Pavasario naujienos Vaikų skaitykloje/gegužė

Vytautas V. Landsbergis

Briedis Eugenijus Uogieninas

Vytautas V. Landsbergis – autorius, kurio knygas myli ir dideli, ir maži. Briedis Eugenijus Uogieninas“ – neįtikėtinai linksmų meilės ir nemeilės pasakų rinktinė. Tai jau trečias knygos leidimas.

Pagrindinis personažas Briedis Eugenijus Uogienino pravardę nusipelnė už tai, kad labai mėgsta uogas. Labai labai! Kur buvęs, kur nebuvęs, žiū, jau įnikęs į saldžiarūgštes bruknes ar gerai prinokusias mėlynes. Dažnai išlenda iš miško gilumos laimingas ir apspangęs, visas mėlyna nosimi. Briedis Eugenijus Uogieninas – tik vienas iš daugelio knygos veikėjų, kurie kenčia nuo Labanoro girioje siaučiančių meilės kerų.

O meilė su visais trikampiais, keturkampiais bei kitomis geometrinėmis figūromis įsisuko kaip reikiant. Jausmai nepaliko ramybėje nei čiulbuonėlės lakštingalos, nei vikraus upėtakio, nei aštriadantės gudruolės lydekos, nei protingosios pelėdos, nei seno berno Jurgio, nei paties briedžio Eugenijaus Uogienino. Ir puolė jie sukti uodegas, nešti vienas kitam dovanas, šokti viliotinius, keršyti konkurentams, kurti eiles, kankintis iš pavydo… Kaip visada, mylimiesiems sunku rasti bendrą kalbą, nes juk, pavyzdžiui, lydekos apskritai nemoka kalbėti, ir iš čia kyla daug skaitytojams labai juokingų, o veikėjams visai nesmagių nesusipratimų.

mergaitė piešia

Greta Duobienė

Margarita (ne)tobulų piešinių šalyje

Šilta ir pamokanti paveikslėlių knygelė Margarita (ne)tobulų piešinių šalyje“ apie nesėkmės baimę, netobulai gražų mūsų pasaulį ir kūrybos teikiamą džiaugsmą.

Margarita mėgsta piešti ir trokšta, kad jos nupiešti gyvūnėliai būtų kaip tikri. Deja, zebro kojos per ilgos, žuvis – kampuota, o dramblio ausys velkasi žeme. Kad ir kaip stengiasi mergaitė, tobulai nupiešti nepavyksta. Dėl to mažylei labai skaudu… Tik ar būtinai piešiniai turi būti tikroviški? Ar tik tai, kas tobula, yra gražu ir prasminga?

žirafa

Raimondas Jurgaitis. Dainius Šukys

Žirafa netelpa į lapą

Linksma istorija apie žirafą, kuri vis neįstengė tilpt į knygos lapą.
Bet išmintingas patarimas jai padėjo ir ji į knygą tilpt sugebėjo.

vaikai bėgioja su šuniuku

Lisa-Marie Dickreiter. Andreas Gotz

Bertis ir jo broliai. Visiškai sugadinta pirmoji mokyklos diena

Ak, kiek daug juokingų nuotykių gali nutikti, jei susivėlinsi vos kelias minutes! Paskubėk, tavęs laukia pašėlęs rytas su pirmoku Berčiu!

Gelbėkit! Ir kodėl būtent pirmą Berčio dieną mokykloje visa šeima pramiega?! Tėtis spaudžia greičio pedalą ir lekia į mokyklą – kol sustabdo policija. Tada Bertis ir jo broliai vieni skuodžia į mokyklą. Bet pakeliui jų tyko pats pikčiausias šuo pasaulyje Žvaigždūnas. Ir jis dar taikosi į Berčio tūtoje esančius saldumynus… Ar pavyks Berčiui kaip nors pasiekti mokyklą?

mergaitė eina su skėčiu per lietų

Oliver Bieber

Šaunios idėjos lietingai dienai

Puiki knyga visai šeimai, ypač kada mažieji klausia, ką veikti?

Iš tiesų, ką veikti, kai visą dieną lyja, pučia stiprus vėjas, kieme šlapia ir purvina ir tenka būti namuose? Galima nukabinti nosį ir liūdėti. Bet galima leisti laiką linksmai ir išradingai, nuveikti daug įdomaus ir net nepastebėti, kad saulė ir vėl pasirodė iš už debesų! Šioje knygelėje rasite daugybę žaidimų, eksperimentų, bandymų ir triukų aprašymų, ,,pasidaryk pats” idėjų, trumpų smagių istorijų, anekdotų, suktų klausimų ir įdomių faktų apie mus supantį pasaulį. Tad nenusimink, jei už lango lietus – čiupk knygą “Šaunios idėjos dienai” ir nerk į nuotykius! Iš tiesų, ką veikti, kai visą dieną lyja, pučia stiprus vėjas.

paukščiai

Selemonas Paltanavičius

Paukščiai paukščiai. Dažniausiai pastebimi Lietuvos sparnuočiai

Selemonas Paltanavičius – gamtininkas, kurio knygas mėgsta ir dideli, ir maži. Sukūręs daug nuostabių pasakų ir informatyvių knygų apie gamtą šį kartą autorius kviečia susipažinti su paukščiais. Paukščiai. Dažniausiai pastebimi Lietuvos sparnuočiai“. Paukščiai – gausiai iliustruota knyga, kurioje daug įdomių faktų ir naudingos informacijos apie sparnuotuosius mūsų kaimynus.

Rašytojas, parengęs knygą „Paukščiai paukščiai. Dažniausiai pastebimi Lietuvos sparnuočiai“, kviečia į kelionę po įvairius šalies kampelius. Užsuksite į gyvenvietes, lankysitės pievose ir laukuose, žvalgysitės paupiuose bei paežerėse, stebėsite paukščius pelkėse ir pajūryje. Autorius moko juos pažinti ir atskirti vieną nuo kito. Tai nėra rimta monografija mokslininkams, tai knyga visai šeimai, todėl čia gausu įdomų faktų. Vartydami leidinį rasite atsakymus, kiek sveria garnys ar kokio paukščio niekada nepamatysite ant žemės.

katytė

Holly Webb

Kaimynų katytė

Sofija jau seniai nori auginti katę, bet jos tėvai vis nesutinka. Kartą per kaimynų tvorą į kiemą įtykina Margutė ir mergaitė kaipmat pamilsta šią margo kailio katytę.

Kaimynams nusprendus išsikraustyti, Sofijai plyšta širdis – ji nebegalės žaisti su

Margute! Staiga mergaitė pastebi katytę kieme ir negali patikėti savo akimis – negi ji paspruko iš savo naujųjų namų? O gal vargšelė liko viena dėl kitos priežasties?

berniukas su kate

Lysette van Geel

Operacija „Močiutės pagrobimas“

„Močiutės pagrobimas“ – jautri, bet linksmai ir su humoru papasakota istorija apie mergaitės norą išgelbėti močiutę nuo senelių namų.

Vienuolikmetė Amarė nepaprastai myli savo nuostabią ir kiek pamišusią močiutę Šiani. Ji dažnai padeda senolei, nes ši nuolat ką nors pamiršta, be to, jos regėjimas nusilpęs. Vieną dieną netyčia pargriuvusi ir susižeidusi močiutė patenka į ligoninę. Amarės tėvai nusprendžia perkelti ją į senelių globos namus. Tačiau močiutė negali pakęsti senelių namų. Jie kelia jai siaubą! Amarė nusprendžia pagrobti močiutę iš ligoninės ir paslėpti jų namo palėpėje. Netrukus Amarės tėvai paskelbia močiutės paiešką, netgi policija pasirodo ant jų namų slenksčio. Amarei teks gerokai pasukti galvą, kaip išsaugoti paslaptį.

gyvūnai

J. K. Rowling

Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti. Originalus scenarijus

J. K. Rowling kviečia jus leistis į nuotykius dar mums neregėtoje magijos pasaulio eroje…

Mokslininkas, burtininkas, fantastinių gyvūnų tyrinėtojas ir globotojas Njutas Miglapūtys ką tik apkeliavo visą pasaulį, ieškodamas rečiausių ir keisčiausių magiškų gyvūnų. Atvykęs į Niujorką, ilgai užsibūti neketino. Tačiau stebuklingas Njuto lagaminas su gyvūnais patenka į svetimas rankas ir jie išsilaksto po miestą. Njutas supranta, kad reikia kuo greičiau juos surasti, kitaip bus bėdų…

Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ – debiutinis skaitytojų pamėgtų knygų apie Harį Poterį autorės scenarijus. Pagal jį pastatytas filmas, kuriame Njuto Miglapūčio vaidmenį atlieka Oskaro laureatas Edis Redmeinas (Eddie Redmayne). Tai pasakiška nuotykių istorija, nutikusi penkiasdešimt metų anksčiau, nei gimė Haris – istorija apie burtininkus, draugystę, magiją ir siaubingą chaosą.

gandras

Gina Viliūnė

Kur dingo gandras Grantas? Paukščių nuotykiai Ventės rage

Nauja „Smiltės ir Vėjaus kelionės po Baltijos jūrą“ autorės knyga vaikams apie Lietuvos paukščius „Kur dingo gandras Grantas“.

Sveiki, mielieji! Ar jau keliavote po Baltijos jūrą su šauniaisiais ruoniukais Smilte ir Vėjumi? Šįkart kviečiu į Ventės rago ornitologinę stotį susipažinti su įvairiausiais Lietuvoje gyvenančiais ir viešinčiais paukščiais. Susipažinsite su išmintinga šarka Pika, dėdule kikiliu Kiliu ir neklaužada liepsnele Ugne. Po Nidą pasižvalgysite su ilgauodegėmis zylėmis Zita ir Gita. Sutiksite juoduosius paukščius kormoranus, kurie pasirodys ne tokie jau ir baisūs.

Prieš išskrisdami į šiltuosius kraštus žiemoti, paukščiai renkasi Ventės rage, kur šeimininkauja šarka Pika, paukščių sąskrydžio sekretorė. Ji rūpinasi, kad kiekvienas paukštelis būtų sužieduotas – gautų dailų žiedą su užrašu „Lietuva“. Bet prieš leidžiantis į tolimą kelionę paukščiai būtinai turi išgirsti garbės pirmininko ir Lietuvos nacionalinio paukščio gandro Granto iškilmingą kalbą. Visi nekantrauja, tik štai antra diena Granto niekur nematyti. Kur dingo gandras? Šarka su draugais pradeda paieškas. Gal gandras užsibuvo Nidoje? O gal svečiuojasi pas savo bičiulį filosofą garnį Filą? Ar pavyks bičiuliams surasti gandrą ir išgirsti jo ilgai ruoštą kalbą?

Šioje knygoje „Kur dingo gandras Grantas“ taip pat rasite daug įdomių faktų apie paukščius ir ne tik. Sužinosite, kokie paukščiai laikomi protingiausiais, kokio dydžio yra jūrinio erelio lizdas, kuo ypatinga Aukštumalos pelkė ir ką pietums lesa skėtsakalis.

iškylauja naktį

Ilja Bereznikas. Lean Ben Shlomo

Nakties magija

Sunku konkuruoti su moderniais ar elektroniniais žaislais ir kompiuteriniais žaidimais. Neras ir Šansas, medinės lėlės, žino, kad gali būti smagūs žaislai, jei tik kuris nors vaikas juos išsirinktų. Galbūt, aplankius sėkmei ir panaudojus stebuklingą veidrodį, jų svajonės išsipildys? Kartais magija slypi netikėtumuose ir pavojinguose išgyvenimuose. Pasakos herojai pasirengę rizikuoti.

Žinomų bei vertinamų menininkų Lejos Ben Shlomos parašyta ir Ilja Bereznicko iliustruota pasaka vaikams Nakties magija“, apie tai, kaip paprastas nesusipratimas pavirsta netikėta istorija. Apie šiek tiek kitokius žaislus ir jų draugus – vaikus. Ši, spalvinga ir su humoru parašyta istorija „Nakties magija“, pripildyta nuotykių, emocijų ir tikrų tikriausios magijos. Mažieji skaitytojai turėtų prisiminti – svajoti reikia atsargiai, nes jos gali išsipildyti, o kartais net ne visai taip, kaip tikiesi.

žaislai

Max Lucado

Tu esi ypatingas

Tai ypač gražiai iliustruota knyga vaikams ir ne vaikams, kaip dažnai ir būna su puikiais kūriniais. Pasakojimas nuves į medinukų šalį, kuri primins mums pačius save, ieškančius savo tapatybės, nuolat besilyginančius ir bijančius suklysti ar pasirodyt blogesniu už kitą. Ne paslaptis, kad mūsų vaikai taip pat grumiasi su šia problema.

