Vasaros naujienos Vaikų skaitykloje/birželis

daržovės darže

Loreta Girdzijauskienė

Pasakos iš Bumbulinio daržo

Įsivaizduokite gražų saulėtą kaimą, kuriame gyvena senas seneliukas su kepure, ant kurios tupi didelis didelis bumbulas. Įsivaizduojate? Dėl šio bumbulo visi jį ir vadina Bumbuliniu.

Bumbulinis ypatingas ne tik dėl kepurės. Jis turi stebuklingą daržą, kuriame dedasi neregėti dalykai. Jo auginamos daržovės kalba ir patiria nuotykių, o atklydę gyvūnai taip pat ima elgtis netikėtai. Visi šie nuotykiai sugulė į linksmai išmintingas pasakas, kurias skaityti prieš miegą, prieš valgį ar ką tik atsikėlus – vienas malonumas!

„Pasakos iš Bumbulinio daržo“ – tai debiutinis lietuvių rašytojos Loretos Girdzijauskienės kūrinys vaikams, kurį sudaro keturiolika žaismingų istorijų apie kalbančias, jaučiančias ir įvairių nuotykių patiriančias daržoves. Mažiesiems skirtos pasakos humoru ir išmintimi sudomins ne tik vaikus, bet ir jų tėvelius.

gyvūnai

Broliai Grimai

Brolių Grimų pasakos apie gyvūnus

Broliai Grimai– didieji vokiečių pasakininkai, keliavę po kaimus ir gyvenvietes ir surinkę daugybę nuostabių istorijų, iki šiol džiuginančių viso pasaulio vaikus.

O ar žinojote, kad šaunieji broliai užrašė ne tik klasikines pasakas apie Jonuką ir Grytutę ar Snieguolę, bet ir daug trumpų, šmaikščių pasakojimų apie miško ir namų gyvūnus?

Ši knyga kviečia į visai kitokį brolių Grimų pasakų pasaulį, pilną sumanių žvėrelių ir jų nuotykių bei išdaigų!

Jei ne broliai Jakobas ir Viljamas Grimai, dar XIX amžiaus pradžioje surinkę ir užrašę įdomiausius liaudies pasakojimus, greičiausiai neturėtume nuostabių klasikinių pasakų, kurių klausydami užaugo daugybė vaikų. Tačiau ne visos brolių Grimų istorijos – apie į pavojų patekusias karalaites ar piktas pamotes. Gal kiek mažiau žinomos, tačiau tokios pat įdomios ir jų pasakos apie gyvūnus: lapę, vilką, kiškį, ežį, katiną, ožką su ožiukais. Šmaikščiuose ir neretai pamokomuose pasakojimuose apie gyvūnus išryškėja ir žmonių dorybės bei silpnybės.

vaikai miške su gaubliu rankose

Anna Onichimowska

Šokolado diena

Monika, pasipuošusi hulos šokėjų sijonėliu, straksėjo skambant lietaus ritmams ir pačiu laiku apsigyveno Dovydo kaimynystėje. Tai buvo šokio ir lietaus dienos.
Tačiau paaiškėja, kad ateinantį pirmadienį mergaitei reikės išvykti. Dovydas ir Monika nenori išsiskirti. Jie nusprendžia ieškoti laiko rijikų – pirmadieniai turi dingti iš kalendorių.
Šuoliais praeina daug pirmadienių. Visą laiką vaikai leidžia kartu, pasitinka šventes ir dalinasi saldžiai karčia šokolado plytele.
Tai nutylėjimų pilnas pasakojimas apie šeimą, išsiskyrimą, laiką ir vaikus, kurie nori greičiau suaugti.

Knygoje „Šokolado diena“ pasakojama apie šokoladu kvepiančią dviejų vaikų draugystę, stipresnę net už pirmadienių bei nežinios baimę, ir norą kuo greičiau užaugti. Nors kūrinyje kalbama apie sunkias ir skaudžias patirtis, tačiau lengvas ir šiltas pasakojimo stilius leidžia tikėti, kad galiausiai viskas įveikiama – net ir patys baisiausi pirmadieniai. Šis kūrinys įkvėpė Lenkijos kino kūrėjus pagal jį pastatyti filmą.tikėti, kad galiausiai viskas įveikiama – net ir patys baisiausi pirmadieniai. Šis kūrinys įkvėpė Lenkijos kino kūrėjus pagal jį pastatyti filmą.

šuniukas su žuvies uodega

Bella Swift

Mopsas, svajojęs tapti undinėle

Mažoji mopsė Pegė keliauja atostogų! Jūra, smėlis, saulė, nauji draugai ir daug ledų – ko dar galima norėti?
Na, dar būtų nuostabu bangose pamatyti tikrų tikriausią undinėlę… Būtent apie tai ir svajoja Pegės šeimininkės Chloja ir Rubi!
O kur tą undinėlę rasti? Galbūt Pegė galėtų ja tapti?

Mažosios mopsės Pegės laukia nuotykis – visa šeima ruošiasi keliauti atostogų prie jūros ir, žinoma, pasiims kartu ir savo augintinę. Sesutės Chloja ir Rubi svajoja pamatyti undinėlę, o draugiškoji šunytė pasiryžusi padaryti viską, kad tik šeimininkių noras išsipildytų.

„Mopsas, svajojęs tapti undinėle“ – jau daugelio pamėgtų knygų apie mopsiukę Pegę tęsinys, tačiau jį galima skaityti ir kaip atskirą pamokomą istoriją apie meilę gyvūnams bei draugystę. Knygų autorė Bella Swift gyvena Londone kartu su vyru, dviem dukromis ir kate, kuriuos labai myli, tačiau paslapčia svajoja auginti ir šunį.

lapė ir paukščiukas

Vytautas V. Landsbergis

Pūkis ir kadagys

Devintoji Vytauto V.Landsbergio pasakų serijos knygelė mažiesiems skaitytojams „Pūkis ir kadagys” pasakoja apie smalsaus lapiuko Pūkio ir miško kadagio, upelio bei visų miško gyventojų draugystę.

Knyga parašyta paprastai ir nuotaikingai, suteikia žinių apie gamtą ir jos reiškinius. Apie draugišką santykį su gamta, meilę kiekvienam gyvam sutvėrimui.

voverytė

Selemonas Paltanavičius

Eime į gamtą! Kas auga ir gyvena Lietuvos miškuose, pievose ir vandenyse

Žinomas gamtininkas kviečia į nuostabią, įspūdžių ir žinių kupiną kelionę po paslaptingą gamtos pasaulį!

Skaitydami knygą aplankysite Lietuvos mišką, klamposite po pelkę, braidysite ežere, vaikštinėsite upės pakrante. Pasisvečiuosite mieste ir kaime, iššniukštinėsite laukus ir pievas ir būtinai įmerksite kojas į Baltijos jūrą. Susipažinsite su viskuo, kas gyva – nuo gležniausio augalėlio iki plačiašakio medžio, nuo mažiausio vabaliuko iki didžiausio žvėries.

Knygą papildo daug gražių darbelių gamtos tema, kuriuos vaikai galės atlikti namie.

karalius sėdi soste

Zigmas Vitkus

Lietuvos valdovai pasakoja vaikams

Tai gyvai parašyta, šmaikščiai iliustruota ir istoriškai tiksli knyga vaikams (ir suaugusiems!) apie Lietuvos valdovus.
Knygoje pristatomos 28 valdovų biografijos – nuo Lietuvos karaliaus Mindaugo iki paskutiniojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio. Jos aprėpia net 560 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės metų!
Valdovai – kariaujantys ir susitaikantys, mylintys ir nekenčiantys, pasipūtę ir nuolaidūs. Visi jie, nuo įprastai vadinamų „didžiaisiais“ iki mums mažai žinomų, turi daug ką papasakoti apie savo vaikystę, tėvus, mokslus, meilę ir atėjimą į valdžią.

pabaisos

Benas Bėrantas. Greta Alice

Monstropedija. Naujokas? Neįprasta diena mokdaržėje

Kaip elgiamės, užklupus drovumui, atsidūrę nepažįstamoje erdvėje su pirmą kartą matomais žmonėmis? Ar lengvai įveikiame jaudulį, nerimą, susipynusį su smalsumu, ar nedrąsa tokia stipri, kad surakina gerklę ir tegali tylėti? Linos Žutautės knygoje „Monstropedija su Kake Make“ gimę monstrai naujausioje knygoje „Naujokas? Neįprasta diena mokdaržėje“ pakvies į ypatingą nutikimą mokdaržėje ir pakutens įvairias emocijas. Knyga parašyta didžiosiomis raidėmis, tad puikiai tiks pradedantiems savarankiškai skaityti vaikams.

Knyga „Naujokas? Neįprasta diena mokdaržėje“ pasakoja istoriją apie nedrąsą, kuri naujoką monstrą Bolį sukausto nuo pirštų galiukų iki pakaušio. Pirmą dieną atsidūręs monstrų mokdaržėje, kur visi klasės draugai-monstrai siaučia ir dūksta, naujokas Bolis – iš didelio drovumo gimęs monstras – nori prasmegti skradžiai žemę ir tapti nematomu daiktu arba daržove. Nuo klausimų gausos ir didelio dėmesio Bolis netenka paskutinių drąsos likučių: jam sunku ištarti savo vardą, todėl lieka tik nedrąsiai gūžtis klasės gale, pačiame kampe ir… žaliuoti, o tada dar ir geltonuoti.

kiškis mėlynių pievoje

Vytautas V. Landsbergis

Kiškis Pranciškus Mėlynių pievoje

Vytautas V. Landsbergis – vaikų ir suaugusiųjų mylimas autorius, kurio knygelių veikėjai ne tik patiria nuotykių, bet ir moko gyvenimo vertybių. Tiesa, tą daro neįkyriai ir su linksma gaida. „Kiškis Pranciškus Mėlynių pievoje“ – nauja knyga apie išdykusį kiškutį.

Kiškis Pranciškus Piškis – padūkęs neklaužada, neklausantis tėvų. O be to dar ir bailiukas. Vieną dieną jo tėvai išeina mėlyniauti, o Pranciškų palieka oloje. Oi kaip baisu kiškeliui! Jis tirta, dreba, bet bijoti greitai atsibosta, nes protingi kiškiai žino, kad visos baimės prasideda galvoje.

Taip kiškis pamažu bręsta ir tampa drąsiu herojumi. Jis net išgelbėja pasaulį! „Kiškis Pranciškus Mėlynių pievoje“ – jau trečioji knygelė apie šį vaikų pamiltą veikėją. Vystydamas smagų siužetą autorius Vytautas V. Landsbergis dalijasi gyvenimo išmintimi. Jis išryškina svarbiausias vertybes, drąsą, gebėjimą mylėti ir padėti kitiems.

berniukas ir žiurkė

Philip Pullman

Aš buvau žiurkė

„Aš buvau žiurkė“ – 9-12 metų vaikams skirta istorija, sukurta talentingo autoriaus Philip Pullman. Skaitytojams jo vardas jau pažįstamas dėl įvairiomis premijomis apdovanotos maginės fantastikos trilogijos „Jo tamsiosios jėgos“.

– Aš buvau žiurkė!

Tuo įsitikinęs niūrus berniukas Rodžeris. O kas jei tai tiesa? Kas, jei svajonės tapti paprastu berniuku ar žavia princese gali išsipildyti? Ar to tikrai norėjai? Jei visą gyvenimą buvai žiurke, netikėtai atsidurti berniuko kailyje ne toks jau ir šaunus nuotykis!

Pasimetusį ir keistą berniuką priglaudžia bevaikė pora, nustebinta keistų jo įpročių. Vaikas tikina, kad jis yra žiurkė ir atsisako pasakyti, kas tikrieji jo tėvai. Ilgainiui naujienos apie berniuką-žiurkę pasklinda. Jis domina visus: nuo filosofų iki keistuolių medžiotojų. Ir kas apskritai yra Rodžeris?

Kanalizacijos siaubūnas? Tuo įsitikinęs vietinis laikraštis, kuris teigia, kad miesto kanalizacijoje gvyenantis monstras užpuolė ir sunkiai sužeidė darbininkus. O gal jis pelningai eksponuojamas mugių keistuolis? Pradedantis vagis ar tiesiog žiurkiškų manierų berniukas, apimtas kliedesio? Tuo įsitikinęs gydytojas. Vos keli žmonės žino tiesą apie pagrindinį veikėją ir ją įrodyti bus labai sunku!

„Aš buvau žiurkė“ – humoro nestokojantis, pamokantis pasakojimas, kuris patiks įvairaus amžiaus skaitytojams. Philip Pullman taikliai ir šmaikščiai vaizduoja įvairias visuomenės ydas bei parodo bulvarinės spaudos galią.

akis

Thomas Taylor

Malamandra

Herbertas Apelsinas, „Didžiojo Nautilo“ viešbučio radinių valdytojas, žino, kad grąžinti pamestus daiktus tikriesiems savininkams ne visada paprasta. O jei tas pamestas daiktas – visai ne daiktas, o kuo tikriausia gyva mergaitė?!

Tai, kas nutiko Violetos tėvams prieš dvylika metų, yra šiurpi paslaptis, kurios nežino niekas. Tačiau tai ne vienintelė miestelio mįslė. Jūros Mėlio gyventojai bijo malamandros, siaubingo dantyto ir naguoto padaro, nakties migloje išnyrančio iš jūros. Bijo net ir tie, kurie pabaisa netiki. O kur dar keisti gandai apie malamandros kiaušinį, galintį išpildyti visus troškimus…

Herbertas ir Violeta jaučia, kad šios paslaptys susijusios. Jie ryžtasi panirti į šiurpiai įdomų nuotykį, kad viską išsiaiškintų.

Jūros Mėlis – keistas miestelis. Vasarą čia poilsiauja turistai, o žiemą ūžauja vėjai, kyla miglos, o iš bangų išlenda paslaptinga jūrų pabaisa, vadinama malamandra. Šiurpųjį padarą gaubia legendos ir paslaptys, kurias pasiryžta išsiaiškinti du vaikai – prieš dvylika metų dingusių tėvų ieškanti Violeta bei viešbučio radinių biuro prižiūrėtojas Herbertas. Įtraukiantis nuotykių pasakojimas „Malamandra“ patiks ne tik vidutinio mokyklinio amžiaus skaitytojams, bet ir visiems mįslingų istorijų gerbėjams.

vaiduoklis name

Kristina Ohlsson

Vaiduoklių namo paslaptis

Švedų autorė Kristina Ohlsson – vaikiškų siaubo istorijų žanro meistrė. Pasiruoškite šiurpuliukams, nes „Vaiduoklių namo paslaptis“ privers slėptis po antklode, bet neleis atsitraukti nė akimirkai!

Alba su sesute Elena per Kalėdų atostogas atvyksta į Šerndaleno salą aplankyti dėdės Baltazaro. Netrukus turi prisijungti ir jų tėvai. Tiesa, kilusi milžiniška sniego audra gali izoliuoti Šerndaleną ir Kalėdos tada tikrai bus sugadintos!

Dėdė, norėdamas pradžiuginti mergaites, parodo neseniai įsigytą antikvarinį lėlių namelį, kurį sukūrė praeityje garsus meistras. Tačiau lėlių namelis visiškai kitoks nei tas, kurį namuose turi Alba. Jis bauginantis ir per daug panašus į tikrą namą!

Netrukus Alba susirūpina rimtesniais dalykais nei sniego audra. Ji pastebi, kad namelyje vyksta keisti dalykai. Naktį iš jo sklinda šnabždesiai, o kažkas ten kūrena krosnelę. Vieną rytą mergaitė randa staliaus paslėptą laišką, kuriame pasakojama apie prieš penkiasdešimt metų Šerndalene dingusius vaikus ir paslaptingą už viso to stovintį Kolekcionierių. Panašu, kad jis grįžo ir gali dingti dar daugiau vaikų!

„Vaiduoklių namo paslaptis“ – atmosferinė, baugi knyga, idealiai tinkanti jaukiems, tamsiems vakarams! Paslaptys, siužeto vingiai, šiurpūs veikėjai ir drąsūs herojai – viskas, ko reikia gerai istorijai. Sniego audros įkalinta mergaitė turės išsiaiškinti Kolekcionieriaus kėslus ir jį sustabdyti! Ar pavyks jai rasti sąjungininkų? Kuo galima pasitikėti?

naktį namo languose dega šviesos

Daina Opolskaitė

Kur dingo Edvinas Kratas

„Kur dingo Edvinas Kratas?“ – jau ketvirtoji knyga jaunajam skaitytojui.

Ši klasė – galbūt kaip tavo. Joje mokosi 22 mokiniai – galbūt kaip ir tavojoje. Tau, kaip jiems, tikriausiai dažnai atrodo, kad visos dienos vienodai nuobodžios: pamokos, pertraukos, sporto salė, namai, mokykla… Todėl nenuostabu, jei skaitant šią knygą staiga pasirodys, kad štai išvydai pažįstamą veidą, išgirdai pažįstamą balsą. O galbūt… galbūt net sutikai patį save!

Tačiau šioje klasėje mokosi ir Edvinas Kratas – berniukas, kuris daugeliu atžvilgių yra kitoks ir negailestingai pažymėtas likimo. Ir vieną dieną nutinka kažkas, ko niekas nesupranta.

Edvinas Kratas paprasčiausiai dingo. Kas dėl to kaltas? Kodėl taip nutiko? Ar jis sugrįš? Kol vyksta paieškos, tu apsilankysi Edvino klasėje ir išgirsi dvidešimt dvi skirtingas istorijas, kviečiančias tave surasti savo atsakymus į pateiktus klausimus.

Taigi – kur dingo Edvinas Kratas?

žmogaus veidas

Tarjei Vesaas

Ledo rūmas

Mažame Norvegijos kaimelyje į paauglystę žengiančios mergaitės Sisė ir Unė užmezga ypatingą draugystę. Jos nuo pat pradžių pajunta atradusios neįprastą, joms pačioms neperprantamą tarpusavio ryšį. Tarsi būtų viena siela skirtinguose kūnuose. Tačiau vieną šaltą žiemos rytą Unė, užuot ėjusi į mokyklą, patraukia prie milžiniško užšalusio krioklio, vietinių vadinamo Ledo rūmu. Painūs ledo labirintai paklaidina Unę, o Sisė visą ilgą žiemą lieka įkalinta savo pačios minčių speige.

„Ledo rūmas“ – metaforiškas, skaidrus taupia kalba, tik Tarjei Vesaasui būdingu fragmentišku stiliumi parašytas romanas apie bundančius jausmus, vienatvę ir nepritapimą, žengimą į suaugusiųjų pasaulį, apie tamsias sielos kertes, kur tarpusavyje kovoja įvairios jėgos, jausmai ir troškimai.

Verified by MonsterInsights