Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/Gruodis

senis besmegenis

Kęstutis Kasparavičius

Kalėdos! Kalėdos!

Jau ima sapnuotis meduoliai – meškinams laikas ieškoti pačios didžiausios eglės. Pingvinai čiumpa rogutes, ožkos šoka ant slidžių, o katės į pačiūžas. Visi nori patirti žiemos atnešamus džiaugsmus. Net banginiai laukia dovanų!

„Kokios Kalėdos be sniego?“ – sako kiškiai, kol Kiškiamiestyje prisninga tiek, kad Kalėdų Senelis neberanda, kam dalinti dovanas. Žuvys po ledu kabina povandenines jaukumo suteikiančias lemputes. Baltieji lokiai verda spanguolių kisielių. Voverės vikriai stikliniais burbulais ir mediniais žaisliukais dailina Kalėdų medį.

Visi skirtingai ruošiasi ir puošiasi. Juk rytoj Kalėdos!

„Kalėdos! Kalėdos!“ – jauki ir įkvepianti Kęstučio Kasparavičiaus knyga vaikams apie ne tik žmonių, bet ir žvėrelių labai laukiamą šventę. Pasirodo, visi jie Kalėdoms ruošiasi skirtingai – ir labai smagiai.

kiškiai žaidžia

Danguolė Kandrotienė

Tukas mokosi dalintis

Tukas per gimtadienį gavo traukinuką – garvežį su net penkiais vagonais!

– Ar galiu pasiimti traukinuką į darželį? – paklausė kiškutis mamos.
– Jei į darželį nešiesi savo žaisliuką, turėsi juo dalintis su kitais, – atsakė kiškienė.
– Žinoma, dalinsiuosi! Pažadu! Prašau, prašau, PRAŠAUUUU! – prašė ilgaausis.

Bet pažadėti taip lengva, o ištesėti taip sunku! O jūs, vaikai, ar visada tesite pažadus?

Ir viskas būtų buvę gerai, jei tik Tukas būtų dalinęsis savo žaisliuku su draugais arba nebūtų nusinešęs jo į darželį! Garvežiukas dingo, o jo ieškodamas kiškutis Tukas mokėsi dalintis.

dangus naktį

Stuart Atkinson

Kelionė po naktinį dangų

Ką išvystum naktį pažvelgęs į dangų? Žinoma, Mėnulį ir žvaigždes. Ir… iš viršaus į tave žiūrinčią Visatą!

Kelionėje po naktinį dangų tave lydės Felicija. Ji pamokys surasti žvaigždynus, atpažinti Mėnulio fazes, patars, kaip tapti tikru žvaigždinėtoju.

„Kelionė po naktinį dangų“- tai tikra mokslinė knyga smalsiems astronomijos gerbėjams, parašyta tikrų tikriausio astronomo! Kuo ji skiriasi nuo kitų mokslinių knygų? Puikiu, smagiu ir labai paprastu pasakojimu, kurį lengvai supras pradedantieji žvaigždinėtojai. Ką jie ras knygoje? Viską! Patarimus, kaip pasiruošti žvaigždžių stebėjimui, kur tai daryti, kaip atpažinti dangaus objektus ir kur jų ieškoti. Kaip ir tikroje mokslinėje knygoje, jos pabaigoje yra žodynėlis ir rodyklė.

Rimtą mokslininką ir astronomą Stuartą Atkinsoną parašyti knygą vaikams įkvėpė jo mylima katytė Pegė, kai vieną naktį taip smalsiai pažvelgė į žvaigždes, kad jis susimąstė, kiekgi kačių naktimis žvalgosi į žvaigždėtą dangų ir gėrisi juo… Taip pat knyga skirta ir Felisetei, benamei katei, kuri 1963 m. tapo pirmąja į kosmosą pakilusia kate.

vaikai ir mokytoja

Daniela Fischerova

Blogykla

Čekų autorė Daniela Fischerova vaikams ir jaunimui skirtoje knygoje „Blogykla“ iš pažiūros suka pramintu keliu ir kuria populiarų pasakojimą apie magijos mokyklą. Tačiau pažvelgę giliau matome, kad rašytoja parašė visiškai unikalią ir smagią istoriją apie draugystę ir visada nugalintį gėrį.

