Kviečiame į rašytojų rezidenciją Molėtų krašte

Rašytojus, poetus ir publicistus, visus, kas šiuo metu esate pasinėrę į naujos knygos rašymą, kviečiame pasinaudoti galimybe iki 3 savaičių gyventi ir kurti rudenėjančiame Molėtų krašte. Vietos pakeitimas, atsitraukimas nuo įprastos aplinkos ir žmonių savaitei ar kelioms, mėlyni ežerai ir juose atsispindintis dangus, gamta gali veikti kaip kūrybos katalizatoriai. Šiame tekste rasite informaciją apie šaukimą į tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (angl. Writing@Moletai).

Molėtų r. sav. viešosios bibliotekos organizuojamą tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (angl. Writing@Moletai) remia Lietuvos kultūros taryba.

  • Džiaugiamės, jog domitės tarptautine rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai). Nekantriai laukiame, kada galėsime susipažinti su Jūsų paraiška. Paraiškos formą rasite šio teksto pabaigojeMaloniai prašome prieš pildant paraišką perskaityti šį tekstą.
  • Tarptautinė rašytojų rezidencijų programa suteikia galimybę 3 savaites plėtoti tą knygą ar kūrybinį projektą, kuris Jums dabar aktualiausias. Rezidencijos laiką galėsite skirti medžiagos rinkimui, gilinimuisi į ją, rašymui, perrašymui, išmetimui visko, kas parašyta, lauk ir pradėjimui rašyti iš naujo.
  • Mokesčio už dalyvavimą rezidencijų programoje nėra. Mes apmokame Jūsų nakvynę. Kurti Molėtų krašte kviečiame rugsėjo – spalio mėnesiais.
  • Gyvensite atskirame kambaryje, kuriame bus reikalingi baldai, laikinuose Jūsų namuose bus svarbiausia buitinė įranga. Galite atsivežti knygų ir visko, ko reikia kūrybai. Jei kiltų kokių nors nepatogumų, juos išspręsime kartu.
  • Svarbu: programa nepadengia kelionės išlaidų, sveikatos draudimo.
  • Jeigu esate literatas, šiuo metu gyvenantis Molėtų krašte, suteikti gyvenamosios vietos Jums negalėsime, bet būsime laimingi, jeigu dalyvausite susitikimuose ir kituose programos renginiuose – vienas iš jos tikslų yra praturtinti mūsų bendruomenės literatūrinį gyvenimą, sudaryti aplinką, kurioje galėtų megztis naujos pažintys ir augti nauji kūrybiniai sumanymai.
  • Paraiškoje prašome pristatyti planuojamą knygą (iki 500 žodžių), taip pat, jei yra galimybė, pridėti jos planą arba ištrauką (iki 3 psl.). Paminėkite, kuriame kūrybiniame etape dabar esate ir ką norėtumėte nuveikti reziduodami Molėtų krašte.
  • Rezidencijų programa atvira tiek pradedantiems, tiek brandiems autoriams. Atrankos kriterijai – kūrėjo potencialas (įvertinama jau publikuota kūryba, pradedančiųjų, dar nepublikuotų autorių – atsiųsti tekstai), konkretaus rezidencijos metu planuojamo vykdyti kūrybinio-literatūrinio projekto aktualumas, autoriaus motyvacija, atsižvelgiama į žanrų ir autorių įvairovę.
  • Būsime dėkingi, jei prie paraiškos pridėsite nuorodas į pasirinktus publikuotus savo tekstus. Jei esate dar nieko nepublikavę, atsiųskite du geriausius savo tekstus (gali būti ir audiovizualiniai darbai, kalbos – lietuvių, anglų). Paminėkite apdovanojimus ir nominacijas.
  • Ko norėtume iš Jūsų? Kad rašytumėte ir kad būtumėte. Tikime, kad menininko buvimas bendruomenėje yra vertingas. Prašysime, kad du kartus – rezidavimo pradžioje ir pabaigoje – susitiktumėte su mūsų skaitytojais. Esant apribojimams dėl COVID-19 susitikimai bus virtualūs. Tai galės būti pokalbis, skaitymai, Jūsų sumanymų pristatymas, kūrybinė pamoka – kartu rasime Jums priimtiną susitikimo formą. Taip pat norėtume, kad baigiantis rezidavimui su mumis pasidalintumėte savo kūrybos audio įrašu, kurį galėtume publikuoti. Tai galėtų būti Jūsų rašomos knygos ištrauka ar įžvalgos Jums aktualiomis temomis, parašytos Molėtų krašte.
  • Reziduodami mėgausitės kūrybine autonomija, bet visada palaikysime ryšį ir stengsimės pasirūpinti, kad nieko netrūktų. Ekskursijų nuorodos, kraštotyrinė informacija, praktiniai patarimai ką pamatyti, kur pavalgyti, buitinių problemų sprendimas – mūsų rūpestis. Jei paskaitysite mums, ką rašote – pasakysime, ką manome.
  • Molėtų krašte turime kuo didžiuotis, tad planuodami savo darbus ir laiką nepamirškite įtraukti ir vietos pažinimui skirtų veiklų – gal norėsite pasekti Bonos Sforcos ar Radvilų pėdsakais, aplankyti unikalų Videniškių vienuolyną, pasižvalgyti į žvaigždes Molėtų astronomijos observatorijoje, daug vaikščioti, maudytis, važinėti dviračiu (jį duosime), o gal nuplaukti į ežero viduryje esančią salą… Tai tvarią kūrybą skatinanti programa, dėl to rekomenduojame į rezidavimo planą įtraukti rūpestį savimi, atidumą aplinkai ir sulėtėjimo tikimybę. Tikimės, kad Molėtų kraštas veiks Jus ir būsimą Jūsų knygą geriausiu būdu.
  • Molėtų raj. COVID-19 statistiką galite pasitikrinti savivaldybės puslapyje. Bibliotekose šiuo metu laikomės saugumo reikalavimų – darbuotojai ir lankytojai dėvi veido kaukes arba skydelius, dezinfekuojamos rankos ir paviršiai, laikomasi saugaus atstumo.
  • Gyventojų tankumas Molėtų rajone — 16,1 žm./km² (palyginimui Vilniuje — 1 374 žm./km², Kauno rajone — 56,5 žm./km²).

Paraiškų rudens rezidencijoms laukiame iki rugsėjo 15 d.

Verified by MonsterInsights