių, jos nuolat yra Sunday Times ir New York Times bestselerių sąrašuose. Šiuo metu ji rašo „Septynių seserų” ciklą, pasakojantį įvaikintų seserų istorijas ir paremtą mitu apie garsųjį Plejadžių žvaigždyną. Kiekviena šio ciklo knyga tampa bestseleriu visame pasaulyje. Šiuo metu Holivudo kompanija ruošiasi pagal šį ciklą statyti serialą.

mergaitė tarp baltų skalbinių

Diane Chamberlain

VASAROS VAIKAS

Tik dėl manęs ji liko gyva, o juk, gerai pagalvojus, jeigu aš tą rytą nebūčiau nuėjusi į paplūdimį, Šelė niekada nebūtų atėjusi į mūsų šeimą. Mama visada leido man jai padėti. Šelė buvo tokia gražutė, tokia… gyvybinga, nuo pat gimimo. Tarsi besišypsanti saulytė.

Išaušus 11-ajam gimtadieniui, Darija Kato paplūdimyje suranda netikėtą dovaną – kažkieno paliktą kūdikį. Tėvams neatsiradus, kūdikį įsivaikina Darijos tėvai ir pavadina jį Šele. Prabėgus dviem dešimtmečiams, Šelė jau užaugo ir tapo žingeidžia, mylinčia bei nuostabaus grožio mergina, kurią toliau rūpestingai globoja Darija. Tačiau kai Darijos vaikystės draugas ir televizijos laidų prodiuseris Roris Teiloras, Šelės paprašytas, atvyksta į Kil Devil Hilsą parengti laidos apie paslaptingą kūdikio atsiradimą, mažo kurortinio miestelio gyvenimas pakrypsta netikėta linkme. Mergaitės gimimas vis dar apgaubtas didžiulės paslapties, tačiau kuris iš vietinių galėjo tądien taip negailestingai pasielgti? Roris pasiryžta žūtbūt tai atskleisti. Stropiai saugomoms visų gyventojų paslaptims ir nuodėmėms pamažu lendant į dienos šviesą, pradeda aiškėti ir tos vasaros vaiko mįslė. Tačiau nė vienas nėra pasirengęs išgirsti tikrosios tiesos. Tiesos, visiems laikams pakeisiančios ne tik Šelės, bet ir Darijos gyvenimą.

Diane Chamberlain, kaip visuomet, nepalieka savo skaitytojų abejingų: ji įvykius vaizduoja be galo gyvai, suteikdama žodį kiekvienam veikėjui. Ji pasakoja taip ryškiai, jog pats gali pajusti, kokie akmenys slegia kiekvieno veikėjo širdį.

vaikas su lagaminu

Kristina McMorris

PARDUOTI VAIKAI

PARDUODAMI 2 VAIKAI

Jo gerklę užspaudė spazmas.

Jis dar sykį perskaitė žodžius.

1931 metų rugpjūtį jaunas reporteris Elis Rydas viename miestelyje nufotografavo apšiurusioje namo verandoje sėdinčius du berniukus. Už jų nugarų jis pastebėjo lentgalį su užrašu apie parduodamus vaikus. Didžioji depresija jau kelerius metus alino Jungtines Amerikos Valstijas. Bankrutavus bankams ir užsidarius gamykloms milijonai žmonių neteko darbo ir pajamų. Siekdami apsaugoti vaikus nuo bado, tėvai siųsdavo juos į turtingesnių giminaičių ūkius, palikdavo prie bažnyčių arba atiduodavo į našlaičių prieglaudas. Bet niekas negalėjo įsivaizduoti, kad vaikai kada nors bus parduodami. Elis Rydas neketino kam nors rodyti savo nuotraukos. Tačiau netyčia patekusi į laikraščio redaktoriaus rankas ji tapo tikra sensacija. Elio sukurta istorija apie parduodamus vaikus sukrėtė Amerikos visuomenę, o pačiam žurnalistui atvėrė kelią į pirmuosius laikraščio puslapius. Vis dėlto šlovė ir pripažinimas nenuslopino įkyraus nerimo. Juolab kad laikraščio nuotraukoje atsidūrė ne tie vaikai…

„The New York Times” ir „USA Today” bestselerių autorė Kristina McMorris romaną „Parduoti vaikai” parašė įkvėpta tikros nuotraukos. Ji ne tik meistriškai perteikia sudėtingą to laiko situaciją, bet ir jautriai veda mus įtaigiu meilės, atgailos bei pasiaukojimo keliu.

žmogaus siluetas arkoje

Władysław Szpilman

PIANISTAS

Šią knygą apie savo gyvenimą vokiečių okupuotoje Varšuvoje parašė garsus žydų kilmės Lenkijos muzikantas ir kompozitorius Władysławas Szpilmanas. Visa jo šeima – tėvai, dvi seserys ir brolis žuvo nuo nacių rankų. Autorių nuo mirties išgelbėjo iš pradžių žydų policininkas, rinkęs Varšuvos geto gyventojus paskutinei kelionei į Treblinkos koncentracijos stovyklą, paskui – lenkė Helena Lewicka, o karo pabaigoje – vokiečių kariuomenės kapitonas Wilmas Hosenfeldas.

Pasibaigus karui, Szpilmaną ilgai kankino depresija. Muzikantas jautėsi kaltas, kad artimieji žuvo, o jis liko gyvas. Norėdami palengvinti jo sunkią būseną, draugai pasiūlė parašyti prisiminimų knygą, kuri pirmą kartą pasirodė Lenkijoje 1946 m., 1998 m. buvo išleista Vokietijoje, o 1999 m. – Jungtinėse Valstijose.

2002 m. pagal šį romaną sukurtas filmas „Pianistas” apdovanotas trimis „Oskarais” ir Kanų kino festivalio Auksine palmės šakele.

mergina iškėlusi rankas

Adele Parks

MELAS, MELAS, MELAS

Deizė ir Saimonas kartu jau gana seniai. O ilgai lauktos dukters Milės gimimas buvo tikrų tikriausias svajonės išsipildymas. Taigi maža ir laiminga trijų asmenų šeima.

O kad Saimonas kartais per daug  išgeria, Deizė įpratusi, žino, kad taip jis atsipalaiduoja. Betgi per vieną vakarėlį situacija tampa nevaldoma. Laiminga trijų asmenų šeima niekada nebebus tokia, kokia buvo.

Kerinčioje istorijoje apie santuoką ir paslaptis Adele Parks tiria tamsiausius žmonių santykių užkaborius, kai gyvenimas, rodos, tampa nevaldomas, viskas staiga išsprūsta iš rankų ir ima ristis žemyn.

mergina didmiesčio fone

Kimberley Chamber

GELUONIS: labiausiai pribloškęs 2019-ųjų kriminalinis trileris

Labiausiai pribloškęs 2019-ųjų kriminalinis trileris.

Du vaikystės draugai.
Geriausi draugai Tomis Boilas ir Dryžė visada buvo vienas už kitą. Augę globos namuose ir žiauriai išduoti visų, kuriais pasitikėjo, jie sutarė kartu skintis kelią iš skurdo.

Dvi įstatymo pusės.
Londono gatvėse sunku atsikratyti praeities. Tomis susideda su žinomų nusikaltėlių Darlingų šeima ir palieka Dryžę likimo valiai. Jai lemta eiti kitu keliu ir ji atgyja kaip pareigūnė Kimė Regan.

Vienas lemtingas susitikimas.
Dabar jie skirtingose įstatymo pusėse. Vykdydama operaciją „Geluonis”, Kimė pasiryžusi sutriuškinti Darlingų imperiją, tačiau jai trukdo vienintelė kliūtis — jos senasis draugužis Tomis.

Žiaurus ir pavojingas kaip Londono gatvės, kuriose vyksta veiksmas, šis Kimberley Chambers romanas priblokš skaitytoją…

adata įverta raudonu siūlu

Chris Carter

ŠEŠĖLIS NAKTYJE

Manai, kad esi saugi… Bet ar tikrai?

Į Los Andželo apygardos morgą atvežamas neatpažintos moters kūnas. Mirties priežastis — neaiški. Nesimato jokių prievartos žymių, išskyrus tai, kad užsiūta intymi vieta. Bet patologą labiausiai pribloškia, kai jis pamato, kad žudikas kažką paliko moters viduje. Kažką tokio šiurpaus, kad Los Andželo policijos departamento Žmogžudysčių skyriaus detektyvas Robertas Hanteris skubiai atšaukiamas nuo visų darbų imtis šios bylos.

Po kelių dienų randamas dar vienas kūnas. Kaip ir pirmoji auka, ši moteris irgi užsiūta; taip pat ir jos kūne kažkas palikta; kažkas taip išmoninga, kaip ir groteskiška…
Ir tai dar ne pabaiga.