Istorijos veikėjai yra nemirtingos būtybės, gimusios būti blogomis ir visaip kenkti aplinkiniams. Tačiau užuot gadinę žmonėms gyvenimą, jos pasižymi ypač nepatraukliomis savybėmis – gerumu ir nuoširdumu. Tėvai ir giminės neviltyje, ką gi daryti su tokiais neišauklėtais ir, regis, beviltiškais vaikais? Ir lyg koks išsigelbėjimas atrodo Nenaudėlių tinkluose pasirodęs skelbimas:

„Patyrusi Nenaudėlė pablogins jūsų gerus vaikus. Jūsų vaikas geros širdies? Patikėkite jį man! Grąžinsiu tikrą niekšą.“

Ir taip mokykloje, o tiksliau – blogykloje, atsiduria visas būrelis įdomių mažylių. Žaltvykslė Taputapė, brolis ir sesuo Žandarmė ir Kerštūnas, kūdikis Ragana Mergiščia, moksliukas Laumiukas ir kiti. Blogyklos vadovė Pikčiurna Storžievienė pasirengusi perauklėti šiuos per gerus vaikus ir kaip reikiant juos sugadinti.

mergaitė su arkliuku

Holly Webb

Sidabrinis ponis

Deizei patinka stebėti ponius, klaidžiojančius miške šalia jos namų. Jie nuostabūs, bet ji bijo prieiti prie jų arčiau.
Tačiau vieną dieną prieš nustebusios Deizės akis pasirodo žavus šviesiai sidabrinis ponis. Ar jis supranta, kaip Deizei reikia draugės.

dinozauras važiuoja per dangų

Tom Fletcher

Kalėdozauras ir žiemos ragana

Viljamas kaskart girdėdamas šį paslaptingą vardą jautė tą patį virpulį, ledinį dilgčiojimą.

Viljamo tėtis labiausiai už viską mėgsta Kalėdas, o Viljamas – dinozaurus. Kai jųdviejų svajonės susitikti Kalėdų Senelį ir turėti tikrą dinozaurą išsipildė, regis, nebeliko ko norėti. Tačiau taip gali pasirodyti tik tuo atveju, jei nežinai, kad Kalėdoms ir Kalėdų Seneliui iškilo didžiulis pavojus! Viljamas kartu su Kalėdozauru ruošiasi keliauti į Šiaurės ašigalį, kad išgelbėtų pačią mėgstamiausią ir gražiausią šventę.

Knygoje „Kalėdozauras ir Žiemos Ragana“žaismingai pasakojama apie Kalėdų Senelį, paslaptingą Žiemos Raganą, draugystę ir svarbą tikėti stebuklais. Viljamui ir jo tėčiui labiausiai už viską patinka dinozaurai ir švęsti Kalėdas. Kai paaiškėja, kad gražiausiai metų šventei iškilo pavojus, Viljamas kartu su stebuklingu Kalėdozauru leidžiasi į didžiulį nuotykį tolimoje Šiaurėje. Jauki ir pilna humoro knyga skirta jaunesnio ir vidutinio mokyklinio amžiaus vaikams. Ją puošia jaukios dailininko Shane Devries iliustracijos.

Šioje knygoje „Kalėdozauras ir Žiemos Ragana“ jūsų laukia burtai, nuotykiai, draugystė ir maloniausias pasaulyje dinozauras!

vaikai ir šuo

Astrida Lindgren

Rasmusas, Pontusas ir Tukeris

“Rasmusas, Pontusas ir Tukeris” pasakoja apie nepaprastus dviejų neišskiriamų draugų ir šuns Tukerio nuotykius.

Ko vaikai naktį sėlina į į barono fon Renkeno vilą, kimšte prikimštą brangenybių? Kas pagrobė ir įkalino mylimą Rasmuso šunį Tukerį? Ar pavyks Rasmusui su Pontusu pasprukti iš apleistos Šiurpiosios sodybos?
Neišskiriami klasės draugai Rasmusas ir Pontusas atskleidžia neregėtą nusikaltimą, bet yra priversti tylėti, nes vagys grasina susidoroti su Rasmuso šunimi Tukeriu.
Laimė, vaikai randa išeitį, nors kiekvieną akimirką jų tyko pavojai.

kalėdų senis ir vaikai

Matt Haig

Tėtušis Kalėda ir aš

Ar prisimeni Ameliją? Našlaitę iš Londono, kuri išgelbėjo Kalėdas, nes vienintelė pasaulyje tikėjo Tėtušiu Kalėda? Tada viskas baigėsi gerai – kalėdinė magija grįžo į pasaulį, o kur dingo Amelija? Ameliją Tėtušis Kalėda pasiėmė į elfų šalį. Į Elfhelmą, kurio nerasi žmonių žemėlapiuose ir kur gyvena vien tik elfai. Atrodytų, kas gali būti puikiau – Amelija eina į elfų mokyklą ir mokosi to, ką turi mokėti tikras elfas. Tačiau… jai labai sunkiai sekasi elfų magija. Be to, pasirodo, kad jos buvimu Elfhelme džiaugiasi toli gražu ne visi. Didžiausias Amelijos priešas – piktasis elfas Tėtušis Vodolas, kuris siekia išvyti mergaitę iš elfų miesto. Žmonėms ne vieta tarp elfų! Ir čia į pagalbą jam ateina senas Tėtušio Kalėdos priešas – Velykų kiškis ir jo kariauna. Drauge su piktuoju Vodolu kiškiai ketina sugriauti Kalėdas ir sunaikinti viską, kas su jomis susiję. Ar pavyks Amelijai ir šį kartą išgelbėti Kalėdų džiaugsmą, Tėtušį Kalėdą ir visą Elfhelmą?

Atsiversk knygą ir sužinosi!

vaikas ir knyga

Tomas Dirgėla

Užkeiktoji pono Kuko knyga

Tomas Dirgėla– rašytojas, kurio vardą žino visi vaikai! Juk „Užkeiktoji pono Kuko knyga“ yra jau septyniolikta! Autorius vaikus sužavėjo detektyviniais pasakojimais apie du protingus berniukus Tomą ir Domą. O su naujausia knygele Tomas Dirgėla neria į kiek kitokį žanrą ir jauniesiems skaitytojams dovanoja kuo tikriausią siaubo istoriją!

„Užkeiktoji pono Kuko knyga“ pradeda seriją apie mergaitę Mildą ir jos gyvenimą. Na, o vienas iš istorijos veikėjų yra ponas Kukas, kurį ištiko didžiausia rašytojų bėda! Jus nesugalvojo, ką papasakoti naujoje knygoje ir pagalvojo, kad šaunu būtų sudaryti sutartį su nelabuoju, visai kaip tose vaikystės pasakose…

Ir tada prasidėjo! Kilo rūkas, netilo šnabždesiai, dingo žmonės… „Užkeiktoji pono Kuko knyga“ sukels daug šiurpuliukų, bet siužetas toks įdomus, kad net ir drebėdami vaikai negalės atsitraukti. Visgi, jei užsimanysite slėptis po antklode, Tomas Dirgėla įspėja, šiukštu nepalikti atverstos „Užkeiktosios pono Kuko knygos“, nes… Na, negąsdinsime, nes ir taip jau bus baisu!

žmogus sėdi ant mėnulio

Gudrun Skretting

Mėnulis ir kitos nelaimės

Antonas su tėčiu gyvena ir tvarkosi vienudu. Netikėtai tėčio papasakota istorija apie neplanuotą sūnaus atsiradimą įsuka Antoną į nesibaigiantį keistų, kartais absurdiškų, bet iki ašarų juokingų įvykių verpetą. Antonas su geriausia drauge Ine sugalvoja atkurti pusiausvyrą – surasti tėčiui širdies draugę.

