Rudens naujienos Vaikų skaitykloje/lapkritis

pelkinukas vandenyje prie medžio

Davide Cali

Pelkinukas

Kiek panašūs į mus turi būti žmonės, kad galėtume juos mylėti? Borio šeima pasakytų, kad šis klausimas visai nesvarbus. Svarbiausia yra pati meilė. Tėvai Borį vos gimusį rado pelkėje, mažylio akys didelės, o žvynai blizga saulėje. Ir jis yra labai mylimas sūnus. Tačiau vieną dieną Boris pajunta pelkės šauksmą – galbūt jo tikrieji namai yra ten, o ne čia?

Boris – toks kaip ir kiti vaikai: važinėjasi dviračiu, eina į mokyklą ir karstosi po medžius. Na ir kas, kad turi žiaunas ir žvynus, o tėvai jį dar visai mažytį rado pelkėje. Borį visa šeima labai myli nepaisydami jokių nereikšmingų skirtumų. Tačiau kartą vėl užuodęs sūrų gimtosios pelkės kvapą mažylis ima abejoti, ar jo vieta – tarp kitų žmonių. Boris iškeliauja atgal į pelkę, ieškodamas atsakymo į klausimą, kas jis toks ir kur jo tikrieji namai. Elegantiška ir jautri istorija paskatins tiek mažuosius, tiek suaugusius skaitytojus susimąstyti apie šeimos svarbą ir besąlygiškos meilės jėgą.

namas miške žiemą

Selemonas Paltanavičius

Sniego žmogelių žiema

Klausi, ar gali būti tokių sniego žmogelių? Manai, kad jie – tik rašytojo fantazija? Ne, jie yra, kiekvieną žiemą su snaigėm nukrinta iš dangaus ir iki pavasario gyvena greta mūsų. Juos mato tik vaikai, jie gali girdėti ir sniego žmogelių dainas, kai šie pradeda linksmintis ir netyla visą naktį. Labai gaila, bet suaugę žmonės jų nemato ir negirdi… Todėl tau pačiam reikės juos pamatyti, išgirsti, galbūt ir jų dainas sykiu niūniuoti. O kad būtų paprasčiau, perskaityk šią knygelę „Sniego žmogelių žiema“ ir viską apie juos sužinok.

Geros tau žiemos, daug balto sniego ir paties gražiausio Sniego Žmogaus, kurį tu tikrai nulipdysi!

berniukas ir vaiduoklis

Alan MacDonald

Nevala Bertis. Klykt!

Ką daryti, kai visi draugai eina švęsti Helovino, o tau tėvai liepė likti namie su vos keliais saldainiais? Bertis tikrai nesėdės vienas ir neliūdės. Jis turi ŠIURPIAI GERĄ planą!

Alanas Makdonaldas turi du katinus – brolius Eriką ir Ernį. Jei nerašytų knygų vaikams, būtų kelionių fotografas arba superherojus. Vaikystėje su broliu norėjo būti kaip Betmanas ir Robinas, persirengę kostiumais bandė įtikinti savo jaunesnę sesę, kad išgelbės pasaulį. Būdamas septynerių metų mokykloje laimėjo nacionalinį dailyraščio konkursą ir jam buvo įteiktas rašiklis, ant kurio auksinėmis raidėmis išgraviruotas autoriaus vardas. Galbūt dėl to Alanas ir pradėjo kurti.

žydų šeima žiūri pro langą

Marius Marcinkevičius. Inga Dagilė

Akmenėlis

Ši istorija nutiko Vilniuje.
O gal Kaune?
Ar Varšuvoje, Berlyne, Romoje, Paryžiuje?

Ji nutiko visur. Visoje Europoje. Pirma juos visus atskyrė, paskui uždarė. Atitvėrė ištisus miesto kvartalus ir kad niekas nepabėgtų padarė vartus. Tie kas išeidavo pro vartus niekada nebegrįždavo. Jie mirdavo. Gal jie buvo nusikaltėliai, gal platino mirtinas infekcijas, gal jie buvo priešo kariai? Ne. Jie buvo tokie pat kaip tu ir aš. Tik…jie buvo žydai.

Tai pasakojimas apie berniuką ir mergaitę, apie karštą vasarą, skanų beigelį ir piktą varną. Apie tikrą draugystę, baimę ir viltį. Ir apie atmintį.

seklys ir šuo

Sally Morgan

Šerlokas Holmsas. Baskervilių šuo

Žaidimas prasidėjo, ir geriausiam detektyvui pasaulyje reikia tavo pagalbos. Vatsonas išvykęs, o Holmsas turi ištirti keturias sudėtingas bylas. Kad atskleistų paslaptis, jam pravers tavo dedukcijos įgūdžiai. Tyrinėk Viktorijos laikų Angliją su Šerloku Holmsu ir susek šuns pagrobėją, ištirk meno kūrinio vagystę, atskleisk paslaptį ir įmink siaubingą mįslę.

