Rudens naujienos Vaikų skaitykloje/spalis

paukščiai skrenda

 

Selemonas Paltanavičius

Jei sliekas būtų paukštis

Vienas labai smalsus sliekas kartą stebėdamas paukščius susimąstė: „O kas būtų, jei sliekai skraidytų?“ Juk ir jis, visai kaip paukščiukas, išsirito iš kiaušinėlio… Smagi istorija apie skraidyti ir čiulbėti panorusį slieką atskleidžia, kad paukščiu būti nelengva. Pasakojimą „Jei sliekas būtų paukštis“ papildo gyvos, išraiškingos ir šmaikščios dailininko Dainiaus Šukio iliustracijos.

katinas ir žmogus

 

Sven Nordqvist

O ką tu moki, Petsonai?

Petsono ir Finduso ūkyje šiandien – įprasta diena. O tai reiškia, kad laukia daugybė smagių dalykų! Visų pirma Findusui labai rūpi, ar Petsonas moka taip greit bėgti ir taip gerai baidyti vištas, kaip pats katinėlis. Tačiau Petsonas nemoka. Ir net į obelį įlipti nesugeba. Tai ką tu moki, Petsonai?

Knyga “O ką tu moki, Petsonai?” priklauso serijos „Aš skaitau“ pirmam lygiui – didžiosios raidės, neilgi aiškūs sakiniai, linksmas ir įtraukiantis pasakojimas padės mokytis skaityti ir įtvirtinti įgūdžius.

gyvūnas medyle

 

Bethany Christou

Lėtasis Samsonas

Samsoną visi myli. Tai paslaugiausias ir maloniausias gyvūnas visose džiunglėse. Bet ir pats LĖČIAUSIAS. Jis vėluoja net į GIMTADIENIUS. Kaip jaustis, kai vos spėji atlėkti, o visos žvakutės jau užpūstos, dainos sudainuotos, o tortas suvalgytas?

„Lėtasis Samsonas“ – spalvinga ir nuotaikinga paveikslėlių knyga, tinkamiausia 4–7 m. jauniesiems skaitytojams. Knygoje šiltai pasakojama apie draugų labai mylimą, draugišką ir paslaugų tinginį, kuris nuolat visur vėluoja. Lyg ir nieko keisto – tinginiai yra lėtumu pasižymintys žvėreliai. Tačiau juk taip nesmagu kaskart nespėti nei torto paragauti, nei kartu su visais pažaisti… Laimei, draugai tam ir skirti, kad rastų išeitį net iš kebliausių situacijų!

lapė pievoje

 

Vytautas V. Landsbergis

Pūkis ir Pūkutis

„Pūkis ir Pūkutis“ – aštuntoji Pūkio pasakų serijos knygelė. Vytautas V. Landsbergis istorijose apie lapiuką Pūkį moko mažuosius skaitytojus pažinti gyvenimą. Autorius supažindina vaikus su aplinka bei kylančiomis problemomis. Šioje dalyje kalbama apie metų laikų kaitą.

Pūkis – lapiukas, kuriam tėvai davė tokį vardą, nes gimęs jis priminė minkštą kamuoliuką. Mažylis labai smalsus, nuolat leidžiasi į nuotykius, o autorius Vytautas V. Landsbergis juos aprašo savo pasakose, skirtose 2-7 metų skaitytojams.

boružėlė ant medžio lapo

 

Selemonas Paltanavičius

Tie namai namučiai

Boružės namai – po lapu arba, kaip ji pati sako, palapėje. Sliekas ir vabalas žygis mano, kad jai reikia tikrų namų, bet ar boružei gali patikti jų namai? Žinoma, kad ne – jai reikia saulės, erdvės, lietaus barbenimo ir vėjo šiurenimo.

Istoriją papasakojo gamtininkas Selemonas, o nupiešė dailininkė Reda.

SKAITAU PATS – trijų žingsnių knygelių serija, skirta pradedantiems skaityti vaikams.

kosmosas, planetos

 

Pavel Gabzdyl

Kosmosas. Apie saulės sistemos planetas ir jų palydovus

Ar norėtumėte patyrinėti visas Saulės sistemos planetas su mūsų žingeidžiuoju robotuku? Jei taip, jums tereikia atsiversti šią knygą ir leistis į kvapą gniaužiančią kelionę! Čia rasite 80 įdomių klausimų apie 8 Saulės sistemos planetas ir jų palydovus. Jums turbūt smalsu, ar Merkurijuje galima čiuožinėti pačiūžomis? Kodėl Veneros paviršius primena pragarą? Kur gyvena marsiečiai? Kaip atsirado Saturno žiedai? Kuo kvepia Urane? Skaitydami atsakymus, sužinosite daug naujų ir įdomių faktų. Ir tikrai nenuobodžiausite, nes knyga turi daug atverčiamų langelių ir paslėptų tekstų.

berniukas

 

Vytautas Račickas

Juzulio istorijos

Dvidešimt septynios istorijos – ir tiek pat Juzulių. Jie iš Žemaitijos,
Aukštaitijos, Dzūkijos, kitų etnografinių Lietuvos rajonų. Todėl kartais
vietos tarme prabyla. Juzulis – ne vien dabarties (ir ne tik vaikų)
gyvenimo atpasakotojas, bet ir kai kurių istorinių įvykių liudininkas
bei dalyvis. Autoriui maga pažvelgti į socialinius, moralinius mūsų
gyvenimo dalykus, tarpusavio santykius šeimoje, vaikų augimo skaudulius
anuomet ir dabar.

vyras ir šuo

 

Marian Orlon

Seklys Noselė. Vagystė iš muziejaus

Kas jau kas, bet seklys Noselė tikrai žino, kad jo šuo – nuostabus! Kuba ne tik puikus pagalbininkas sprendžiant bylas. Jis dar ir puikus pašnekovas. Turėti šunį, kuris moka kalbėti, tikras džiaugsmas. O jei esi seklys, toks šuo gali tapti tikru slaptu ginklu kovoje su įvairaus plauko nusikaltėliais. Net jei tai pats garsusis vagišius Nepagaunama rankelė!

šuo

 

Barbara O’Connor

Kaip pavogti šunį?

Kai tėtis palieka šeimą, Džordžina su mama ir broliuku patenka į keblią padėtį – jiems nebeužtenka pinigų susimokėti nuomai, tad nuo šiol jie gyvena automobilyje. Kol mama dirbdama dviejuose darbuose mėgina išmaitinti vaikus ir susitaupyti nuomai ir užstatui, Džordžinai kyla idėja, kaip pinigų gauti greičiau. Tai linksmai parašyta istorija apie labai rimtus dalykus ir, žinoma, meilę šunims.

kėdė ir lagaminas

 

Olga Tokarczuk

 Pamesta siela

Gyveno vyras, kuris daug dirbo ir kažkuriuo metu paliko savo sielą. Jis gyveno be sielos – miegojo, valgė, dar dirbo, vairavo mašiną ir net žaidė tenisą. Tačiau kartais jis pajusdavo, kad pasaulis aplink jį per daug plokščias, tarsi jis judėtų ant lygaus matematikos lapo…

Retro stiliaus knyga neša žinutę, kad žmogus turi nustoti bėgti, stabtelėti, pajusti ryšį su aplinka, nes kitaip praras savo sielą. Miela, jauki istorija sugrąžina skaitytojus į vaikystę. Ten, kur jauku, o laikas lėtesnis. Sielą praradęs žmogus ne visada pastebi, kada tai nutinka. Jis bėga, skuba, lekia, užsiima jam svarbiais reikalais. Tačiau siela visada pajunta, kad neteko žmogaus.

Knygoje gausu metaforų, filosofinių įžvalgų, simbolių bei gražių minčių, kurios palies bet kokio amžiaus skaitytoją. „Pamesta siela“ – kvietimas sustoti ir atidžiau pažvelgti į save, savo aplinką bei supantį gyvenimą.

„Pamesta siela“ 2018-ais metais Bolonijos vaikų knygų mugėje gavo specialųjį grožinės literatūros prizą.

pasaulio vėliavos

 

Federico Silvestri

Vėliavų atlasas

Nuo Afganistano ir Armėnijos iki Vuanatu ir Zimbabvės – vartykite atlasą ir susipažinkite su įdomiausiais faktais apie vėliavas ir įvairias šalis. Federico Silvestri yra tikras vėliavų entuziastas, kuris svajoja vieną dieną ir pats tokią sukurti. „Vėliavų atlasas“ praturtins naujomis žiniomis ne tik jaunuosius skaitytojus, bet ir visus smalsuolius.

„Vėliavų atlasas“ neapima visų pasaulio šalių vėliavų, tačiau nagrinėja pačias įdomiausias. Pavyzdžiui skaitytojai sužinos, kodėl Kanados vėliavos centre vaizduojamas klevo lapas ir kodėl jis raudonas. Ar žinote, ką savo snape neša erelis Meksikos vėliavoje? Ar kada susimąstėte, kodėl tiek daug šalių savo vėliavose turi panašias spalvas? Autorius aistringai pasakoja įvairias įdomybes ir faktus.

šuo

Carlie Sorosiak

Aš esu Kosmas

Auksaspalvis retriveris pasakoja linksmą, bet jaudinančią istoriją apie savo pastangas išsaugoti šeimą.

Nuo to laiko, kai prieš dešimt metų tapo vyresniuoju Makso broliu, auksaspalvis retriveris Kosmas žinojo savo darbą – saugoti šį berniuką ir stengtis, kad jis būtų laimingas.

Prabėgo daug puikių metų, buvo sugauta daug teniso kamuoliukų, nugvelbta nemažai kalakutienos, suplėšyta kilometrai tualetinio popieriaus, o Kosmas atkakliai laikėsi priesaikos. Tik pastaruoju metu jo didžiausia problema tapo klostytą sijonėlį segintis aviganis ir į sąnarius įsimetęs artritas. Paskui ant sofos atsiranda tėčio kvapu persisunkusios antklodės, besiginčijantys balsai vis garsėja… Kosmas jaučia, kad laukia dar sunkesni išbandymai.

Kai Maksui šauna beprotiška mintis dalyvauti šokių varžybose, Kosmas negali atsisakyti. Maksas nori savo tėvams priminti tuos puikius laikus, kai jie visi kartu šokdavo, ir priversti pamiršti žodį, prasidedantį „s” raide.

„Aš esu Kosmas” įtraukia skaitytojus nuo pirmojo puslapio ir primena: kad ir kur gyvenimas nublokštų, meilė ir ištikimybė galiausiai nugali.

 

veidas naktyje

Isabel Abedi

Ilgiausia naktis

Vita su draugais planuoja visą vasarą automobiliu keliauti po Europą. Tai bus jų gyvenimo kelionė, pilnos dienos ir naktys šėlsmo, siautulio, juoko ir nuostabių būsimų prisiminimų. Netyčia ant tėčio darbo stalo rastas naujas žymaus rašytojo rankraštis įkvepia išsukti iš suplanuoto maršruto ir aplankyti mažą Italijos miestelį, kuriame vyks būsimo romano veiksmas. Draugai nė nepastebi, kaip nerūpestingos atostogos staiga pavirsta kvapą gniaužiančiu detektyvu, kuriame telpa meilė, mirtis ir šiurpios šeimos paslaptys.

paauglys

Jasminka Petrovič

Viskas bus gerai

Jasminkos Petrović novelių romanas „Viskas bus gerai” – tai tarpusavyje susijusių paauglių ir suaugusiųjų monologai, pasakojimai apie savo gyvenimą, sielos skaudulius, baimes, asmenines dramas ir optimistiškus lūkesčius, šviesos, laisvės ir meilės siekimą. Gaivališka, autentiška, pulsuojanti, nepaprastai emocinga kalba puikiai atskleidžia dramatišką veikėjų prigimtį. Anot autorės, visi veikėjai išgalvoti, tačiau jų problemos tikros. Knyga primena – kad ir kas nutiktų, visada ateina rytas ir pradeda švisti. „Klausyk, sutiksi ar nesutiksi su manimi, vis tiek viskas gerai. Viskas yra visiškai gerai”, – knygos herojų lūpomis sako J. Petrović.

rūmai

 

Leigh Bardugo

Nuopuolis ir pakilimas. Grišų trilogijos 3-oji knyga

Sostinė žlugo, Darklingas valdo Ravką, sėdėdamas šešėliniame soste. Dabar tautos likimas priklauso tik nuo palūžusios Saulės Kvietėjos, pėdsekio ir išblaškytų kažkada garsios magiškos armijos likučių.

Slėpdamasi senovinių tunelių ir uolų labirinte, nusilpusi Alina turi kliautis abejotina Aparato globa ir tais, kurie garbina ją kaip šventąją. Tačiau širdis trokšta surasti nepagaunamą ugnies paukštę ir viliasi, jog atskalūnas princas išties išliko gyvas. Alinai teks sudaryti naujų sąjungų ir nekreipti dėmesio į lenktynes, juk drauge su Malu ji turi rasti paskutinį Morozovo sustip­rintoją. Ėmusi narplioti Darklingo paslaptis, ji atskleidžia praeitį, kuri visam laikui pakeis požiūrį į juos siejantį ryšį ir galią. Ugnies paukštė – vienintelis dalykas, skiriantis Ravką nuo sunaikinimo, tačiau kaina, kurią teks pakloti už jos sugavimą, gali būti viskas, už ką Alina kovojo.

 

Verified by MonsterInsights