Naujos užsienio rašytojų knygos/ lapkritis

autoriaus nuotrauka

Romain Gary, Emile Ajar

PSEUDO. EMILE’IO AJARO GYVENIMAS IR MIRTIS

Įkopęs į septintą dešimtį, Romainas Gary buvo vienas populiariausių Prancūzijos rašytojų ir žurnalistų. Jausdamas, kad skaitytojai bei kritikai jau yra priklijavę jam pripažinto, tačiau geriausius laikus jau pragyvenusio rašytojo etiketę, kitą romaną jis pasirašė Emilio Ažaro slapyvardžiu. Antroji šiuo vardu pasirašyta knyga Gyvenimas dar prieš akis sulaukė didžiulės sėkmės, pelnė rašytojui Goncourt’ų premiją ir tapo perkamiausiu XX amžiaus prancūzų romanu.
Toks populiarumas kėlė skaitytojų smalsumą, kas yra Emilis Ažaras. Bandydamas paslėpti pėdsakus, Gary sukūrė romaną Pseudo – melagingą išpažintį ir vieną sėkmingiausių literatūrinių mistifikacijų. Prisidengdamas dviem kaukėmis Gary žaidė dvigubą ar net trigubą žaidimą – apsimetė esąs Polis Pavlovičius, prisipažįstantis esąs Emilis Ažaras, autorius knygų, kurias parašė pats Gary.

knygos viršelis

Susanna Clarke

DŽONATANAS STREINDŽAS IR PONAS NORELIS

Devyniolikto amžiaus pradžioje beveik visa Europa nusilenkė Prancūzijos imperatoriui Napoleonui. Su šiuo karo genijumi vis dar kovoja Anglija, bet anglus gali išgelbėti tik stebuklas. Tiksliau – burtininkai. Jų Anglijoje netrūksta, senovėje jie garsėjo magiškomis galiomis, bet dabar jų palikuoniai uoliai gilinasi į magijos istorijos studijas ir visiškai nesidomi praktine magija.

Dauguma žmonių apskritai nebetiki burtais ir istorijomis apie fėjas, elfus ar Kranklių karalių, kadaise valdžiusį Angliją ir Fėjų karalystę. Tačiau Jorko burtininkų draugijos susitikime pasirodęs ponas Norelis įtikinamai pademonstruoja, kad magija niekur nedingo.

Netrukus paaiškėja, kad ponas Norelis nėra vienintelis praktikuojantis burtininkas Anglijoje. Vieną dieną į jo duris pasibeldžia Džonatanas Streindžas. Išvaizdus, drąsus ir talentingas vyras tampa pono Norelio mokiniu. Burtininkų remiama Anglijos kariuomenė sėkmingai grumiasi su pačiu Napoleonu, tačiau ilgainiui Streindžui karas pabosta. Jis ima domėtis pavojingiausiomis, siautulingiausiomis magijos formomis, keldamas grėsmę ne tik jųdviejų su ponu Noreliu partnerystei, bet ir rizikuodamas viskuo, ką brangina ir myli.

raudonos vitrinos durys

Gabrielle Zevin 

NEPAKARTOJAMAS A.J. FIKRIO GYVENIMAS

Ant išblukusios Salos knygyno iškabos virš Viktorijos laikų namelio verandos vos įžiūrimas šūkis: „Žmogus nėra sala, kiekviena knyga – atskiras pasaulis”. Aliso saloje gyvenantis paniurėlis knygyno savininkas A. J. Fikris netrukus sužinos, ką iš tikrųjų reiškia šie žodžiai.

A. J. Fikriui gyvenimas klostosi ne taip, kaip jis tikėjosi. Žmona žuvo autoavarijoje, knygynas išgyvena blogiausius laikus, o dar pavogta brangiausia jo nuosavybė – neįkainojama Edgaro Alano Po eilėraščių rinktinė. Įskaudintas ir ant viso pasaulio supykęs vyras pamažu atsiriboja nuo jam gera linkinčių Aliso salos gyventojų. Jo nebedžiugina net knygos, nedviprasmiškai liudijančios, kaip greitai ir negailestingai keičiasi pasaulis.

