Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/vasaris

šuniukas važiuoja dviračiu žvejoti

Jim Field

Ponulis Oskaras atostogauja

Hello everybody! Mokykimės anglų kalbos drauge su Ponuliu Oskaru!

Ponulis Oskaras ir jo auksinė žuvelė Mailius išsiruošė atostogauti. Prisijunk prie jų miško stovyklavietėje, kalnuose, prie ežero ir paplūdimyje ir tyrinėdamas spalvingus paveikslėlius mokykis naujų angliškų žodžių!

mergaitė skrenda danguje

Audronė Kvietkutė

Rytės ratai

Kokie nepakartojamai įdomūs būna RATAI! Vieni rieda žeme, kiti sukasi danguje, o treti apsigyvena skubančių močiučių virtuvėse ar priverčia tėvelius imtis rimtų matematinių skaičiavimų. Mažoji Rytė trokšta apie juos visus kuo daugiau sužinoti!

žvėrys miške

Sandra Dieckmann

Miško takeliais

Patekėjus saulei bunda miškas ir jo gyventojai: galvas pakelia elniai, plačiai nusižiovauja lapiukas ir prie upės ieškoti pusryčių ateina mama lokė su mažyliais. Visas miškas knibždėte knibžda!

mergaitė su dviračiu stovi ant skardžio

Evelina Daciūtė

Duobė

Vieną vakarą mergaitės tėtis išeina kasti duobės. Tokios gilios, kad net be dugno. Mergaitės galvoje zvimbia klausimų spiečius. Jai neramu, kad tėtis pradings, išsikasęs tunelį iki pat Afrikos – visai kaip senelis, kuris neseniai mirė.

Knygoje „Duobė“ pasakojama mergaitės, netekusios senelio, istorija. Nors įvykiai nukelia į laikotarpį prieš keturis dešimtmečius, panašiai nutinka ir dabar. Gali skirtis apranga ar aplinka, tačiau duobė, kurią mumyse išrausia artimo žmogaus mirtis, yra to paties gylio ir pločio. Kuo ilgiau gyvename, tuo duobių mūsų kelyje daugiau. Jos reiškia ne tik tai, kad netekome, bet ir tai, kad mylėjome. Išeina žmonės, lieka prisiminimai. Kartais – neatsakyti klausimai. Nutinka ir taip, kad iš jų gimsta knygos. Galbūt jos padeda rasti atsakymus į klausimus. Ir užkasti duobę.

vaikai kambaryje

Selemonas Paltanavičius

Mūsų miestelio indėnai

Selemonas Paltanavičius – prozininkas, gamtininkas, fotografas, aplinkosaugininkas, radijo laidų vedėjas. Daugybės knygelių apie gamtą vaikams autorius.

„Kartą vaikų namuose (kai jų dar buvo) paklausiau, kas yra skaitęs knygų apie indėnus. Nepakilo nė viena ranka, išgirdau tik klausimą: o kas jie tokie? Ši mano pirmoji knyga paaugliams – visai ne apie tikruosius indėnus, apie juos rašyti paprasčiausiai nedrįsčiau. Ji apie vaikus, kurie gyvena dabar, yra tokie patys kaip visi, tik jų vidaus, norų, minčių ir galimybių mes nematome. O jie visko turi tiek daug ir yra pasiruošę dalytis. Mums tereikia leisti!
Trys mano pasakojimo indėnai – Antanas, Alvydas ir Justė – yra paprasti vaikai. Aš nė nežinau, kaip jiems sekasi mokykloje. Nežinau ir kuo jie bus užaugę. Tačiau kai gyvenimas jiems pamėtėja nepaprastus išbandymus, jie atranda save. O gal jau buvo atradę, tik mes to nežinojome.
Ar tokie trys Mūsų miestelio indėnai gyvena iš tiesų? Manau, kad taip. Antraip ši knyga nebūtų gimusi. Ilgai apie ją galvojau, nedrįsau rašyti, o paskui leidau šiems vaikams gyventi ir elgtis taip, kaip būtum daręs ir tu.
Paskaityk ir pasakysi, ar aš neklydau…“

dvi karalienės stovi susirėmę galvomis

ses. Rima Malickaitė

Dvi karalienės

Pasitarusi Rapolo šeima nusprendė, kad puiku būtų auginti dar vieną vaiką. Taip jų namuose atsirado Tėja – pašėlusi mergaitė, visai kitokia, negu Rapolas įsivaizdavo. Smagiai leisdami laiką vaikai vienas kitam krečia pokštus. Atrodo, pokštai jiems ir terūpi, bet kai vienas jų Tėją labai įskaudina, Rapolas susimąsto: kokia naujosios sesės istorija, kur jos mama ir tėtis? Išklausęs Tėjos pasakojimą, Rapolas tetrokšta vieno – padėti jai surasti tikrąją mamą. Štai tada įbrolis ir įseserė kartu su jų bičiule Luka leidžiasi kelionėn į slaptingą akmenuigių karalystę.

Pavojais, apgavystėmis ir sunkumais bus išbandyta jų draugystė ir subrandintos širdys pasirinkti tai, kas iš tiesų gera. Bet ar išsipildys Rapolo troškimas, ar Tėja ras tą, kurią galėtų pavadinti mama?

šuniukas

Arden Moore

Šunys. Vadovas vaikams

„Šunys. Vadovas vaikams“ padės vaikams perprasti pagrindines šunų priežiūros bei dresavimo taisykles ir smagiai, kūrybingai ugdyti geras šunelio manieras. Sužinoję, kaip tinkamai pasiruošti šuns atvykimui į namus ir rūpintis augintinio sveikata, vaikai gaus puikių patarimų, kaip šifruoti šunų kūno kalbą, ir gebės keturkojį išmokyti kelių paprastų triukų.

tigras

Tae Keller

Kaip sučiupti tigrą

„Seniai seniai, kai tigras vaikščiojo kaip žmogus…“

Taip, kiek tik pamena aštuonmetė Lilė, prasidėdavo visos močiutės pasakos. Ir kaip mergaitė nustemba, kai vieną lietingą dieną vidury kelio išvysta tikrų tikriausią milžinišką tigrą – tarsi nužengusį tiesiai iš magiškų istorijų! Bet viskas trunka tik akimirką – kaip netikėtai jis atsirado, taip staiga ir dingsta.

Kiek išsigandusi, Lilė mėgina įtikinti save, jog tai buvo tik sapnas, tačiau neilgai trukęs tigras pasirodo vėl ir pasiūlo netikėtą, bet labai svarbų sandorį. Ilgai negalvojusi mergaitė sutinka, nors ne kartą girdėjo, kokie klastingi ir pavojingi gali būti šie padarai… Kad pažvelgtų gudriajam pasakų plėšrūnui į akis, Lilei prireiks ne tik begalinės drąsos ir ryžto, bet ir naujai atrastų draugų bei nuolat purkštaujančios vyresnės sesers Semės pagalbos.

kaukas sėdi pelkėje

Justinas Žilinskas

Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas

Seniai seniai Lietuvos giriose, upėse ir pelkėse gyveno galybė padarų – aitvarai, laumės, maumai, kipšai ir… kaukai. Apie vieno iš jų – Gugio iš girių kaukų giminės – nuotykius ir pasakoja ši knyga.

Tais laikais kaukai žmonių privengė. Tik ne smalsus ir bebaimis Gugis – padėjęs išgelbėti Pagirių kaimą nuo grėsmingų priešų, jis susibičiuliavo su galiūno Ruokio šeimyna ir net į tolimus žygius kartu su kariais patraukė. Taip pat vadavo aitvarus iš klastingų godišių pinklių, tramdė maumus, sprendė meilės ir garbės reikalus. Per daugybę nutikimų pažino pasaulį, jo gėrį ir žiaurumą, džiaugsmą ir liūdesį.

beždžionė

Jakob Wegelius

Žudiko beždžionė

Naktis Lisabonos uoste. Apšviestas dujinių žibintų bėga žmogus. Tai Alfonsas Moro, ir jo gyvybei gresia pavojus. Bėglį gaubia paslaptis, kurią bet kokia kaina siekia išsaugoti galingos jėgos. Persekiotojas priartėja. Pasiveja. Vos po keleto akimirkų susirėmimas baigtas. Moro krinta nuo krantinės, ir jį praryja juodi Težo upės sūkuriai. Uosto skersgatviai prisipildo kuždesių, kad įvyko žmogžudystė. Pasklinda gandas, kad netoliese slapstosi pamišęs, kraujo ištroškęs padaras. Tai – žudiko beždžionė.

moterys čiuožia ant ledo su pačiūžomis

Louisa May Alcott

Mažosios moterys

Romano siužetas sukasi aplink keturias seseris – Megę, Džo, Betę ir Eimę. Augusios nieko nestokojančioje šeimoje dabar kūrinio veikėjos turi susitaikyti su tam tikrais nepritekliais. Šalyje vyksta pilietinis karas, kuriame dalyvauja ir jų tėvas.

Vienos likusios moterys mokosi tvarkytis ūkyje ir nepasiduodi ištikusioms negandoms. Rašytoja Louisa May Alcott pamažu atskleidžia mergaičių tarpusavio ryšį, santykius su mama ir virsmą mažomis moterimis. Kiekviena veikėja – žavi ir įdomi, tačiau visos merginos nepaprastai skirtingos. Jos svajoja apie skirtingus dalykus, skirtingai išgyvena nesėkmes ir skirtingai žiūri į aplinką bei jas supančius žmones.

Autorė savo įtaigiu kūriniu primena apie svarbiausias gyvenimo vertybes. Juk ne gražūs drabužiai ir turtai atneša laimę, o pavydas apkartina net didžiausius pasiekimus. Gyvenime yra daug svarbesnių dalykų.

šunys traukia roges žiemą

Terry Lynn Johnson

Šunų kinkiniais

Ši knyga „Šunų kinkiniais“ – istorija apie drąsą, greitį, atšiaurią Kanados gamtą, draugystę, pasiaukojimą ir meilę šunims. Taip pat tai pasakojimas apie įveiktas baimes ir vidinę jėgą, stipresnę už bet kokią negalią.

Makenos regėjimas vis silpsta – ji įtaria, kad kalta ta pati klastinga liga, kuria serga jos mažoji sesutė. Siekdama tai nuslėpti nuo aplinkinių ir net nuo savo šeimos, paauglė ima visų šalintis ir vis daugiau laiko leisti viena. Ji nenori, kad tėvai baimintųsi, o draugai guostų, tad renkasi viską ištverti pati.

Tačiau padrąsinta sesers Makena užsirašo į Didžiąsias pašto lenktynes, kurių dalyviai šunų kinkiniais visai kaip senovės paštininkai gabens laiškus. Jeigu pavyks laimėti, tai bus nuostabi proga atkreipti visų dėmesį į ligą, kuria serga sesuo – ir ji pati.

Makenos laukia trys dienos ir naktys pašėlusių lenktynių užšalusiu ežeru, užpustytais rogių takais, čiuožiant per pavojingas išvartas ir ledo kaskadas. Ji – tikra šunų žinovė, tačiau ne vienintelė, kuriai be galo svarbu laimėti būtent šias lenktynes…

rūmai danguje

Christelle Dabos

Veidrodžių viešnia 1. Žiemos sužadėtiniai

Prisidengdama nušiurusiu šaliku ir akiniais Ofelija slepia nepaprastus talentus: ji moka nuskaityti daiktus ir geba vaikščioti kiaurai veidrodžiais iš vienos vietos į kitą. Ofelija ramiai gyveno Animoje, kol vieną dieną ją sužadėjo su galingam dragūnų klanui priklausančiu jaunuoliu Tornu. Mergina privalo palikti šeimą ir sekti paskui sužadėtinį į Mėnesieną, ore kybančią Polio sostinę. Kodėl pasirinko būtent ją? Kodėl jai reikia slėpti savo tikrąją tapatybę? Nieko neįtarianti Ofelija tampa mirtino sąmokslo įrankiu.

Būsite pakerėti nepamirštamos herojės, turtingo ir įspūdingo pasaulio ir be galo intriguojančio siužeto. Susipažinkite su pirmąja didžiosios fantastinės sagos knyga ir stulbinančia vaizduote pasižyminčios autorės talentu.

merginos veidas uždengtas lapu

Agnesa Kenešytė-Gricė

Sulaukti aušros

AR KADA PAGALVOJOTE, KAD MUS SUPANTIS PASAULIS SLEPIA KUR KAS DAUGIAU, NEI MATOME PLIKA AKIMI?

Rūpesčių slegiama septyniolikmetė Goda išvysta žmogų pasiimančią Giltinę ir jos gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis. Paaiškėja, kad likimo deivė Laima nenulėmė merginos likimo, tad dievai negali jai primesti savo valios.

Kokį kelią rinksis Goda būdama laisva? Gal sukels chaosą ir sunaikins senąjį pasaulį? O gal atvirkščiai – jį išgelbės? Mergina žengia į senųjų dievų viešpatiją, čia ne tik sutinka sąjungininkų ir priešų, bet ir užmezga ryšį su mirštančiu gyvybės medžiu. Ar ji spės jam padėti?

Verified by MonsterInsights