Vasaros naujienos Vaikų skaitykloje/rugpjūtis

gyvūnai groja

Džyru džyru muzikėlė. Tartį lavinančios dainelės

Knygelė „Džyru džyru muzikėlė“ sukurta visiems, kam būtų pravartu išmokti gražiai ištarti raides ir žodžius. Bet ne tik jiems. Visi norintys smagiai pamiklinti liežuvį greitakalbėmis-greitadainėmis, kuriems smagu traukti tradicines lietuviškas melodijas, galės šią knygelę vartyti, klausyti ir dainuoti kartu su vaikais. Dainelių melodijos nesudėtingos, jos įrašytos ir greitu, ir lėtu tempu. Muzikinis motyvas vis pasikartoja, tad mokantis bus paprasčiau įveikti sudėtingus tratančių, šnypščiančių, dardančių kalbos garsų iššūkius, o įveikus – patyrinėti ir pasidžiaugti nuostabiomis vaikiškomis dainelių herojų (vilko, lapės, kurmio, briedžio, sraigės, žiogo, pempės, širšinėlio) istorijomis, kurias šmaikščiai pasakoja knygelės

gandras gaudo varles

Selemonas Paltanavičius

Gandriuko metai

 

Gamtos žinovas ir mylėtojas Selemonas pasakoja apie mūsų mylimą gandrą nuo tos akimirkos, kai paukščiukas išsirita iš kiaušinio: kaip jis auga ir tvirtėja, kur skrenda žiemoti ir kokius laiškus iš šiltųjų kraštų mums siunčia.
Gandriuką nuolat lydi ir stebi smalsioji kaimynė varna.

gyvūnai žaidžia kambaryje

 

Kęstutis Navakas. Marija Smirnovaitė

Žvėreliai mokosi dūkti

Keturios geranoriškai pašėlusios, linksmai išmintingos bei neapsakomai gražiai iliustruotos trumpasakaitės apie tai, kad dūkti irgi reikia mokėti ir bet kaip tokio atsakingo kvailiojimo nepadarysi. Su šia knyga sužinosite, kad tikras dūkimas yra tada, kai jis savo smagumu užkrečia visus. Talentingai sukurtos istorijos patiks ir mažiems klausytojams, ir dideliems skaitytojams.

miškas keturiais metų laikais

 

Emilia Dziubak

Metai miške

Paveikslėlių knygoje “Metai miške” atskleidžiama, kaip kiekvieną mėnesį keičiasi miško gyvūnija ir augmenija. Kiekvienas knygos atvartas parodo tą pačią miško vietą su tais pačiais gyvūnais, bet skirtingose situacijose ir skirtingomis oro sąlygomis, skirtingu dienos metu arba naktį. Pirmuose puslapiuose – išsamus supažindinimas su visais knygelės gyventojais, o paskutiniame atvarte – interaktyvus žaidimas.

vaikai valgo

 

Giulia Malerba

Maisto atlasas

Kartu su knyga „Maisto atlasas“ keliauk per žemynus ir vandenynus bei sužinok apie skirtingus patiekalus: iš kur jie atsirado, kaip valgomi ir kokie jų receptai populiarūs mūsų dienomis. Išsiaiškink, kaip atradėjai gabeno įvairius produktus savo laivais per vandenynus ir kaip viso pasaulio žmonės džiaugiasi maistu festivaliuose bei įvairiose šventėse.

Žemėlapiuose išvysi visus žemynus, sužinosi, kokias istorijas ir įdomybes slepia kiekvienos valstybės patiekalai ir ypatingi produktai, skirti tradiciniams valgiams gaminti.

lapė sėdi krėsle, lapiukai žaidžia

Marta Altes

Dar penkias minutes

Tėtis dažnai sako: „Mes neturime laiko.“

Bet man tai visiškai nesuprantama.

Mes visada turime laiko!
Turime laiko braidyti po balas…
…ir laiko susirasti naujų draugų.
Turime laiko žongliruoti ir laiko stebėti paukščius.
Matote? Aš apie laiką tikrai žinau daugiau nei tėtis.

Tėti, prašau, dar penkias minutes!

boružėlė tarp gėlių

 

Ilona Bakštė. Ieva Zalepugaitė

 Boružė Liputė šypsosi ir žaidžia

Dvi smagios pasakėlės patiems mažiausiems skaitytojams apie boružę Liputę.

Pirmoje pasakėlėje pasakojama apie tai, kad kiekvienas esame turtingas ir visada galime padovanoti draugui šypseną.

Antroji pasakėlė moko galvoti savo galva ir turėti savo nuomonę. Deja, naivioji boružė tai suprato tik tada, kai sugadino sraigei šventę.

Klausydami šių pasakėlių mažieji skaitytojai kartu su boruže patirs daug nuotykių, jautrių ir šiltų akimirkų, o užvertę paskutinius puslapius užmigs ramiai šypsodamiesi, nes viskas baigiasi gerai.

vaikai ir dinozauras

 

Alan MacDonald

Nevala Bertis. Dinozauras!

Panelė Bataitė sako, kad dinozaurai išnykę.
Bet ji visada šneka NESĄMONES.
Bertis parke rado dinozauro dantį, vadinasi, bent vienas dinozauras yra!
Tereikia jį PAGAUTI?

plėšikas su šautuvu

 

Otfried Preusler

Plėšikas Hocenplocas

Ar girdėjote? Nukniauktas puikusis močiutės kavos malūnėlis! Be jokios abejonės – tai nedorėlio plėšiko Hocenploco darbas. Miestelio policija prieš jo niekšybes atrodo bejėgė, tad Kaspariukas ir Zepukas nutaria patys sulaikyti plėšiką bei atitaisyti močiutei padarytą skriaudą.
Bet plėšikų taip be niekur nieko neapgausi…
Ar pavyks draugams ištrūkti iš Hocenploco nelaisvės ir nugalėti piktąjį jo sąjungininką burtininką Petrozilijų Cvakelmaną?
Panašu, kad be gudrybių ir burtų čia neapsieisi!?

šuo

 

Greg Kincaid

Kalėdų bičiulis

Kai tau trylika ir staiga, atrodytų, per vieną dieną esi priverstas užaugti, gyvenimas neatrodo teisingas. Džordžas suvokia, kad ima griūti visos jo išmoktos taisyklės, padėjusios suprasti gyvenimo tvarką ir jaustis saugiai. Nuo to baisaus įvykio, kai netikėtai žuvo jo tėtis, viskas apsiverčia aukštyn kojom – berniukas nebežino, nei kur jo vieta pasaulyje, nei kaip jam išbristi iš neblėstančio liūdesio.

Bet juk tuomet, kai visa atrodo nebepakeliama, gyvenimas visuomet nustebina. Šįkart jis berniukui dovanoja nuostabų seterį Niurkį ir supratimą, kad net ir skaudžios patirtys gali sukurti gėrio stebuklą.

mergaitė su vilku miške naktį

 

Katherine Rundell

Vilkų mergaitė

Knyga „Vilkų mergaitė“ – tai į klasikinius vaikų literatūros kūrinius besilygiuojantis anglų vaikų rašytojos Katherine Rundell pasakojimas apie drąsą, kovą ir nuotykius apsnigtuose Rusijos miškuose dvidešimtojo amžiaus pradžioje.
Feodora ir jos mama gyvena sniegu užverstuose Rusijos miškuose, name, pilname maisto ir židinių. Už dešimties minučių kelio esančios koplyčios griuvėsiuose gyvena vilkų gauja. Feodoros mama yra vilkų užkalbėtoja, o Feo šio meno dar tik mokosi.

Vilkų užkalbėtojas yra visiška priešingybė gyvūnų dresuotojui. Užkalbėtojas moko gyvūną kovoti už save, slėptis, bėgti ir saugotis žmonių.

Kai Rusijos kariuomenės žiaurumas ima kelti grėsmę Feo gyvybei, ji neturi kitos išeities – tik bėgti. „Vilkų užkalbėtoja“ – tai istorija apie pasipriešinimą, kovą, apie sugebėjimą apginti tai, kuo tiki ir ką myli. Ir, žinoma, tai istorija apie vilkus.

berniukas su kuprine

 

Onjali Q. Rauf

Berniukas klasės gale

Premijomis apdovanota knyga Berniukas klasės gale“ nagrinėja šiuolaikines socialines problemas. Tiesa, tai yra vaikams skirta knyga. Autorė Onjali Q. Rauf pasakoja apie nesvetingoje klasėje atsidūrusi pabėgėlį berniuką Ahmedą. Istorija paskatins diskutuoti su vaikais, pasikalbėti apie šiuolaikiniame pasaulyje vykstančius, ne visada teigiamus, dalykus. Tuo pačiu, „Berniukas klasės gale“ yra ir nuostabi draugystės istorija.

Knygos pasakotojas – aštuonerių devynerių metų vaikas. Jo klasėje paskutinė vieta visada buvo tuščia. Tačiau šiais metais laisvą kėdę užėmė tylus ir keistas berniukas. Ahmedas nebendrauja, yra baikštus, o ir ne veltui – į jį jau nusitaikė klasės chuliganai. Berniuką po pamokų pasitinkanti teta visai nepanaši į mamą. Pamažu ima aiškėti aplinkybės – Ahmedas atkeliavo iš tolimos šalies, kurioje vyksta karas. Ne toks karas, kokį vaikai žaidžia kieme, o tikras – su bombomis ir mirtimis. Ahmedas atsiskyrė nuo savo tėvų, o mokykloje šiam tikrai nesaldu – net mokytojai neužjaučia vaiko.

Kuo daugiau pasakotojas sužino apie Ahmedą, tuo labiau nori su juo susidraugauti. Iš pradžių bando prisigretinti siūlydamas saldainių, vėliau – užstoja žaidimo aikštelėje. Pamažu mezgasi vaikų draugystė, o knygos pasakotojas su draugais sugalvoja planą, kaip surasti Ahmedo tėvus.

„Berniukas klasės gale“ – pasakojimas apie pabėgėlių situaciją vaiko akimis. Vaikai girdi, kaip vieni tėvai pabėgėlius uja ir vadina grėsme šaliai. Kiti gi – gina ir teigia, kad šie žmonės nekalti dėl situacijos jų šalyse. Na, o vaikai stebi aplinką ir susidaro savo nuomonę. Knygą rekomenduojama skaityti klasėse, diskutuoti apie socialines problemas, kelti aktualius klausimus.

vyras ir žibintas

 

Bobbie Peers

Viljamas Ventonas 3. Orbuliatoriaus Agentas

Viljamas Ventonas 3. Orbuliatoriaus Agentas” – trečioji vienos populiariausių vaikų knygų serijos Norvegijoje dalis!

Po šimto metų pertraukos didysis Londono laikrodis netikėtai sustojo.
Tai gali reikšti tik viena – Orbuliatoriaus Agentas vėl čia.
Ir jis ieško geriausio pasaulyje kodų šifruotojo – Viljamo Ventono.

Išbandymai Himalajuose iš Viljamo pareikalavo daug energijos ir sunkių sprendimų, tačiau berniukas po truputį atsigauna, o slogios nuotaikos rimsta. Dabar Viljamas labiausiai laukia, kada galės keliauti atgal į Posthumanistinių tyrimų institutą ir susitikti su Iskija. Tik proga sugrįžti pasitaiko gerokai anksčiau, nei tikėtasi: kažkas įsilaužia į Ventonų šeimos namus ir jiems tenka sprukti.

Sugrįžus į institutą daug kas atrodo kitaip: senosios kartos įrenginius pakeitė nuolat koridoriais šmirinėjantys ir visus sekantys naujieji robotai, į institutą pilnais autobusais kasdien plūsta vis daugiau kandidatų, o vadovas Fricas Gofmanas elgiasi labai įtartinai. Ir dar tas visų patyliukais šnibždamas Orbuliatoriaus Agento vardas… Kas jis toks? Ir kodėl visų akys krypsta tiesiai į Viljamą? Negi jis ir vėl pakliuvo į bėdą?..

 

 

 

Verified by MonsterInsights