Tai – visiškai kitokia užduočių knyga, skirta toli gražu ne mažiems vaikams. Šis keturių painių bylų rinkinys ne tik sudomins ir įtrauks, bet ir padės lavinti pastabumą, atidumą, loginį mąstymą, gebėjimą susieti iš pirmo žvilgsnio nesusijusius įvykius bei detales. Kad padėtum Šerlokui Holmsui išspręsti visas keturias bylas, prireiks ypatingo sumanumo ir įžvalgumo.

buratinas bėga

Carlo Collodi

Pinokio nuotykiai. Medinuko istorija

Vaikų literatūros klasika „Pinokio nuotykiai. Medinuko istorija“– tai knyga populiarumu pasaulyje nusileidžianti tik Biblijai. Istorija, perkurta ir pritaikyta skirtingose meno srityse, pirmiausia kalba apie atsakomybę, gerus darbus ir gebėjimą tobulėti, nepaisant kelyje pasitaikančių kliūčių.

Dailidė randa kalbantį medžio gabalą ir atiduoda jį vargšui kaimynui Džapetui, kuris iš medžio išdrožia lėlę ir pavadina Pinokiu. Šis, vos tik išmokęs vaikščioti, pabėga nuo Džapeto.

Pasirodo, Pinokis svajoja tapti tikru berniuku, tačiau tik krečia pokštus ir kelia baisią sumaištį. Netrukus karabinieriai suima Džapetą, nes įtaria, kad šis netinkamai prižiūri Pinokį. Pinokis grįžta į Džapeto namus ir netyčia pribaigia kalbantį svirplį, kuris nori jam padėti. Tą vakarą Pinokis užmiega kojas užkėlęs ant viryklės ir ryte supranta, kad jos nudegė. Grįžęs iš kalėjimo Džapetas pagamina Pinokiui naujas kojas.

Dėkingas Pinokis pažada eiti į mokyklą ir Džapetas parduoda savo vienintelį paltą, kad nupirktų Pinokiui knygą…

Jei jis elgsis gerai ir bus kilnus, galbūt Pinokio svajonė išsipildys ir jis nebebus tik medinukas.

Pinokis patiria begalę keisčiausių ir įdomiausių nuotykių ir pridaro daug klaidų, nesugebėdamas atskirti, kas jam linki blogo, o kuo iš tiesų galima pasitikėti.

vaikai skrenda oro balionu

Emma Carroll

Padangių užkariautojai

Kitokio gyvenimo Šarka neįsivaizduoja – kasdien ji bando išgyventi gatvėje užsiimdama smulkiomis vagystėmis. Bet vieną dieną, ketindama atlikti jai pavestą užduotį pavogti brangenybių dėžutę, mergina atsiduria visai kitokių įvykių sūkuryje. Pati nesuprasdama, kaip tai galėjo nutikti, ji prisideda prie istorinio momento ir savo sumanumu padeda pakilti pirmajam oro balionui.

Kūrinys žavi ne tik įtraukiančia ir kvapą gniaužiančia istorija – jame subtiliai, bet suprantamai vaikui keliami lyčių ir turtinės nelygybės klausimai, apmąstomas žmogaus unikalumas, sielos tvirtybė ir visa įveikiantis atkaklus troškimas siekti savo svajonių.

ežiukas ir meškiukas miške

Sergej Kozlov

Ežiukas rūke

Jei dar nemokate prietėmiauti, tikrai imsite tai daryti, ypač jei šlapią rudens dangų pakeisite šiltu ir giliu vasaros vakaro skliautu. Ir jeigu po lietaus netikėtai pradės dygti nepažįstamos ausys, išmoksite nusiteikti filosofiškai – kartais jos tikrai išdygsta be Kiškio…

Ežiukas rūke“– trumpų, švelnių ir pašėlusių pasakų rinktinė. Savo paprastumu ir literatūrine verte šios trumpos istorijos prilygsta A. A. Milno „Mikei Pūkuotukui“, A. de Sent-Egziuperi „Mažajam princui“, tad knyga atvira ir patiems mažiausiems skaitytojams, ir didžiausiems literatūros smaguriams. Nuo padūkusio šėlsmo iki melancholiškos rimties – pačius subtiliausius pasakų paletės tonus išgavo iliustruotoja Sigutė Ach.

apleista pilis naktį

Kristina Ohlsson

Apleistosios pilies paslaptis

Švedų autorė Kristina Ohlsson jauniesiems skaitytojams jau pažįstama iš „Monstrų trilogijos“. Šį kartą ji 8-12 metų amžiaus vaikus kviečia į šiurpuliukų pilną istoriją. Knygoje „Apleistosios pilies paslaptis“, kartu su pagrindiniais veikėjais Ele ir Valteriu, vaikai narstys salos paslaptis ir bandys nusikratyti akmeninės pilies burtų.

Audrų saloje Elė ir Valteris atsidūrė ne savo noru. Vaikai čia turės leisti dienas, kol sulauks savo tėvų, o tai gali užtrukti labai ilgai. Vieta, kur jie siunčiami, turėtų būti idiliška ir tinkama augti vaikams, tačiau ne viskas yra taip, kaip atrodo iš pradžių.

Žinoma, brolis su seserimi netrunka susidomėti aplinka ir jų dėmesį patraukia paslaptinga salos pilis, kurioje, regis, teks gyventi. Tačiau žmonės apie ją kalba nenoriai ir stengiasi laikytis atokiau. Keistos mįslingos užuominos smalsiems vaikams skamba lyg paraginimas kuo greičiau ištyrinėti akmeninę tvirtovę.

Netrukus ima dėtis keisti dalykai. Mergaitę baugina tamsus paukštis. Naktį į kambarį bando įsibrauti vaiduokliai, kažkas apsuka paveikslus, vaizduojančius dingusius pilies gyventojus. Panašu, kad apleistoji pilis skleidžia tamsius savo kerus, o Elei su Valteriu teks ieškoti atsakymų, kaip iš jų išsinarplioti.

Vaikams skirtoje knygoje „Apleistosios pilies paslaptis“ rašytoja Kristina Ohlsson kuria greitą ir permainingą siužetą bei paslaptingą atmosferą. Atsiliepimuose apžvalgininkai sako, kad šios rašytojos istorijų skaitymas primena jausmą, lyg sėdėtum prie laužo ir klausytum baisių pasakojimų. Autorė virtuoziškai įvaldė siaubo žanrą ir puikiai jaučia, kur nubrėžti ribą ir kiek bauginti jaunuosius skaitytojus.

katinas ir durklas

Philip Pullman

Jo tamsiosios jėgos, 2 knyga. Aštrusis peilis

Maginės fantastikos knyga „Aštrusis peilis“ tęsia autoriaus Philip Pullman seriją „Jo tamsiosios jėgos“. Tai antroji knyga, kurioje jaunieji skaitytojai vėl susitiks su pamilta pagrindine veikėja Laira ir susipažins su Vilu – berniuku, mokančiu keliauti tarp pasaulių.

Pirmoje knygų serijos dalyje „Auksinis kompasas“ susipažinome su Laira – mergaite, gyvenančia Oksfordo universiteto Džordano koledže. Jos pasaulis labai panašus į mūsų, tačiau ir kitoks. Nėra technologijų ir interneto, mokslas ir burtai žengia koja kojon, o visi žmonės turi gyvūno pavidalo demoną. Šalyje netikėtai pradeda dingti vaikai. Sklando gandai, kad Mažųjų aukų ministerija juos gabena į Šiaurę. Laira išsiruošia ieškoti savo draugų, o taip pat ir dingusio tėvo.

Knyga „Aštrusis peilis“ tęsia ankstesnį siužetą, tačiau supažindina su dar vienu protagonistu Vilu. Laira sužino, kad pasaulis, kuriame ji gyvena, yra ne vienintelis, tačiau tarp jų keliauti sudėtinga. Vienintelis Vilas, aštriu peiliu rėžia paralelinius sluoksnius ir iš vieno pasaulio į kitą gali peršokti kada tik panorėjęs. Taigi, autorius Philip Pullman vietoje vienos magiškos aplinkos dovanoja net kelias, tame tarpe ir vietą, primenančią mūsų pasaulį.

Vilas irgi turi reikalų Šiaurėje. Ten pradingo ir jo tėtis. Taigi, nieko keisto, kad likimo keliai Lairą ir Vilą suveda ir jie pasižada vienas kitam padėti, kas benutiktų. Abu jie turės atlikti milžinišką vaidmenį galutinėje gėrio ir blogio kovoje.



Verified by MonsterInsights