Vasaros naujienos Vaikų skaitykloje

mergaitė su žibintu

Lina Žutautė

Monstropedija su Kake Make

Ar pamenate Kakės Makės gimtadienio svajonę? Kai ji labai labai norėjo, kad į gimtadienį ateitų MONSTRAI? Ką gi – svajonės VISADA pildosi. Monstrai ATVYKO!

Šioje Monstropedijoje Kakė Makė ieško atsakymų į klausimus apie paslaptingą monstrų pasaulį.

Ar monstrai iš tiesų egzistuoja, ar jie tėra išgalvoti? Kaip jie gimsta? Ką valgo ir kur gyvena? Kokią šukuoseną mėgsta ir… KAS JIE TOKIE apskritai YRA?

Viena aišku – monstrai gyvena kažkur tarp mūsų. Gal net mumyse.

Kakė Makė kviečia atsiversti Monstropediją ir viską po truputėlį išsiaiškinti…

šuniukas ir musės

Aušra Kiudulaitė

Maksas ir 92 musės

Kaip ir visi šunys, Maksas mėgsta lakstyti, stebėti praeivius ir loti. Jis – paprastas šuo. Vieną dieną Maksas susidraugauja su muse. Paskui su dar viena ir dar kita, ir dar… Atspėkite, ką nuo šiol Maksas skaičiuoja prieš miegą ir kodėl jis zyzia.

naminukas miške

 

Edita Lei

Naminukas Nemigėlis: nuotykių pradžia

Tikriausiai daug kas esate girdėję apie naminukus. Tuos, kurie įsitaigo jauktausioje namo vietoje ir gyvena sau, krėsdami eibes ir linksmindami namų šeimininkus. Tad ši istorija yra apie naminuką vardu nemigėlis. Šis buvo toks padykęs ir turėjo tokių didelių norų, kad painiava ji nubloškė į namus, kokų naminukas net svajonėse neregėjo. O buvo tai ne namai, bet viskas miestas, kuriame galėjai sutikti ne tik žmonių, bet ir fantastinių būtybių. O linksmiausia tai, kad tą miestą gali aplankyti bet kuris žmogus ir pamatyti, kur gyvena naminukas…

robotas ir vaikai

 

Dave Cousins

Mano auklė yra robotas

Nuotaikingoje autoriaus Dave Cousins knygoje Mano auklė yra robotas“ mažieji skaitytojai susipažino su dvyniais Džeiku ir Džese. Taip pat su nuostabiu jų močiutės išradimu – aukle Robinu. Naujoje istorijoje „Mano mokytojas yra robotas“ ir vėl laukia susitikimas su pamėgtais herojais!

Dvynių Džeiko ir Džesės močiutė yra išradėja. Ji kuria įvairiausius įrenginius bei mechanizmus. Kai kurie jų net ir veikia! Vieną dieną močiutė sugalvojo sukurti robotą auklę. Ir taip vaikų gyvenime atsirado keistuolis Robinas. Jis šnekėjo pastorintu močiutės balsu. Dar jis labai keistai atrodė. Dvynių močiutė mano, kad negalima nieko išmesti. Todėl pilni namai ir sandėliukas prikimšti daiktų, kuriems „reikia tik..“ (įrašyti savo nuožiūra). Pavyzdžiui, dviratis, kuriam reikia tik rato. Akivaizdu, kad kurdama Robiną išradėja panaudojo daugybę tokių daiktų, todėl jo išvaizda buvo išskirtinė.

šuniukai mieste

 

Steve Voake

Šuniukas Maksius. Gyvūnėlių nuotykiai mieste

Nors Mišrūnas Maksius ir mažas, jo širdis — didžiulė, o mieste knibždėte knibžda nuotykių. Susidėjęs su šutvele nerūpestingų šunų, Maksius leidžiasi į miesto gatves ieškoti pradingusios draugės, o ten išgirsta gandą apie kolekcionierę – žiauriausią kada nors gyvenusią šunų gaudytoją. PAVOJUS tyko už kiekvieno kampo, tačiau ko nors beieškant VISADA reikia leisti sau pasilinksminti.

turistas miške

 

Linas Jonauskas

Kur ieškoti rudojo lokio ir kiti nutikimai gamtoje

„Kur ieškoti rudojo lokio ir kiti nutikimai gamtoje“ – interaktyvi nuotykių knyga, kurią skaityti bus smagu tiek mažiausiems, tiek ir suaugusiems. Jiems taip pat teks sudalyvauti nuotykiuose. Vaikai atliks lavinamąsias užduotis ir taip pažins mus supančią aplinką, išmoks kūrybingai praleisti laisvalaikį. Linas Jonauskas mažylius įtrauks į filmo kūrimą, kvies auginti daržoves, aplankyti įdomias Lietuvos vietas, sukurti įspėjamuosius ženklus ir kitaip įdomiai leisti laiką visais metų laikais.

Per įvairius įdomius faktus, užduotis bei pasakojimus Linas Jonauskas įtraukia vaikus į realių gamtosaugos problemų pažinimą bei sprendimą. Autorius kviečia į pavasarines talkas, apsilankyti gyvūnų prieglaudose, įspėja apie žolės deginimo pavojus, atkreipia dėmesį į nuodingus augalus, bei primena, kodėl negalima lipti ant plono ledo. Rašytojas pasakoja apie tai, kas sukelia didžiausią miestų užterštumą, apie įvairius gamtos pavojus, dalijasi patarimais, kaip galima pagerinti aplinką ir taip ugdo šalies naująją kartą pilietiškumo bei atsakingo elgesio.

laivas ledo mieste

 

Henrik Tamm

Nindzė Timis ir ledo miestas

Nindzė Timis – tikras drąsuolis, kuriam nebaisūs jokie pavojai. Keliauti į tolimoje šiaurėje esančią Baltėjos salą ieškoti dingusios mamos? Kodėl gi ne – pirmyn į skraidantį laivą!
Tačiau atvykus paaiškėja, kad Baltėjoje dedasi siaubingi dalykai. Ledas tirpsta, vanduo apnuodytas, oras persmelktas lipnių juodų dūmų, o iš nuostabių garsiųjų ledinių Frisburgo rūmų teliko balutė. Tikri nindzės neleis gamtai pražūti, o katinėlis Timis su draugais – patys tikriausi nindzės!

“Nindzė Timis ir ledo miestas” – tai penktoji populiariosios knygų serijos apie nindzę Timį ir jo draugus dalis.

kačiukas

 

Holly Webb

Paslaptingas kačiukas

Elzė ir Sara apsidžiaugė, kad šeimai persikrausčius į kitą namą jos turės po kambarį. Bet naktį Elzė išgirdo keistą ir baugų krebždesį. Tėtis paaiškino, kad namas senas, ten nuolatos kas nors girgžda ir krebžda, bet Elzės tai nenuramino. Pasirodo, palėpėje gyveno mažutis juodas kačiukas! Atrodė vienišas, sušalęs ir alkanas. Elzė panoro žūtbūt surasti jam namus, geriausia būtų jį pasilikti, bet tėtis manė, jog reikia ieškoti tikrųjų jo šeimininkų. Ar mergaitės sugalvos, kaip pasilaikyti paslaptingą palėpės gyventoją?

rankos laiko puodą

 

Šarūnė Baltrušaitienė

Domas ir herojų pusryčiai

Mama įsitikinusi, kad viskas, kas Domui skanu, yra nesveika. Ir saldainiai, ir ledai, ir traškučiai, ir net pelytės pusryčiai! O koks gi rytas be pelytės pusryčių – saldžių dribsnių su pienu?
Vis dėlto vienas rytas prasideda kitaip… Domas dar nežino, kad jam pavyks sutikti pačius mėgstamiausius herojus!
Kažin, ką stipriausi, šauniausi ir gudriausi superherojai valgo pusryčiams?

Knygos “Domas ir herojų pusryčiai” gale rasite net dešimt pusryčių receptų tikriems herojams!

peliukas su žmogaus rūbais miške

 

E.B White

Stiuartas Litlis

Kai gimė antras ponios Frederik Litl sūnus, visi iš karto pamatė, kad jis ne didesnis už pelę. O dar tiksliau sakant, tas kūdikis iš tiesų visais atžvilgiais ir buvo visai panašus į pelę. Ūgio apie penkių centimetrų, turėjo smailią pelės nosį, pelės uodegą, pelės ūsus ir buvo malonus bei drovus, kaip pelei ir priklauso. O paaugęs jis ne tik liko panašus į pelę, bet ir elgėsi kaip kuo tikriausia pelė: nešiojo pilką skrybėlę ir vaikščiojo su maža lazda.

lėktuvas danguje

 

Agnieszka Stelmaszyk

Lobių ieškotojai 5. Deimantų slėnio mįslė

Troškimas surasti paslaptingąjį Deimantų slėnį, kurio beieškodamas lordas Artūras Kavendišas visai išėjo iš proto, archeologijos mylėtojams Bartekui, Anei, Merei Džeinei, Džimui ir Martinui, kaip jau įprasta, atneša kupiną išbandymų nuotykį. Taip jie atkeliauja į tolimąją Australiją! O šiame gamtininkų rojumi vadinamame žemės kampelyje ne tik be galo karšta, bet ir kiek baugu – negali žinoti, kada būsi užpultas ryklio ar mirtinai pavojingo voro.

įvairūs paveikslėliai

Monika Vaicenavičienė. Agnė Ulytė.

Gatvių susitikimai. O kas, jei Vilniaus gatvės šnekėtųsi?

Ką susitikę vienas kitam pasakytų Gediminas ir Vincas Kudirka? Realybėje juos skiria šimtmečiai, tačiau Vilniuje jų keliai susikerta gatvių pavidalu. Seserys Monika Vaicenavičienė ir Agnė Ulytė pabandė įsivaizduoti, apie ką šie personažai kalbėtųsi ir sukūrė smagią komiksų kolekciją „Gatviųsusitikimai: o kas, jei Vilniaus gatvės šnekėtųsi?”.

Vilnius yra senas miestas, kuriame daugybė naujų ir šimtmečius menančių gatvių. Kiekviena jų turi vardą ir savo istoriją. Pabandykite įsivaizduoti, kad stovite sankryžoje ir bandote išgirsti, ką kalbasi didieji kunigaikščiai, žymūs mokslininkai ar mitinės būtybės. Kiekviena gatvė ir jas atstovaujantis personažas matė daugybę istorinių įvykių ir turi savo paslapčių. Autorės kviečia į kiek kitokią kelionę po Vilnių. „Gatvių susitikimai: o kas, jei Vilniaus gatvės šnekėtųsi?” yra skirta visai šeimai ir gal padės sužinoti savo gatvės istoriją?

Monika Vaicenavičienė ir Agnė Ulytė nupiešė daugiau nei septyniasdešimt komiksų. Jų dėka autorės itin kūrybiškai papasakojo įdomybes apie mažiau žinomas gatves bei pasidalino netikėčiausiais istoriniais faktais. Knygos kūrėjos teigė, kad norėjo apimti visą Vilniaus žemėlapį, todėl iš kiekvienos miesto seniūnijos išrinkdavo bent porą „pasikalbėti“ galinčių gatvių.

gyvūnas miške

 

Neringa Vaitkutė

Klampynių kronikos 2. Neramios dienos

Mažosiose Klampynėse vyksta paslaptingi ir baugūs dalykai, o mūsų trijulė sukasi pačiame siautulio viduryje. Tiesą sakant, dažniausiai tie kraupūs įvykiai prasideda nuo nekalto „žiauriai nuobodu, ką čia nuveikus?“ ir visada baigiasi nenuspėjamai.

Dauguma miestelio gyventojų jau įprato, kad aš, Aringas ir Smiltė nuolatos kur nors įsipainiojame, bet mamai tai labai nepatinka.

Po įvykių paslaptingajame name ji tikėjosi, kad pagaliau pradėsime elgtis atsargiau, bet mūsų taip lengvai neįbauginsi.

vaikai rašo ant žemės

 

Mirjam Pressler

Natanas ir jo vaikai

1192-ieji. Krikščionių kariai prarado Šventąjį Miestą ir dabar čia šeimininkauja sultonas Saladinas. Tie, kurie nežuvo mūšyje, nesulaukė jo pasigailėjimo ir buvo nubausti myriop. Šios žiaurios lemties išvengė vienintelis tamplierius Kurdas fon Štaufenas. Už gerus darbus atsimokama geru: prieš tai jis išgelbėjo žydų pirklio Natano, vadinamo Išmintinguoju, įdukrą Rechą iš gaisro ir už tai susilaukė arabų valdovo malonės.

Kas yra Kurdas ir kodėl jis toks panašus į sultono Saladino brolį? Kas žino gražiosios Natano įdukros paslaptį? Kaip išmintingasis Natanas atsakys į provokuojantį valdovo klausimą, kuri religija yra teisingiausia? Ar užteks jam garsiosios trijų žiedų parabolės? Ir ar pirklys nutuokia, kad jo gyvybei gresia pavojus?

„Natanas ir jo vaikai“ – tai pasakojimas apie tapatybę, toleranciją ir pagarbą.. Kryžiaus karų epochos Jeruzalė geriausiai įprasmina kultūrų skirtumus, kurie, netinkamai susiklosčius aplinkybėms, gali virsti kruvinu konfliktu. Mirjam Pressler naujai interpretuoja G. E. Lessingo dramą „Natanas Išmintingasis“ ir skiria savo knygą jauniesiems skaitytojams. Nepaisant to, pasimokyti galės ir vyresnieji – ypač kai knygoje analizuojamos globalios šiandienos pasaulio problemos.

nuliūdus mergaitė

 

Anna Woltz

Gipsas

Pagrindinei veikėjai ir pasakotojai Felicijai yra dvylika metų. Ji ligoninėje atsidūrė kartu su sesute, kuri patyrė nedidelę dviračio avariją. Felicijos šeimai teks luktelėti, kol gydytojai Bentei sutvarkys pirštą. Tačiau laukti taip nuobodu! O čia dar pykstasi besiskiriantys tėvai. Felicija pasprunka tyrinėti ligoninės. Jai tai atrodo daug smagiau nei klausytis barnių ar nuobodžiai stypsoti vietoje. Klajodama po ligoninės koridorius Felicija netrunka susirasti draugų. Čia ji sutinka penkiolikmetį Adamą, kuris į ligoninę atvyko aplankyti neišnešioto broliuko. Vaikai į savo nedidelį būrelį priima ir keistuolę Primulą, kuri ką tik patyrė operaciją. Ši keista komanda patiria ne vieną nuotykį, o draugystė padeda išspręsti iškilusius sunkumus.

„Gipsas“ lengvai įtraukia, mat knygoje gausu nuotykių, įtampos, o veikėjų charakteriai įdomūs, nestokojantys iškalbos, humoro jausmo bei drąsos.

berniukas kovotojas

 

John Flanagan

Brolija 7. Kaldera

Kiek galėtum padaryti dėl artimo žmogaus? Narsieji „Garnio“ įgulos nariai turbūt vienbalsiai atsakytų – viską. Dėl vienas kito jie lįstų net į didžiausią pavojų. O ką daryti, kai staiga atsiranda giminaitis, kadaise išsižadėjęs šeimos ir apvogęs bendražygius, ir prašo pagalbos? Ar dėl tokio žmogaus Garniai imtųsi pavojingos užduoties kitam pasaulio krašte?

Tarptautinio bestselerio „Žvalgo mokinys“ autoriaus Johno Flanagano serijoje „Brolija“ – nuotykiai jūrose, negailestingi piratai ir nepamirštami mūšiai!

berniuko akys

Lois Lowry

Sūnus (ketvirtoji ciklo „Siuntėjas“ knyga)

Beveik po dvidešimties metų „Siuntėjo“ kūrėja nusprendė parašyti savo pasakojimo tęsinius. 2000-aisiais metais pasirodė antra dalis „Mėlyna sruoga“, 2004-aisiais trečia – „Žinianešys“, o 2012-aisiais išleista jau paskutinė ketvirta dalis „Sūnus“. Tęsiniuose pasakojamos vis kitų jaunuolių istorijos keistame postapokaliptiniame ateities pasaulyje. Kiekvienoje knygoje analizuojamos skirtingos visuomenės problemos. Visgi tęsiniuose galima rasti užuominų į „Siuntėją“ bei kas nutiko Jonui.

Knyga prasideda toje pačioje vietoje, kaip ir “Siuntėjas”. Klaros pareiga distopinėje visuomenėje yra gimdyti vaikus. Paskutinis pagimdytas sūnus netikėtai yra išgelbėjamas Jono, kurį žinome iš pirmosios ciklo dalies. Klara iškeliauja jų ieškoti. Vėliau, sudužus laivui, ji – praradusi dalį atminties – patenka į kitą bendruomenę. Niekas nežinojo, kad Klara atėjo iš visuomenės, kurioje nebuvo emocijų bei spalvų. Ji turėjo sūnų, bet šis dingo. Moteris nežino nei jo vardo, nei kuo tapo, ar liko gyvas. Klara pasiryžusi surasti savo vaiką, net jei tai reikš didžiules aukas. „Sūnus“ ir vėl mus įtraukia į atšiaurų pasaulį, kuriame atsiranda naujas herojus. Šiame jaudinančiame serijos finale sulauksime ilgai lauktos kulminacijos ir finalinės gėrio bei blogio kovos.

„Sūnus“ apima meilės, įsipareigojimų, pasiaukojimo ir praradimo temas.

šaulys važiuoja paspirtuku

Norbertas Černiauskas

Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje

Lietuvos Šaulių sąjungos šimtmečiui skirta knyga vaikams „Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje“ – žaismingas iliustruotas pasakojimas apie Lietuvos Šaulių organizaciją ir jos istoriją.

Žinome, kad kadaise Lietuvoje gyveno riteriai. Bet kur jie prapuolė pasibaigus viduramžiams? Nejau visam laikui išjojo ir dingo? Tačiau juk ir šiandien sakome, kad „elgiasi lyg tikras riteris“, o kilnius žmones laikome turinčiais „riteriškų savybių“…

Knyga „Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje“ skirta visiems turintiems vaizduotę ir pasiruošusiems keliauti šimtą metų į praeitį. Tą padaryti padės sapnai, nuotraukų juostelės, dienoraščiai ir telefono ryšys. „Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje“ – tai detektyvas ir riterių paieška XXI a. betono džiunglėse, parašyta profesionalaus istoriko ir iliustruota Londono Goldsmitho universiteto studentės Birutės Bikelytės.

moteris laiko pastatą iškėlusi ant rankos

Viktorija Aprimaitė. Viktorija Urbonaitė

 

Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms: 100 istorijų apie Lietuvos moteris

Pasaulyje gyvena šimtai tūkstančių visuomenei, mokslui bei kultūrai nusipelniusių moterų. Tačiau bendraautorės Viktorija Aprimaitė ir Viktorija Urbonaitė nusprendė pagerbti būtent Lietuvos moteris ir į knygą „Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms: 100 istorijų apie Lietuvos moteris“ įtraukė šimtą jaukių pasakojimų.

Knygoje susipažinsime su pačiomis įdomiausiomis asmenybėmis. Sutiksime sukilimo vadę Emiliją Pliaterytę, garsią poetę Janiną Degutytę, pirmąją mūsų šalies gydytoją Barborą Burbaitę-Eidukevičienę, diplomatę Magdaleną Avietėnaitę, garsiąją rašytoją Žemaitę, knygnešę Mariją Piaseckaitę-Šlapelienę, aktorę Oną Rymaitę, kraštotyrininkę Stefaniją Glemžaitę. Taip pat nepamirštos ir šių dienų didvyrės. Trumpos istorijos skirtos olimpinei čempionei Rūtai Meilūtytei, garsiajai tinklaraštininkei Beatai Nicholson, prezidentei Daliai Grybauskaitei, litaratūros pasaulį siūbuojančiai Kristinai Sabaliauskaitei, pedagogei Austėjai Landsbergienei ir kitoms.

 

Verified by MonsterInsights