Dvi viešnios pristatė iliustruotą vadovą po Vilnių vaikams

Liepos 2 d. Molėtų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skaitykloje knygos pristatymą surengė dvi mielos viešnios. Tai šiuo metu Molėtuose apsistojusi, tarptautinėje rašytojų rezidencijų programoje „Parašyta Molėtų krašte“ (writing@Moletai) dalyvaujanti vaikų rašytoja, gidė Rūta Norkūnė bei jos pudelytė Frėja.

Autorė pristatė savo knygą „Vilnius. Vija ir Meška miestinėja“. Tai vadovas po mūsų sostinę, skirtas vaikams, todėl jis yra gausiai iliustruotas ir išties nuotaikingas. Pasirodo, jog žodį „miestinėti“ sugalvojo pati Rūta Norkūnė. Pasak pačios autorės, idėja parašyti vadovą vaikams kilo supratus, jog absoliuti dauguma turistinių vadovų yra skirti suaugusiems. Susitikimo su mažaisiais skaitytojais metu rašytoja papasakojo, jog tokias šaunias iliustracijas knygai sukūrė Liuksemburge gyvenanti iliustratorė Asta Kulikauskaitė. Kadangi ji buvo taip toli nuo Vilniaus, autorė Rūta turėjo fotografuoti įvairius Vilniaus vaizdus ir objektus, kad iliustratorė galėtų kuo tiksliau jas atkurti savo piešiniuose. Dėl daugybės detalių ir kruopštaus dailininkės darbo iliustravimas truko net pusę metų. Rūta Norkūnė susitikimo metu prisipažino, jog perka išties daug knygų, o ypač mėgsta knygas su iliustracijomis.

Knygoje yra pristatomi įvairūs Vilniaus mikrorajonai ir įdomiausi ten esantys objektai. Tačiau pastabūs ir smalsūs į renginį susirinkę vaikai suskubo pasidomėti, kodėl knygoje neaprašyti Pašilaičiai ar kiti naujieji Vilniaus mikrorajonai. Autorė pažadėjo, kad būtinai apsvarstys idėją parašyti ir šiems nepaminėtiems Vilniaus mikrorajonams skirtą knygą. O kodėl ši knyga skirta būtent Vilniui? Nes rašytoja taip pat yra ir gidė – ji veda ekskursijas sostinėje ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, jei tik jie sutinka ekskursijos metu truputį pažaisti.

Renginio dalyviai taip pat domėjosi, kaip rašytojai sekasi viešėti Molėtuose. Ji labai džiaugėsi galimybe apsilankyti ir kurti naują knygą mūsų krašte ir jį supančioje gamtoje. Autorė net gi prasitarė, jog norėtų parašyti knygą, kuri būtų skirta Aukštaitijos miestams. Čia jaunieji klausytojai suskubo vardinti, kokių gi dar įdomybių yra Molėtuose, ką čia galima pamatyti ir nuveikti.

Pudelytė Frėja Rūtą Norkūnę į renginį atlydėjo ne tik kaip ištikima kompanionė, bet ir kaip knygos herojė. Pasirodo, jog knygoje „Vilnius. Vija ir Meška miestinėja“ aprašytas šuo vardu Meška yra Frėjos prototipas. Pasak rašytojos, Frėja atsiliepia šaukiama ir Meškos vardu. Pudelytei labai patinka minkšti žaislai, tad nuo bibliotekos darbuotojų ji gavo dovaną – pliušinį žaisliuką, kurį šunytė išsirinko iš daugybės bibliotekoje esančių žaislų. Renginį taip pat pabaigė būtent Frėja – visi vaikai puolė ją glostyti, draugiškai niurkyti ir žaisti gaudynes, kas be abejo patiko ir pačiai pudelytei.

Tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (writing@Moletai) dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights