Bibliotekos kolektyvo bendrystė ir geroji patirtis

Paskutinį lapkričio penktadienį į Molėtų viešosios bibliotekos konferencijų salę susirinko visi įstaigos darbuotojai. Jau vien tai, jog galėjome po ilgo laiko vieni kitus pamatyti gyvai, buvo tarsi maža šventė. Tačiau ir pats susirinkimo tikslas buvo ne ką mažiau prasmingas ir įdomus.

Be aptartų einamųjų reikalų ir klausimų bibliotekininkai galėjo sužinoti bei išbandyti kai ką naujo. Susirinkimo viešnia Anželika Laužikienė pristatė knygą „Senieji lietuviški receptai“, kurią išleido Anykščių rajono savivaldybė ir kurios bendraautoriai yra Anželika ir Rimvydas Laužikai. Išgirdome apie knygoje pristatomas įdomias moteris, senosios Lietuvos namų, taip pat ir virtuvės, šeimininkes – gaspadines. Leidinyje pristatomi jų naudoti ir populiarinti įvairių patiekalų receptai, patarimai kitoms šeimininkėms. Buvo išties įdomu šių moterų naudotus receptus palyginti su šiandieniniais. Kai kuriuos jų, užrašytus autentiška XIX amžiaus lietuvių šneka, reikėjo net iššifruoti surandant kai kurių žodžių (dažniausiai maisto produktų) atitikmenis šiuolaikinėje lietuvių kalboje.

Didelį įspūdį kolegoms paliko Molėtų viešosios bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėjos Janinos Vyšniauskienės, Inturkės bibliotekos darbuotojos Onos Cesiulienės ir Arnionių bibliotekos bibliotekininkės Ritos Bukovskienės pristatymas. Rugsėjo 20–24 d. jos dalyvavo Panevėžio apskrities G. Petkevičiatės-Bitės viešosios bibliotekos organizuotuose mokymuose, skirtuose tobulinti edukacinių pasakojimo programų kūrimo ir vedimo įgūdžiams. Mūsų darbuotojos labai įsitraukė į mokymų veiklas ir įgijo daug naujų žinių bei praktikos. Besidalindamos patirtimi jos į smagias veiklas įtraukė ir kolegas: mes klausėmės jų pasakojimų istorijų (storytelling), pasakojome jas vieni kitiems patys, grojome, žaidėme žaidimus, kūrėme svajonių paveikslėlius. Visas patirtis vėliau bus galima panaudoti tiek miesto, tiek kaimų bibliotekose rengiant renginius bei edukacinius užsiėmimus tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights