Pavasario naujienos Vaikų skaitykloje/balandis

dėdė ir katinas konstruoja mašiną

Sven Nordqvist

Petsonas ir Findusas konstruoja mašiną

Dėdulė Petsonas mielai pamiegotų ilgiau, bet katinas Findusas jį žadina nuo pat ankstaus ryto – laikas konstruoti mašiną!

Žaisminga knygelė su atvartais ir ištraukiamomis detalėmis suteiks daug džiaugsmo valandų – kartu su Petsonu ir Findusu ne tik konstruosite mašiną ir ja važinėsitės, bet ir kelsitės, pusryčiausite, ieškosite, kas slepiasi virtuvės spintelėse, spėliosite, kodėl danguje skraido karvės, ir, žinoma, vakare kartu ruošitės miegoti.

meškiukas pievoje

Benas Bėrantas. Vilija Kvieskaitė

Bambukas yra lėėėtas

L Ė Ė Ė T A I atsiversk šią paveikslėlių knygą „Bambukas yra lėėėtas“ ir sužinosi.

Kuo ši knyga „Bambukas yra lėėėtas“ naudinga:

– Turtėja vaizduotė, žodynas ir iškalba
– Meniškos, stilingos iliustracijos lavina meninį, estetinį suvokimą, grožio pojūtį
– Lavėja kūrybiškumas, vaizduotė, fantazija
– Lavėja empatija, savivoka, jausmų pažinimas
– Ugdomas teigiamas požiūris į draugystę
– Skaitant linksmas gražiai iliustruotas istorijas, skatinamas domėjimasis knygomis

Džiunglių miestelėnų lenktynėse pandukas Bambukas ne tik visada lieka paskutinis, bet ir sulaukia kandžių žodžių iš kitų bėgikų. Tačiau vieną dieną lėtumas jį išgelbsti nuo spąstų, į kuriuos įpuola draugai.

žvėreliai rašo laišką

Ignė Zarambaitė. Greta Alice

Slapta laiškų rašymo agentūra

Tikriausiai žinote, kad laiškus į namus atneša paštininkai. Bet turbūt ne visi girdėjote apie miestelį, kurio pašte kasnakt darbuojasi kuo tikriausios pelės. Jos rūpinasi, kad joks laiškelis nebūtų pamirštas. Ir smalsauja, kaip sekasi žmonėms. Pasirodo, ne visi miestelyje laimingi, tad jos tuoj pat imasi plano, kaip tai ištaisyti. Žinoma, viską darys savaip ir labai linksmai!

„Slapta laiškų rašymo agentūra“ – tai jau antroji lietuvių rašytojos Ignės Zarambaitės istorija apie pašto peles Bertą Ilgauodegę, Liudviką Šlaputį ir Goją, dar neturinčią pavardės, bet labai svajojančią vieną dieną ją gauti. Šauniosios pelės, pastebėjusios, kad ne visi miestelio gyventojai yra laimingi, nusprendžia jiems padėti. Iš pradžių ne visi gudruolių planai klostosi sklandžiai, bet nuo to tik linksmiau ir įdomiau.

gamta

Selemonas Paltanavičius

Kas nudažo pasaulį

Kodėl aplink tiek daug spalvų? Kas nudažo pasaulį?
Ogi metų laikai. Pavasaris pasistengia, kad viskas sužaliuotų, o vasara mėgsta spalvingus gėlių žiedus. Rudeniui patinka ryškūs medžių lapai.
Tai kodėl varnos taip ir liko juodos?

Atsiversk šią knygą „Kas nudažo pasaulį“ ir viską sužinosi!

Kiekvienas metų laikas nudažo gamtą vis kitomis gražiomis ir ryškiomis spalvomis, tik vargšę varną vis pamiršta padailinti. Daugelio pamiltas vaikų rašytojas, gamtininkas ir aplinkosaugininkas Selemonas Paltanavičius literatūrinėje pasakoje mažiesiems atskleidžia, kodėl pasaulis toks spalvingas, o varnos – juodos. Knygą „Kas nudažo pasaulį“ puošia dailininkės Rūtos Dzin iliustracijos.

