Molėtuose – parodos, skirtos Marijos Gimbutienės 100-mečiui

2021 metais švenčiame archeologės ir antropologės Marijos Gimbutienės (1921–1994) 100-ąsias gimimo metines. Ši tyrėja laikoma viena įtakingiausių archeologių pasaulyje, savo tyrimuose sujungusia archeologiją, lingvistiką, etnologiją ir religijotyrą į bendrą discipliną – archeomitologiją, gerokai pakeitusią Europos priešistorės sampratą. M. Gimbutienė išsakė naują požiūrį į archeologiją – tradiciškai archeologai tik kasinėja ir aprašinėja savo radinius, o profesorė ėmėsi juos interpretuoti, aiškinti jų prasmę. Savo darbuose ji atskleidė Europos tautų, tarp jų ir baltų, priešistorės evoliuciją, sukūrė koncepciją apie Senosios Europos kultūrą ir jos žlugimą, kai iš Eurazijos stepių Europą užplūdo indoeuropiečių gentys.

Švęsdami M. Gimbutienės 100-metį Kauno taikomosios dailės mokyklos mokiniai kartu su mokytoja Alma Šmitaite išbandė archajiškiausią keramikos dirbinių degimą – laužo duobėje. Pagal archeologinių radinių piešinius iš M. Gimbutienės knygos „Senoji Europa“ (1996 m.) lipdytos (iš pačių mokinių pasigaminto šamotinio molio) ir degtos kopijos šiuo metu yra eksponuojamos Molėtų savivaldybės aikštėje esančiame keramikos ekspozicijoms skirtame stende.

Keramikos dirbinių degimas laužo duobėje yra ne tik seniausias, bet ir sudėtingiausias , rizikingiausias keramikos degimo būdas, kurį lydi nerimas, atida ir džiaugsmas, atkasus iš pelenų sveikus keramikos dirbinius. Visas Kauno taikomosios dailės mokyklos vykdyto projekto procesas buvo užfiksuotas fotografijose: nuotraukose atsispindi šios keramikos degimo technikos archajiškumas, gamtiškumas, nenuspėjamumas bei procese dalyvaujančių mokinių ir jų mokytojos susikaupimas, atsidavimas. Šias fotografijas galite pamatyti Molėtų viešojoje bibliotekoje eksponuojamoje fotoparodoje „Atradimai“.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights