Naujos užsienio rašytojų knygos/ gruodis

mergaitės žvilgsnis rymant ant stalo

Avni Doshi

PRIDEGĘS CUKRUS

Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad niekada nejaučiau pasitenkinimo dėl motinos vargų. Vaikystė su ja buvo kančia, ir paskui kas kartą, kai ji patirdavo skausmą, man tai būdavo tarsi atlygis – tarsi būtų atkurta pusiausvyra visatoje, kur galioja racionali priežasties ir pasekmės tvarka.
Toks atviras, užtikrintas ir įtikti netrokštantis moters balsas knygų puslapiuose retas, jau šie pirmieji knygos sakiniai žada, kad laukti įprastų motinos ir dukros santykių čia neverta.
Kada ryžtingas apsisprendimas tampa savanaudiškumu? Jaunystėje Tara buvo nenuspėjama, it laukinė. Ji paliko santuoką be meilės ir apsigyveno ašrame, kurį laiką elgetavo (labiausiai tam, kad paerzintų savo turtingus tėvus), daug metų vaikėsi benamį menininką, ir visa tai – su mažamete dukra.

Dabar ji nuolat ką nors pamiršta, nakčia vis išeina iš namų vienais naktiniais marškiniais palikdama atlapotas duris, o Antarą, jos suaugusią dukterį, kankina vidinis konfliktas: kaip rūpintis moterimi, kuri niekada nesirūpino ja?

David Park

KELIONĖ SVETIMAME PASAULYJE

…auginti vaiką – tai ne tas pats kaip vairuoti šį automobilį, kuriame yra balsas, man patariantis, yra, nepaisant sniego, kitų automobilių vėžės, kuriomis galiu sekti, signalai, man rodantys, kada sustoti, kada vėl važiuoti, įspėjimai apie galimus pavojus. O augindamas vaiką turi tik šūsnį prieštaringų ir trikdančių sumanymų, nors jautiesi žinąs, kokią kryptį pasirinkti, netrukus paaiškėja, kad pasiklydai ir kad riboženkliai, kuriais labiausiai pasitikėjai, paprasčiausiai išnyko.

Aplink tylu, viskas padengta storu sniego sluoksniu. Prastos eismo sąlygos sustabdė automobilius, o lėktuvų skrydžiai atšaukti. Nors oras atšiaurus, Tomui tenka leistis į kelią, Kalėdoms jis turi parsivežti studentiškame būste įstrigusį ir negaluojantį sūnų Luką. Šioje vienišoje kelionėje iš Belfasto į Sanderlandą Tomas mąsto apie savo gyvenimą: apie namuose paliktą mylimą žmoną, siekiančią sukurti tobulas Kalėdas ir šventiniu džiaugsmu užgydyti šeimos žaizdas; apie sūnų, kurį būtinai parsiveš ir su kuriuo labai norėtų užmegzti tvirtą ryšį; apie nesuskaičiuojamą daugybę mažų nusivylimų savo, kaip fotografo, karjeroje; ir apie kitą sūnų Danielį, kurio jam taip trūksta.

Mary Higgins Clark

MIEGOK,GRAŽUOLE MANO

Etelės Lambston, ekscentriškos straipsnių apie garsenybes autorės, nužudymo byloje netrūko įtariamųjų, nes ji žinojo daug žymių žmonių paslapčių.

Madisono aveniu įsikūrusios prabangios madingų drabužių parduotuvės savininkei Nyvei Kerni geriausios klientės mirtis sužadina niūrius prisiminimus apie kadaise nužudytą motiną. Nyvė netikėtai įsitraukia į paslapčių kupiną Etelės Lambston nužudymo tyrimą ir sekdama pėdsakais atsiduria ne tik spindinčiame Niujorko turtuolių ir gražių žmonių, bet ir mafijos nusikaltėlių pasaulyje. Kaip ir kituose sukrečiančiuose Mary Higgins Clark bestseleriuose, Nyvė Kerni yra moteris, pasiryžusi sužinoti tiesą, o ją, atsidūrusią pinigų ir meilės sūkuryje, persekioja žudikas, kuris yra daug arčiau, nei ji įsivaizdavo.

Knygos antraštė

Julie Cohen

LUISAS IR LUISA

Tądien, kai Luisa ir Luisas gimsta, prasideda jų istorija.

Daugeliu atžvilgių Luisas ir Luisa yra tapatūs – turi tuos pačius tėvus, tuos pačius geriausius draugus, puoselėja tą pačią svajonę tapti rašytojais ir kaip įmanoma greičiau palikti gimtąjį miestelį Meine. Bet dėl skirtingos jų lyties viskas atrodo ir klostosi kitaip. Vieną tvankų vakarą, jiems ką tik pabaigus mokyklą, įvyksta du dramatiški įvykiai – vienas Luisui, kitas Luisai. Iškart po to jie nusprendžia išvykti iš Kasablankos, regis, visam laikui. Tačiau po dvylikos metų, jų motinai mirštant nuo vėžio, Luisas ir Luisa grįžta į Meiną, stoja akistaton kiekvienas su savo praeitimi… ir išsiaiškina, ar jųdviejų likimai galų gale veda ten pat.

namas su šviesom languose

Louise Candlish

MŪSŲ NAMAS

Ne, Fiona Loson nesapnuoja – ji tikrai savo akimis mato, kaip svetimi žmonės kraustosi į jos namą. Namą, šalia kurio auga jos sodinta magnolija ir kurio ji niekam nepardavė!

Deja, tai ne klaida ir ne pokštas, kurį galėjo iškrėsti Fi (beveik) buvęs sutuoktinis Bremas. Namas, kuriame pagal modernios tėvystės principus jie paeiliui gyveno su savo berniukais, iš tiesų parduotas. Kaip tai galėjo nutikti be Fi žinios? Ir kur, po velnių, dingo Bremas, kai jo labiausiai reikia?

Bremas padarė siaubingą klaidą, o bandydamas ją išpirkti įklimpo dar giliau. Ką jis slėpė nuo žmonos, o ką ši – nuo jo? Kaip jie išgyvens žiaurią tiesą, kad prarasti gali kur kas daugiau nei savo namą…

vilkas


Hans Rosenfeldt

VILKŲ VASARA

Nugaišęs vilkas. Mįslingai nutrūkęs nusikalstamas sandoris. Neįprastų įgūdžių turinti žudikė.

Su tokiais netikėtumais atšiauriame nuošaliame Haparandos miestelyje susiduria švedų policininkė Hana Vester.

Nugaišusio vilko skrandyje aptikus žmogaus likučių, Hana susitaiko su mintimi, kad ši vasara bus visiškai kitokia nei ankstesnės. Ir jau netrukus paaiškėja, kad baisus radinys susijęs su kruvinu narkotikų sandoriu Suomijoje. Tačiau kaip auka pateko į miškus prie Haparando? Kur narkotikai ir pinigai?

Hana su kolegomis atkakliai vykdo paiešką, neišleisdama iš akių nė menkiausio žemės lopinėlio. Bet laikas bėga, jis bėga, regis, tuščiai, ir paaiškėja, kad ieško ne tik policija… Miestelyje pasirodžius fatališkajai Katiai, per kelias dienas Harapados gyvenimas pasikeičia neatpažįstamai. Ypač Hanai, priverstai susidurti su savo praeities šmėklomis.

spalvotos gėlės

Trent Dalton

VISI MŪSŲ TVISKANTYS DANGŪS

Darvino miestas, 1942-ieji. Japonų bomboms krintant ant žemės, be mamos likusi Molė Huk, duobkasio duktė, vėl paprašo dangaus patarimo. Bėgdama daiktamaišyje ji nešasi širdies formos akmenį ir žemėlapį, nuvesiantį ją pas Ilgašvarkį Bobą, pas raganių, prakeikusį jos šeimą. Ją lydi netikėti pakeleiviai – aštrialiežuvė aktorė Greta ir Jukijas, japonų lakūnas, išsigelbėjęs iš numušto lėktuvo. Gelbėkis, Mole, gelbėkis, kužda dienos dangus. Slėpkis vynuogienojuose. Bėk į laukines, musonų perpučiamas Šiaurės Australijos žemes. Bėk ieškoti draugystės ir meilės. Paskubėk, nes ant kulnų jau lipa persekiotojas, o kartu su juo ir nakties dangus…

vyras vedasi vaiką

Serhij Žadan

INTERNATAS

„Internatas” – tikrais įvykiais paremtas romanas apie karą Donbase ir jame atsidūrusį daug galios neturintį žmogų.

Ukrainiečių kalbos mokytojas Paša keliauja per fronto liniją pasiimti sūnėno iš internato. Pavojingos kelionės metu jis priverstas permąstyti savo pažiūras ir pasirinkti, į kurią pusę stoti. Pro langą matomi nuniokoti miestai ir miesteliai, ginkluoti kareiviai ir be namų likę žmonės nepadeda apsispręsti. Leisgyvis senukas su ką tik iš mokyklos parbėgusia anūke, paskubomis svetimus kailinius užsimetusi ir gatvėje atsidūrusi Vira, kita kiek isteriška moteriškaitė, kažkodėl įsikibusi tuščio lagamino, – kiekvienas jų turi savitą įvykių versiją. Surasti vieną tiesą tampa sunku. Ar tai išvis įmanoma?

ugnis

Kim Leine

RAUDONAS ŽMOGUS. JUODAS ŽMOGUS

1728-ieji. Prie pastoriaus Hanso Egedės šeimos, neseniai apsigyvenusios Grenlandijoje, prisijungia Danijos karaliaus atsiųsti nauji atvykėliai: meistrai, pirkliai, būrelis kareivių ir tuzinas paskubomis sutuoktų porų – kalinių ir prostitučių. Atokiame krašte – naujienos iš žemyno čia laivais keliauja apie metus – kuriama nauja visuomenė. Susiduria dvi kultūros: pagoniškoji ir protestantiškoji. Šamanas Apalutokas negali atleisti pastoriui Hansui Egedei, kad paėmė jo sūnų ir užaugino kaip savą, pašalindamas tikrąjį tėvą iš jo gyvenimo. Egedė atrodo nepalenkiamas – dėl savo misijos jis nepaiso net tų, kurie jį myli labiausiai.

knygos viršelis

Isaac Asimov

FONDAS

12 067-ieji Galaktinės Eros metai. Jau dvylika tūkstantmečių klesti gigantiška Galaktinė Imperija, vienijanti daugybę žmonių apgyvendintų planetų. Tačiau nepermaldaujami psichoistorijos dėsniai skelbia, kad netrukus prasidės kruvini tarpžvaigždiniai karai, planetos praras ryšį su Galaktikos centru ir užslinks barbariški laikai, truksiantys ilgiau nei trisdešimt tūkstančių metų. Kad šis laikotarpis sutrumpėtų iki vieno tūkstantmečio ir jo padariniai nebūtų tokie katastrofiški, Imperijos žlugimą numatęs psichoistorikas Haris Seldonas įsteigia Fondą. Į Terminuso planetą, esančią pačiame Galaktikos spiralės pakraštyje, persikelia Seldono vadovaujami mokslininkai – jie padės žmonėms kurti naują imperiją…

ranka laikanti mažą daiktą

Isaac Asimov

ANTRASIS FONDAS

Po daugelio grumtynėmis paženklintų metų iš Fondo likę tik griuvėsiai – jį sunaikino ypatingomis galiomis apdovanotas mutantas Mulas. Tačiau sklinda gandas, kad kažkur tolybėse, kitame Galaktikos gale, esama paslėpto Antrojo Fondo, kuris buvo įkurtas siekiant per ilgus barbariškuosius amžius išsaugoti žmonijos žinias. Mulas kartą jau leidosi jo ieškoti, bet nesėkmingai. Dabar, deramai pasiruošęs, Mulas vėl ieško…

„Antrasis Fondas” – daugkartinio Hugo ir „Nebula” premijų laureato Isaaco Asimovo šedevras, mokslinės fantastikos klasika ir trečia kultinės knygų serijos apie Fondą dalis.

Knygos antraštė

Jevgenij Zamiatin

MES

XXVI amžius. Inžinierius D-503 gyvena totalitarinėje Vieningojoje Valstybėje. Jis yra vienas iš daugelio sunumeruotų žmonių, veikiančių matematikos principais. Jis nė neįsivaizduoja, kad galima gyventi kitaip – be butų permatomomis stiklo sienomis, pasimatymus reguliuojančių rožinių talonų ir nustatytų sekso valandų, Šventosios Valandalentės, Sergėtojų Biuro, visagalio Rūpintojo ir Žaliosios Sienos. Tačiau vieną dieną D-503 susipažįsta su revoliucijai besiruošiančia I-330, ir jo gyvenimas pradeda keistis.

„Mes” – tai pasakojimas apie racionalizuotą visuomenę, išstūmusią žmogiškumą, meilės jausmą ir vaizduotę. Knyga pirmiausia išleista užsienyje. Sovietų Sąjungoje ilgai drausta ir pasirodė tik prasidėjus „perestroikai” – 1988 metais.

knygos antraštė

Claire Lombardo

MŪSŲ SMAGIAUSIOS DIENOS

XX a. aštuntajame dešimtmetyje Merilina Konoli ir Deividas Sorensonas įsimyli vienas kitą. Jie jauni, naivūs ir pilni idealizmo. Jie lengvabūdiškai žiūri į ateitį, bet abu tiki, kad nuo šiol, dabar ir visados, laukia smagiausios jų gyvenimo dienos. Praėjus keturiasdešimčiai metų Sorensonai vis dar įsimylėję ir turi keturias visiškai skirtingas dukteris, savaip siekiančias džiaugsmo, tačiau niekur nerandančias ramybės.

Jauna našlė Vendė guodžiasi svaigalais ir jaunesniais vyrais. Buvusi advokatė Violeta kovoja su nerimu ir nepasitikėjimu savimi. Dėstytoja Liza laukiasi kūdikio, nors nežinia, ar jo nori, nuo vyro, kurio turbūt nemyli. Greisė – dykinėjanti pagrandukė – gyvena melu, kurio niekas šeimoje nė neįtaria. Seserų likimus ženklina siekis atrasti meilę, panašią į regėtą tėvų namuose, – jos nuo mažens varžosi tarpusavyje, kiekviena ieškodama savojo kelio. Šeimos gyvenimo lūžio tašku tampa nelauktas paauglio Džonos Bento – prieš penkiolika metų atiduoto įvaikinti – pasirodymas, visus paskatinsiantis atsigręžti į paslapčių, kaltės, nusivylimų ir sykiu nepaprastų džiaugsmo ir pilnatvės akimirkų kupiną šeimos istoriją.

supakuota dovana

Sebastian Fitzek

DOVANA

Milanas Bergas laukia prie šviesoforo, kai šalia sustoja automobilis. Ant užpakalinės sėdynės sėdi persigandusi, nevilties apimta mergaitė ir spaudžia raštelį prie stiklo. Ar tai pagalbos prašymas? Milanas negali jo perskaityti, nes jis beraštis! Vienas iš daugiau nei šešių milijonų Vokietijoje gyvenančių rašto nepažįstančių žmonių. Vis dėlto vyras įtaria — mergaitei gresia mirtinas pavojus.

Leidęsis į lenktynes su laiku Milanas nė nenutuokia, kad košmariški klaidžiojimai ir paieškos baigsis šiurpiu atradimu: tiesa kartais pernelyg baisi, kad galėtum su ja gyventi, o nežinojimas yra didžiausia pasaulyje dovana.

mergaitės veidas gatvės fone

Kimberley Chambers

KVINĖ

Jaunajai Kvinei gyvenimas Vaitčapelio gatvelėse prilygo išgyvenimo pamokoms — Hitlerio bombos skaudžiausiai kirto tiems, kurie nieko neturėjo. Kai pasidarė nebesaugu ir namuose, Kvinė rado prieglobstį pas ponią O’Liri, kurios du sūnus pažinojo visas Ist Endas. Ir nors O’Lirių šeima tapo šviesuliu Kvinės gyvenime, lemtis numatė jai kitą kelią.

Ištekėjusi už netikėlio Albio Batlerio, Kvinė augino vaikus, mokydama juos kovoti už savo likimą. O’Liriai jai įdiegė: kad išgyventum, turi su daug kuo susitaikyti, tačiau šeima privalo išlikti pirmoje vietoje. Batlerių sūnūs pasirūpins, kad jų motinos vardas taptų žinomas Ist Ende.

moteris rudom akim

Lesley Pearse

MELAGĖ

Amelija Vait gyvena nuomojamame kambaryje ir svajoja tapti žurnaliste. Bet kol kas dirba vietiniame laikraštyje — pardavinėja skelbimų plotą.

Vieną lemtingą dieną gyvenimas ėmė ir apsivertė…

Visai netoli savo namų ji rado tarp šiukšlių numestą nužudytos merginos kūną. Policijai ir žurnalistams paviešinus informaciją apie žmogžudystę, Amelija pasipiktina skelbiamomis prielaidomis ir melu apie šią jauną nelaimėlę.

Pasiryžusi apginti auką nuo šmeižto ir padėti sielvartaujančiai šeimai Amelija įtikina laikraščio redaktorių leisti jai parašyti straipsnį ir papasakoti tikrąją istoriją.

Betgi netrukus aptinkamas dar vienas kūnas, o tyrimą atliekanti policija neturi už ko užsikabinti. Ieškodama užuominų, surasdama vis naujų liudininkų ir įtariamųjų Amelija supranta, kad turbūt tik ji viena gali išsiaiškinti tiesą ir sustabdyti žudiką.

Jei tik ji žinotų, kas iš tiesų meluoja…

Verified by MonsterInsights