Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/vasaris

gyvūnai gamtoje

Selemonas Paltanavičius

   Šuniuko metai kaime

 Ankstyvą pavasarį gimęs šuniukas stebi ir pats patiria kaimo gyvenimą keičiantis gamtos metų ratui. Mažyliui viskas taip įdomu ir smalsu: jis domisi kaimo darbais, kitais gyvūnais, stebi kaip mėnuo po mėnuo keičiasi gamta. „Šuniuko metai kaime“ – tai pažintinė knyga, kurioje rasite daug faktų, skaičių ir įdomybių, tačiau parašyta ne tik gamtininko, bet ir talentingo pasakininko, todėl knyga įtrauks į kaimo pasaulį nuo pat pirmųjų puslapių.

debesėlis danguje

Raimonda Razbadauskienė

Kas aš toks?

Tokia graži saulėta diena – taip ir norisi dainuoti. Bet džiaugtis daug sunkiau, kai nė nežinai, kas tu toks!

Laimė, visi miške tokie draugiški – ir vėjas, ir audinė, ir kurtinys. Jie tikrai padės išsiaiškinti šią paslaptį.

Keliaukime kartu į girią susipažinti su įvairiausiais miško gyvūnais ir galbūt pakeliui pavyks atspėti, kas gi iš tiesų yra pagrindinis šios knygelės veikėjas!

Mažylis nė nesusimąstė apie tai, kas jis toks, kol to nepaklausė su juo susipažinti norėjęs vėjas. Staiga jis pasijuto ne tik vienišas, bet ir visai pasimetęs – sunku nežinoti, kas esi. Tačiau miško gyventojai suskumba padėti mažyliui išsiaiškinti, į ką šis panašus. Skaitydami paveikslėlių knygą vaikai ne tik galės spėlioti, kas gi iš tiesų yra pagrindinis veikėjas, bet ir susipažins su dažniau sutinkamais, retais ir net visai išnykusiais mūsų miškų gyvūnais bei sužinos apie juos šį tą įdomaus.

rankose laiko šuniuką

Evelina Daciūtė. Agnė Nananai

Paslapčiausia paslaptis

Paslapčiausia paslaptis“ – tai 30 smagių, žaismingų, atliepiančių mažųjų pasaulį, emocijas, kasdienybę, eilėraščių rinkinys vaikams. Juose labai ryškus vaiko pasaulis su kasdieniais džiaugsmais, fantazijomis, pykčiais, į kuriuos žvelgiama be perdėto moralizavimo, o įsiklausant arba leidžiant pačiam vaikui išsakyti tai, kas jam rūpi, neramina, yra įdomu. Eilėraščių eilėdara paprasta, aiški, padeda išgirsti kalbos skambumą ir ritmiškumą.

nykštukas kosmose

Netvarkos Nykštukas Kosmoso platybėse

Kai išdykėlis Mucis ką nors sugalvoja, jo niekas nesustabdys! Šįkart jis išsiruošia ieškoti kosminių sausainių.

Kelionė ilga ir pilna nuotykių. Teks skraidyti tarp kometų su ilgomis uodegomis, aplankyti kosminę stotį, nardyti galaktikų žvaigždynuose ir saugotis juodosios skylės.

Atversk ir sužinok, kaip atsiranda žvaigždės ir kur astronautai deda dėvėtus apatinius!

meška  su kiškiu medyje

Jim Field. Julian Gough

Kiškis ir meška. Genys varo iš proto

„Kiškis ir meška. Genys varo iš proto“- tai šmaikšti, žaisminga ir kartu labai išmintinga pasaka apie tai, kaip padaryti, kad pasaulis tau taptų mielesnis ir gražesnis.

Vos pabudo, kiškį viskas erzina. Tai geriausia draugė meška per garsiai knarkia, tai vėžlys per lėtai eina, tai genys per garsiai medį kalena. KAUKŠT! KAUKŠT! KAUKŠT! Vargšas kiškis, viskas jam negerai! Jis nutaria: reikia ko nors imtis, tik ar pačiam blogai nesibaigs?! Laimei, jis turi labai išmintingą bičiulę mešką, gal jai pavyks nervingąjį kiškį išmokyti į pasaulį į pasaulį kitaip?

vaikai žaidžia

Bob Konrad

Duoniukų karas. Pas močiutę ir senelį viskas skutais lekia

Superis ir Majo – brolis ir sesuo. Jis yra Superis, dėl to, kad yra super, nepaisant bezdukiškų juokelių. Ji yra Majo, dėl to, kad labai mėgsta majonezą ir gali valgyti jį su viskuo. Tik jokio kečiupo! Superis ir Majo kiekvienais metais vyksta atostogauti į Paukštasuokį, kuriame gyvena jų močiutė Elfė ir senelis Izis. Senelis kadaise dirbo kaskadininku ir atlikdavo triukus, kurių aktoriai neišdrįsdavo. Na, pavyzdžiui, padegti avietes ir jas skinti. Dabar močiutė sako, kad ji yra kaskadininkė, o senelis namų šeimininkas.

Superio ir Majo mama nenoriai išleidžia vaikus atostogauti. Ji sako, kad visada kas nors nutinka. Tai vaikai traktorių sudaužo, tai užlieja kaimą, tai paleidžia karves, tai dar kažką iškrečia. Tačiau brolis ir sesuo tikina, kad tai bus labai ramios atostogos. Tik atvykę pas senelį ir močiutę jie ramybės neranda, nors dėl to patys kalti, juk atsivežė traškių duoniukų, kurių abi pusės skirtingos. Močiutė su seneliu kaip mat susipliekia dėl dilemos, kurią pusę tepti sviestu. Į karą įsitraukia visas kaimas.

Majo ir Superis imasi tarpininkų vaidmens ir bando išgelbėti savo atostogas, tačiau knygelės „Duoniukų karas: pas močiutę ir senelį viskas skutais lekia“ siužetas nenuspėjamas – laukia daug juokingų nuotykių! Kol vaikai bando klausyti mamos ir ramiai leisti laiką, suaugusieji elgiasi kaip vaikai!

vandenyno dugne

Dominic Walliman. Ben Newman

Profesoriaus Katonauto kelionė po vandenų gelmes

Nors daugiau kaip 70 % Žemės paviršiaus dengia vandenynas, apie 95 % jo dar nesame ištyrinėję. Keliauk kartu su profesoriumi Katonautu bei jo bendražygiais tolyn nuo pakrantės į tamsiausias vandenyno gelmes. Apie mįslingą vandenų pasaulį atrasi išties daug – nuo milžiniškų banginių iki povandeninių ugnikalnių. Ši kelionė po giliausius vandenis tau virs atradimų jūra!

Žymus fizikas ir rašytojas Dominikas Volimanas (Dominic Walliman) kartu su profesoriumi Katonautu kviečia pažinti vandenų gelmes. Keliaudami kartu išsiaiškinsite, kaip susidaro vandenynai, kas yra jūros dumblių miškai ir kas juose gyvena, kur giliausia vandenyno vieta bei ką galima joje rasti – ir dar daugybę įdomių dalykų.

vienaragiai

Kur vienaragis dabar?

Septyni Vaivorykštės slėnio vienaragiai tapo pasaulinėmis garsenybėmis. Jie leidžiasi į kelionę po pasaulį, kad susitiktų su savo garbintojais.

Tad kur vienaragiai dabar? Ieškok jų skirtingose pasaulio vietose – nuo ryškių Brodvėjaus šviesų iki žaižaruojančio Rio de Žaneiro karnavalo. Knygoje aplankysi net 17 pasaulio vietų.

vienaragiai

Aurelie Chien. Chow Chine

Vienaragis Gastonas. Mano jausmai

Kai emocijų ir jausmų tiek daug, jas atpažinti gali būti sunku – o ką jau kalbėti apie kai kurių iš jų suvaldymą! Mažyliams ir jų tėveliams į pagalbą skuba linksmasis Gastonas – nuotaikingoje knygelėje „Mano jausmai“jis kvies pažinti turtingą vidinį pasaulį ir jį prisijaukinti.

Mažąjį vienaragį Gastoną dažnai užplūsta emocijos – visai kaip ir tave, tiesa? Kartais jos virsta kunkuliuojančiu pykčiu, o kartais apima tylus liūdesys. O kaip susitvarkyti su džiaugsmu, kuris tarsi žaibuoja? Gastonas žino paslaptį, kaip sutramdyti įsisiautėjusus jausmus – ir knygelėje „Mano jausmai“ jis pasirengęs ja pasidalyti su tavimi!

vaikai su kate

Jurga Baltrukonytė

Dvynukai sekliai pavojuje. Bakterijų byla

Jei patinka pavojingi nuotykiai, siaubas ir paslaptys, bet ir gerai pakikenti, ši knyga Dvynukai sekliai pavojuje: bakterijų byla“ – tavo grobis!

Dvynukai Paula ir Nojus – nepaprasti vaikai. Jų tėtis, garsus mokslininkas Plumbergas, bėgdamas nuo miestui gresiančios katastrofos, pastatė savo šeimai ypatingą namą – burbulą. Ten saugu, bet šeima negali gyventi ramiai žinodama, kad miestui gresia didelis pavojus.

Dvynukai tampa sekliais. Jų tikslas – aptikti fabriką, kur auginamos mirtinos bakterijos. Taip jie patenka į siaubingą mokyklą ir turi susidraugauti su nusikaltėlio dukra Liza. Ji labai keista ir neturi draugų.

Kartu su Paula ir Nojumi tirdami nusikaltimą susipažinsite su keisčiausia mokytoja Leoparde, blogiausia pasaulyje virėja Grendalinda, siaubą varančiu sargu Lopeta ir kate Kruopa. Ji įkrito į žalių dažų kibirą ir dabar visiems primena ateivį.

„Tai juokinga nuotykių knyga, kurioje užkoduota draugystė ir kiti svarbiausi dalykai, – sako autorė Jurga Baltrukonytė. – Ar tikrai pinigai svarbiausi gyvenime? Kuo baigiasi, jei tavo verslas kenkia žmonėms? Paula, Nojus ir Liza, patyrę daugybę pavojų, ras atsakymą – patys svarbiausi yra šeima ir tikri draugai.“

berniukas  ant žirgo

Julie Sykes

Vienaragių akademija. Olivija ir snaigė

Olivija labai džiaugiasi mokydamasi Vienaragių akademijoje. Mergaitė tikisi, kad iki mokyklos baigimo dienos jos miela vienaragė Snaigė atras savo stebuklingas galias!

Artėja baigiamoji puota, todėl mokiniai stengiasi kuo gražiau papuošti Vienaragių akademiją. Bet, regis, kažkas mėgina jiems sukliudyti. Olivijai su Snaige teks gelbėti šventę ir mokyklą!

berniukas su slidėm

Maria Parr

Mažasis griaustinis. Nuotykiai žėrinčiame slėnyje

Tonja Glimerdal yra vienintelis vaikas visame Glimerdalene ir smarkiausia mergaitė, kokios slėnis jau seniai nematęs. Todėl visi ją ir vadina Mažuoju griaustiniu. Geriausias Tonjos draugas – kaprizingas 74 metų smuikininkas Gunvaldas, ir jiedu pažįsta vienas kitą kaip nuluptus.

Vieną dieną Gunvaldui atsidūrus ligoninėje, slėnyje pasirodo nematyta moteris, prisistato kaip jo dukra ir nori parduoti tėčio ūkį. Bet ar gali būti, kad Gunvaldas turi vaiką, apie kurį nieko nepasakojo savo geriausiai draugei Tonjai? Kodėl? Mažasis Glimerdaleno griaustinis išsiaiškins tiesą ir padarys viską dėl draugo gerovės!

berniukas bėga

Lincoln Pierce

Didysis Neitas. Laimingasis talismanas

Sėkmė? Kas? Neitas tokios nepažįsta. Pastaruoju metu jam SIAUBINGAI nesiseka. Per vieną dieną jį aprėkė bent trys mokytojai ir mokyklos direktorius, net baisu pagalvoti, kas dar blogesnio nutiks rytoj. Laimė, draugas davė talismaną, kuris TURĖTŲ pritraukti sėkmę. Gal pagaliau ir Neitui išauš laiminga diena?

Neitui nelabai sekasi mokslai, bet jis mėgsta piešti, turi gerų draugų ir netgi groja roko grupėje. Atrodytų, viskas puiku, bet turbūt nėra kito mokinio, kuris taip dažnai pakliūtų į kokią nors bėdą. Gal išgelbės laimingas talismanas? Tai jau šeštoji knyga apie padūkėlį Neitą, tačiau seriją galima skaityti ir ne iš eilės – kiekviename pasakojime vis kiti smagūs šeštoko nuotykiai.

namas ant uolos

Kristina Ohlsson

Erelių uolos paslaptis

Vos tik Bonė su Čarlzu įžengia į močiutės namus mažame Skugvikeno miestelyje, jie patenka į šiurpių įvykių sūkurį. Neseniai dingo mažas berniukas, kurio niekas nebesitiki rasti, o nebeveikiantis švyturys nežinia kodėl nušvinta ryškiausia šviesa. Panašu, kad miestelį gaubia daugelį metų neatskleidžiama paslaptis, nuo kurios kūnas eina pagaugais. Baimė verčia suaugusiuosius gūžtis, tačiau vaikams drąsos netrūksta. Kas, jei ne jie, gali apsaugoti ištisas kartas nuo tykančio pavojaus?

Naujausiame šiurpuliukus keliančiame autorės kūrinyje Čarlzas ir Bonė bando įminti mįslę, kur nuolat dingsta mažo miestelio žmonės. Sena legenda byloja, kad čia nagus prikišęs begalvis Keršytojas, niekaip nepaliekantis gyvųjų pasaulio. Daugelis tai laiko nesąmone, bet tik ne sumanieji vaikai – juk ne viskas, kas neįtikima, yra netiesa.

adata su siūlu

J. K. Rowling

Ikabogas


„Ikebogas“ nukelia į Gausybės Rago karalystę. Jos pavadinimas ne veltui toks! Visko turėjo gyventojai: ir aukso, ir maisto, ir laimės! Gyvenimas buvo gražus, o vienintelis temdantis debesėlis – niūrios Pelkynės ūkanos šalies šiaurėje. Ten, sako, gyvena Ikebogas. Tik daugelis tiki, kad jis tėra išgalvotas veikėjas gąsdinti vaikams. Deja, Ikebogas nusprendžia, kad gana būti išgalvotu ir užsimano užkariauti Gausybės Rago karalystę.

Tai pasaka apie drąsą, gėrį ir draugystę, kuri gali nugalėti bet kokias kliūtis. Autorė teigia, kad tobuliausiai ši istorija skamba skaitoma garsiai.

žiedas

J. R. R. Tolkien

Žiedų valdovas, I dalis. Žiedo brolija

„Žiedų valdovas“ – trilogija, laikoma visų laikų geriausiu maginės fantastikos žanro kūriniu, įkvėpusiu daugybę kitų autorių. „Žiedo brolija“ – pirma dalis, kurioje skaitytojai kviečiami į nepaprastai detalų ir vaizdingą Viduržemio pasaulį. Knygos autorius J. R. R. Tolkien tikrai nesitikėjo, kad jo knyga amžiams įsitvirtins fantastikos gerbėjų širdyse.

„Žiedų valdovo“ priešistorė yra pasakojama knygoje „Hobitas“, kurioje pagrindinis veikėjas hobitas Bilbo kovojo su slibinu Smogu ir į Viduržemį parsinešė Žiedą. „Žiedo brolijos“ įvykiai tęsia istoriją. Siužetas prasideda šimtas vienuoliktu Bilbo gimtadieniu, po kurio jis savo giminaičiui Frodui palieka olą ir Žiedą, o pats iškeliauja pas elfus. Paaiškėja, kad Žiedas traukia blogį. Prieš daugybę metų jį nusikaldino pats Juodasis Lordas Sauronas, vėliau nugalėtas elfų ir žmonių. Tačiau blogis kaupė jėgas ir ruošiasi didžiajam sugrįžimui.

Suvokęs Žiedo grėsmę burtininkas Gendalfas praneša, kad jį būtina sunaikinti, tačiau tai įmanoma tik ten, kuri jis buvo nukaltas, tai yra Lordo Saurono valdose – Mordore. Laukia ilgas ir pavojingas žygis, į kurį išsiruošia hobitas Frodas su Žiedo brolijos palyda, sudaryta iš nykštukų, elfų, hobitų, išminčių ir žmonių. Maginės fantastikos knygos veikėjams teks patirti daugybę nuotykių, o skaitytojai mėgausis detaliu Viduržemio pasauliu bei unikalia jo istorija ir mitologija. Rašytojas J. R. R. Tolkien aplinką kūrė ilgai ir kruopščiai.

žiedas

J. R. R. Tolkien

Žiedų valdovas, II dalis. Dvi tvirtovės

„Dvi tvirtovės“ – antroji trilogijos „Žiedų valdovas“ dalis, kurioje autorius J. R. R. Tolkien tęsia knygoje „Žiedo brolija“ pradėtą pasakojimą apie hobito Frodo ir jo bendražygių kelionę į blogio irštvą Mordorą.

Pirmoje dalyje susipažinome su hobitu Frodu, kuris iš savo giminaičio Bilbo – pagrindinio maginės fantastikos knygos „Hobitas“ veikėjo – paveldėjo Žiedą. Greitai paaiškėjo, kad jį pagamino tamsusis lordas Sauronas, kadaise nugalėtas, o šiandien kylantis į naują kovą. Žiedą sunaikinti įmanoma tik Mordore, ten, kuri jis ir buvo nukaltas, o į kelionę iškeliauja Frodas su Žiedo brolijos palyda, sudaryta iš įvairių mitologinių būtybių. Kelionėje jie patiria daug nuotykių, kurie tęsiasi ir antroje dalyje „Dvi tvirtovės“.

Bendražygiams teks kovoti su orkais bei persikelti per didžiąją Anduino upę, įveikti negyvąsias pelkes bei išdavystes. Frodas su Semu keliauja link Mordoro, o jiems iš paskos seka Golumas, kuris prisiekia ištikimybę ir pažada parodyti slaptą kelią. Žiedo galia bando užvaldyti kiekvieną veikėją ir jiems teks įveikti ne tik priešininkus, bet ir kovoti su savimi.

Verified by MonsterInsights