Lietuvos dangus 2022

„Mūsų Paukščių Tako galaktika priskiriama spiralinių galaktikų grupei. Iki galo nėra aišku, kaip tiksliai formuojasi tokios milžiniškos galaktikos kaip mūsiškė, tačiau duomenų vis daugėja“, – teigia Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkė dr. Renata Minkevičiūtė žurnalo „Lietuvos dangus 2022“ straipsnyje „Kaip formavosi mūsų Galaktika?“.

Taigi kaip formavosi mūsų galaktika? Kada laukti meteorų lietaus? Kiek kosminių misijų vienaip ar kitaip prisidėjo prie Marso tyrinėjimų ir ką ten veikia sraigtasparnis? Kokia buvo Saulės „vaikystė“ ir kas yra „kardas, perveriantis širdį“? Kokių naujų galimybių atveria A. Einsteino numatytas gravitacinio lęšio efektas? Kaip vykdomos asteroidų mėginių paėmimo misijos?

Atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų rasite Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto žurnale „Lietuvos dangus 2022“. [naujienos.vu.lt]

Knygos 78-80 puslapiuose autorė Gražina Tautvaišienė aprašo Molėtų astronomijos observatorijoje vykusią pirmąją virtualią tarptautinę vasaros mokyklą.

84-88 puslapiuose Karolis Markauskas supažindina su 2021 metais rugpjūčio 1-7 dienomis molėtų astronomijos observatorijoje vykusių jaunųjų astronomų sąskrydžių.

Leidinio 96-108 puslapiuose Vytauto Straižio straipsnis „Prieš 50 metų“. Čia aprašoma astronomijos istorija 1968 metais. [Observatorijos vietos paieška].

Verified by MonsterInsights