Nauja paslauga – bendravimo kortelės komunikacijai su įvairių gebėjimų galių žmonėmis

Tęsdama iniciatyvos „Biblioteka visiems“ veiklas Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka įgijo adaptyvią programinę įrangą „Boardmaker“, kuri suteikia galimybę konkrečiais grafiniais simboliais, ženklais sukurti aktualią ir individualizuotą bendravimui skirtą medžiagą – bendravimo korteles.

Kas yra „Boardmaker“ ir jos nauda?

Bendravimas su asmeniu, turinčiu kalbos, elgesio ar kitų sutrikimų, reikalauja specialių bendravimo įgūdžių. Tam tikrais atvejais būtinos ir pagalbinės komunikacijos priemonės, kurios papildo ar net pakeičia šnekamąją kalbą.

Bendravimo kortelėse pavaizduoti grafiniai simboliai ir piešiniai padeda iškomunikuoti paprastas gyvenimiškas situacijas (pvz., nupiešta stiklinė gali reikšti teiginį „Noriu gerti“ arba klausimą „Nori gerti?“) ir tokiu būdu lengviau susikalbama. Lietuvos apskričių viešosiose bibliotekose ir Lietuvos aklųjų bibliotekoje įdiegta programinė įranga „Boardmaker“ palengvina šių bendravimo kortelių rengimą ir siūlo net 50 tūkst. tam skirtų piešinių archyvą, suskirstytą į įvairias kasdieninio bendravimo temas.

Kam skirta ši paslauga?

Bendravimo kortelėmis patogu naudotis tėvams, pedagogams, logopedams bei kitiems specialistams, dirbantiems su asmenimis, turinčiais kalbos, elgesio ir emocijų sutrikimų, cerebrinį paralyžių, intelekto sutrikimų, įvairiapusių raidos, autizmo spektro sutrikimų ir kt.

Kaip pasinaudoti?

Naudotis programine įranga „Boardmaker“  ir susikurti bendravimo korteles galima dviem būdais:

  1. Užsiregistruoti individualiai kontaktinei darbo „Boardmaker“ programa konsultacijai / mokymui Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos, Šiaulių apskričių viešosiose bibliotekose arba Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir savarankiškai susikurti bendravimo korteles pagal individualų poreikį vietoje (paslauga teikiama tik asmenims su galimybių pasu);

Dėl konsultacijos Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje teirautis:

Vyresn. bibliotekininkė Dovilė Kuliešienė

Tel. (8 45) 46 55 65

El. paštas dovile.kuliesiene@pavb.lt

  • Užsakyti nuotolinę kortelių parengimo paslaugą Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. Šiuo atveju užsakovas gaus bendravimo elektroninę kortelių rinkinio versiją pagal pateiktus individualius poreikius ir galės jas atsispausdinti. Taip pat yra galimybė gauti jau atspausdintą (galima ir laminuotą) rinkinį paštu.

Nuotolinės kortelių rengimo paslaugos užsakymo anketa: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMGyicH0NtzCDTVaNwPx9-HitJc6iQVR2SK0_egSjktdj_GQ/viewform

Kiek tai kainuoja?

Kontaktinės konsultacijos, galimybė savarankiškai naudotis įranga bibliotekoje ir/ar elektroninės bendravimo kortelių versijos parengimas yra visiškai nemokami.

Korteles pausdinant ir laminuojant Molėtų viešojoje bibliotekoje, dėl paslaugų kainų kreiptis į Informacijos skaityklą (1 a.), tel. 8 383 5 16 94.

Jei rinkinys bus pristatomas į namus, pristatymo išlaidas taip pat turės apmokėti užsakovas.

Biblioteka yra tam, kad padėtų spręsti problemas. Jei sunku kalbėtis žodžiais – pasitelkite vaizdų kalbą! Daugiau informacijos apie iniciatyvą „Biblioteka visiems“ rasite www.bibliotekavisiems.lt

Verified by MonsterInsights