ąžuolas

Gerda Muller

Metai po didžiuoju ąžuolu

Kai Ana ir Benžaminas atvyksta į kaimą aplankyti pusbrolio Robino, jis sumano parodyti miške augantį ypatingą medį – beveik trijų šimtų metų senumo ąžuolą. Keičiantis metų laikams keičiasi ir didysis ąžuolas. Rudenį šalia medžio radę šaunią vietelę, sumanūs vaikai iš šakų ir nukritusių lapų susirenčia slėptuvę. Žiemą sniego pilname miške mokosi slidinėti, o pavasario saulei nušvietus miško tankmę – imasi ieškoti gyvūnų ar jų paliktų pėdsakų. Vieną naktį didysis ąžuolas apsaugo Benžaminą, kai šis išvysta kai ką netikėto…

viščiukas

Alvilė Rimaitė. Neringa Žukauskaitė

Kukū iš pašto dėžutės

Mažieji Mykolas ir Adelė susigalvojo naują žaidimą: kaskart, prabėgant pro pašto dėžutę, kuo juokingesniu balsu sušukti: „Kukū!“ Taip lakstė, rėkavo ir linksminosi, kol vieną kartą ėmė ir išgirdo kažką iš pašto dėžutės atsišaukiant.

Pasirodo, pašto dėžutėje kai kas gyvena! Jis iš tiesų vardu Kukū ir turi tiek šaunių idėjų, kad Mykolo ir Adelės dienos jau niekad nebus nuobodžios.

Aštuonerių metų Mykolas, žaisdamas su ketverių metų sesute Adele, namų pašto dėžutėje atranda keistą padarėlį, vardu Kukū. Jis tampa slaptu brolio ir sesers žaidimų draugu ir daugelio linksmų išdaigų bendrininku. Visos šeimos gyvenimas pasidaro kur kas įdomesnis.

berniukas laiko rankoje sliekus

Alan MacDonald

Nevala Bertis. Sliekai

Bertis gavo LAIŠKĄ. Valio! Ir ne šiaip laišką – tai kvietimas į gimtadienio šventę. Dvigubas valio! Deja, jį kviečia Anžela. O ir tas gimtadienis bus visas ROŽINIS. Net apsirengti turės RAUSVAI. Bertis nesižavi nei įkyruole Anžela, nei jos mėgstamiausia spalva. Jam daug labiau patinka ruda – kaip tie purvynai, kuriuose rausiasi SLIEKAI. Pala – juk sliekai IRGI rožiniai!

liūdna katytė

Holly Webb

Liūdnoji katytė

Isla džiaugiasi lankydamasi pas savo geriausią draugę Heilę ir žaisdama su jos katinu Šmikiu ir mažąja katyte Pūkute. Todėl draugės šeimai išvykus Isla noriai pasisiūlo prižiūrėti kates. Juk tai puiki proga įrodyti tėvams, kad jų šeimai taip pat verta pasiimti kačiuką! Deja, netrukus paaiškėja, kad Pūkutei Heilės namai nėra jaukūs. Kaip Isla paaiškins Heilei, kokia nelaiminga yra ši katytė?

vaikai ir baubas

Auklė baubas

Helemų šeimoje – sujudimas. Mama laimėjo kelionę į Laplandiją, tad dvi sesės ir brolis dvi savaites bus namie vieni. Na, ne visai vieni – juos prižiūrės auklė. Ir ne bet kokia auklė, o pats tikriausias BAUBAS! Kai tavo auklė yra baubas, nuobodžių vasaros atostogų nėra ko tikėtis. Bus net LABAI įdomu!

