Rudens naujienos Vaikų skaitykloje/rugsėjis

katė prie namų

 

Samuil Maršak

Katės namai

Viena gražiausių pasakų – Katės namai”. Tai paprasta, smagi ir spalvinga istorija apie vieną išpuikusią šeimynėlę, per savo turtus ir pasipūtimą pamiršusią svarbiausią dalyką – širdies gerumą…

Ši pasaka išaukština amžinąsias vertybes, moko taurumo, nuoširdumo, artumo ir bendrystės.

Skiriama šeimyniniam skaitymui.

vaikai ir plėšikas su pinigų maišu

 

Tomas Dirgėla

Vasaros atostogų byla

Ar girdėjote apie du padaužas Tomą ir Domą iš 4B klasės? Kaip tai ne? Kur jūs buvote, jei nieko nežinote, apie kiečiausius pasaulyje detektyvus, jau išsprendusius ne vieną rimtą bylą? Šie vaikų mylimo rašytojo Tomo Dirgėlos personažai knygoje „Vasaros atostogų byla“ aiškinsis jau šeštą nusikaltimą!

Priminsime, kad pirmą kartą Tomui ir Domui teko tirti, kur dingo mokyklos valytojos šluota. Atrodo, kas čia tokio baisaus, bet šis nusikaltimas kėlė grėsmę visos mokyklos išlikimui!

šuniukai

 

Steve Voake

Šuniukas Maksius. Gyvūnėlių nuotykiai mieste

Nors Mišrūnas Maksius ir mažas, jo širdis — didžiulė, o mieste knibždėte knibžda nuotykių. Susidėjęs su šutvele nerūpestingų šunų, Maksius leidžiasi į miesto gatves ieškoti pradingusios draugės, o ten išgirsta gandą apie kolekcionierę – žiauriausią kada nors gyvenusią šunų gaudytoją. PAVOJUS tyko už kiekvieno kampo, tačiau ko nors beieškant VISADA reikia leisti sau pasilinksminti.

du gyvūnėliai

 

 Jelena Pervan. Jelena Brezovec

Trupininis ir Purvinis

Aūūūūūūū!

Ar netoliese yra vaikų, kurie nemėgsta praustis, plautis rankų, valytis dantų ar trinktis galvos? Arba mėgsta, bet kartais pamiršta?

Du išdykėliai mikrobai Trupininis ir Purvinis kaip tik ieško murzinos žaidimų aikštelės, kurioje galėtų kelti puotą. Galbūt tavo panagės tiktų mikrobų gimtadienio šventei? O gal tavo tarpdančiuose yra šokolado? Trupininis ir Purvinis mielai atsikraustys ten, kur tvyro jauki nešvara!

Bet ar tikrai smagu, kai tavo panagėse, burnoje ir plaukuose apsigyvena nenaudėliai mikrobai? Ši knygelė padės sužinoti, kas nutinka, kai įsišėlsta Trupininis ir Purvinis, ir kaip praustis bei valytis dantis, kad nuo jų apsisaugotum!

Šioje knygoje Trupininis ir Purvinis”– net trys smagios ir pamokančios istorijos apie tai, kas nutinka, kai užmirštame kasdienę higieną ir, žinoma, naudingi patarimai, kaip laikytis švaros ir neprisileisti jokių nenaudėlių mikrobų. Tegul jie eina išdykauti kur nors kitur!

močiutė su anūke skaito

 

Virgis Šidlauskas

Stogas, po kuriuo auginu žvaigždes ir lietų

Mirilė – smalsi mergaitė. Jai viskas rūpi. Kodėl krokodilai gyvena vandeny? Kas nutinka jiems virtus batais? Ar tiesa, kad kiekvienas turi savo žvaigždę? Ir ar jos lieka, kur buvusios, kai per stogą jų nematai?

Kokia laimė, kad Mirilė turi močiutę! Ji kantriai atsako į visus klausimus – net tada, kai dangus tamsus kaip mėlynių uogienė, net tada, kai paširdžiuose pliaukši krokodilas.

Štai šis krokodilas ir neduoda Mirilei ramybės. Kaip jį išvyti?

vandenis vandenyje

Otfried Preussler

Mažasis vandenis

Jaukiame Malūno tvenkinyje gyvena laiminga vandenių šeima. O kodėl laiminga? Nes visai neseniai susilaukė puikaus sūnaus – mažojo vandenio!

Mažylis auga greitai, o kartu su juo kasdien didėja smalsumas ir nuotykių troškulys. Viską reikia išbandyti – ir maudynes, ir iškylas sausumoje, ir net iš senojo malūno vandens čiuožyklą pasidirbti. Žaiskite ir išdykaukite kartu su mažuoju vandeniu, patirkite daugybę nuotykių ir nieko nebijokite – net grįžti namo sausomis kojomis!

 

Martin Widmark

Pabaisų agentė Nelė Rap 3. Vilkolakiai

Jei pirmą kartą pamatę Nelę ir Londoną pamanysite, kad tai tiesiog paprasta mergaitė, vedžiojanti šunį, labai suklysite. Nelė Rap – tikrų tikriausia pabaisų agentė, puikiai išmananti ne tik kaip atskirti šiurpiausius siaubūnus, bet ir kaip juos įveikti.

O šįkart jai teko itin pavojinga užduotis. Sako, per pilnatį mieste pasirodo alkani vilkolakiai…

Linksma ir įtraukianti istorija „Pabaisų agentė Nelė Rap 3. Vilkolakiai“ puikiai tinka pradinio mokyklinio amžiaus vaikams. Tai jau trečioji jaunųjų skaitytojų pamėgtos knygų serijos „Pabaisų agentė Nelė Rap“ dalis. Šioje knygoje Nelei Rap ir jos basetui vardu Londonas tenka ypatinga užduotis – surasti mieste gyvenančius vilkolakius.

berniukas su kamuoliu purve

 

Alan MacDonald

Nevala Bertis. Purvas!

Bertis labai mėgsta futbolą. Jis – nuostabus žiūrovas. Apie futbolą gali kalbėti valandų valandas. Bet ŽAISTI? Rimtose varžybose? Ir dar VARTUOSE. Koks čia džiaugsmas, kai į apelsiną panaši mokytoja rėkia, kad greičiau judintumeisi, pusė vaikų tikisi, kad apginsi mokyklos garbę, kita pusė laukia, kol susimausi, virš galvos – lietus, o po kojomis – PURVAS? Skamba ne kaip pramoga, o kaip tikras KOŠMARAS!

 

E.B. White

Šarlotės voratinklis

Kartais, kad mūsų norai išsipildytų, reikia tikrų tikriausio stebuklo.

Kartais tikra, nuoširdi draugystė gali tapti tuo stebuklu, kuris nušvies tamsiausią naktį ir net sunkiausią valandą parodys, ką daryti.

Mažasis Vilburis – jaukus rausvas paršelis, kurį išgelbėjo drąsi ir gyvūnus mylinti mergaitė Fernė. Tačiau Fernė negali viso gyvenimo praleisti tvarte kartu su Vilburiu, jai reikia ir į mokyklą, ir pas kitus vaikus. Paršelis ima jaustis vienišas – kas taps jo draugu?

Tai nuostabi istorija visai šeimai apie tikrą draugystę, galinčią ne tik pakeisti gyvenimą, bet ir išgelbėti gyvybę.

 

Tim Cahill

Mažasis Timis – futbolo žvaigždė

Mažasis Timis Kahilas labai nori patekti į mokyklos futbolo komandą. Tačiau yra viena bėda – visi jį nustumia, pakiša koją ir nuolat atima kamuolį. Gal jis tiesiog per mažo ūgio, kad galėtų žaisti su kitais vaikais…

Timis kuo skubiau turi tapti stipresnis ir aukštesnis! Būtent tada, kai labiausiai reikia, berniukas atranda vieną nuostabų savo gebėjimą!

Ar Timį priims į komandą? Perskaityk istoriją apie futbolo legendą Timį Kahilą ir sužinosi!

berniukas miške

 

Katia Brandiska

Miškų bastūnai, 2 knyga. Pavojinga draugystė

Keragas vaikystę praleido miškuose kaip puma ir tik neseniai sužinojo, kad iš tiesų yra miškų bastūnas – pusiau gyvūnas, pusiau žmogus. Jau praėjo visi metai nuo tada, kai persikraustė į miestą tarp žmonių ir ėmė lankyti ypatingą tokiems kaip jis skirtą mokyklą. Pamokos tampa vis sudėtingesnės ir pavojingesnės, o išmokti sutarti ir bendradarbiauti su kitais mokiniais tampa ypač svarbu. Net jei tai pasipūtėliai vilkai, nemėgstantys jokių kačių. Tačiau kartais iškyla pavojų, kurie gali suartinti net didžiausius priešus.

žmonės chaose

 

David Walliams

Blogiausi pasaulio mokytojai

Ar pasiruošę naujai humoro dozei? Iš pradžių britų autorius David Walliams jaunuosius skaitytojus sužavėjo „Blogiausių pasaulio vaikų” serija, o dabar pristato dar vieną itin juokingų pasakojimų knygą „Blogiausi pasaulio mokytojai“. Taip taip, apie pačius keisčiausius mokytojus!

Nemėgstate eiti į mokyklą, nes manote, kad jūsų mokytojai yra pikti, netikę ir nieko neišmano? O gal nuobodūs bei varo žiovulį? Oi, palaukit! Dar nematėte autoriaus David Walliams sukurtų personažų! Dešimt įdomių ir žiauriai juokingų pasakojimų apie pačius blogiausius pasaulio mokytojus privers griebtis už galvos, bėgti pro mokyklos duris ar tiesiog kvatoti iki ašarų!

Viena jų – ponia mokytoja, kuri gyvena tik dėl to, kad galėtų kažką palikti po pamokų, kartais – visą mokyklą. Kitas – mokytojas pusiau žmogus, pusiau pabaisa. Dar yra ir toks, kuris bijo savo mokinių. Ir dar įsimylėjusių mokytojų porelė! Čia tik keli šios smagios knygos personažai.

Milijonai skaitytojų visame pasaulyje pamilo blogiausius vaikus pasaulyje – dabar jie galės pasimėgauti šiuo nuostabiu, visų laikų baisiausių suaugusiųjų rinkiniu „Blogiausi pasaulio mokytojai“.

„Blogiausi pasaulio mokytojai” – iš pažiūros labai juokinga, tačiau pažvelgus giliau pamatysime, kad knyga yra dar ir pamokanti, visi veikėjai gauna pelnytą atpildą, o skaitytojai gali pasijuokti iš populiariausių stereotipų ir kvailų gyvenimiškų situacijų. Iliustratoriaus Tony Ross piešiniai sužadins vaizduotę ir papildys David Walliams tekstą.

mergaitė su plakatu rankose

 

Valentina Camerin

Gretos istorija: moksleivė, kuri nebuvo per maža imtis didelių pokyčių

Ši Valentinos Camerini knyga “Gretos istorija: moksleivė, kuri nebuvo per maža imtis didelių pokyčių” ne tik apie Gretą, bet ir apie daugybę kitų mergaičių ir berniukų visame pasaulyje, norinčių kovoti su galingųjų abejingumu geresnei ateičiai.

2018 m. rugpjūčio 20 d., vėlyva vasara Stokholme. Mieste nepakenčiamai karšta. Televizijos naujienose nuolat skamba pranešimai apie vis kylančią oro temperatūrą, visoje Švedijoje siautėja gaisrai.

Penkiolikmetė Greta Thunberg nusprendžia, kad daugiau laukti negalima: politikai turi ką nors daryti, kad išsaugotų Žemę būsimoms kartoms. Užuot ėjusi į mokyklą, Greta nupiešia plakatą ir eina prie Švedijos parlamento pastato.

mergaitė su auskaru nosyje

 

Juno Dawson

Mėsos turgus. Nematomas modelių gyvenimas

Britų autorės Juno Dawson jaunimui skirta knyga „Mėsos turgus: nematomas modelių gyvenimas“ apima mados, feminizmo ir savęs atradimo temas, tačiau kartu tai yra pasakojimas apie mados pramonės užkulisius.

Janos Novak gyvenimo istorija skamba stereotipiškai. Ji aukšta, liekna ir gėdijasi savo kūno, kol vieną dieną, jos pačios ir aplinkinių nuostabai, merginą pastebi mados agentai ir šešiolikmetė patenka į žvaigždžių pasaulį. Tačiau mados industrija tiek pat klastinga, kiek ir žavi, čia kiekviename žingsnyje tave stebi plėšrūnas. Jana – jauna mergina iš Londono, iškelta į aukštumas, tačiau, kuo aukščiau esi, tuo žemiau gali kristi.

Skaitytojas seka paskui Janą ir kartu patiria pakilimus bei nuopolius, kurie ženklina modelio kelią. Iš pradžių top modelio gyvenimas atrodo saldus, tačiau po truputį ima ryškėti ir tamsiosios šios profesijos pusės. Tai nuolatinis spaudimas atitikti tam tikrus išvaizdos standartus, kas sukelia mitybos problemas, o modeliai, norėdami išsaugoti energiją ir gyvybingumą, įninka į narkotikus. Tai ir konkurencija, ir priekabiavimas, ir pavydas.

„Mėsos turgus“ siunčia svarbią žinią paaugliams ir visiems skaitytojams apie kūno įvaizdį ir mados pramonės tikrovę. Tai ne tik mados ir jos užkulisių istorija, bet ir širdį veriantis pasakojimas apie savęs atradimą ir tai, ką reiškia iš tikrųjų būti savimi. Pasakojimas taip pat neįtikėtinai gerai atspindi šiandienos judėjimą #MeToo.

gyvūnėlis laiko kompasą

 

Philip Pullman

Jo tamsiosios jėgos, 1 knyga. Auksinis kompasas

„Auksinis kompasas“ yra pirmoji maginės fantastikos trilogijos „Jo tamsiosios jėgos“ dalis. Autoriaus Philip Pullman paaugliams skirtas kūrinys lyginamas su „Žiedų valdovu“, „Hariu Poteriu“, Astridos Lindgren knygomis. Tai pasakojimas apie draugystę, pasiaukojimą bei nepakartojamus nuotykius.

Istorija sukasi aplink našlaitę Lairą. Mergaitė gyvena Oksfordo universiteto Džordano koledže. Čia ji lyg laukinukė laksto ne tik po auditorijas, bet ir po rūsius bei stogus. Laira nuolat įsivelia į keistus nuotykius, muštynes ir lengvai aplink save suburia draugus. Pasaulis, kuriame gyvena veikėjai, panašus į mūsų, tačiau yra ir skirtumų. Čia nėra kompiuterių, automobilių, tačiau susipina mokslas ir magija, o kiekvienas žmogus turi savo demoną, su kuriuo gali bendrauti.

Netrukus Lairos pasaulis keičiasi. Prasideda nepaaiškinamų dalykų, susijusių su paslaptingomis Dulkėmis, virtinė. O dar pradeda dingti vaikai. Niekas nežino, kas jiems nutinka, tačiau visi šnabždasi, kad juos grobia Mažųjų aukų ministerija ir šiaurėje atlieka žiaurius bandymus.

Kuomet pradingsta ir geriausias Lairos draugas Rodžeris, ji pasiryžta keliauti į šiaurę jo ieškoti. Savo žygio metu mergaitė ir jos bendrakeleiviai, patirs daug išbandymų bei nuotykių. Jie susidurs su žiauriomis baltosiomis meškomis, klastingomis raganomis ir nuolat turės kovoti dėl savo gyvybės. Herojai ne kartą išbandys draugystę, ištikimybę ir išsiaiškins daugybę mįslių.

grėblys

 

Diana Gancevskaitė

Lota

„Lota“– pasakojimas apie paauglę mergaitę, kuri viena pati stengiasi susidoroti su mamos netektimi ir netikėtai užgriuvusia vienatve. Autorė Diana Gancevskaitė įtaigiai pavaizdavo jauno žmogaus skausmą, kintančią pasaulėjautą ir niūrioje kasdienybėje vos užčiuopiamą vilties spindulėlį.

Lotai greitai sukaks keturiolika metų. Ir ji jau pusmetį bando susitaikyti su artimiausio žmogaus – mamos – netektimi. Liūdesys ir tuštumos pojūtis lydi ją kiekviename žingsnyje, o smulkmenos, kas dieną primenančios mamą, – skaudžiai duria širdį. Net paprasčiausia sriuba šaldytuve skaudina, nes mama mokėjo ją išvirti, o Lota su tėčiu, deja, nemoka.

Lotos tėtis dirba tolimųjų reisų vairuotoju. Jam irgi nelengva, tačiau vyras privalo dirbti. Lotos tėtis išvažiuoja tikėdamasis, kad praėjo pakankamai laiko, o dukra pakankamai didelė ir savarankiška, kad galėtų pasilikti namuose viena. Savo rūpestį jis išreiškia užpildydamas šaldytuvą kalnu maisto ir kas valandą rašydamas trumpąsias žinutes su klausimais ar viskas gerai.

Viskas gerai, kiekvieną kartą tėčiui atsako Lota, nors negali žiūrėti į šaldytuve gulinčią vištą, pirktines mišraines ir dirbtines sriubas. Ji ruošiasi viską išmesti, viena užsidaryti namuose ir daugiau niekada nebevaikščioti į mokyklą. Net ir tada, kai tėtis sugrįš. Nes mokykloje visi žiūri į ją su užuojauta.

Į mokykla Lota nenori eiti dar ir dėl to, kad jos geriausia draugė Sonata guli ligoninėje. Čia ji praleis tris mėnesius. Sonata kenčia nuo valgymo sutrikimų ir žinutėmis atakuoja Lotą vis prašydama ją aplankyti. Tik mergaitė neplanuoja net kojos kelti iš namų. Jai visko per daug ir viskas per greitai.

Lota nenori eiti nei į mokyklą, nei lankyti Sonatos, nei bendrauti su įkyrokais kaimynais. Vienintelis jos draugas bei pašnekovas yra nukaršęs šuva Lyras, o vienintelis visų bėdų sprendimas– užsidaryti namuose. Visgi, Lota pasaulyje yra ne viena ir gyvenimas atkakliai kviečia ją sugrįžti.

Autorės Dianos Gancevskaitės paaugliams skirta apysaka „Lota“ yra skaudi istorija, aštrios kasdienybės nuotrupos, asmeninės širdgėlos liudijimas ir žiupsnis šviesos bei vilties.

 

Verified by MonsterInsights