Parašyta Molėtų krašte: susitikimai

Tarptautinės rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte“ dalyvių keliai Molėtų rajone

Molėtų r. sav. viešosios bibliotekos organizuotos tarptautinės rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte“ metu įvyko 21 susitikimas su autoriais, kurių 2020 m. rugpjūčio-lapkričio mėnesiais Molėtų krašte rezidavo devyni.

Dėl karantino didžioji dalis pokalbių vyko internete, bet buvo ir gyvų susitikimų su skaitytojais Molėtų krašte, Panevėžyje ir Krokuvoje, taip pat su literatais ir Molėtų miesto bei rajono gimnazistais.

Molėtų ir Giedraičių gimnazijose rašytojai Rugilė Audenienė, Simonas Bernotas ir Vladas Rožėnas dalyvavo pamokose gyvai, Vaida Pilibaitytė — per zoom platformą, poetas Simonas Bernotas prisijungė prie Molėtų giminazijoje vykusių literatūrinių skaitymų.

Internetinės susitikimų transliacijos buvo gausiai stebimos, daugiausiai peržiūrų — daugiau nei tūkstančio — jau transliacijos dieną sulaukė pokalbis su Vaida Pilibaityte, į Molėtų kraštą atvykusia rašyti knygos apie klimato kaitą.

Iš viso tarptautinės rašytojų rezidencijos „Parašyta Molėtų krašte“ transliacijų peržiūrų skaičius vien feisbuke viršija 5400 (transliacijos peržiūrų vidurkis — 610), transliacijų pasiekiamumas — dvigubai didesnis, renginiai taip pat transliuoti instagramo paskyroje, įrašai sukelti į youtube paskyrą.

Transliacijos vyko ne tik iš Molėtų bibliotekos, bet ir iš Videniškių, Inturkės ir Alantos bibliotekų bei Molėtų rajone esančio Lietuvos etnokosmologijos muziejaus, Simonas Bernotas skaitė savo poeziją iš Mindūnų apžvalgos bokšto.

Kelionė į susitikimą į šiltai mus priėmusią Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteką buvo literatūrinė, per Kupiškį ir Subačių, Rugilės Audenienės romano pėdsakais.

Griežtėjant renginių ribojimams ieškojome naujų susitikimo su skaitytojais formų. Rugilė Audenienė, Vladas Rožėnas ir Simonas Bernotas budėjo bibliotekoje įsteigtame Rašytojų priimamajame, priimdami skaitytojus asmeniškai.

Programos metu paskelbta daugiau nei 100 pranešimų socialiniuose tinkluose.

Trumpai pristatome vykusius susitikimus su tarptautinės rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte“ dalyviais.

Nuoširdžiai dėkojame susitikime su rašytoja Nina Olszewska dalyvavusiems reabilitacijos centro „Nugalėtojų akademija“ nariams — jų klausimai ir įžvalgos smarkiai praturtino diskusiją apie kalinimą ir laisvę.

Susitikimas Molėtų bibliotekos Abonemente vyko rugpjūčio 19 d., jo įrašą galite peržiūrėti čia. Garso kokybė nėra tobula, turėjome techninių kliūčių, rekomenduojame klausytis su ausinėmis.

Kaip programos „Parašyta Molėtų krašte“ rezidentė rašytoja dalyvavo dokumentikos festivalyje „Non-Fiction“ Krokuvoje (Lenkija).

#

Esate buvę miško maudynėse? Tarptautinės rašytojų rezidencijų programos dalyvė Vaida Pilibaitytė apie klimato kaitą Molėtuose: kaip pasiruošti, ką skaityti, kaip išlaikyti ramią galvą ir širdį.

Susitikimas vyko Molėtų bibliotekoje rugpjūčio 26 d.

Transliacijos įrašą galima peržiūrėti čia

#

Tikrais įvykiais paremto romano „Vojaĝo“ autorė Rugilė Audenienė pasakoja apie knygą, šeimos istoriją, esperanto, naują distopinį projektą ir nuotykius Molėtų apylinkėse.

Susitikimas vyko rugsėjo 17 d. E. Satkūnaitės bibliotekoje, įsikūrusioje Alantos dvare, kurį žino visi, kas matė pirmąjį „Tadą Blindą“. Tinkama vieta kalbėtis apie tikrovės ir fikcijos persipynimus.

Susitikimo vaizdo įrašą galite pažiūrėti čia.

#

Poetas ir vertėjas Simonas Bernotas rugsėjo 19 d. skaitė savo poeziją Mindūnų apžvalgos bokšte, transliacijos peržiūrų jau pirmosiomis dienomis buvo daugiau nei tūkstantis.

Rugsėjo 24 d. su Simonu Bernotu apie poeziją, vertimus ir patirtį reziduojant Molėtų krašte kalbėjomės Lietuvos etnokosmologijos muziejaus bokšte. Pokalbio įrašą galite peržiūrėti čia.

#

Naujų susitikimo su skaitytojais formų paieška pasiteisino — į Rašytojų priimamąjį Molėtų bibliotekoje žmonės registravosi pasitarti dėl savo kūrybos, pasikalbėti apie knygas ir apie gyvenimą.

Vlado Rožėno priimamojo plakatas

#

Molėtų gimnazijoje poetas Simonas Bernotas ir rašytoja Rugilė Audenienė vedė pamoką apie A. Camus kūrybą ir egzistencializmą. Už kvietimą dėkojame mokytojai Linai Kraujelienei.

#

Vaida Pilibaitytė per zoom susitiko su Giedraičių A. Jaroševičiaus gimnazijos gimnazistais ir kalbėjosi su jais apie klimato kaitą.

Gyvą susitikimą su Giedraičių gimnazistais apie kūrybą ir haiku surengė rašytoja Rugilė Audenienė, o rašytojas Vladas Rožėnas su Molėtų gimnazistais aptarė rašymą kaip išlikimo metodą.

#

Susitikimas su Vladu Rožėnu Videniškių vienuolyne-muziejuje vyko neatstiktinai — XVIII a. viduryje Videniškiuose vikaro ir filosofijos lektoriaus pareigas ėjo tų laikų bestselerio autorius Mykolas Olševskis.

Instagramas pradangino transliacijos įrašą, bet jis atgims kaip rašytinis tekstas.

#

Spalio 12 d. keliavome į Panevėžį, kur rašytoja Rugilė Audenienė susitiko su skaitytojais Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje.

Susitikimo vaizdo įrašą galite peržiūrėti čia

#

„Kai man nuobodu, aš vardinu upių vardus“, — sako rašytoja, žurnalistė ir vertėja Gintarė Adomaitytė, Molėtų bibliotekos tarptautinės rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte“ dalyvė.

Rašytoją kalbina Inturkės bibliotekininkė Onutė Cesiulienė. Tomis dienomis biblioteka kaip tik persikraustė į naujas patalpas, rašytoja Gintarė Adomaitytė padėjo, o prieš pokalbį iškilmingai perkirpo juostelę. Valio! Turiningo ir gilaus pokalbio įrašą rasite čia.

#

Susitikimo su Aušra Kaziliūnaite plakatas

Kaip dažnai pastaruoju metu baigiate pokalbį fraze „nes dabar tokia situacija“? O kokia ta situacija? Ar gyvenimas mums tiesiog nutinka, o gal mes turime galią jį interpretuoti?

Pokalbio su poete, rašytoja, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkės pavaduotoja, filosofe humanitarinių mokslų daktare Aušra Kaziliūnaite įrašą galite rasti čia.

#

Lapkričio 23 d. apie tai, kaip kūryba ir rašymas gali atverti karantino langą kalbėjomės su dramaturge, rašytoja, kūrybinio rašymo mokytoja Gabriele Labanauskaite.

Pokalbio įrašą galite pažiūrėti čia.

#

Inturkės bibliotekoje su rašytoju, vertėju ir politologu Uladzislau Harbacki kalbėjomės apie šiandieninę situaciją Gudijoje ir apie tai, kodėl jam svarbu versti į gudų kalbą Žemaitę.

Pokalbio vaizdo įrašo fragmentus ir tekstą svetainėje rasite netrukus.

Tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ remia Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights