Pristatome naujas erdves bibliotekos lankytojams

Į bibliotekos skaityklas grįžtant lankytojams, Molėtų viešoji biblioteka jau gali džiaugtis naujomis skaitytojams geriau pritaikytomis erdvėmis. Daugiau nei pusę metų trukęs bibliotekos erdvių pertvarkymas didžiąją dalį laiko vyko už uždarų durų, kada skaitytojai į bibliotekos patalpas nebuvo įleidžiami. Šiandien visi numatyti atsinaujinimo darbai jau įgyvendinti, tad kviečiame su pasikeitusia biblioteka susipažinti iš arčiau!

Į biblioteką užeinančius žmones iš karto pasitinka pirmoji kardinalius pokyčius patyrusi erdvė – Skaitymo kapsulė. Tai erdvė su daug funkcijų: čia galite atnešti savo perskaitytas knygas, kad jas skaitytų kiti, taip pat tai ir atokvėpiui, kavos pertraukėlei, pašnekesiui su draugu pritaikyta erdvė. Jaukumą čia kuria mediniai architektų suprojektuoti baldai ir šviestuvas, kurio šviesos spalvą galima reguliuoti pagal nuotaiką.

Geriau lankytojams pritaikėme ir Informacijos skaityklą. Dabar žmonėms daug patogiau prieiti prie periodinių leidinių lentynų, jos, kaip ir skaitymui skirta erdvė, įkurtos prie didelių langų, užtikrinančių natūralų ir pakankamą apšvietimą. Taip pat šioje skaitykloje išskyrėme atskirą erdvę skaitmeninėms dirbtuvėms. Čia rasite įvairios kompiuterinės technikos, skirtos darbui su 3D spausdintuvu, profesionaliam nuotraukų apdorojimui, muzikos kūrimui, robotikos užsiėmimams ir t. t. Ateityje čia dar numatoma įkurti virtualios realybės akinių zoną. Skaitykloje, kaip ir seniau, veikia viešos interneto prieigos taškas (VIPT) – kompiuterių kambarys.

Bene labiausiai laukti pokyčiai įvyko Vaikų skaitykloje. Architektų patarimu perstumdžius baldus čia atsirado daugiau erdvės knygas besirenkantiems vaikams, taip pat reorganizuotos ir geriau pritaikytos bibliotekininkių darbo vietos. Tačiau labiausiai į akis krentantis pokytis – laisvalaikio erdvėje patiestas didžiulis šviesus kilimas. Jis į skaityklą atnešė daugiau šviesos, naują erdvės pojūtį, bet svarbiausia, jog jis kuria jaukumą čia užsiimantiems ir ant žemės sėdėti bei žaisti mėgstantiems vaikams. Kaip ir Skaitymo kapsulėje, taip ir čia kabo nauji mediniai rankų darbo šviestuvai su daugiaspalvėmis šviesomis. Skaitykloje taip pat išskirta nauja erdvė ir vyresniems vaikams, norintiems pabūti patogiai, bet išlikti „nematomiems“. Į kitą skaityklos vietą perkėlus kompiuterius, sukurta darbingumą ir susikaupimą skatinanti darbo erdvė.

Bibliotekos abonementas taip pat buvo reorganizuotas suteikiant jam naujų funkcijų. Pagrindinis pokytis – nauja erdvė – „sala“ –  nuo likusios atskirta medinėmis pertvaromis. Čia pastačius minkštasuolius kuriamas jaukumo ir atsiskyrimo nuo likusios erdvės pojūtis. Tai puiki vieta individualiam darbui, tiems, kas ieško ramybės, nori išlikti netrukdomi ir beveik nepastebimi.

Galiausiai, išnaudodami didžiulę, bet tuo pačiu universalią ir lankytojų mėgstamą bibliotekos konferencijų salės erdvę, čia įkūrėme bibliobiurą. Jis, kaip ir kitose bibliotekos vietose įsikūrusios panašios zonos, skirtas individualiam ar grupiniam darbui pagal kiekvieno lankytojo poreikį. Bibliobiuro lentynose lankytojai ras daug meno albumų, o šalia visada kabės parodos.

Visoms aprašytoms bibliotekos erdvėms naujai atsiskleisti padeda dar viena svarbi aplinkybė. Pirmą kartą po kapitalinės bibliotekos renovacijos, baigtos 2015 m., buvo pakeisti visi bibliotekos patalpų šviestuvai. Tai palengvino tiek bibliotekininkų darbą, tiek lankytojų paieškas knygų fonduose, galiausiai taip apsisaugoma nuo galimos žalos žmonių sveikatai.

Kaip pakeisti ir geriau pritaikyti bibliotekos erdves bendruomenei, išmokome iš praėjusį rudenį mūsų bibliotekoje veikusios Architektūros laboratorijos „Meninės bibliotekos transformacijos“ (ARCHLAB) dalyvių – profesionalių architektų. Transformacijai pagrindą savo tyrimu padėjo miesto sociologė, socialinių mokslų daktarė Dalia Čiupailaitė-Višnevska. Remdamiesi šio tyrimo išvadomis architektai sukūrė naują bibliotekos viziją. Architektūrologė Aida Štelbienė su ARCHLAB dalyviais pastebi bibliotekos, kaip bendruomenės erdvės, veikimą. Skirtingų kartų ar poreikių lankytojai bibliotekose turi jaustis patogiai, o tam reikalingos išmanios erdvės. Būtent tokias jas ir pasistengėme sukurti vadovaudamiesi architektų idėjomis ir pasiūlymais. Daugiau apie šį bendradarbiavimą galite pasiskaityti čia. Dėkojame architektams, asociacijai AKVA, Daliai Čiupailaitei-Višnevskai, bibliotekos darbuotojams ir bibliotekos savanoriui Vainiui Jasaičiui už pagalbą renovacijos metu.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija