Mūsų autoriai 2021

Rugilė Audenienė yra tikrais įvykiais paremto romano „Vojaĝo“ (2020, Aukso žuvys) autorė, žurnalistė, haiku konkurso „Haiku gimnazija“ organizatorė, kuria tinklaraštį kurtekstas.lt

Nenuostabu, kad susižavėję pirmuoju rašytojos romanu skaitytojai skuba klausti — o kada bus antra knyga?

„Jau kurį laiką, gavusi Lietuvos kultūros tarybos stipendiją, rašau distopinį kūrinį tinklaraštyje kurtekstas.lt. Jis — apie visuomenę, gyvenančią gal tik keletą metų į priekį nuo 2020- ųjų, kurią ištiko izoliacijų, karantinų ir panašių iššūkių metas, tik ne dėl viruso — dėl Sosnovskio barščių. Idėja atsirado gal prieš trejetą metų važiuojant į Molėtus, pastebėjus sodybą, apsuptą šių augalų”, — taip rašytoja pasakojo apie lemtingai į Molėtus atvedusį kūrinį, kuris sumanytas kaip „gyvo rašymo“ rašymo projektas.

Justinas Žilinskas – teisininkas tarptautininkas, tarptautinės humanitarinės teisės specialistas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto profesorius, publicistas, rašytojas, vaikų literatūros autorius, tinklaraštininkas, mokslo populiarintojas.

8 knygų vaikams ir suaugusiems autorius: „Genomas 3000“, „KGB vaikai“, „Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas“, „Kaukas Gugis ir kerų karas“, „Mano Vilnius mano“, „Sarbintai“, kt. Už savo rašytas knygas autorius yra pelnęs IBBY metų debiuto premiją (2006), IBBY Antrąją premiją (2017), Martyno Vainilaičio premiją (2017). Justinas yra vienas aktyviausių lietuvių mokslinės fantastikos rašytojų, fantastikos ir mokslinės fantastikos entuziastas ir gerbėjas.

Rezidencijos metu rašytojas dirbo su trečiąja miško kauko Gugio nuotykių dalimi, bei nauja poezijos knygele vaikams.

Rūta Norkūnė profesionali gidė, pašaukimo edukatorė ir neakademiška filologė. Ji – viena iš projekto „Idėjų karalystė“ įkūrėjų.

Autorės knyga Vilnius. Vija ir Meška Miestinėja. Miesto gidas – tai įdomus ir nematytas gidas po Vilniaus miestą tiek vaikams, tiek suaugusiems. Ši knyga buvo nominuota IBBY premijai už geriausią metų pažintinę knygą.

Rezidencijos metu autorė dirbo su nauju projektu, dar viena pažintine knygele – šį kart apie Lietuvos pajūrį ir jo įdomybes.

„Šia pažintine knyga siekiama praturtinti pažintinių knygų vaikams apie Lietuvą gretas. Knygos objektas – Lietuvos pajūris ir pamarys, – mažai vaikiškuose tekstuose figūruojanti tema. Knyga siekiama atspindėti ir supažinti su Lietuvos pajūrio kultūros, gyvenviečių, gamtos, svarbių žmonių, istorijos, legendų paveldu. Tekstai rašomi tikslingai vaikams – lengvai suprantami, aiškūs žaismingi ir įtraukiantys. Knyga vėliau dailininkės bus iliustruota originaliomis, pieštomis iliustracijomis, kurios atspindės krašto unikalumą.“

Vladas Braziūnas poetas, vertėjas, dainų kūrėjas.


Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką, 1997 m. ten pat baigė lietuvių filologijos studijas. Dirbo „Gimtojo krašto“, „Literatūros ir meno“, „Vilniaus“ (ir ankstesniu „Litva literaturnaja“ pavadinimu), „Lietuvos ryto“ redakcijose. Nuo 1996 m. atsidėjęs kūrybai. Lietuvos ukrainistų asociacijos narys nuo jos įkūrimo (1992 m.). Nuo 2002 m. Lietuvių PEN centro, nuo 2004 m. Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos narys, nuo 2002 m. Vidurio Europos poetų judėjimo „Cap à l’Est“, vienijančio prancūziškai bendraujančius poetus, narys steigėjas. Lietuvos ir Latvijos forumo vienas iš steigėjų (2005 m.), asociacijos „Lietuvos ir Latvijos forumas“ narys (nuo 2006 m.). Lietuvių kalbos draugijos (nuo 2008 m.), Lietuvos baltarusistų asociacijos (nuo 2009 m.), Dainų švenčių nacionalinės komisijos (nauja kadencija nuo 2015), asociacijos LATGA tarybos (nuo 2016 m.), Literatūros tarybos (nuo 2017) narys. Vienas iš Vilniaus universiteto kraštotyrininkų ramuvos kūrėjų (nuo 1969 m.), ekspedicijose rinko tautosaką. Vienas iš tarptautinės menininkų bendrijos „Magnus Ducatus Poesis“ (magnusducatuspoesis.lt) sumanytojų ir organizatorių. Lietuvoje kūryba publikuojama kultūrinėje spaudoje, almanachuose, antologijose ir kitur. Poezija taip pat versta (spausdinta knygomis bei antologijose, almanachuose, periodikoje) į albanų, armėnų, anglų, baltarusių, bosnių, bulgarų, gruzinų, hebrajų, ispanų, italų, japonų, kinų, kroatų, latvių (ir latgalių), lenkų, makedonų, prancūzų, retotomanų, rumunų, rusų, slovakų, slovėnų, švedų, turkų, ukrainų, vokiečių (ir Berno vokiečių) ir kitas kalbas. Bendradarbiauja su kompozitoriais, yra parašęs kelias dešimtis dainų, roko oratoriją, veiksmo operą vaikams, kantatų, oratorijų ir kitų žanrų kūrinių.
Lietuvos rašytojų sąjungos narys – nuo 1988 m.

2022-ųjų metų pradžioje laukiame naujos autoriaus eilėraščių knygos vaikams „Kuosos Kro namai ir atvirkščiai“

Juozas Žitkauskas daug kam gerai pažįstamas iš dainuojamosios poezijos renginių („TAI-AŠ“, „Purpurinis vakaras“ ir kt.), iš literatūrinių skaitymų, kuriuos pats Juozas ir organizuoja visoje Lietuvoje.

Kūrybą įkvepia prisiminimai, patirtys, išgyvenimai, bei vaikytstė Kapčiamiestyje, Dzūkijoje. Tai įrodo ir naujausia iš penkių autoriaus knygų – „Dubeltavos išpažintys. Eilėraščiai dzūkiškai ir lietuviškai”, kur eilės sugulė ir gimtąja, dzūkiška rašytojo šnekta, bei įvairūs apdovanojimai už dz9kų tarmės ir savo krašto garsinimą (2018 m. Pirmojo Lazdijų rajono bibliotekininko Albino Andrulionio premija (steigėjas – Lazdijų rajono savivaldybė) už eilėraščių knygą „Sakyciniai ir pilniavociniai”, garsinančią Lazdijų kraštą ir dzūkų tarmę įteikta; 2019 m. Lauryno Ivinskio premija (steigėjas – Šiaulių rajono savivaldybė) už geriausią Metų kalendorių – mano sudarytą „Dzūkų kalendorų 2020”.2020 m. apdovanojimas už gimtosios kalbos ir gimtosios tarmės puoselėjimą, aktyvią edukacinę ir šviečiamąją veiklą (steigėjas – Valstybinės lietuvių kalbos komisija).)

Taip pat rašytojas apdovanotas vaikų literatūros premija (2019 m. 2018 m., steigėjas LR Švietimo ir mokslo ministerija) už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą.

„Žmogus gali tave išduoti, laikrodis gali sumeluoti, jis galų gale gali sustoti. Televizorius juo labiau gali nesąmonių pripasakoti, radijas – irgi. O knyga, jei ją pasirenki tokią, kokios tau reikia, ji niekados tau nesumeluos, labiau paguos, nuramins, net ir proto įkrės. Ir tu su knyga gali būti toli gražu ne vienišas.“

Giedrė Rakauskienė rašytoja.

Už knygą „Dramblys ir antis“ skirta Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus Geriausios metų knygos mažiausiems skaitytojams premija. Knyga „Paskutinis pasaulyje baltasis raganosis“ Lietuvos kultūros instituto įtraukta į “Best Lithuanian Books for Children and Young Adults 2019–2020” katalogą. Pagal šią knygą statomas muzikinis spektaklis vaikams „Paskutinis pirmutinis“ (rež. Mantas Verbiejus, kompozitorius Martynas Bialobžeskis).

Rezidencijos metu autorė dirbo su savo naujausia knyga vaikams apie tremtį, Sibirą. Knyga paremta tikra istorija, tačiau siekiant ją padaryti grožine ir patrauklia vaikams, kai kurios detalės perkurtos, pastiprintos, sukurti dialogai. Knygos tikslas – vaikus įtraukiančio siužeto pagrindu perteikti istorinius Lietuvos momentus, supažindinti su praeitimi, ko šiais laikais labai reikia.

Živilė Kropaitė – Basiulė rašytoja, žurnalistė, televizijos laidų vedėja.

Dirbdama žiniasklaidoje yra parašiusi daugybę tekstų, taip pat ir kūrybinių tekstų bei recenzijų, pvz. žurnale “Naujasis Židinys- Aidai”. Živilę galima dažnai išvysti televizijos ekranuose, LRT televizijoje. Žiniasklaidos srityje ji net tris kartus pelnė konkurso “Pragiedruliai” apdovanojimą, du kartus geriausios LRT radijo žurnalistės apdovanojimą, bei pelnė įvairių kitų žiniasklaidos srities apdovanojimų (Euromedija ir kt).

Rezidencijos metu autorė rašė savo naujausią knygą, istorinį-biografinį kūrinį apie pokarį, tremtį, paremtą tikrais savo pačios močiutės pasakojimais.

Tyrėjų komanda iš Kauno technologijos universiteto: edukologės dr. Berita Simonaitienė ir dr. Aldona Augustinienė, ir trys psichologijos tyrėjai – dr. Rasa Erentaitė, dr. Saulė Raižienė ir dr. Rimantas Vosylis

Bibliotekoje mokslininkai pradėjo analizuoti ką tik baigto dvejų metų mokslinio tyrimo duomenis ir pradėjo rengti mokslo studiją apie paauglių tikslus. 

“Analizuodami tyrimo duomenis pastebėjome, kad paauglių tikslai ir su jais susiję gebėjimai skiriasi pagal tai, kokioje socialinėje-ekonominėje-kultūrinėje aplinkoje jie auga. Aukštesnius ateities tikslus sau kelia ir aktyviau jų siekia paaugliai iš ekonomiškai palankesnės aplinkos. Mažiau palankiomis ekonominėmis sąlygomis augantys paaugliai drąsesnius siekius linkę kelti tuo atveju, jei jų aplinka turtinga kultūriškai – jiems nestinga kultūrinių patirčių (spektaklių, koncertų, parodų ir t.t.), o svarbiausia – bendraujant jų artimiausioje aplinkoje yra svarbios kultūros, meno, visuomenės aktualijų temos. Deja, tik nedidelei daliai nepalankiomis ekonominėmis sąlygomis gyvenančių paauglių užtikrinama tokia kultūriškai turtinga aplinka” – sako mokslinio tyrimo vadovė dr. Rasa Erentaitė.

Mokslo studiją tyrėjų grupė planuoja parengti ir išleisti iki 2022 m. pavasario. Daugiau apie tyrimą: https://tikslulaboratorija.ktu.edu.

Verified by MonsterInsights