Į Molėtų viešąją biblioteką sugrįžta Filosofijos skaitykla

Šį pavasarį į Molėtų viešąją biblioteką sugrįžta virtuali Filosofijos skaitykla. Tai iniciatyva gimusi prieš dvejus metus – pirmąjį pandeminį pavasarį – ir sulaukusi didelio populiarumo. Virtuali Filosofijos skaitykla suteikia galimybę ne tik molėtiškiams, bet ir kitiems Lietuvos bei užsienio gyventojams virtualiai susiburti ir gvildenti aktualias/įdomias/nepažintas filosofijos temas. Filosofijos skaitykla vyks jau ketvirtą sezoną, jos kuratorė – filosofė prof. dr. Lina Vidauskytė.

Dalyvauti kviečiame visus susidomėjusius, nepriklausomai nuo amžiaus, profesijos, išsilavinimo ir gyvenamosios vietos. Norėdami dalyvauti ir gauti savaitės tekstą, registruokitės šiuo el. pašto adresu: skaityklamoletai@gmail.com

Virtuali Filosofijos skaitykla vyks Zoom platformoje kas antrą ketvirtadienį 18 val., pirmasis susitikimas įvyks jau kovo 3 d. 18 val.

Prisijungimo nuoroda pirmam susitikimui: https://us02web.zoom.us/j/86776385314?pwd=cytWNmxlT2hUdkk1bGhFdG5jU08zQT09

Pradedamų susitikimų ciklą, kurio metu bus drauge skaitomos ir aptariamos įvairios knygos, pradėsime nuo danų filosofo, egzistencializmo pradininko Søreno Kierkegaardo (1813-1855) knygos „Nerimo sąvoka“ ištraukos.

Apie Kierkegaardą yra parašyta daugybė interpretacijų, paaiškinimų, analizių. Nemažai jo kūrinių išleista lietuvių kalba, todėl šis autorius neblogai pažįstamas Lietuvos skaitytojui. Ištraukoje, kurią siūlome kartu paskaityti, sutiksime prigimtinės nuodėmes, kaltumo, nekaltumo ir kitas sąvokas.

Neabejotinai, kam nors tokių konceptų aptarimas gali pasirodyti senamadiškas ar neatliepiantys laiko dvasios. Vis tik derėtų prisiminti, kad dabarties epocha neretai yra įvardijama kaip post-sekuliarybė, kuri reiškia racionalumo kritiką, Dievo mirties įsisąmoninimą, ribų tarp filosofijos ir teologijos išsitrinimą ir daugybę kitų pasaulėjautos elementų. O ir knyga Nerimo sąvoka yra psichologinis ir teologinis kūrinys.

Kad neatrodytu ši problema labai tolima, įvade lietuviškum vertimu, leidėjas net įrašė LR Konstitucijos 7 straipsnį: Įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Taip, kaip krikščionis negali būti tikras, jog nenusikalto, taip ir pilietis niekada negali būti ramus. Todėl Kierkegaardo Nerimo sąvokos perskaitymas gali tapti svarbia paskata mums patiems pamąstyti apie savo nerimą.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights