Draugystė tęsiasi: bibliotekininkų išvyka į Vilnių

Bibliotekininkės prie Jurgai Ivanauskaitei skirto katino paminklo Vilniuje

Spalio 28 d. Molėtų viešosios bibliotekos darbuotojos ir ištikimiausios skaitytojos vyko į sostinę. Čia jas pakvietė bibliotekos bičiulė, rašytoja Rugilė Audenienė. Draugystė su šia kūrėja užsimezgė dar praėjusiais metais, kai R. Audenienė dalyvavo pirmą kartą Molėtų viešojoje bibliotekoje vykusioje tarptautinėje rašytojų rezidencijų programoje „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing @Moletai). Įkvėpta pirmojo apsilankymo, rašytoja kūrybinėms atostogoms į Molėtus, o tiksliau į Inturkės miestelį, atvyko ir šiemet. Būtent ji atidarė antrą kartą vykstančią rašytojų rezidencijų programą.

Išvykos į Vilnių metu Rugilė Audenienė vedė ekskursiją, kurios tikslas buvo supažindinti viešnias iš Molėtų su Stoties rajono, o tiksliau – Šv. Stepono gatvės prieigų įdomybėmis ir istorija. Ekskursija prasidėjo prie kultūros baro „Kablys“ – buvusių Vilniaus geležinkelininkų kultūros rūmų ir vedė link senamiesčio. Pakeliui buvo aplankyti tokie ikoniniai Vilniaus objektai kaip Jurgos Ivanauskaitės skveras ir ten stovinti katino skulptūra (autorė Ksenija Jaroševaitė) bei Pylimo gatvėje esanti skulptūra „Margutis“.

Po šios ekskursijos kolektyvas lankėsi Didžiojoje gatvėje esančiuose dailininko Kazio Varnelio namuose-muziejuje. Tai vienuose seniausių Rotušės aikštės mūrinių pastatų įsikūręs muziejus. Kazys Varnelis (1917–2010) yra Lietuvos ir išeivijos dailininkas, kūryboje naudojęs konstruktyvizmo, minimalizmo ir optinio meno elementus. Gyvendamas emigracijoje JAV, Kazys Varnelis kaupė kolekciją ir biblioteką, tikėdamas, kad ją pavyks parvežti į laisvą Lietuvą. 1998 m. ši svajonė virto tikrove – su žmona Gabriele (1928–2015) grįžęs į tėvynę, visą savo kūrybą ir surinktas meno vertybes dailininkas padovanojo Lietuvai. Šiandien muziejus gali didžiuotis beveik 3000 eksponatų, radusių vietą 43 salėse.

Svarbi vieta Kazio Varnelio namuose-muziejuje tenka bibliotekai. Tai daugiau nei 9000 knygų rinkinys, sudarytas iš kelių teminių grupių: meno istorijos knygos, knygos kaip meno kūriniai, lituanistika. Bibliotekoje taip pat matome pavyzdį, kaip buvo laikomi žemėlapiai. Lietuvos XVI–XVIII a. žemėlapių rinkinys – vienas turtingiausių tokio pobūdžio rinkinių Lietuvoje, susidedantis iš daugiau nei 300 egzempliorių.

Kazio Varnelio namų-muziejaus biblioteka

Ši išvyka tapo gera proga pasveikinti rašytoją Rugilę Audenienę pelnius Liudo Dovydėno premiją. Tai apdovanojimas, skiriamas už geriausią naują lietuvišką romaną. Kūrėja įvertinta už romaną „Vojaĝo“, kurį 2020 metais išleido leidykla „Aukso žuvys“. Komisija pabrėžė naujos romanistės talentą kūrybingai remtis šeimos ir šalies istorija, gebėjimą atskleisti atkaklių, savo vertybėms ištikimų žmonių charakterius, sodrią kūrinio kalbą. Rašytojo ir žurnalisto Liudo Dovydėno (1906–2000) premija teikiama nuo 2008-ųjų. Jos rėmėjas – Jungtinėse Valstijos gyvenantis rašytojo sūnus, fotomenininkas Jonas Dovydėnas. Premiją nuo jos įsteigimo yra gavę tokie kūrėjai kaip Romualdas Granauskas, Kristina Sabaliauskaitė, Sigitas Parulskis ir kt. Kaip kelionės metu prisipažino pati R. Audenienė, šis įvertinimas jai buvo netikėtas, tačiau labai malonus.

Primename, jog Rugilės Audenienės romaną „Vojaĝo“ galima rasti ir mūsų bibliotekoje. Taip pat, norintiems iš arčiau susipažinti su dailininko Kazio Varnelio kūryba bei asmenybe, rekomenduojame mūsų bibliotekoje esančią knygą-albumą „Kazys Varnelis“, kurią išleido Lietuvos nacionalinis muziejus.

Tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (writing@Moletai) dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights