Pristatytos bibliotekos paslaugos, skirtos žmonėms turintiems regėjimo negalią

Sausio 4-oji – pasaulinė Brailio diena. 1809 metais šią dieną gimė prancūzų pedagogas, vargonininkas, aklųjų bei silpnaregių skaitymo ir rašymo sistemos kūrėjas Luji Brailis (Louis Braille). Minėdama šią sukaktį Molėtų viešoji biblioteka pristato visuomenei regėjimo negalią turintiems žmonėms skirtas paslaugas.

Sausio 12 d. bibliotekos Informacijos skaitykloje lankėsi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Molėtų rajono filialo nariai ir darbuotojai. Kartu su svečiais bibliotekos darbuotojos Liudmila Akinienė ir Daiva Šilinskaitė aptarė šios sąjungos narių galimybes lankytis bibliotekoje bei naudotis jiems pritaikytomis paslaugomis. Viena jų, garsinių knygų išdavimas į namus, bibliotekoje teikiama jau kurį laiką. Tačiau pastarieji metai atvėrė dar daugiau galimybių. Informacijos skaitykloje atsirado dvi naujos naudingos priemonės. Pirmoji – Brailio rašto spausdintuvas. Jis skirtas ant storesnio popieriaus spausdinti tekstus parašytus Brailio raštu. Tuo pačiu svečiams buvo plačiau pristatyta ir ši aklųjų ir silpnaregių rašto sistema. Antrasis įrenginys yra skirtas įprastai atspausdintų tekstų skaitymui. Aparatas nuskenuoja pateiktą tekstą (knygos, žurnalo ar laikraščio puslapį) ir jis to paties aparato pagalba yra perskaitomas garsiai. Tai puiki galimybė tiems akliesiems ir silpnaregiams, kas nori skaityti tekstus, kurie nėra įrašyti į audioknygas ar kitus audio formatus, pvz. periodika.

Šio apsilankymo metu vyko ir tiesioginis nuotolinis susitikimas su Lietuvos aklųjų bibliotekos specialiste Neringa Antanaitiene. Ji susirinkusiems svečiams pristatė virtualią biblioteką ELVIS, skirtą akliesiems bei silpnaregiams. Ši atsinaujinusi virtuali biblioteka suteikia priėjimą prie daugiau nei 13 tūkst. pavadinimų profesionaliai įgarsintų knygų suaugusiems ir vaikams: populiariausios grožinės literatūros, dalykinių leidinių, knygų, apdovanotų premijomis, lietuvių ir užsienio autorių, mokiniams rekomenduojamos literatūros, žurnalų ir kt.

Daugiau informacijos apie neregiams ir silpnaregiams skirtas paslaugas Molėtų viešojoje bibliotekoje teiraukitės Informacijos skaityklos ir Abonemento darbuotojų, tel. nr. 8 383 5 16 94.

Verified by MonsterInsights