Tačiau tai ne taip paprasta. Pasirodo, kiekvieno pusiausvyra gali būti skirtinga, ir tai puiku! Pavyzdžiui, Žemė išlaiko pusiausvyrą įstrižoje padėtyje, ir taip yra geriausia! Jei būtų kitaip, neturėtume metų laikų. Nebūtų nei poliarinės nakties, nei žygių slidėmis su karšta kakava. Ir kaip manote, kas jai padeda tą pusiausvyrą išlaikyti? Pasirodo, mažytis Mėnulis…

paauglys

Vanesa Walder

Aš ir nevykėliai. Gyvenimas – skaičiavimo klaida

Enei vienuolika. Globos namai, globėjai ir vėl globos namai – jos kasdienybė. Gyvenimas užknisa, bet Enė puikiai žino, kaip reikia suktis. NIEKADA dėl jokių priežasčių nelaužyti SAVO TAISYKLIŲ:

Nepasakok apie save daugiau, nei būtina, – kitaip tai gali būti panaudota prieš tave.
Geriau išvis niekam niekada nesakyk teisybės apie save.
Neatsisakyk maisto, kuris tau gardus, nes nežinai, kada valgysi kitą kartą.

Bet vieną dieną Enė taisykles sulaužo. Tai š…

sėdi paauglys nuleidęs galvą

Care Santos

Melas

Ispanų autorės Care Santos jaunimui skirtas romanas „Melas“privers skaitytojus dar kartą apsvarstyti ar tikrai žmonės, kuriuos sutinkame internete, yra tie, kuo dedasi. Tai istorija apie intriguojančią pažintį virtualioje erdvėje ir per didelio pasitikėjimo pasekmes.

Stropi mokinė Ksenija stengiasi gauti geriausius pažymius. Mergina ilgai svajojo apie medicinos studijas. Deja, jos mokslo rezultatai prastėja, nes mintyse naujoji meilė. Virtualiame skaitytojų klube nagrinėdama D.J. Selindžerio „Rugiuose prie bedugnės“ Ksenija sutiko savo amžiaus vaikiną.

Daugybė valandų pokalbių ir ji įsimylėjo niekada nematytą žmogų iš interneto. Jie daug laiko praleidžia kalbėdamiesi apie knygas, kurioms Ksenija jaučia nuoširdžią meilę. Keista, bet po daugybės laiko praleisto kalbantis, vaikinas atsisako gyvai susitikti. Ksenija nusprendžia padaryti jam siurprizą ir ima tyrinėti draugo asmenybę.

Pasirodo, kad viskas, ką ji žinojo apie savo pašnekovą buvo melas. Iš tiesų neegzistuoja žmogus tokiu vardu, o nuotrauka taip pat netikra. Kas gi iš tiesų yra jos sielos draugu tapęs vaikinas? Gailėdamasi, kad apleido mokslus, Ksenija prisipažįsta tėvams, jog greičiausiai tapo kažkieno apgaulės auka. Tačiau netrukus atkeliavęs netikėtas siuntinys atskleis žmogaus, kuriam ji patikėjo savo intymiausias paslaptis, tapatybę. Paslaptinga užrašų knygutė atkeliauja iš nepilnamečių kalėjimo ir atskleidžia žudiko istoriją. Ksenijos pasakojimą keičia epistolinis žanras – laiškuose išdėstoma skaudi jauno vaikino patirtis.

Romane „Melas“ nagrinėjama daugybė šiuolaikinių paauglių problemų. Čia kalbama apie santykius su tėvais, apie nuolat jaučiama spaudimą būti geriausiais, apie jautrią asmeninę informaciją, kurią neatsargiai galime atskleisti internete, apie pirmąją meilę ir kitus aktualius socialinius dalykus.

Verified by MonsterInsights