TOP 25: skaitomiausios 2020 m. knygos

Anyta: kasdieniškas romanas | Daina Avotiņa
  1. „Anyta“ / Daina Avotina. – Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018.

Istorija apie tikras ir apgaulingas vertybes, apie šeimą ir apie moterį, kurios gyvenimas ir likimas aprėpia visą permainingą Latvijos istorijos laikotarpį. Romane „Anyta“ latvių rašytoja Daina Avotina kalba apie XX amžiaus įvykius gimtojoje šalyje, prievarta keitusius žmonių likimus. Tačiau pasirinkimų žmogaus gyvenime visuomet lieka ir jie visuomet svarbūs.

Baltoji chrizantema | Mary Lynn Bracht

2. „Baltoji chrizantema“ / Mary Lynn Bracht. – Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2019.

Mary Lynn Bracht debiutinis romanas „Baltoji chrizantema“ pasakoja iki šiol Vakarų pasaulyje mažai girdėtą istoriją apie šimtus tūkstančių Korėjos moterų bei mergaičių, kurios Antrojo pasaulinio karo metais Japonijai kolonizavus Korėją pateko į Japonijos armijos seksualinę vergiją.

main product photo

3. „Apsimesk, kad šoki“ / Diane Chamberlain. – Alma littera, 2017.

Knygoje subtiliai persipina dabarties įvykiai ir prisiminimai apie praeitį. Akcentuojama tikrųjų vertybių – meilės ir šeimos – svarba, jaudina ypatingas pagrindinės romano veikėjos prieraišumas tėvui.

PETRO IMPERATORĖ: naujas Kristinos Sabaliauskaitės romanas

  4. „Petro imperatorė“, kn. 1 / Kristina Sabaliauskaitė. – Baltos lankos, 2019.

Voltaire’as lietuvės bajorės Martos Skowrońskos – caro Petro I žmonos ir pirmosios Rusijos imperatorės Jekaterinos I – gyvenimą yra pavadinęs „labiausiai neįtikėtinu iškilimu, XVIII a. Pelenės istorija“. Tačiau romanas „Petro imperatorė“, pagrįstas autentiškais epochos šaltiniais, griauna bet kokius pasakiškus stereotipus.

5. „Ir aidėjo kalnai“ / Khaled Hosseini. – Jotema, 2013.

Emocingas, provokuojantis ir nepamirštamas romanas apie tai, kaip mes mylime, kaip rūpinamės vienas kitu ir kaip mūsų pasirinkti sprendimai atsišaukia per kartų kartas.

Mergina iš Italijos

6. „Mergina iš Italijos“ / Lusinda Riley. – Tyto alba, 2019.

„Mergina iš Italijos” – tai romanas, skambantis kaip aistringa operos arija. Tai istorija apie kuklią mergaitę iš Neapolio, dėl savo talento patyrusią išdavystę, aistrą ir šlovę.

Palikimas. Britiškas romanas apie dvi seseris, paveldėtą dvarą ir šeimos paslaptį

7. „Palikimas“ / Katherine Webb. – Tyto alba, 2015.

Romanas tiems, kuriuos traukia šeimos istorijos, britiška jaukumo ir paslaptingumo kupina atmosfera. Tai britiškas romanas apie dvi seseris, paveldėtą dvarą ir šeimos paslaptį.

Mano metai su Eleonora

8. „Mano metai su Eleonora“ / Noelle Hancock. – Vaga, 2019.

„Kiekvieną dieną padaryk vieną dalyką, kuris tave gąsdina.” ‒ Eleanor Roosevelt.

Noelle Hancock nusprendžia paklausyti garsiosios pirmosios JAV ponios Eleonoros Ruzvelt patarimo ir vienerius metus kasdien atlikti po vieną dalyką, kuris baugina. Taip prasideda nuotaikinga ir įdomi istorija – projektas „Mano metai su Eleonora“.

Mano geriausios draugės dukra | Dorothy Koomson

9. „Mano geriausios draugės dukra“ / Dorothy Koomson. – Alma littera, 2008.

Geros bičiulės Kemrina ir Adelė manė, kad jos neišskiriamos. Bet tik iki tol, kol Adelė padarė neįtikėtiną dalyką – permiegojo su Kemrinos sužadėtiniu Neitu. Negana to, Adelė pastojo ir pagimdė kūdikį. Sužinojusi apie išdavystę, Kemrina prisiekė, kad jos akys daugiau niekada neregės nei geriausios draugės, nei sužadėtinio. Tačiau ne visų priesaikų laikytis taip paprasta, kaip norėtųsi.

Prieš ištariant sudie

10. „Prieš ištariant sudie“ / Mary Higgins Clark. – Alma littera, 2014.

 Architektas Adamas Kolifas, sumanęs didelį ir nepaprastai pelningą statybų projektą, verslo plano detales su partneriais nusprendžia aptarti prabangioje jachtoje. Bet vos išplaukus, jachtoje nugriaudėja sprogimas. Detektyvų karaliene vadinama rašytoja yra daugelio prestižinių premijų laureatė, JAV detektyvų rašytojų asociacijos prezidentė, jos vardu pavadintas vienas svarbiausių apdovanojimų geriausiems šio žanro rašytojams.

AUŠVICO TATUIRUOTOJAS: tikra Leilo Sokolovo meilės ir išlikimo drama, nušviečianti dangiška vilties šviesa net tamsiausiomis žmonijos istorijos akimirkomis

11. „Aušvico tatuiruotojas“ / Heather Morris. – Baltos lankos, 2019.

„Aušvico tatuiruotojas” – debiutinis Heather Morris romanas, paremtas ilgus metus slėptu Leilo Sokolovo, Holokaustą išgyvenusio Aušvico-Birkenau tatuiruotojo, liudijimu. Tai tikra meilės istorija, gimusi didžiausio žmonijos siaubo akivaizdoje. Tai pasakojimas, kuris stebins drąsa kovoti už išlikimą, sujaudins širdžių tyrumu ir leis patikėti, kad vilties šviesa gali nušviesti kelią net tamsiausią naktį.

LAIŠKAI MANO DUKROMS: ši knyga sudaužys jums širdį ir sulipdys ją iš naujo. Airijos bestseleris Nr. 1

12. „Laiškai mano dukroms“ / Emma Hannigan. – Tyto alba, 2019.

Trys suaugusios seserys, trys labai skirtingi gyvenimai. Beatrisė, sumaniai vadovaujanti vestuvinių suknelių salonui ir jam atiduodanti visą save, nepriekaištinga šeimos motina, puikaus namo ir interjero kompanijos savininkė Rouzė, ir Džinė, su perspektyviu plastikos chirurgu gyvenanti JAV – ko joms galėtų trūkti? Joms nieko nestinga. Tačiau kiekviena iš seserų turi po paslaptį…

Drugelis kaina ir informacija | Biografijos, autobiografijos, memuarai | pigu.lt

13. „Drugelis“ / Henri Charriere. – Alma littera,2019.

„Drugelis“ – autobiografinis prancūzų autoriaus Henri Charrière romanas, paremtas jo asmenine patirtimi – atliekant bausmę Prancūzijos Gvianos kalėjime.

Greisės gundymas

14. „Greisės gundymas“ / Santa Montefiore. – Alma littera, 2019.

Paslaptys, praregėjimas ir meilė – trys dalykai, dėl kurių nepaisydama artimųjų prieštaravimo garbaus amžiaus britė nusprendžia keliauti į Italiją. Britų rašytojos Santos Montefiore romanas „Greisės gundymas“ – tai pasakojimas apie amžinai gyvas svajones ir tas retas progas, kai galime jas išpildyti.

Eleonorai Olifant viskas gerai. Kaip nežinomos škotų autorės debiutinis romanas sugebėjo šitaip sudrebinti literatūros pasaulį?

15. „Eleonorai Olifant viskas gerai“ / Gail Honeyman. – Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018.

Eleonora išmoko išgyventi, bet ne gyventi. Jos gyvenimas paprastas. Ji kasdien į darbą rengiasi tuos pačius drabužius, valgo tuos pačius dienos pietus… Eleonora Olifant – laiminga. Jos kruopščiai suplanuotame gyvenime netrūksta nieko. Na, nebent – visko. Bet kartą vienas paprastas gerumo mostas nugriauna sienas, kuriomis Eleanora buvo apsistačiusi. Dabar ji turi išmokti gyventi. Pokyčiai gali būti į gera arba į bloga, bet jie geriau nei nieko, ar ne?

Namų frontas

16. „Namų frontas“ / Kristin Hannah. – Jotema, 2017.

„Namų fronto” skaitytojai galbūt nežino, ką reiškia, kai tavo mylimasis ar mylimoji atlieka karinę tarnybą, tačiau jie tikrai žino, kas yra santykių sunkumai ir iššūkiai derinant karjerą su šeima.

CILKOS KELIAS: bestselerio „Aušvico tatuiruotojas“ tęsinys

17. „Cilkos kelias“ / Heather Morris. – Baltos lankos, 2020.

 Paremta tikra Cilkos Klein nepaprasto likimo istorija. Grožis išgelbėjo jai gyvybę – ir pasmerkė ją kančiai. Šis romanas – neišmatuojamos žmogaus valios, pasiryžimo išgyventi ir gebėjimo mylėti bet kokiomis aplinkybėmis liudijimas. „Ji buvo narsiausias mano pažinotas žmogus” (Laleʼas Sokolovas).

ANGELŲ MEDIS: istorija apie sugebėjimą atsitiesti po nelaimių ir meilę, kuri, po pelenais rusenusi visą gyvenimą, gali skaisčia liepsna įsiplieksti po daugybės metų

18. „Angelų medis“ / Lucinda Riley. – Tyto alba, 2019.

„Angelų medis” – romanas apie Gretą, Česką ir Avą, tris vienos šeimos moteris. Tris labai skirtingus charakterius ir labai skirtingus gyvenimus. Istorija apie sugebėjimą atsitiesti po nelaimių, bekraštį egoizmą ir meilę, kuri, po pelenais rusenusi visą gyvenimą, gali skaisčia liepsna įsiplieksti po daugybės metų.

19. „Vienas plius vienas“ / Jojo Moyes. – Jotema, 2014.

Vieniša mama. Viena chaotiška šeima. Vienas keistokas nepažįstamasis. Viena prikaustanti meilės istorija, kurią parašė į The New York Times bestselerių sąrašą įtraukto „Aš prieš tave“ romano autorė.

Meilužis japonas | Isabel Allende

20. „Meilužis japonas“ / Isabel Allende. – Alma littera, 2016.

Meilužis japonas” – magiška, iki širdies gelmių sukrečianti, septyniasdešimt metų trukusi ir per kelis žemynus nusidriekusi dviejų žmonių istorija. Be galo nuoširdžiai pasakodama šią istoriją, Isabel Allende grįžta prie savo pamėgtų temų: nagrinėja žmogaus gyvenimo kelius ir klystkelius, giminės paslaptis, slaptą meilę, sąžinės priekaištus, skirtingų kultūrų sankirtas, atverčia nežinomus arba jau pamirštus istorijos puslapius, blaškydama skaitytoją po įvairius kraštus ir žemynus.

Imperatoriaus meilužė | Gina Viliūnė

21. „Imperatoriaus meilužė“ /Gina Viliūnė. – Alma littera, 2016.

Romanas „Imperatoriaus meilužė“ leidžia iš arti pažvelgti į XIX a. didikų, aristokratų, valdovų gyvenimą, supažindina su Vilniaus, Varšuvos, Paryžiaus dvarų kultūra ir tų laikų kasdienybe. Tačiau svarbiausia čia – laikui ir atstumui nepavaldi meilės ir aistros istorija.

Prarasta žmona

22. „Prarasta žmona“ / Alyson Richman. – Tyto alba, 2019.

„Prarasta žmona“ – neužmirštama istorija apie meilę, kurios negali įveikti nei laikas, nei žiauriausi išbandymai. Apie neįtikėtinus ir vis dėlto tikrus žmonių likimus. Apie ypatingą ištvermę, kurios padedami žmonės gali iškęsti neįsivaizduojamus baisumus. Apie tai, kad laimė yra tokia trapi ir trunka taip trumpai – tačiau viltis neblėsta visą gyvenimą.

23. „Antrininkė“ / Dovilė Štuikienė. – BALTO leidybos namai, 2020.

Tai turėjo būti rami ir nuspėjama šeimos kelionė automobiliu po Europą. Tačiau kai viename Čekijos mieste Lina išeina ieškoti šiukšlių dėžės, vyras ir dukra nebesulaukia jos grįžtančios nei po pusvalandžio, nei po valandos…

TOBULA DOVANA: nuostabus pasakojimas apie stiprybę išgyvenant netektį, meilę, išdavystę ir pasirinkimus, kurie tampa lemtingi

24. „Tobula dovana“ / Karen Swan. – Tyto alba, 2018.

„Tobula dovana” – nuostabus pasakojimas apie stiprybę išgyvenant netektį, apie meilę ir išdavystę ir apie pasirinkimus, kurie tampa lemtingi.

http://img.suknyga.lt/show?i=14356&s=3&t=1

25. „Dvasių medis“ / Santa Montefiore. – Alma littera, 2015.

Anglų rašytojos Santa Montefiore romanas „Dvasių medis“ – tai ne tik meilės istorija, bet ir nepaprastai intriguojantis bei spalvingas pasakojimas apie Argentiną.

Parengė Daiva Šilinskaitė

Verified by MonsterInsights