Vaikų skaitykloje – meniškų paukščių sąskrydis

Birželio 28 d. Molėtų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skaitykloje vyko spalvingas kūrybinis užsiėmimas vaikams „Paukščiai senuosiuose lietuvių tikėjimuose ir mene“. Šis renginys – vienas iš Zarasų r. sav. viešosios bibliotekos projekto „Knyga kitaip arba kitokių knygų formatuose baltų etninės kultūros ženklai“ renginių. Šio projekto tikslas – su etnine kultūra supažindinti Utenos regiono vaikus ir jaunuolius.

Kūrybines dirbtuves vedė ir su vaikais šiltai bendravo dailininkė Rasa Vasilevičiūtė. Prieš prasidedant kūrybiniams darbams, dailininkė papasakojo susirinkusiems vaikams apie įvairias grafikos technikas ir kiek plačiau pristatė monotipiją. Būtent šią techniką kiek vėliau išbandė ir dirbtuvių dalyviai. Taip pat, prieš prasidedant kiekvieno individualiam kūrybiniam darbui, dailininkė papasakojo, kodėl jų užsiėmimas skirtas būtent paukščiams. Vaikai išgirdo, kokią reikšmę paukščiai turėjo senąjame lietuvių tikėjime, ką dažniausiai jie simbolizuodavo, kaip ir kokiomis aplinkybėmis senovėje paukščiai buvo vaizduojami mene, ant kasdienių daiktų. Ji taip pat papasakojo kelias sakmes, kurių veikėjai buvo paukščiai, pvz. antelė, kurios padėtam kiaušiniui skilus iš lukšto atsirado dangus, iš trynio – žemė, o iš baltymo – vandenys.

Kai visa teorija buvo pristatyta ir į visus klausimus atsakyta, vaikai su dailininkės priežiūra ir palaikymu kibo į darbus: tyrinėjo senųjų meno objektų, kuriuose vaizduojami paukščiai, pavyzdžius knygose, sėmėsi įkvėpimo ir piešė savo paukščius. Užsiėmimo pabaigoje Vaikų literatūros skaityklą papuošė nemažas meniškų paukščių sąskrydis.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights