Nauji lietuvių autorių kūriniai/ vasaris

knygos antraštė

Rasa Baškienė

MOTERYS ISTORIJOS VERPETUOSE

Žurnalistė Rasa Baškienė savo knygoje „Moterys istorijos verpetuose” pasakoja apie ypatingų moterų, gyvenusių XIV–XXI a., likimus.

Baltarusės, žydės, lenkės, rusės, totorės, austrės, lietuvės, italės, romės – visos jos buvo daugiataučio Vilniaus dalis. Daugelis čia nugyveno gyvenimą, kitos užsukdavo į Vilnių tik trumpam.

Ši knyga, pasakojanti apie dvidešimties Vilniaus istorijoje ryškų pėdsaką palikusių valdovių, menininkių, šviesuolių likimus, praturtins skaitytoją žiniomis apie asmenybes, – vienos jų buvo garsios, kitos nepelnytai primirštos, – lėmusias mūsų dabartinį gyvenimą.

Istorikė Inga Baranauskienė

Jauno Prezidento V. Adamkaus nuotrauka

 Egidijus Aleksandravičius

ADAMKUS

Knyga „Adamkus“ – ilgų bendravimo metų su Prezidentu ir jo veiklos tyrinėjimų Lietuvoje bei JAV rezultatas. Jo Ekscelencijos Prezidento Valdo Adamkaus bibliografija plati ir įvairi, kai kurios Prezidento knygos sulaukė didelio visuomenės dėmesio („Be nutylėjimų“, „Paskutinė kadencija“). Tačiau išsamios V. Adamkaus biografijos neturėjome. Prof. E. Aleksandravičius pasakoja ne tik neįtikėtinai įdomią V. Adamkaus gyvenimo istoriją, bet ir atveria pokarinės lietuvių diasporos veikimą.

Prof. E. Aleksandravičius apie knygą „Adamkus“ sako: Tai pirmoji išsami biografija žmogaus, kuris jau įėjo į Lietuvos istoriją kaip populiariausias Kovo 11-osios Respublikos politikas, kone aštuonis dešimtmečius aktyviai veikęs ir šiandien tebeveikiantis visuomenės ir valstybės laisvės labui. Knygoje „Adamkus“ lieka ir neatsakytų klausimų, kuriuos istorikai ir giminingų mokslų tyrinėtojai turėtų ateityje patikslinti. Išsilavinusiai visuomenei kartais labiau reikalingas rimtas klausimas nei supaprastintas atsakymas. Be šios nuostatos sunku suprasti, ką Adamkaus jaunystėje reiškė švelnių rankų politikos principai, kuriems knygos herojus iki pat dabar liko ištikimas. Knygoje stengiausi parodyti, kad Adamkus yra žmogus, nusipelnęs išsamios biografijos, net jeigu niekada nebūtų tapęs Lietuvos Respublikos Prezidentu.

Vytauto Anužio portretas

Elvina Baužaitė

TIESOS VERTIKALĖ

„Mano visi didžiausi vaidmenys – tai buvimas tiesos vertikalėje: neri į gylį, kad suvoktum praeitį, atvedusią į šiandieną; tada kyli ir kentėdamas tiesiesi į ateities aukštį, nes tiki, kad tiesa yra ten. Svarbiausia, kad būtų tiesa. Ir kad būtų įdomu. Privaloma suderinti šiuos du dalykus. Būtent – pristatyti tiesą teatre; nepaisant visko, tai – mano žemė. Pristatyti tiesą taip, kad ją žiūrėtų liaudis – tai mano tikslas kūryboje”, – aktorius Vytautas Anužis.

„Tiesos vertikalė – kiekvieno aktoriaus Vytauto Anužio sukurto vaidmens, įkūnyto personažo prasminis stuburas. Visų drauge su žmona Velta Žygure-Anužiene išugdytų laidų pedagoginės išminties vertybinė ašis. Todėl ši knyga yra teatro meno asmenybės biografija ir aktoriaus kūrybinės esaties manifestas, apimantis žmogaus formavimąsi, ugdymo fundamentą ir skirtingų teatro meno elementų bei įvairių teatrinių patirčių visumą”, – knygos autorė ir sudarytoja, menotyrininkė, kultūros straipsnių publicistė Elvina Baužaitė.

Vandos Juknaitės nuotrauka

Vanda Juknaitė

TA DŪZGIANTI IR KVEPIANTI LIEPA YRA

Vanda Juknaitė – garsi lietuvių rašytoja, pedagogė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė.

„Ta dūzgianti ir kvepianti liepa yra” iš pradžių buvo sumanyta kaip rašytojos autobiografija. Dėl sunkios ligos tarp dangaus ir žemės atsidūrusiai knygos autorei kilo mintis pažvelgti į savo gyvenimą iš anapus. Todėl tekste labai ryškus istorinio laiko naratyvas. Tačiau nejučia, pamažu tekstas virsta pastangomis susitaikyti su mirtimi. Pro kančios tamsą nelauktai prasiveržia gyvybės šviesa, neužgesinama gyvenimo meilė.

 „…tos žydinčios gaisravietėje obelys yra mano autobiografija…” – Vanda Juknaitė.

Algimanto Zurbos nuotrauka

ALGIMANTAS ZURBA: NUO APAŠČIOS LYGUMŲ IKI VILNIAUS KALVŲ

Algimantas Zurba (1942–2018) – garsus Lietuvos rašytojas, publicistas, daugelio literatūros kūrinių autorius, ilgametis žurnalo „Moksleivis“ vyriausiasis redaktorius. Didelį dėmesį skyrė kaimo žmogaus psichologijai, ypač istorinių permainų laiku, taip pat jaunimo problemoms, kylančioms šeimoje ir mokykloje. Rašytojo romanai įvertinti literatūros premijomis ir nominacijomis. Ne viena jaunimui skirta knyga paskelbta metų skaitomiausia, o romanas „Šimtadienis“ įtrauktas į visų laikų geriausių lietuvių autorių knygų jaunimui šimtuką.

Šioje knygoje iš artimiausių žmonių, bičiulių, bendramokslių, bendrakursių, kolegų, rašytojų, pedagogų, literatūros kritikų prisiminimų dėliojama savotiška ir to laikmečio, ir paties A. Zurbos gyvenimo mozaika. Kad ir neišsami, bet tikrai spalvinga – rašytojo karta išgyveno sudėtingą laikmetį: nuo dramatiško pokario vaikystėje ir vėliau kiek „atšilusio” chruščiovinio sovietmečio iki Sąjūdžio ir nepriklausomybės euforijos.

Žmogus su gobtuvu žiūri pro grotuotą pilies langą

 Gina Viliūnė

SPĄSTAI PIRKLIO ŽUDIKUI

Adas jau pusmetį yra Vilniaus budelio mokinys ir uoliai mokosi kalaviju kirsti kopūsto galvą, rišti kartuvių kilpos mazgą, bet širdis nelinksta prie tokių mokslų. Užtat narplioti įtartinos mirties aplinkybes jam sekasi neblogai, o Vilniaus knygų pirklys Andrius kaip tik pametėja užduotį pašniukštinėti, ar netikėtai miręs pipirų pirklys Luka Lukičius nebuvo nužudytas. Netrukus paaiškėja, kad visi mirusiojo namiškiai turėjo priežasčių geisti tėvo mirties, o pas Vilniaus vaitą Augustiną Rotundą saugomas testamentas žadina daugybę vilčių. Ar teisingumas svarbiau už baimę ir bauginimus? Ar budelio mokiniui Adui pavyks įvilioti gudrų ir nuožmų žudiką į paspęstus spąstus?

Nepamainoma Ado pagalbininke šį kartą tampa tarnaitė Benigna, randanti ir sužinanti tai, kas slepiama, miesto sargybinis linksmuolis Motis, Kauno rotušės vertėjas Paulius, Lukos pavainikis sūnus Benas iš Rygos ir net paslaptingas juodasis Vilniaus vaistininkas Karitonas. Vilniaus budelis su mokiniu apsilanko sparčiai besiplečiančiame versliajame Kaune, o lietuviška vytinė su Andriaus ir Teodoro prekėmis pasiekia Memelio uostą. Skaitytojui prieš akis skleidžiasi sodri XVI a. Vilniaus, Kauno ir net Klaipėdos panorama, sklidina istorinių detalių ir spalvingų miestiečių gyvenimo scenų, o gatvėse ir užkampiuose plėtojasi mįslinga, nuotykių ir pavojų pilna istorija.

knygos antraštė tarp žalių medžio lapų

Undine Radzevičiūtė

MINARETAS ir 7

Naujausias Undinės Radzevičiūtės romanas „Minaretas ir 7“ – apie tai, kaip rašytoją veikia ir keičia triukšmas, tyla, vieta, konfliktai, kančia, kitų parašyti ir jo paties rašomi tekstai ir herojai. Ir kas atsitinka, kai rašytojas susiduria pats su savimi.

Rašytoja, iškankinta triukšmo, gauna apdovanojimą – galimybę 11 mėnesių praleisti barokiniuose rūmuose Bamberge. Ji tikisi parašyti knygą apie ekscentrišką maniaką. Ji tikisi tylos savo rožiniame Rūmų kambaryje su keturiais gipsiniais berniukais ant lubų.

Tačiau gyvenimas nėra tobulas. Rūmuose ji gyvens ne viena, o su triukšmingu šešiasdešimtmečiu rašytoju iš Irako už sienos. O dviejų žmonių susidūrimas kartais yra kaip tekstas, kurio bet kuri pusė bet kurią akimirką gali tapti antagonistu.

Knygos antraštė

Laima Vincė

KARANTINO DIENORAŠTIS

Amerikos lietuvė Laima Vincė pirmosios pandemijos bangos metu rašė dienoraštį. Simbolines 40 dienų buvo užsidariusi Lietuvos pajūryje Juodkrantėje. Rašė sau, savo draugams, studentams, kolegoms, nepažįstamiesiems. Keturiasdešimt dienų dalijosi savo jausmais, prisiminimais, mintimis. Laima – profesionalė, ne tik rašanti, bet ir dėstanti kūrybinio rašymo meną įvairiuose pasaulio kraštuose. Sukaupusi daug labai įvairios profesinės bei gyvenimiškos patirties, per save labai intymiai perleidžia karantino laiką. Jos kalbėjimas – savotiškas, tarsi atskiras dialektas, atspindintis jos kilmę, augimą ir brendimą ne Lietuvoje. Laimos ir mentalitetas yra kitoks, o tai kūryboje labai įdomiai ir savotiškai atsiskleidžia, leidžia visai kitu kampu pamatyti ir save, ir aplinką.

Kalnai saulės kaitroje

 Juozas Gaižauskas

TIGRAS, GLOSTANTIS PĖDAS

TIGRAS, GLOSTANTIS PĖDAS turi labai aštrius nagus. Jų paliekamos žaizdos, tarsi skraidantys Biblijos puslapiai, dykumos skėriais nuplasnoja per Etiopijos dykumą. Tai kelionė, kurioje nebesvarbūs kilometrai, nuovargis, pokšinčios gyslos ar braškantys kaulai. Tai kelias į priešingą pusę, nei nukreipia rodyklės, o antspaudus čia renkiesi ne į piligrimo pasą, bet tiesiai į širdį. Kiek jų reikia surinkti, kad gautum sertifikatą už gyvenimą?

Kvapą gniaužiantis, kupinas tūkstantmečių paslapčių, mistiškas, detektyvinis pasakojimas, besidriekiantis rūkuose paskendusiose Astūrijos kalnų grandinėse, Afrikos dykynėse ir Islandijos žaižaruojančiuose ledynuose. Ar galima pasiklysti vieninteliame kelyje? Ar kybant tarp žemės ir dangaus įvyks dieviškasis sielos virsmas? Ar Lalibelos ikonų šventųjų akys išsiplės iš nuostabos išgirdusios atsakymą į klausimą: išlikti gyvam ar išlikti žmogumi? O kai senasis etiopas paklaus: „Ką tau sako Dievas?“, per tavo nuodėmingą širdį drykstelės Tigras, glostantis pėdas, ir tu gausi paskutinį antspaudą.

Knygos antraštė

Rasa Andrikienė

GYVENIMAS BE ŠEŠĖLIO                                 

Jaučiate, kad gyvenimas, kurį gyvenate, yra tarsi ne Jūsų? Ne apie tokį svajojote? Jau kurį laiką suprantate, kad reikia kažką keisti, bet dar neapčiuopiate ką?

Tikiuosi, skaitydami knygoje pateiktas tikras žmonių gyvenimo istorijas ir atpažindami pasikartojančius jų elgesio modelius, išdrįsite peržvelgti ir savo gyvenimą. Galbūt net rasite noro ir ryžto pradėti veikti kitaip. Išlaisvinti besislapstančią savo tikrąją asmenybę, kad pagaliau galėtumėte pradėti gyventi SAVO tikrąjį gyvenimą.

Tačiau naujas gyvenimas, kuriamas ant tų pačių trauminių patirčių pamato – tarsi pajūrio smėlio pilys – didesnė banga jas nuplauna ir tenka statyti iš naujo. Kad sukurtume laimingesnį, kokybiškesnį gyvenimą, turime pakloti tvirtus pamatus – išsiaiškinti, kas mus veda į tuos klaidžius labirintus ir atrasti naujus kelius. Nes tik išvalant senas žaizdas išvalomos ir senos programos. Galima, tikrai galima jaustis laisviems būnant savimi ir savo gyvenime.

Knygos antraštė

Alvydas Sadeckas, Valdas Bartasevičius

IŠ KRIMINALISTO GYVENIMO

Pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos kriminalinės policijos vadovo, vėliau ilgamečio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Alvydo Sadecko pokalbis su žurnalistu Valdu Bartasevičiumi apie organizuotą nusikalstamumą, jo priežastis ir šaknis, plėtrą atkūrus mūsų valstybės nepriklausomybę, kriminalistų kovą su nuožmiomis nusikaltėlių gaujomis, jų veiklos metodus, specifinį gyvenimo būdą. Pasakojama ir apie politinių intrigų žalą šalies teisėsaugai, prieštaringą, neretai asmeniniais išskaičiavimais grindžiamą politikos pasaulį.

Knygoje „Iš kriminalisto gyvenimo” pateikta ir kitų kriminalinės policijos komisarų pasakojimų apie garsių organizuoto nusikalstamumo gaujų likvidavimą, jų vidinius ryšius ir santykius, psichologiją, nesuvokiamą žiaurumą ir nuožmų sąskaitų suvedinėjimą.

Verified by MonsterInsights