Rudens naujienos Vaikų skaitykloje/lapkritis

vaikai važiuoja dviračiais

Tomas Dirgėla

Akių obuolių pyragas

Ar žinai, koks jausmas apima, kai staiga ir visiems laikams iš tavo gyvenimo dingsta labai brangus žmogus?

Netekęs močiutės ir jos skaniausio pasaulyje obuolių pyrago Jokūbas supranta, kad taip lengvai jis su tuo nesusitaikys. Jam kyla mintis pasinaudoti 3D spausdintuvu – juk jei šis spausdina viską, tai gali atspausdinti ir močiutę, ar ne? Tačiau Jokūbo planas vieną audringą naktį apvirsta aukštyn kojomis, o skaniausias močiutės pyragas gali virsti… akių obuolių pyragu!

Gerai, kai apie rimtas temas kalbama nuotykių kupinose knygose. Dar geriau, kai smagios knygos mus moko suprasti ir priimti mums kylančius sunkius jausmus.

kiškis pievoje

Holly Webb

Laukinių pievų kiškis

„Elė nebuvo tikra, kas privertė ją pakelti akis.[…] Bet priešais, šiek tiek žemiau šlaitu, tupėjo kiškis. Saulė nušvietė jo gelsvai rudą kailiuką, akys spindėjo tarsi gintarėliai.
Kiškis žiūrėjo į ją.”

Anksčiau Elė mėgdavo kartu su mama stebėti pievose liuoksinčius ir žaidžiančius kiškius. Tačiau po mamos mirties, praėjus kiek laiko, mergaitei vis sunkiau prisiminti tas laimingas akimirkas.

Vieną dieną Elė randa sužeistą kiškutį. Vargšas gyvūnėlis atrodo toks išsigandęs, kad mergaitė pajuto privalanti ko nors imtis ir jam padėti. Pasirūpinti gyvūnėlio sveikata bus didžiulis iššūkis, bet gal tai suteiks progą Elei pasijusti geriau ir susirasti naujų draugų?

berniukas kosmonautas

Marius Marcinkevičius. Vitalija Maksvytė

Betė ir skraidanti gimtadienio dovana

Susipažinkite su Bete!

Ji niekada nenukabina nosies. Net per savo gimtadienį, kurį visi kėsinasi sugadinti: Betė negauna ilgai lauktos dovanos, ją užsipuola bjaurioji kaimynė, o mama atšaukia šventinius pietus!
Gimtadienį išgelbėja dovana, pati atskridusi pas Betę. Ir tai ne šiaip sau dovana, o į didelę bėdą pakliuvusi dovana, kuriai labai reikia pagalbos! Betė niekada nepalieka draugų nelaimėje, todėl sukuria slaptą ir suktą gelbėjimo planą. Juk kur pavojai, ten ir Betė!

monstras

Pamela Butchart

Bėkit! Artinasi monstras iš Rytų!

„Mokyklos detektyvai“ – P. Butchart knygų serija vaikams apie linksmus, išradingus, šmaikščius ketvirtaklasius. Iza ir jos draugai Zakas, Džudė bei Meisė nuolat įsivelia į įvairias istorijas. O ar gali būti kitaip, kai aplinkui vyksta tiek keistų, visiškai nesuprantamų dalykų?

Šįkart detektyvų ketvertukas pakliuvo į siaubingai rimtą bėdą: už lango siaučia pūga, visi įstrigę mokykloje, o kieme lyg niekur nieko vaikštinėja sniego žmogus. Bet net baisiausias sniego žmogus nesukliudys detektyvams išgelbėti mokyklos!

berniukas šoka baletą

Tomas Dirgėla

Lukas Šiaudelis šoka baletą

Ei, skaitytojau! Ar pameni Luką Šiaudelį? Šį kartą jį ir jo batsiuvį tėtį ištinka didžiulė nelaimė – sudega jų mažytis kambarėlis! Negana to, Lukas netyčia sudaužo vertingą skulptūrą, už kurią Šiaudelis Vyresnysis turi atidirbti – pasiūti nepaprastus baleto batelius, puantus, kiekvienam ne-mokšai padedančius tapti tikra baleto žvaigžde. Neilgai trukus paaiškėja, kad atsitiktinumų šioje istorijoje daug mažiau, nei atrodo.

Ar nelaimė gali pakeisti net patį didžiausią gobšuolį? Ar lengva savyje atrasti drąsos daryti tai, kas tau iš tikrųjų patinka?

Perskaityk šią knygą „Lukas Šiaudelis šoka baletą“ ir sužinosi!

trolis ant fortepijono

Violeta Palčinskaitė

Trolis Molis ir Čiurlionis

Šįkart Violeta Palčinskaitė knygoje „Trolis Molis ir Čiurlionis“ vėl kviečia susitikti su troliu Moliu iš knygos „Muzika Troliui“, 2011 metais išrinkta Metų knyga vaikams. Ar trolis Molis ir po dešimtmečio liko toks pat įžūlus pagyrūnas? Ir kodėl jam parūpo Mikalojus Konstantinas Čiurlionis?

lapė ir kiškis

Kazys Boruta

Kiškio dovanos

Žinomo lietuvių rašytojo Kazio Borutos pasakų rinkinėlis „Kiškio dovanos“ – tai vadinamosios autorizuotos pasakos; itin patrauklios ir šmaikščios.
Pats K. Boruta šį rinkinį yra pavadinęs „Lietuviškų pasakų linksmais apsakymais“.

Čia sutiksite kiškį, ant kurio uodegos dangus užgriuvo, pilką vilką ir margą šunį, vargšą strazdelį, žalmargį jautį, katiną šventuolį ir kitus pasakų personažus.

vaikai

Danny Wallace

Heimišas ir laiko stabdytojai

Ką darytum, jei visas pasaulis SUSTOTŲ?
Taip taip, VISAS PASAULIS.
Paukščiai medžiuose. Lėktuvai danguj. Ir visi visi žmonės – išskyrus tave!
Būtent tokie dalykai vis nutinka Heimišui Elerbiui.
Dėl to kalti Laiko stabdytojai ir jų šiurpieji Siaubai. Jie turi PLANĄ! Jie nori pasisavinti mūsų pasaulį…
Ai, ir dar jie nekenčia vaikų. Ypač tų vaikų, kurie apie juos ŽINO. Pala pala – juk dabar jau ir tu apie juos žinai, ar ne? O varge.
Tuomet verčiau keliauk kartu su Heimišu gelbėti pasaulio – tuoj pat!

kavinė naktį

Nicki Thornton

Galvažudžių kavinė

Setas Sepis netveria džiaugsmu galėdamas apsilankyti mieste, kuriame gyvena daugybė burtininkų šeimų. Galbūt svajonė patekti į kerėtojų mokyklą pagaliau išsipildys? Tačiau iki šiol visi jo bandymai burti buvo tikra katastrofa. Be to, Seto magija iš tiesų labai pavojinga. Kas, jei apie tai sužinoję didieji burtininkai uždraus jam net prisiartinti prie taip trokštamų stebuklų ir paslapčių?

Bet gal viskas ne taip ir blogai. Galbūt Setui tereikia rasti gerą mokytoją? Deja, panašu, kad vaikinukas į burtininkų miestą atvyko ne pačiu geriausiu metu. Kažkas puldinėja magijos mokyklos mokinius. Savo paties norus ir siekius vėl teks atidėti – dabar svarbiausia ištirti dar vieną pavojingų nusikaltimų seriją.

„Galvažudžių kavinė“ – fantastiškas detektyvas, pilnas magijos ir šiurpių paslapčių!

žmogaus skeletas

Adam Kay

Žmogaus anatomija: išsamus (ir pasibjaurėtinas) vadovas po žmogaus kūną

   AR KADA NORS PAGALVOJI, KAIP VEIKIA TAVO KŪNAS?

 Žmogaus kūnas yra nepaprastas, žavingas ir… na, gana keistas. Tavo keistas. Mano keistas. Tavo matematikos mokytojo – dar keistesnis. Ši knyga pasakoja, kas dedasi tavo kūne, ir atsako net į tokius klausimus, kuriuos išgirdę tėvai ir mokytojai tuoj pat nukreipia kalbą (nes patys tikriausiai atsakymų nežino):

Tad atsisėsk, atsipalaiduok, užsimauk gumines pirštines, ir aš tave nusivesiu į kakų ir vėmalų pilną išvyką po tavo vidurius. Pažinti žmogaus kūną dar niekada nebuvo taip smagu ir įdomu!

vaikinas negyvenamoje saloje

Elsa Morante

Artūro sala

Artūras – laisvas, veik laukinis paauglys. Savo dienas jis leidžia vienas, klajodamas po kaimą ir paplūdimius savo gimtojoje Pročidos saloje, įsispraudusioje Neapolio įlankoje, o namo grįžta tik genamas alkio. Artūro pasaulėžiūrą formuoja godžiai skaitomos knygos, todėl ne tik jo motina, mirusi jį gimdydama, bet ir tėvas, pasirodantis ir vėl iškeliaujantis be jokio įspėjimo, jam – bene mitinės būtybės, neturinčios trūkumų ir besąlygiškai garbinamos. Kai vieną dieną tėvas namo parsiveda nedaug už Artūrą vyresnę nuotaką, tyliai ir idiliškai jo būčiai ateina galas. Staiga susidūręs su realybe Artūras ima jausti pavydą, o galiausiai ir meilę – jausmus, apie kuriuos nieko nesupranta.

Tai daugiasluoksnė, brutaliai realistiška ir kartu pasakiška šeiminė drama, kurios centre – skausminga, bet prisijaukinta vienatvė, sudrumsčiama niekad vietoje nestovinčio gyvenimo.

raitelis ant žirgo

Michael Morpurgo

Karo žirgas

Nuoširdus ir jaudinantis žirgo Džojaus pasakojimas skaitytoją nukelia į Pirmojo pasaulinio karo metus. Džojus – stiprus ir laimingas penkiolikmečio Alberto numylėtinis, parduodamas karininkui ir patenka į Vakarų frontą. Čia kiekviename žingsnyje tyko pavojai ir vienas po kito mūšio lauke krinta žmonės bei arkliai, o Džojaus jėgos irgi pamažu senka. Albertas yra prisiekęs padaryti viską, kad surastų savo žirgą, tik ar karo sūkuryje tai įmanoma?

Nepaprasta istorija apie tikrą draugystę ir nesumeluotą gerumą bei kilnumą, kuris įmanomas net karo beprotybėje.

mergaitė pievoje

Antie Rabendererde

Laumžirgių vasara

Pabėgti iš namų – ši mintis kaipmat užvaldo penkiolikmetę Džodę po dar vieno barnio su mama. Nuo to laiko, kai merginos tėvą dėl indėnų streikų atleido iš darbo, namuose tvyro slogi atmosfera. Kelionė autostopu pas internete atrastą meilę atrodo vienintelė išeitis. Tik ar tikrai saugi?
Gavusi skaudžių gyvenimo pamokų, Džodė vis dėlto netikėtai patenka į saugų indėnų vaikino glėbį ir trims savaitėms įstringa stovykloje prie Vindigo ežero.
Pirmoji ir be galo jaudinanti meilė, laukinė gamta ir laisvės pojūtis – visa tai Džodę pakeičia visam laikui.

gyvūnas tarp gėlių

Philip Pullman

Dulkės knyga 2. Slaptoji sandrauga

Po visko, ką Lairai teko patirti ir kur nukeliauti, ji subrendo ir pradėjo didžiausią kelionę – į save. Kokios gyvenimo aplinkybės ją pavertė tuo, kuo ji yra dabar? Ar galėjo viskas būti kitaip, jei ji būtų priėmusi kitokius sprendimus? Kas yra tikra, o kas ne? Ar ji pervertina protą pamiršdama savo širdį? Ar ji tikrai neturi vaizduotės? Kaip išsilaisvinti iš nuolat gaubiančio sielvarto? Visi šie klausimai be galo kankina. Tačiau Laira priversta juos neišvengiamai apmąstyti, jei nori susigrąžinti savo sielos dalį – deimoną Panteleimoną, kuris ją palieka pats. Be vidinių išgyvenimų, ir toliau vyksta kova su Magisteriumu, siekiančiu dar vieno perversmo. Metas Lairai ir vėl leistis į kelią…

vaikai bėga nuo drakono

James Riley

Istorijų vagys

Kai realybėje tave kamuoja namų darbai ir kiti nykūs reikalai, gyvenimas tampa nuobodus. Bet tik ne Ovenui ir Betani, pagrindiniams James Rilley knygos „Istorijų vagys“ veikėjams!

Nuotykiai, milijonai išgalvotų pasaulių ir pašėlusios lenktynės su laiku. Tarsi žiūrėtum fantastiškiausią filmą, kur įvykis veja įvykį! Leiskitės į pašėlusius nuotykius su „Istorijų vagimis“. Tikrai bus linksma magiškame knygų veikėjų ir realybės pasaulyje!

Verified by MonsterInsights