Naujos užsienio rašytojų knygos/ vasaris

moteris su knyga

Kristin Harmel

DINGUSIŲ VARDŲ KNYGA

Eva Traub-Adams, puse etato bibliotekoje dirbanti pensininkė, vieną rytą tvarko leidinius, kai jos akys užkliūva už laikraštyje išspausdintos nuotraukos. Ji sustingsta nuotraukoje išvydusi knygą, kurios nematė jau daugiau kaip šešiasdešimt metų, – savąją Dingusių vardų knygą.

Šalia esančiame straipsnyje pasakojama, kaip per Antrąjį pasaulinį karą naciai visoje Europoje plėšė bibliotekas – tą patirtį Eva puikiai prisimena – ir kad žmonėms siekiama grąžinti knygas, kurios iš jų buvo seniai atimtos. Nuotraukoje esanti knyga buvo išvežta iš Prancūzijos paskutinėmis karo dienomis, o dabar ji priglausta Berlyno bibliotekoje. Paaiškėja, kad joje įrašyti kažkokie kodai, bet tyrinėtojai nenumano, ką tie kodai reiškia. Atsakymą žino tik Eva – bet ar jai užteks jėgų sugrįžti į nutolusią praeitį ir taip suvesti tuos, kurie pasimetė per karą? 1942 m., būdama aukštosios mokyklos studente, Eva priversta bėgti iš Paryžiaus, kai suimamas jos tėvas, Lenkijos žydas. Ji susiranda užuoglaudą nedideliame kalnų miestelyje Laisvojoje zonoje ir prisideda prie klastojančiųjų dokumentus žydų vaikams, bėgantiems į nedalyvaujančią kare Šveicariją. Tačiau ištrinti tikrąjį žmogaus vardą – reiškia susitaikyti su pasekmėmis. Tad Eva kartu su klastotoju Remi nusprendžia rasti būdą, kaip išsaugoti tų vaikų, kurie dar per maži prisiminti, kas išties jie yra, tikruosius vardus.

autoriaus profilio portretas

Romain Gary

TOLIAU JŪSŲ BILIETAS NEGALIOJA

Šešiasdešimtmetis pagrindinis knygos veikėjas Žakas Renjė susiduria su vidutinio amžiaus krize, bando susitaikyti su jį ištinkančiu finansiniu, profesiniu nuosmukiu, silpnėjančiu seksualumu, kintančiais žmonių tarpusavio santykiais ir savivoka, jaučia kaltę savo sūnui dėl nenusisekusio tėvo vaidmens ir pirmąkart iš tikrųjų įsimyli gerokai už save jaunesnę merginą.

Romane ironiškai ir su taikliu humoru nagrinėdamas žmogaus ir laiko santykį, atskleisdamas trapų ir pažeidžiamą žmogaus vidinį pasaulį, apmąstydamas jo vertybių svarbą, Romainas Gary skaitytojams pateikia tikslų psichologinį žmogaus portretą.

moters galvos skulptūra

Alex Michaelides

MERGELĖS

Edvardas Foska yra žudikas. Tai faktas. Mariana jį suvokė ne tik protu, tai nebuvo šiaip mintis. Šitai ji jautė visu kūnu. Žinojimas buvo ją persmelkęs iki kaulų, iki kraujo, iki paskutinės ląstelės. Edvardas Foska kaltas.

Londone gyvenanti puiki psichoterapeutė Mariana Andros dirba su pacientų grupėmis. Asmeniniame gyvenime patyrusi nemaža smūgių moteris niekaip negali susitaikyti su nesena mylimo vyro netektimi. Kol vieną dieną netikėtai įsitraukia į tai, kas vyksta Kembridžo universitete, kuriame pati kadaise studijavo, o dabar studijuoja jos dukterėčia Zoja.

Universiteto apylinkėse randama kraupiai nužudyta jauna mergina, Zojos draugė. Mariana išskuba į Kembridžą ir netrukus ima rimtai įtarti Edvardą Foską, žavingą profesorių, dėstantį graikų tragedijos kursą ir įsteigusį Mergelių – gabiausių (ir gražiausių) studenčių – draugiją. Draugijos narės viena po kitos tampa žudiko aukomis. Kaltinančia profesorių Mariana niekas netiki, juk jis visada turi alibi. Tačiau ji pasiryžusi įveikti šį visiems į akis besijuokiantį grobuonį. Bet kokia kaina.

raudonas medžio lapas juodame fone

Stephen King

SKIRTINGI METŲ LAIKAI

Šias keturias noveles sieja skirtingi metų laikai ir praeities apmąstymo motyvas. Pagal tris iš šių novelių sukurti filmai, jie buvo nominuoti daugybei apdovanojimų ir tapo kino klasika.

„Rita Heivort ir išganymas Šošenko kalėjime” – viena įsimintiniausių istorijų nuo „Grafo Montekristo” laikų apie nepagrįstai iki gyvos galvos nuteisto, bet neprarandančio vilties žmogaus pabėgimą iš kalėjimo.

„Gabus mokinys” pasakoja apie auksinį Kalifornijos berniuką, pasižymintį iškreiptu smalsumu, ir senį su baisia praeitimi, įsitraukusius į lemtingą ir šiurpą keliantį abipusį parazitizmą.

„Kūnas” – keturiems vaikams kelionė į Meino miškus ieškoti tragiškai žuvusio mažamečio veikiau nuotykis, bet netikėtai šiame žygyje jie suvokia savo pačių mirtingumą. Autorius puikiai perteikia vaikystėje patirto streso įtaką žmogaus psichologijai.

„Kvėpavimo metodas” – pasakojimas pasakojime: paslaptingame klube jo nariai prie židinio dalijasi keisčiausiomis istorijomis, viena jų apie bet kokia kaina gimdyti pasiryžusią moterį.

rūmų vartai

Philipo Kerro 

KOVO NAŠLAITĖS

Bernhardo Giunterio specializacija – dingusių asmenų, dažniausiai žydų, paieška. Turtingas pramonininkas nusamdo jį rasti dukros ir žento žudiką. Pora žuvo per neįkainojamo deimantų vėrinio vagystę. Giunteris greitai įtraukiamas į didžiulį politinį skandalą, į kurį įsivėlę du Hitlerio pakalikai – Geringas ir Himleris. Ieškodamas nusikaltėlio Giunteris patenka į lavonines, perpildytas nacių aukų; į triukšmingus naktinius klubus; į olimpines žaidynes, kuriose juodaodis Džesis Ovensas sutaršo arijų rasinės viršenybės teoriją; į garsios aktorės buduarą, galiausiai į Dachau koncentracijos stovyklą. Grumtynės su gestapo agentais, susišaudymai su svetimoteriautojais, susidūrimai su įvairaus plauko nusikaltėliais ir lavonais netikėtose vietose verčia skaitytojus iki paskutinių puslapių spėlioti, kas gi žudikas.

drugelis

Katrine Engberg

DRUGELIO NAMAI

Tamsią rudens naktį vienoje Kopenhagos ligoninių budinti slaugytoja pritraukia švirkštą mirtinos vaistų dozės ir tyliai įeina į senyvo paciento palatą.

Po šešių dienų, lietingą spalio rytą miesto centrinės gatvės fontane randamas buvusios psichiatrijos ligoninės darbuotojos kūnas, nusėtas keistomis simetriškomis pjautinėmis žaizdomis. Policijos tyrėjas Jepė Kiorneris išsyk imasi tirti šią šiurpią bylą: viena po kitos atsirandančios aukos nužudytos iki šiol jam negirdėtu būdu – visiškai nuleidžiant kraują. Jepė įsitraukia į sveikatos priežiūros sistemą, vedamas siaubą keliančio klausimo: ligoninės suteikia saugų prieglobstį, tačiau ar visomis jomis verta aklai pasitikėti?

magnolijos

 T.I. Lowe 

PO MAGNOLIJOMIS

Autentiškas ir už širdies griebiantis romanas visiems „Ten, kur gieda vėžiai“ skaitytojams.

Nepaprasta istorija apie paprastą JAV pietuose gyvenančią šeimą. Apie praradimus ir sielos tvirtybę, apie iššūkius ir tikrąsias vertybes, apie rasinę nelygybę, diskriminaciją, Holokaustą, psichikos ligas ir dar daug ką. Gyvenimiškas romanas, kuriame neišvengiamai viena ar kita forma atpažinsite ir save.

1980 m. nedideliame Pietų Karolinos valstijos miestelyje Magnolijoje gyvena paprasta tabaką auginančių ūkininkų Fosterių šeima. Vyriausiai iš šeimos vaikų – Ostinai – tėra trylika metų, kai gimdydama dvynukus netikėtai miršta jos motina. Paauglė priversta tapti šeimos gelbėtoja: ji turi pasirūpinti ir šešiais jaunesniais broliais bei seserimi, ir nelaimės palaužtu tėvu Deividu.

Dar iki nelaimės Deividas Fosteris buvo subūręs Magnolijos Pirmąją prasčiokų bendruomenę – keistą likimo nuskriaustų, pažemintų ar tiesiog sunkumų turinčių keistuolių ir nepritapėlių grupelę. Būtent šie žmonės ir tampa pirmaisiais žmonėmis, ištiesusiais pagalbos ranką tiek Deividui, tiek Ostinai, tiek visai Fosterių šeimai.

knygos antraštė

Karin Slaughter

GERA DUKTĖ

Šarlotės ir Samantos Kvin tėvų negalėjai pavadinti tipiškais. Tėvas, keistuolis Paikvilio advokatas, visada gynė tuos, kurių vieta neabejotinai yra kalėjime. Mama, kažkodėl netapusi NASA mokslininke, virė nevalgomus patiekalus ir mokė dukras keisčiausių dalykų. Miestelio gyventojai apie juos turėjo aiškią nuomonę, ir ji nebuvo teigiama. Tad kai vieną dieną šeimos namai pražuvo gaisre, niekas pernelyg nenustebo. Tačiau po gaisro įvykęs išpuolis virto tragedija, pareikalavusia aukų ir visiškai sužalojusia ją išgyvenusių Kvinų likimus.

Praėjus dvidešimt aštuoneriems metams Šarlė, kaip ir tėvas tapusi advokate, atsitiktinai pakliūva į kraupias šaudynes vietos mokykloje. Ginti revolverį laikiusią paauglę, žinoma, imasi Rastis Kvinas. Jis įsitikinęs, kad mergaitė tapo aplinkybių auka ir nenusipelnė griežčiausios bausmės. Bet iš pirmo žvilgsnio paprasta byla kelia vis daugiau klausimų, negana to – priverčia prisiminti Kvinų šeimą sukrėtusią tragediją.

supynės

  Bo Svernström

VAIKŲ ŽAIDIMAI

Vienuolikmetis Robertas Lindstriomas buvo pripažintas kaltu dėl bendraamžio Makso nužudymo, paimtas iš namų ir atiduotas auginti globėjams. Dabar Robertui trisdešimt devyneri. Jis neturi šeimos, neturi draugų ir ką tik neteko darbo. Jis nieko neprisimena apie tą lemtingą dieną, gyvena atsiskyręs, stengiasi niekam nesipainioti po akių, tačiau jam vis tiek nuolatos primenama, kad yra žudikas. Vieną dieną Robertas sulaukia žurnalistės Leksos skambučio. Ši pasiryžusi apie jo istoriją parašyti knygą ir tikisi, jog pavyks išpešti viską, ko jis taip atkakliai stengiasi neprisiminti.

 Tuo metu Stokholmo priemiestyje randama negyva vienuolikmetė. Prieš pat jai dingstant šalia mokyklos buvo pastebėtas baltas automobilis – visai toks pat, kokį tomis dienomis vairavo Robertas. Ar tai, kad mergaitė nužudyta rajone, kuriame jis užaugo, tik apmaudus sutapimas?

 Kriminalinės policijos komisaro Karlo Edsono vadovaujamas tyrimas vis labiau artėja prie šiurpių Roberto vaikystės įvykių, o Leksa vis tvirčiau tiki, jog jis nekaltas. Kodėl tada Robertas toks tikras dėl savo kaltės? Kieno prisiminimai yra tiesa ir kas iš tiesų kaltas?

žydintys medžiai prie įėjimo

Kristan Higgins

GYVENIMAS IR KITOS BĖDOS

 Ema London nemanė kada nors dar pratarsianti bent vieną žodį savo senelei Ženevjevai London. Valdinga ir šalta dama, kilusi iš turtingos, mėlyno kraujo turinčios Naujosios Anglijos šeimos, sukūrė visame pasaulyje garsią mados imperiją. Nenoromis priėmė ir augino Emą, kai šios tėvas – Ženevjevos sūnus – po žmonos mirties tiesiog numetė dukrą motinos namų svetainėje. Ženevjeva atrodė visiškai abejinga anūkei, o kai mokydamasi paskutinėje gimnazijos klasėje ši pastojo, išspyrė ją lauk tuščiomis rankomis.

Ema ne tik išgyveno, atsistojo ant kojų, bet ir išaugino nuostabią dukterį Railę. Gyvenimas, regis, įgavo aiškius kontūrus, tačiau vieną dieną suskamba telefonas ir Ema išgirsta Ženevjevos balsą. Kaip pasielgti, kai nekenčiama senelė paprašo pagalbos?

moteris su gėlėmis ant galvos

Anna Glenconner

RŪMŲ DAMA

Vyriausia 5-ojo Lesterio erlo dukra šeimai tapo „didžiausiu nusivylimu“, mat dėl lyties neturėjo teisės paveldėti protėvių turto. Ji ištekėjo už Colino Tennanto – charizmatiško, tačiau nepaprastai kaprizingo lordo Glenconnerio, tapusio Mastiko salos savininku. Sutuoktiniai bendromis jėgomis pavertė salą rojumi išrinktiesiems: vilas čia įsigijo Mickas Jaggeris, Davidas Bowie, čia mėgo atostogauti princesė Margareta.

Deja, prašmatnaus gyvenimo žavesį temdė sunkūs išbandymai. 2010-aisiais miręs lordas Glenconneris visą turtą paliko buvusiam darbuotojui. Šeimoje gimė penki vaikai, du suaugę sūnūs mirė, o trečiasis pateko į avariją, kuri vos nesibaigė mirtimi, ir tik motinos pastangomis pabudo iš komos.

sodininkas gervuogių plantacijoje

Joanne Harris 

GERVUOGIŲ VYNAS

Rašytojas Džei Makintošas vis dar gyvena idiliškais vaikystės vasarų prisiminimais. Vienišam turtingų tėvų vaikui anuomet tikrą prieglobstį teikė keistuolis Džou, pasakojęs apie savo keliones, mokęs pažinti vaistažoles, puoselėti sodo ir daržo augalus bei gaminęs ypač keistą vyną. Nors Džou vieną rudenį mįslingai dingo, Džei vis dar traukia sugrįžti į aną magišką laiką. Juolab kad gyvenimas rodosi nuobodus ir beprasmis, o nuo romano, pelniusio jam šlovę, pasirodymo praėjęs jau visas dešimtmetis.

Netikėtai atrasti senojo bičiulio palikti vyno buteliai paskleidžia savo magiją ir tampa raktu į seniai Džei kamuojančią paslaptį. Jis meta miestietišką gyvenimą Londone ir išsikrausto į mažytį Prancūzijos kaimelį Lankenė. Čia Džei laukia akistata su praeitimi ir pažintis su simpatiška, bet atšiauraus būdo našle, taip pat saugančia ne vieną paslaptį. Tarp jųdviejų užsimezgęs ryšys žada svarbų pokytį Džei gyvenime. Ar jam pagaliau pavyks rasti atsakymus į kamuojančius klausimus ir atversti naują gyvenimo puslapį?

apsikabinusios merginos

Kristin Hannah

SESERYS

Niekas jūsų nepažįsta taip gerai kaip sesuo. Ji gali prajuokinti ar sudaužyti jums širdį vieninteliu žodžiu. Ir niekas nerašo tokių romanų, kaip Kristin Hannah — autorė, aistringai narpliojanti šeimų santykius, paliečianti slapčiausias ir jautriausias širdies kerteles. Ir štai — turiningoje ir įtraukiančioje naujoje knygoje ji sukuria neišdildomus dviejų moterų portretus. Jos kadaise prarado ryšį, o dabar bando suartėti patirdamos pakylėjantį džiugesį ir beveik nepakeliamą skausmą. Kraujo seserys, pasirinkusios būti nepažįstamosiomis, — abi stovi kryžkelėje, pasirengusios susigrumti su praeities išdavystėmis…

žmogus rūmų gatvėje

Gina Wilkinson

KAI PRAŽĮSTA ABRIKOSAI

Hudai pradėjus dirbti Australijos ambasadoje Irake, baimė tapo nuolatine jos palydove. Augantis nerimas dėl savo šeimos, ypač paauglio sūnaus, veda iš proto. Mukhabarat – slaptoji policija – stebi kiekvieną jos žingsnį, kad gautų informacijos, kurią galėtų panaudoti prieš Ameriką. Huda slaptųjų žvalgų verčiama susidraugauti su aukšto rango australų pareigūno žmona Ele Vilson, tačiau nenori tapti informatore, be to, ji dar nežino, kad ir Elė turi ką slėpti.

Hudos jaunystės laikų draugė Ranja, šeicho dukra, stengiasi sudurti galą su galu. Jos šeima, kadaise turtinga ir gerbiama, nusigyveno, todėl dabar moteris teturi titulą, kuriuo kartais dar pavyksta pasinaudoti, kad pakreiptų įvykius sau tinkama linkme. Ranja visomis išgalėmis stengiasi apsaugoti savo dukrą ir pasirūpinti, jog jodviem nieko netrūktų.

Susikirtus trijų moterų keliams, ilgai saugotos praeities paslaptys netrunka įsiveržti į dabartį. Kur pasisuksi, kvepia išdavyste, ir niekas nebežino, kuo galima pasitikėti. Moterims belieka kliautis trapiu naujai užsimezgusiu ryšiu. Ir nė viena nenutuokia, kiek bus pasiryžusios paaukoti, kad apsaugotų savo šeimas.

asfaltuotas kelias mišku

Janelle Brown

STEBĖK, KAIP DINGSTU

Bilės gyvenimo daugelis būtų galėjęs pavydėti – regis, ji turėjo viską, ko galima norėti. Tačiau jau beveik metus jos vyras Džonatanas ir dukra Oliv gyvena apimti sielvarto – viena išėjusi į kalnų žygį Nykiajame Slėnyje, Bilė taip ir negrįžo. Buvo rastas tik sudužęs mobilusis ir likimo valiai paliktas „Subaru”. Su Bilės dingimu šeima dorojasi skirtingai: Džonatanas rašo memuarus apie skausmingai nutrūkusią santuoką ir vis dažniau pakelia taurelę, o Oliv nutolsta nuo tėvo ir draugių.

Ilgainiui mergina įsikalba, jog motina vis dar gyva, o Džonatanas sunerimsta dėl dukros emocinės būsenos. Tačiau yra ir kita nerimą kelianti žinia: panašu, kad Bilė šį tą nuo artimųjų slėpė. Pradėjus aiškėti moters praeitį gaubusioms paslaptims, Džonatanas suabejoja bemaž viskuo, ką manė žinąs apie savo žmoną. Kas iš tikrųjų buvo toji moteris vardu Bilė Flanagan?

Tėvas ir dukra leidžiasi į tiesos paieškas, kabindamiesi už skurdžių detalių, tačiau paveikslas, kurį iš jų sudėlios, nedžiugins nė vieno. Pamažu jiedu supras, kaip meilė gali iškreipti mūsų gebėjimą matyti realybę.

namas tarp kalnų ir vandens

Sarah Pearse

SANATORIJA

Įspūdinguose Šveicarijos Alpių kalnuose stūkso nuo pasaulio izoliuotas pastatas. Anksčiau čia buvo įsikūrusi sanatorija, dabar – penkių žvaigždučių viešbutis. Čia vyks Elinos Vorner brolio Izaoko sužadėtuvių šventė. Šiuo metu atostogaujanti detektyvė nejaučia noro vykti į šventę. Nėra tikra, ar ji jau pasiruošusi susitikti su broliu – nuo vieno nelaimingo įvykio jaunystėje jiedu beveik nebendravo. Vis dėlto moteris regi progą išsiaiškinti, kas gi iš tiesų anuomet nutiko.

Vos atvykusi Elina iškart pajunta, kad kažkas ne taip. Ramybės neduoda keistas brolio elgesys, tačiau suvis didžiausias iššūkis kyla kitą rytą, kai visus pribloškia žinia apie dingusią Izaoko sužadėtinę Lorą. Dar lyg tyčia užklupusi sniego lavina užkerta prieigą prie viešbučio – niekas negali nei išvykti, nei atvykti. Elina supranta privalėsianti įsitraukti į Loros paieškas, nes pagalbos iš išorės tikėtis neverta. Svečiai pamažu ima nerimauti, tačiau jie dar nenutuokia, kad visa tai – tik pradžia…

kamera

M.W.Craven

MARIONETĖS

Kambrijos grafystėje siautėja šiurpą keliantis serijinis žudikas, pramintas Aukotoju. Jis degina vyrus iki pelenų ir laidoja juos ypatingoje kapavietėje – neolito laikus menančiuose akmeniniuose ratuose.

Į mįslingą istoriją įpainiojamas nuo pareigų nušalintas detektyvas seržantas Vašingtonas Po. Jo vardą Aukotojas išraižo ant vienos iš aukų kūnų. Tai – proga Po dar sykį įrodyti savo įžvalgumą narpliojant sudėtingas bylas. Tačiau su kiekviena diena stiprėja pojūtis, kad kažkas jį vedžioja už nosies.

Suvienijęs jėgas su keista, bet genialia analitike Tile Bredšou, Po prisikapstys iki pačios nusikaltimo esmės, kuri pašiurpins visus iki vieno. O kartu – atskleis tokių asmeninių paslapčių, kurios sukrės jį iki sielos gelmių ir dar labiau sustiprins beatodairišką teisingumo siekį.

namas iš kartono

Matt Haig

VIDURNAKČIO BIBLIOTEKA

Abejonių ir savigraužos iškankinta Nora Sid patenka į paslaptingą biblioteką tarp gyvenimo ir mirties. Joje esančiose knygose glūdi begalinės to paties žmogaus gyvenimo versijos. Visa, ką galėjai nugyventi, jei būtum pasirinkęs kitaip.

Gal išties Nora jaustųsi laimingesnė, jei būtų tapusi roko žvaigžde, plaukike ar išpildžiusi vaikystės svajonę tirti ledynus? Vidurnakčio bibliotekoje jai suteikiama galimybė rasti atsakymą į kamuojantį klausimą – išbandyti visus gyvenimus, apie kuriuos svajojo, ir dalykus, kuriems pritrūko drąsos.

Ar Norai pavyks susitaikyti su savimi ir atrasti prasmę ten, kur, atrodė, laukia tik nebūtis? O gal dabartinis gyvenimas ir yra geriausias įmanomas? Galų gale, ar verta graužtis dėl to, ko nebeįmanoma pakeisti?

žmogus tarp medžių rūke

Mark Edwards

ATSEK IKI NAMŲ

 Laurai ir Danieliui tai, regis, turėjo būti gyvenimo kelionė po Europą, Didysis Turas, paskutinis nuotykis prieš sėslu šeimos gyvenimą.

Iki šios akimirkos viskas buvo tobula, nepamirštama ir kupina įsimintinų įspūdžių. Bet netikėtas susitikimas su jauna pora naktiniame traukinyje Laurą ir Danielį priverčia skubiai nutraukti svajonių turą ir bėgti namo.

Parskridę į Londoną, abu prisiekia daugiau niekada nesikalbėti apie tai, kas įvyko tą lemtingą naktį, ir nepasakoti nė vienai gyvai dvasiai. Bet kai vėl pabando gyventi įprastą gyvenimą, supranta, kad patirtas košmaras ne tik nesibaigė, jis atsekė iki namų ir grasina juos pražudyti…

moters siluetas

Eoin Dempsey

BALTOJI ROŽĖ, JUODASIS MIŠKAS

1943-iųjų gruodis. Prieš Hitleriui iškylant į valdžią, keletą metų Gerberių šeimos vasaros namelyje aidėjo juokas. Dabar, kai sniego pusnys storai užklojo Juodąjį mišką, vokiečių disidentė Franka Gerber jaučiasi vieniša ir netekusi vilties. Tėvynę užplūdęs patosas bei žiaurumas atėmė iš jos ir brolį, ir tėvą. Gyvenimas neteko prasmės. Viskas pasikeičia radus be sąmonės sniege gulintį vyrą, kuris vilki Liuftvafės uniformą, o jo parašiutas plaikstosi vėjyje. Nepaisydama neapykantos režimui, kuriam šis pilotas priklauso, Franka ryžtasi gelbėti jo gyvybę ir parsigabena į atokią šeimos trobelę. Paaiškėjus, kad vyras yra ne tas, kas atrodo, Franka, norėdama atskleisti tikrąją lakūno tapatybę, ima lenktyniauti su laiku. Besimezgantis tarpusavio ryšys tampa neatsiejamas ir pavojingas. Ar jie, medžiojami gestapo, gali pasitikėti vienas kitu tiek, kad suvienytų savo jėgas misijai, kuri amžiams pakeistų karo veidą ir jų pačių gyvenimą?

moters veidas

Stefan Ahnhem

18 LAIPSNIŲ ŠALČIO

Helsingborgo centre, sprukdamas nuo policijos, į sąsiaurio vandenis nulekia raudonas BMW. Iš nuskendusio automobilio narai ištraukia Peterio Brisės – vienos ryškiausių šalies IT žvaigždžių – kūną. Policija įtaria savižudybę, tačiau atlikus skrodimą paaiškėja, kad Brisė mirė dar gerokai prieš pakliūdamas į vandenį – jau du mėnesiai kaip nužudytas ir užšaldytas. Šįsyk Fabianui Riskui ir jo komandai tenka nemenkas galvosūkis. Juolab kad ne vienas tikina vos prieš kelias dienas matęs Brisę sveiką ir gyvą…

Kitame sąsiaurio krante Dunja Hougard, kartu su kolega patruliuodama mieste, gauna pranešimą apie gatvėmis besiblaškančią kruviną moterį. Nuskubėję į vietą, iš klejojančios benamės sužino, kad kraujas ne jos – ji tik žmogžudystės, kurią įvykdė gauja keistai besišypsančių užpuolikų, liudininkė. Hougard jau kuris laikas nušalinta nuo tyrėjos pareigų ir šios bylos jai niekas neplanuoja skirti, bet taip lengvai pasiduoti – ne Dunjos būdui: ji žino, ką turi daryti, – gaus tam leidimą ar ne.

geležinkelio bėgiai

Gzel Yakhina

TRAUKINYS Į SAMARKANDĄ

Paskutiniais Rusijos pilietinio karo metais visoje šalyje siautėjo badas. Nebeliko valstiečių, kurie dirbtų žemę, bolševikai rekvizavo grūdų atsargas, o 1921 m. kilo baisi sausra. Todėl bolševikai ėmėsi įvairių pagalbos priemonių, viena iš jų – masinė nepilnamečių evakuacija į turtingesnius rajonus. Vyriausybė traukiniais evakavo maždaug 150 000 vaikų, dauguma jų buvo našlaičiai, netekę tėvų karo audrose, ar benamiai.

Romano veiksmas vyksta viename iš traukinių, kuriuo iš badaujančio Pavolgio į pietus vežama 500 beglobių vaikų. Jam vadovauja jaunutis, impulsyvus ir minkštaširdis pilietinio karo veteranas Dejevas ir principinga, kieta „vaikų komisarė” Belaja. Pusantro mėnesio kelionė kupina pavojingų nuotykių, sunkumų ir išbandymų.

dama prie Eifelio bokšto

 Pierre Lemaitre

MŪSŲ SKAUSMŲ VEIDRODIS

1940-ųjų Paryžius. Trisdešimtmetė Luiza dirba pradinių klasių mokytoja, o savaitgaliais papildomai uždarbiauja restorane, kur aptarinėjami naujausi įvykiai: Vokietijai įsiveržus į Lenkiją, darosi vis aiškiau, kad naujo karo išvengti nepavyks.

Hitlerio pajėgoms įsiveržus į Prancūziją, Nyderlandus, Belgiją ir Liuksemburgą, Prancūzijos sostinės gatvėse įsiviešpatauja chaosas. Su visais miestą palikti skubančiais paryžiečiais savu tikslu į kelią patraukia ir Luiza. Per šią kelionę mergina permąstys savo ir visos šalies gyvenimą, pažins niekšus, melagius, bailius ir didvyrius, supras, kad žmogus gali būti absoliučiai visoks, o jo moralinės vertybės neretai priklauso nuo aplinkybių.

moteris su lagaminu einanti ledu

Tommi Kinnunen

NESAKĖ, KAD GAILISI

Vėlyvas 1945-ųjų pavasaris. Norvegijos ir Suomijos sieną peržengia penkios suomių moterys. Jos grįžta iš Norvegijoje nacių įrengtos kalinių stovyklos. Visų moterų galvos skustos plikai – ženklas, kad jos savo valia kolaboravo su naciais.

Penkios herojės eina per karo nuniokotą Laplandiją. Nutildytos širdyje siaučiančios gėdos, jos randa paguodą viena kitos draugijoje, suprasdamos, kad bent kažkuo yra panašios ir nėra visiškai vienišos. Sulig kiekvienu žingsniu moterys artėja namų link, kur prasidės naujas jų gyvenimas. Dabar, kai vokiečiams jos jau nebereikalingos, kol kas neaišku, ar bus reikalingos namuose.

Verified by MonsterInsights