Punčinelas, pagrindinis pasakojimo herojus, gerokai aptaškuotas medinukas (mat jam ne itin sekas įsipaišyti į kitų medinukų gretas), netikėtai sutinka Liuciją, kuri (JO DIDŽIAI NUOSTABAI) neturi nei žvaigždučių (o šios suteikiamos ypatingai pasižymėjus), nei taškų. Kaip gi jai tai pavyksta? Liucija turi paslaptį… Ji lankosi pas savo kūrėją ir ten vyksta tai, ko mums – mažiems ir dideliems – neišpasakytai reikia.

„Tu esi ypatingas“ – labai graži alegorija-pasaka, primenanti, kad Dievui esame brangūs tokie, kokie esame. Tik leisdami laiką su savo Kūrėju, galime pamatyti save Jo akimis. Šią tiesą turi išgirsti ir vaikai, ir jų tėvai: Dievas nenustoja mūsų mylėti, nors turime trūkumų ir darome klaidų.

vaikinas su mergina susikibę rankomis

Mikki Daughtry. Rachael Lippincott

Visą šį laiką

Norėtųsi, kad visos tragedijos baigtųsi kaip pasakos, bet ar tikrai visi nusipelnome antros progos ir laimingos pabaigos? Ar galime sutikti naują meilę, kai prarandame viską? Ši sukrečianti meilės istorija stebina emocijų pliūpsniais – kiekvieną akimirką turi būti pasiruošęs, kad širdis ims virpėti iš netikėtumo, sielvarto ar džiaugsmo.

Kailas su Kimberle yra tobula pora. Bent jau Kailas visada taip manė. Tačiau kai Kimberlė per išleistuvių vakarą sugriauna jų santykius, Kailo pasaulis apsiverčia aukštyn kojomis – tiesiogine prasme. Jie patenka į automobilio avariją, po kurios Kailas atsibunda sunkiai sužalota galva. Kimberlė mirusi. Ir nė vienas žmogus negali jo suprasti.

Išskyrus Marlę. Marlė pati išgyvena netektį. Netektį, dėl kurios kaltina save. Kai jų keliai susitinka, Kailas Marlės sieloje pamato tai, ką jaučia pats, bet negali išsakyti žodžiais.

Jaunuoliams lėtai gydant vienam kito žaizdas, jų jausmai vis stiprėja. Tačiau Kailą kankina nuojauta, kad visą šį laiką jis nenumaldomai artėja prie kitos lemtingos akimirkos, kuri sudaužys į šipulius jo gyvenimą kaip tik dabar, kai jis iš naujo pradeda jį lipdyti.

piršto atspaudai

Kevin Brooks

Dienoraštis iš bunkerio

Šešiolikmetis Lainas gyvena gatvėje. Vieną dieną jis pagrobiamas ir įkalinamas požeminiame bunkeryje. Iš pradžių vaikinas pamano, kad buvo pagrobtas dėl išpirkos, – jis turi turtingą ir garsų tėvą. Tačiau ši istorija visai kitokia… Ji šokiruos, sujaudins ir sukrės. Tai žvilgsnis į tamsiausias ir šviesiausias žmonijos puses. Tik stiprių nervų skaitytojams.

2012 m. pasirodęs šiurpus psichologinis trileris Dienoraštis iš bunkerio“ sukėlė daugybę diskusijų, jis laužė paauglių literatūros tradicijas ir pelnė Karnegio (Andrew Carnegie) medalį, teikiamą už reikšmingiausią metų kūrinį vaikams arba paaugliams Jungtinėje Karalystėje.

ant krepšinio lanko pririšti batai

Eglė Ramoškaitė

Ne tik geri, ne tik blogi

„Ne tik geri, ne tik blogi“– istorija apie norą pritapti ir būti populiariam, apie kerštą ir kaltę, apie tėvų lūkesčius ir pasirinkimų kainą, apie tuos, kurie tyčiojasi, ir tuos, iš kurių tyčiojamasi. Ar tie, kurie tyčiojasi, yra tik blogi? Ar tie, iš kurių tyčiojamasi, tik geri?

Miestelyje, kuriame galima mirti iš nuobodulio, dingsta penkiolikmetis Kailas. Nėra jokių pėdsakų, gimnazijos mokiniai nelabai ką gali apie jį pasakyti. Jis buvo nepriklausomas vienišius – visada pats sau. Tačiau ar tikrai mokykloje Kailas buvo toks nepastebimas, ar yra dalykų, kuriuos visiems patogu nutylėti?

Kailą engusi populiarių mokinių grupelė nusprendžia jį rasti ir į pagalbą pasitelkia žmogų, kuris vienintelis, jų manymu, galėtų padėti. Kaip ir Kailas, Herieta yra vienišė, o tokie juk laikosi išvien. Bėda ta, kad Herieta visai nepažįsta dingusio vaikino, o pakviesta dėtis prie tų, kuriais slapčia žavisi, pasako jiems ką kita. Kaip išlaviruoti tarp melo, baimės, kaltės ir euforijos, kai pagaliau esi ten, kur visada troškai atsidurti? Kiek ilgai tai gali tęstis?

„Ne tik geri, ne tik blogi“ – leidyklos „Alma littera“ organizuojamo Paauglių ir jaunimo literatūros konkurso 2020 m. nugalėtoja ir jau aštunta išleista šio konkurso knyga.

šachmatai

Stephenie Meyer

Brėkštanti aušra

Viso pasaulio skaitytojai užgniaužę kvapą stebėjo Belos Svan ir Edvardo Kaleno meilės istoriją. Rašytoja Stephenie Meyer sagą pradėjo knyga „Saulėlydis“, ją tęsė knygos „Jaunatis“ ir „Užtemimas“. Brėkštanti aušra“ – finalinė, ketvirtoji dalis.

Regis visi nesutarimai praeityje. Bela ir Edvardas susituokia ir mėgaujasi medaus mėnesiu Brazilijoje. Bela dar turi laiko galutinai apsispręsti ar ji pasiryžusi prisijungti prie nemirtingųjų pasaulio. Netrukus jauna moteris pasijunta besilaukianti, tačiau užsimezgusi būtybė kelia pavojų jos gyvybei, o vilkolakių klanas įsitikinęs, kad motiną ir jos viduje augantį monstrą būtina sunaikinti. Bela pasiryžusi ne tik atsisakyti viliojančio nemirtingumo, bet ir atsisveikinti su savo gyvybe, jei tik pasaulis reikalauja tokios aukos.

„Brėkštanti aušra“ – įspūdinga knyga, kurioje netrūks vampyrų aukštuomenės intrigų, žūtbūtinių kovų, atsidavimo ir draugystės, nerimo dėl veikėjų sprendimų, netikėtų siužeto vingių ir, žinoma, nepaprastos meilės, kuri gali pakeisti pasaulį.

perpjautas granatas

Stephenie Meyer

Vidurnakčio saulė

Bestselerių autorė Stephenie Meyer triumfuodama grįžta į „Saulėlydžio“ pasaulį su šia itin laukta knyga, visą pasaulį pakerėjusia Belos ir Edvardo meilės istorija.

„Saulėlydyje“ susitikus Edvardui Kalenui ir Belai Svan užsimezgė nemirtinga meilės istorija, prikausčiusi viso pasaulio dėmesį. Bet iki šiol jos gerbėjams įvykius pasakojo Bela. Pagaliau skaitytojai pajus dramatiškus ir širdį gniuždančius išgyvenimus iš Edvardo lūpų.

Ši nepamirštama istorija įgauna naują, niūresnę, prasmę. Susitikimas su Bela yra ir labiausiai trikdantis, ir įdomiausias įvykis, kuris jam nutiko per visą jo, kaip vampyro, gyvenimą. Patirdami dar daugiau užburiančių Edvardo praeities smulkmenų ir painių vidinių išgyvenimų, skaitytojai supras, kodėl šie įvykiai nulėmė jo gyvenimo konfliktą ir apvertė jį aukštyn kojomis. Kaip įmanoma taip stipriai įsimylėti? Kaip jis gali siekti, ko trokšta jo širdis, jei tai sukels Belai mirtiną pavojų?

„Vidurnakčio saulėje“ S. Meyer grąžina skaitytoją į pasaulį, prikausčiusį milijonus gerbėjų. Ši knyga – tai epinis romanas apie neaprėpiamus nemirtingos meilės džiaugsmus ir skaudulius.

Verified by MonsterInsights