Nykus ir tuščias A. J. Fikrio gyvenimas apvirsta aukštyn kojomis, kai savo knygyne jis aptinka itin keistą ryšulį. Šis įvykis suteikia jam progą atsitiesti ir pažvelgti į pasaulį kitomis akimis. Netrukus miestelio gyventojai pastebi A. J. pokyčius, o knygose sukaupta neišsemiama gyvenimo išmintis vėl tampa varomąja jo gyvenimo jėga.

laiptai į Šventovę

Noah Gordon

JERUZALĖS DEIMANTAS

Deimantų šlifuotoją iš senos ir garbingos Europos juvelyrų giminės niujorkietį Harį Houpmaną sudomino nepaprasto geltonojo „Jeruzalės deimanto” istorija, siekianti net biblinio karaliaus Saliamono laikus. Kai jo paprašoma pagalbos sugrąžinant legendinį akmenį Izraeliui, jis noriai sutinka.

Bet, atvykęs į neramius Vidurinius Rytus, Haris įsitikina, kad misija bus sunki. Visos trys Šventosios Žemės religijos – judaizmas, krikščionybė ir islamas – gviešiasi neįkainojamo brangakmenio.

Bendradarbiaudamas su Izraelio vyriausybės agente Tamara Štraus, Izraelio muziejaus kuratore, kurios drąsa, protas ir grožis atvykėliui įkvepia ir aistrą, ir pagarbą, Houpmanas įsivelia į penkių šimtmečių senumo paslaptis ir intrigas.

berniukai šoka nuo tramplyno

Alex Schulman

IŠLIKUSIEJI

Trys broliai – Nilsas, Benjaminas ir Pjeras – sugrįžta į savo vaikystės namus. Čia, vasarnamyje prie ežero, nelaimingas įvykis prieš 20 metų visiems laikams pakeitė jų gyvenimą. Brolius namo parveda paskutinė motinos valia: išbarstyti virš ežero paviršiaus jos pelenus. Toks jos noras pribloškia: jie visuomet įsivaizdavo, kad motina norės būti palaidota šalia tėvo.

Vaikystės namuose vis trys pamažu leidžiasi prisiminimų takais į tuos laikus, kai buvo vaikai, kai pasaulis atrodė neaprėpiamas, o gyvenimas kupinas stebuklų ir pažadų. Anuomet broliai teturėjo vienas kitą, nes tėvų dėmesys buvo skirtas kitkam.

Nilsas, Benjaminas ir Pjeras jau seniai suaugę. Trys svetimi žmonės, neišvengiamai susieti bendros istorijos, kurios pagrindas – nuolatinės pastangos atkreipti tėvo dėmesį ir patirti motinos, stokojančios dvasinės pusiausvyros, meilę. Jos mirtis atveria senas žaizdas, įtampa tarp brolių didėja. Kokių paslapčių esama jų praeityje?

knygos viršelis


Mason Cross

NEIEŠKOK MANĘS

Las Vegase gyvenanti Sara Blekvel džiaugiasi į gretimą namą pagaliau atsikrausčius ramiems kaimynams. Kaip netrukus supranta, galbūt kiek per ramiems. Susibičiuliavusi su naująja namo gyventoja Rebeka Smit, Sara nustemba, kai netrukus ji su savo vyru Dominiku dingsta kaip į vandenį, o šalia jų namų pasirodo ginkluoti vyrai. Siekdama išsiaiškinti, kas nutiko draugei, Sara nusprendžia kreiptis pagalbos.

„Neieškok manęs“ – paskutiniai Karteriui Bleikui skirti jo mylimos moters žodžiai. Šio priesako jis tvirtai laikosi šešerius metus, kol vieną dieną sulaukia paslaptingo laiško. Bleikas suvokia – moteriai, kurią kadaise mylėjo ir prarado, iškilo mirtinas pavojus. Jis priverstas sulaužyti pažadą. Visgi Bleikas ne vienintelis ieško sprunkančios moters – jai ant kulnų lipa smogikas Trentonas Geidžas, nusikaltimų pasaulyje garsėjantis gebėjimu rasti dingusius ar besislapstančius žmones. Visai kaip Karteris Bleikas.

Kas pirmas suras į nusikaltimų pasaulį įtrauktą moterį? Kokias paslaptis ji saugo?

Įlanka

Karen Swan

SLAPTOJI ĮLANKA

Romanas „Slaptoji įlanka” pasakoja apie Belą, jauną anglę, Stokholme dirbančią pasiturinčioje Mogertų šeimoje. Hana ir Maksas Mogertai – laiminga pora, auginanti devynmetį Linusą ir padūkusias dvynukes Elizę ir Tildę. Auklės darbas Belai – atgaiva ir puikus būdas pabėgti nuo asmeninių rūpesčių. Viskas pasikeičia vieną lemtingą rytą, kai ruošdama vaikus į mokyklą ji atsiliepia Mogertų namų telefonu. Po septynerių metų iš komos pabudo Hanos vyras, ir jis nė neįtaria, kad to gyvenimo, iš kurio buvo išplėštas, jau nebėra.

Dėl vaizdingų vietovių aprašymų Karen Swan romanai primena kelionių memuarus. Šįkart autorė nukelia skaitytojus į idilišką Stokholmo salyną, švedų pamėgtą poilsiavietę, kurioje Mogertai su vaikais leidžia vasaras. Uolos, tyli bangų mūša ir švelnus brizas nuo Baltijos jūros kuria apgaulingą foną bręstančiam šeimos konfliktui. Į salą atvyksta teisėtas Hanos vyras. Atostogos netrukus virs pavojingu žaidimu, kuriame Bela nejučia prisiims pagrindinį vaidmenį.

Kalėdų vainikas ant durų

Karen Swan

KALĖDŲ VAKARĖLIS

Netikėtai mirus Deklanui Lornui, paskutiniajam tituluotam Airijos riteriui, visas turtas atitenka trims jo dukterims – Otei, Pipai ir Vilei. Visų nuostabai, įspūdingiausią jo dalį – šeimai priklausančią Lornų pilį – paveldi jaunėlė Vilė. Dar prieš trejus metus, sukrėsta išaiškėjusios šeimos paslapties, ji paliko tėvų namus ir pasižadėjo niekada ten nebegrįžti. Šį pažadą tenka sulaužyti. Atvykusią į Lornų pilį Vilę pasitinka ne tik praeities nuoskaudos, bet ir seserų pagieža – šios jaučiasi paliktos ir išduotos sesers. Negana to, seserų asmeninį gyvenimą temdo nuo mažens patirtas nevisavertiškumo jausmas: vieša paslaptis, kad tėvas troško sūnaus, kuriam galėtų perduoti titulą. Vilė, dideliam šeimos nusivylimui, ryžtasi parduoti Lornų pilį. Potencialus pirkėjas – gražuolis Konoras Šėjus. Jis įtikina Vilę prieš parduodant vaikystės namus surengti juose prašmatnų Kalėdų vakarėlį, kurio metu pilį galėtų apžiūrėti būsimieji jos savininkai. Tačiau lemtingąjį vakarą ima aiškėti daugybę metų saugotos šeimos paslaptys ir įvykiai pakrypsta netikėta linkme.

Hitleris ir vokiečių karininkai

Marcus Wallén

DINGĘS NACIŲ AUKSAS, ARBA FELDMARŠALO PASLAPTIS

1935–1945 m. naciai sistemingai apiplėšinėjo Vokietijos ir okupuotų teritorijų gyventojus žydus. Vokiečiai grobė auksą, meno kūrinius ir grynuosius pinigus, tuštino centrinius bankus. Kai 1945-aisias ant Berlyno ir kitų Vokietijos miestų krito paskutinės sąjungininkų bombos, naciai suskato slėpti savo kruvinai įsigytą laimikį, Federalinius Vokietijos rezervus ir neįkainojamus muziejų eksponatus bei meno kūrinius perkėlinėti į druskos kasyklas Tiuringijos ir Merkersų regionuose. Iš pasmerktos „Tūkstantmečio Reicho” sostinės ta kryptimi keliavo nesibaigiantys aukso, neįkainojamų meno vertybių ir valiutos ešelonai.

„Ši ilga istorija prasidėjo 1924 metų gruodį, žiemiškame, tačiau tais metais neįprastai šiltame Stokholme.

Taigi susitikime su vagimis, žudikais, korumpuotais pareigūnais, naktinio klubo Baltasis žirgas žvaigždėmis ir eiliniais žmonėmis, bandžiusiais sugrąžinti gyvenimą į normalias vėžes.

Tai dingusio nacių aukso istorija. – Marcus Wallén

Po karo didžiosios pagrobtų ir paslėptų turtų dalies niekas nerado. Kur naciai juos paslėpė – versijų būta įvairių: vieni tyrinėtojai mano, kad turtai paslėpti anglies vagonėliuose, kuriais buvo nugabenti į seniai apleistų anglies šachtų buvusioje Vokietijos Silezijos teritorijoje, dabartinėje Lenkijoje, gilumą. Kai kurios užuominos taip pat nurodo slaptas Šveicarijos banko sąskaitas, talpyklas Vokietijos Alpėse, o neseniai rastuose laiškuose tarp garsaus nacių diplomato sūnaus ir garsaus švedų tyrinėtojo Sveno Hedino rastos užuominos apie lobį… užkastą pomidorų lysvėje kažkur Švedijoje!

paukštis tamsiame fone

Johanna Mo

NAKTIES PAUKŠTĖ

ai Hanai buvo devyniolika, jos tėvas buvo nuteistas už žmogžudystę. Slegiama gėdos ji pabėgo nuo mažo miestelio apkalbų ir prisiekė niekada negrįžti.

Bet… Po šešiolikos metų, tapusi policininke, Hana atsiduria gimtojoje saloje, apsigyvena savo vaikystės namuose ant jūros kranto. Įsidarbinusi vietos policijoje Hana stengiasi nuslėpti savo šeimos praeitį, tačiau nepavyksta – naujasis viršininkas yra tas pats policininkas, kuris už žmogžudystę areštavo jos tėvą. Negana to, pirmąją savo darbo dieną ji iškviečiama į nusikaltimo vietą, kur rastas negyvas penkiolikmetis, jos vaikystės draugės sūnus.

Hana pasineria į žmogžudystės tyrimą. Jai į pagalbą paskiriamas policininkas Erikas Lindgrenas, kuris nieko nežino apie kolegės praeitį ir labai stengiasi pralaužti Hanos užsisklendimą. Negali būti skirtingesnių žmonių: ji – vieniša ir uždara, jis – plepus ir bendrauti mėgstantis šeimos žmogus.

Praeities vaiduokliai nepasilieka atsiminimų užkaboriuose. Toli gražu ne visi miestelio gyventojai apsidžiaugė išvydę sugrįžusią Haną – gal tamsios paslaptys geriau liktų neatskleistos…

Vyras ilgame koridoriuje

Carloso Ruizo Zafono

ANGELO ŽAIDIMAS

Apleistame name Barselonos centre gyvenantis reporteris Davidas Martinas kuria mistines siaubo istorijas apie miesto požemius. Netrukus jis supranta, kad jo pasakojimai nėra vien vaizduotės kūrinys – užrakintame kambaryje namo gilumoje guli nuotraukos ir laiškai, kuriuose užsimenama apie paslaptingą ankstesnio šeimininko mirtį…

Persekiojamas nesėkmių, apsėstas meilės be atsako, jaunuolis neviltyje. Tačiau netikėtai jis gauna keistą pasiūlymą – turi parašyti nepaprastą knygą, kokios niekada niekas nėra sukūręs – jo kūrinys turi pakeisti mintis ir širdis. Pradėjęs darbą Davidas supranta, kad tarp knygos ir šešėlių, kurie supa jo varganus namus egzistuoja ryšys…

Nors kiekviena serijos knyga yra visiškai savarankiškas kūrinys, ANGELO ŽAIDIMAS vėl nukelia mus į užburiančią, tamsią, gotikinę Barseloną bei Pamirštų knygų kapines ir panardina į kvapą gniaužiantį, kupiną intrigų, romantikos ir pavojų nuotykį. Svaiginančiame paslapčių labirinte į meistrišką istoriją susilieja knygų magija, aistra, draugystė, meilė ir tragedija.

Verified by MonsterInsights