Vienuolikos metų Hildos, devynerių Niko ir šešerių metų ir keturių mėnesių Mijos laukia įdomios vasaros atostogos.

meška miške

Neringa Vaitkutė

Klampynių kronikos 3. Pamiršti dievai

Mažąsias Klampynes veda rodyklėmis nepažymėti keliai, todėl išties lengva pražiopsojus reikiamą posūkį nušvilpti į Uteną ar Zarasus, o gal ir Švenčionis. Tačiau jei esate tikras keistuolis ir nujaučiate, kad jūsų laukia dar neatrasti stebuklai, vieną gražią dieną būtinai pastebėsite duobėtą vieškelį, besidriekiantį į šėmą neperžvelgiamą miglą.

Mažosios Klampynės – pilnas paslapčių ir stebuklų miestelis, o Agata, Aringas ir Smiltė – neabejotinai dažniausiai į visokius šiurpius, keistus ir labai įdomius nuotykius įsiveliantys jo gyventojai.

Šiemet dvi seserys ir brolis patirs dar daugiau stebuklingų įvykių. Jų laukia ir Nemiegalių vienkiemio paslaptys, ir nepageidaujama viešnia, ir kipšų išdaigos, ir net pirmoji Agatos meilė. O ar girdėjote legendą apie stebuklingą devyniaragį elnią, kuris pasirodo tik kartą metuose, kad ant savo šakotų ragų parneštų saulę ir vėl galėtų ateiti pavasaris? Jei užsuksite į Mažąsias Klampynes, galbūt ir jį pavyks susitikti.

Fantastikos mėgėjams puikiai pažįstama autorė Neringa Vaitkutė toliau tęsia skaitytojų ir literatūros kritikų pamėgtą knygų seriją apie paslaptingus įvykius Mažųjų Klampynių miestelyje. Šioje knygoje ir toliau meistriškai derinamos šiuolaikinių vaikų gyvenimo aktualijos, senovės lietuvių mitologija ir šiurpūs, netikėti nuotykiai. Mažosiose Klampynėse retkarčiais siautėja nenaudėliai kipšai, nesunkiai rasi bent kelis vaiduoklių namus, o kelius į miestelį saugo senieji baltų dievai. Čia nebūna nuobodu: tą žino šaunieji dvyniai Agata ir Aringas, pasiryžę įminti visas Mažųjų Klampynių mįsles. Knygą įtaigiai iliustravo pati autorė.

mergaitė žiūri į veidrodį

Francis Hardinge

Gegutės daina

Trisė – dažnai sirguliuojanti ir kiek išlepinta vienuolikmetė, turinti pernelyg rūpestingus tėvus, jos nekenčiančią ir šeimos meilės pavydinčią jaunesnę seserį bei Pirmajame pasauliniame kare žuvusį brolį. Tačiau kartą pabudusi Trisė pasijunta ne šiaip negaluojanti, o tarsi būtų įvykę šis tas rimtesnio: ima dėtis be galo keisti, nepaaiškinami dalykai. Tai įtraukiantis nuotykių romanas su psichologinio siaubo elementais ir tuo pačiu labai rimtas pasakojimas apie karo baisumų paveiktos šeimos dramą, seserų nesantaiką, stebuklingas ir kartais šiurpias senojo pasaulio būtybes bei jausmą, kai pats savo artimiesiems ar net sau pačiam tampi svetimas, nesavas, bauginantis.

mergaitės veidas

Karl Olsberg

Mergaitė keistoje šalyje

Populiarus vokiečių autorius Karl Olsberg paaugliams ir jaunimui skirtame trileryje „Mergaitė keistoje šalyje“ ir toliau nagrinėja knygoje „Berniukas baltame kambaryje“ pradėtas temas bei kelia daugybę filosofinių klausimų apie žmonijos ir technologijų ateitį.

„Berniukas baltame kambaryje“ – pirmoji ciklo dalis, kuri iš karto sulaukė milžiniško populiarumo, puikių atsiliepimų bei buvo apdovanota prestižinėmis premijomis. Rašytojas kėlė daugybę klausimų apie dirbtinį intelektą ir skatino skaitytojus mąstyti, kur link vystosi technologijos. „Mergaitė keistoje šalyje“ – nauja istorija, kurią galima skaityti savarankiškai, nors akyli skaitytojai ras sąsajų su ankstesne knyga.