Kai tirdamas žmogžudystes susiduria su dingusio asmens byla, su kuria dirba detektyvė Vitnė Majers, Hanteris ima įtarti, kad žudikas galbūt įkalinęs dar kelias moteris. Netrukus Robertas pasijunta ir pats tapęs taikiniu, kurį medžioja žudikas, toks pasibaisėtinas, kokio detektyvas negalėjo nė įsivaizduoti, grobuonis, kurio praeitis dengia siaubingą paslaptį ir kuris nė neketina sustoti…

moters kūnas vandenyje

Mary Higgins Clark

STEBIU TAVE

Kai aštuoniolikmetė Kerė surengė savo namuose vakarėlį mokyklos draugams, niekas neįtarė, kad gali nutikti kas nors baisaus. Tačiau kitą dieną sugrįžę tėvai aptinka dukrą paskendusią baseine. Sukrėsti nelaimės jie neranda sau vietos. Nepalūžti jiems padeda tragedijos dieną iš Londono grįžusi vyresnioji dukra Alina.

Netrukus paaiškėja – Kerė buvo nužudyta. Tyrimo imasi detektyvas Maikas Vilsonas. Pirmiausia įtarimas krenta ant Kerės vaikino Alano. Svečiai matė, kaip juodu susikivirčijo ir įpykęs Alanas paliko vakarėlį. Tačiau Maikas negali apklausti visų liudininkų, nes dalis jaunuolių yra nepilnamečiai. Jam pasisiūlo padėti Alina, neseniai įsidarbinusi profesinio orientavimo konsultante mokykloje. Ji sutinka pasikalbėti su jaunuoliais ir subtiliai paklausti, ką jie matė tą vakarą. Tačiau mergina net neįtaria, kad jos pačios gyvybei kyla pavojus.

mergina raudoname fone

Stuart MacBride

ATVIRA ŽAIZDA

Tai trečioji škotų rašytojo Stuarto MacBride’o knyga apie kriminalistą seržantą Loganą Makrėjų (pirmosios dvi – „Šaltas granitas“ ir „Gęstanti šviesa“)

Aberdyno gyventojai įbauginti – kažkas naktimis lyg grobuonis medžioja jaunas merginas, jas neatpažįstamai supjausto ir išprievartauja. Jo aukos neturi nieko bendra, išskyrus tai, kad yra jaunos, patrauklios ir atsiduria netinkamoje vietoje netinkamu metu. Policija įtaria, kad tai turtingo pasipūtėlio Aberdyno futbolo klubo puolėjo Roberto Makintairo darbas, bet įrodymų nėra, o visuomenė, žiniasklaida ir ypač jo advokatas šiuos įtarimus vadina eiliniais policijos kliedesiais.

Kai prie ligoninės numirti išmetamas vaikinas, kurio viduriai – tarsi ištraukti per užpakalį, Loganui Makrėjui taip pat tenka gilintis į parsidavinėjimo, pornografijos, bondažo reikalus. Ar šios gijos – tai vienas didelis voratinklis?

Išorinės žaizdos užgyja, bet vidinės lieka amžiams.

mergina tarp rožinių gėlių

Raphaëlle Giordano

KUPIDONAS KARTONINIAIS SPARNAIS

Raphaëlle Giordano jau spėjo išgarsėti savo knygomis „Tavo gyvenimas prasideda supratus, kad gyveni tik kartą“ ir „Diena, kai liūtai ims ėsti salotas“  Naujausias jos romanas tęsia geriausias tokių knygų kaip „Dievas visada keliauja incognito“  (aut. Laurent Gounelle ) tradicijas ir skiriamas visiems, kurie ieško įkvepiančios, kasdienes problemas padedančios spręsti literatūros.

Meredita – dar niekam nežinoma aktorė, trokštanti savo jėgomis padaryti karjerą. Ji tikrai myli Antuaną, bet dar nėra pasiruošusi įsipareigoti. Mergina įsitikinusi, jog santykiuose turi padaryti pertrauką, kad pamatytų viską iš šalies ir nuspręstų, ko iš tikrųjų nori gyvenime. Ji privalo užduoti sau svarbius klausimus: kaip tinkamai mylėti save? Kaip mylėti kitą paliekant jam erdvės? Kaip jį suprasti ir išsaugoti aistros ugnį? Ar įmanoma susikurti savo laimę, ar ji nuo mūsų nepriklauso?

Meredita mano, kad, įdėjusi pakankamai darbo ir pastangų, tapusi atviresnė, gali išmokti mylėti geriau, išsiugdyti savo mylėgebą. Antuanas sutrikęs ir nuliūdęs, bet sutinka duoti jai 6 mėnesius ir 1 dieną. Ji pažada sugrįžti. Taip prasideda Mereditos meilės kelionė, paįvairinama Kupidono pokštų. Tik ar ji ras atsakymus į savo klausimus? Ar tada nebus per vėlu?

Romane „Kupidonas kartoniniais sparnais“ gausu gyvenimiškos išminties, kaip išsaugoti santykius ir išlikti poroje, o knygos pabaigoje pateikiama glausta meilės patarimų santrauka.

Verified by MonsterInsights