„Sutemų valanda“ ir Jantės įstatymas

Šiaurės šalių literatūros savaitę Molėtų viešojoje bibliotekoje pasitiko ir suaugę skaitytojai. Į tradicinius skaitymus „Sutemų valanda“ susirinkę žmonės girdėjo ištrauką iš švedų autorės Sally Salminen knygos „Katrina“. Tokie skaitymai yra ne tik gera proga susipažinti su Šiaurės šalių autoriais, bet ir išlaikyti garsinio skaitymo ir pasakojimo tradiciją gyvą.

Po šių skaitymų susirinkusieji girdėjo bibliotekos savanorės Audros Girijotės pasakojimą apie Daniją. Audra Girijotė – žurnalistė, turinti nemažai darbo su Šiaurės šalių žurnalistais patirties. Ji pasidalino darbo su šių šalių žurnalistais patirtimi, įvairiais bendradarbiavimo pavyzdžiais. Kiek daugiau Audra pristatė Jantės įstatymą (dan. Janteloven) – nerašytą taisyklę, kad niekas negali manyti, jog yra geresnis už kitus. Šios taisyklės esmė – nebandyti išsiskirti iš kitų, nes požiūris į individualumą ir sėkmę yra neigiamas.

1933 m. danų rašytojas Aksel Sandemose (1899–1965), neapsikentęs danų perdėto bendruomeniškumo mentaliteto, išsikraustė iš Danijos, o savo pastebėjimus apie tokio bendruomeniškumo įtaką danams aprašė novelėje apie mažą fiktyvų Danijos miestelį Jantė. Jame visi žmonės stengiasi neišsiskirti vieni iš kitų ir gyvena pagal „Dešimt Jantės įstatymų“. Savo novele A. Sandemose kritikavo provincialų danų mentalitetą, remiantį tik kolektyvinę sėkmę ir baudžiantį individualias pastangas. Pagal Jante, išskirtinumas kelia pavydą. Naujas automobilis, geresnis išsilavinimas ar aukštesnis atlyginimas piktina kitus ir laužo Jantės įstatymą. Jo nesilaikymas kelia grėsmę bendruomenės darnumui, o bendruomenė danui labai svarbi.

Pasak Audros, toks požiūris į bendruomenę ir individą yra ryškus ir šiandienos Skandinavijos šalyse. Nepaisant neigiamų tokio gyvenimo aspektų, vienas iš didžiausių pliusų – didelis skandinavų dėmesys vaikams, jų ugdymui, gerovės užtikrinimui.

Verified by MonsterInsights