Pagrindinė veikėja – Sofija. Ji paauglė, auganti uždaroje ir itin religingoje bendruomenėje. Vaikai mokykloje mokomi, kad už Apšviestųjų slėnio ribų vyksta karas ir tik Dievo išrinktieji išsigelbėjo, o dabar gali gyventi saugiai bei taikiai. Taisyklės slėnyje itin griežtos. Čia draudžiamos bet kokios technologijos, išorinio pasaulio knygos ir kiti informacijos šaltiniai. Juk žinios – pavojingos.

Sofija susidraugauja su gretimo kaimelio gyventoju Mirku. Vaikinas kelia daug nepatogių klausimų, rodo Sofijai uždraustas knygas apie žemės kilmę ir evoliucijos teoriją bei merginos širdyje sėja daugybę abejonių. Vieną dieną jis dingsta. Mylimojo ieškoti iškeliavusi Sofija už Apšviestųjų slėnio ribų randa ne karo nuniokotą žemę, o aukščiausių technologijų apsuptą visuomenę. Viskas, kuo ji tikėjo visą gyvenimą, pasirodo yra netiesa.

Tačiau ar tai, ką mergina mato naujame pasaulyje yra tiesa? Kas ir kokiais tikslais valdo visas šias technologijas? Ar dar liko vietos žmonėms ir ar įmanoma išgelbėti Mirką? Karl Olsberg knygoje „Mergaitė keistoje šalyje“ plėtoja dirbtinio intelekto ir žmoniškumo klausimus. Distopinis trileris skatina diskutuoti ir apmąstyti savo santykį su technologijomis bei jų raida.

mergaitė naktį miške

Patricia Forde

Paskutinis žodis

Knygos „Žodžių sąrašas“ tęsinys.

Knygos „Paskutinis žodis“ autorės Patricia’os Forde kūriniai airių kalba jaunimui įtraukti į skaitomiausių knygų sąrašus Airijoje, o „Žodžių sąrašas“ – pirmoji knyga apie Arką ir žodininkę Letą – pelnė „White Raven Award 2015“, „Children’s Books Ireland Award 2016“ ir „Notable Children’s Books List 2018“ apdovanojimus.

Knygoje „Paskutinis žodis“ sužinome, kad Arką valdo nauja valdovė, dar piktesnė už buvusį diktatorių Joną Noją. Pagrindinė istorijos veikėja Leta, pabėgusi iš Arkos, gyvena miške su vadinamaisiais šventvagiais ir vadovauja slaptai mokyklai, kur vaikai mokomi kalbos.

Susirėmus Arkos tvarkdariams ir šventvagiams, Letai pasiseka pabėgti. Mergina keliauja ieškodama naujų sąjungininkų, kurie būtų pasiruošę lemiamai kovai.

Knygoje aktualizuojamas įprastas, kasdienis dalykas – kalba, parodoma jos galia ir svarba. Knyga patraukia paauglius skaitytojus pagauliu rašymo stiliumi, turtinga kalba, žodžių žaismu, įtraukiančiu siužetu.

mergaitė su kardu

Tamora Pierce

Liūtės daina. Deivės ranka, antras nuotykis

Kad įgyvendintų svajonę tapti ritere, Alana jau ne vienerius metus apsimetinėja berniuku ir mokosi riterių mokykloje, kur treniruojasi ir kaunasi su kitais jaunuoliais – ir tai jai puikiai sekasi. Tapusi paties karalystės princo ginklaneše, Alana tampa atsakinga už savo geriausio draugo ir valdovo įpėdinio gyvybę. Pasirodo, princui Džonatanui iš tiesų gresia pavojus. Tačiau tam, kad apsaugotų karalystę ir taptų tikra ritere, Alanai teks įveikti ne tik klastingą priešą, bet ir savo pačios baimes.

Amerikiečių rašytojos Tamoros Pierce (g. 1954 m.) fantastinė nuotykių serija „Liūtės daina“ tapo tikra žanro klasika, o pirmąją knygą „Alana“ jau pamėgo Lietuvos skaitytojai. Skaitydami apie sumanią drąsuolę Alaną, pasiryžusią apsimesti berniuku, kad patektų į riterių mokyklą ir taip įgyvendintų savo svajonę bei atskleistų daugybę netikėtų talentų, užaugo jau ne viena paauglių karta.

„Deivės ranka“ – tai antroji keturių knygų nuotykių serijos „Liūtės daina“ dalis. Šioje knygoje Alana – jau patyrusi ginklanešė ir stipri kovotoja. Tačiau, kad išsipildytų svajonė tapti tikra ritere, merginai teks atlaikyti ne vieną išbandymą. Istorijos apie narsią ir sumanią mergaitę, pasiryžusią tapti kovotoja, skirtos vidutinio mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunesniems paaugliams, tačiau sudomins ir kur kas vyresnius skaitytojus.

pelėda

Philip Pullman

Gražioji laukinė

Jei kas nors paprasto smuklininko sūnaus Malkolmo būtų paklausęs, kuo jis norėtų tapti, niekad nebūtų išgirdęs atsakymo, kad šnipu. Ir vis dėlto būtent taip ir nutinka – netyčia pasipainiojęs nusikaltimo vietoje, jis greitai pats tampa painios istorijos dalyviu ir stebėtoju. Istorijos centre – kūdikis, vardu Laira, kuriai ateityje numatyta nepaprasta užduotis. Tačiau visa tai gali sujaukti neregėto dydžio potvynis, persekiojantis DKT, kraupusis Žeraras Bonvilis ir aibė netinkamai besiklostančių aplinkybių. Lairai gresia didelis pavojus ir Malkolmas bei jo bendražygė Alisa ketina padaryti viską, kad ją apsaugotų. Tačiau jiedu ne kartą nuoširdžiai trokš, kad kelionė su kūdikiu ant rankų valtimi, praminta Gražiąja laukine, niekad nebūtų prasidėjusi…

„Gražioji laukinė“ – pirmoji trilogijos „Dulkės knyga“, papildančios minėtosios trilogijos istoriją ir išsamiau papasakojančios apie Dulkę bei herojės Lairos kovą su Magisteriumu, knyga. Joje autorius skaitytojus nukelia į dvylika metų ankstesnius nei vaizduojami pirmajame „Jo tamsiosios jėgos“ trilogijos kūrinyje „Auksinis kompasas“ laikus. Laira dar tik kūdikis, už kurios gyvybę kovoja narsieji Malkolmas ir Alisa. Iki tikslo – saugių Džordano koledžo sienų – laukia ilgas ir pavojingas kelias per potvynį valtimi.

mergaitė su kirviu rankose

Dan Smith

VILKĖ

Ilva išgirsta, kaip nužudoma jos mama… Bet dabar ne laikas ašaroms ir savigailai. Mergaitė tiki, kad jos lemtis – atkeršyti ir apginti mamos vardą. Svetimame krašte laukia daug pavojų. Ar čia galima kuo nors pasitikėti? O gal geriau į išgyvenimo kelionę leistis vienai?

Ilva bebaimė. Ilva drąsi. Ilva ryžtinga. Ilva yra vikingė. 

Oda po truputį pasidengs šerkšnu, gūsingas vėjas įsivels į plaukus, kojos klimps į gilų sniegu nuklotą taką, sraunios upių dainos ir medžių raudos suvirpins mintis. Įkvėpk ir klausykis. Iš tikrųjų išgirsk drebančią žemę jojant žirgams, galimų priešų sukurtą laužą, pokalbius, artėjančios vilkų gaujos alsavimą.

Įsitaisyk patogiai, nes jaudinantis, nenuspėjamas ir įtemptas žygis prasideda.

Verified by MonsterInsights