Pavasario naujienos Vaikų skaitykloje/kovas

nykštukai

Alvilė Rimaitė

Kukū iš pašto dėžutės ir pusseserė Matilda

Kas gyvena pašto dėžutėje?
Laiškai, laikraščiai ir reklaminės skrajutės, atsakysite.

O štai Mykolo ir Adelės pašto dėžutėje apsigyveno Kukū. Nežinote, kas tas Kukū? Tai toks gauruotas padarėlis, kurį reikia labai kruopščiai maitinti ir prausti, antraip… Na, bet nereikia visų paslapčių iškart išduoti.

Svarbu žinoti, kad Mykolas, Adelė ir Kukū – neišskiriami draugai. Tokie neišskiriami, kad Kukū kartu keliaus pas močiutę į kaimą paviešėti. O ten juk taip smagu. Paprastai. Bet šįkart drauge svečiuosis ir pikčiurna pusseserė Matilda. Nuotykių ir linksmybių su ja nebūna… Bet kartu keliauja Kukū, tad galima tikėtis šio to DAUG įdomiau!

Nuo tada, kai Mykolas ir jo mažoji sesutė Adelė savo pašto dėžutėje aptiko paslaptingą padarėlį vardu Kukū, visi trys labai susidraugavo. Net į kaimą pas močiutę keliaus drauge su paslaptinguoju įnamiu. Lauktų nuostabios atostogos, jei ne paniurėlė pusseserė Matilda, kuri taip pat viešės kaime. Bet gal ir su ja įmanoma susidraugauti?

šuo ir vaikai ieško deimantų

Katja Reider

Komisaras Letena 2. Deimantų vagies pėdsakais

Komisaras Letena – šaunus policijos šuo, turintis neįtikėtiną uoslę. Žinoma, tokią uoslę reikia nuolat treniruoti! Šįkart tam pasitaiko ypatinga proga: sumanus vagišius (o gal tai vagišė?) įsigudrina nukniaukti deimantų vėrinį tiesiai po komisaro Letenos ir jo šeimininko policininko Paulio nosimis.

Toks įžūlus nusikaltimas privalo būti tuojau pat išaiškintas!

drakonas ir berniukas

Emma Yarlett

Drakono paštas

Ši interaktyvi ir inovatyvi knyga “Drakono paštas” neįprasta – joje rasi net penkis tikrus laiškus!
Perskaityk juos ir padėk berniukui prižiūrėti naują augintinį – drakoną.

“Drakono paštas” – knyga su tikrais penkiais laiškais!

Aleksas savo namuose aptiko drakoną ir nežino, ką daryti. Tačiau berniukas nepasimeta ir nusprendžia parašyti laiškus skirtingiems žmonėms. Gal jie patars? Netrukus Aleksas gauna atsakymus – tikrus laiškus! Atidaryk vokus ir perskaityk, ką daryti berniukui.

Nuostabi spalvinga knyga, kurioje atsiskleidžia tikroji draugystė tarp berniuko ir drakono. Istorija moko atsakomybės, empatijos ir atsisakyti savo norų vardan kito laimės. Per žaidimo formą sužadinama vaiko vaizduotė, skatinamas kūrybiškumas, smalsumas ir – svarbiausia – sukuriamas nepakartojamas atradimo džiaugsmas.

žvėrys miške žaidžia žiemą

Iškilūs paveikslėliai. Smagios šėlionės žiemos miške

Visas miškas smagiai ruošėsi sutikti Kalėdas ir Naujuosius metus, tik kiškis erzino žvėrelius ir trukdė dirbti, todėl jie nenaudėlį nuvijo.
Bet Juk Kūčių naktis ypatinga…

Nuotaikingos spalvotos iliustracijos ir iškylančios detalės.

mergaitė su dovana

Evelina Daciūtė

Geriausia gimtadienio dovana

Ko norėtum gimtadieniui?

Ne taip lengva pasirinkti! Liuka suka galvą ir kamuojasi – nė vienas iš gausybės pasiūlymų ir patarimų nėra tas tikrasis… O gal vis dėlto galima rasti, kas pradžiugintų ir nustebintų? Ir ne tik ją.

Smagių užuominų ieškok šmaikščiose dailininkės Viktorijos Ežiukas iliustracijose!

vaikai plaukia laivu lobio ieškoti

Renata Šerelytė

Lobis

„Kas gi slepiasi toje paslaptingoje dėžutėje ir kodėl svarbu ją surasti? Ar todėl, kad lobio ieškoti ne tik smagu, bet ir pavojinga?
Šaunioji ketveriukė – Austėja, Martynas, Augustas ir Rytė – ieškodama lobio patiria įvairių nuotykių. Jų laukia išbandymai ir netikėtai atskleistos paslaptys. Gamta vaikams šelmiškai merkia akį ir krečia pokštus. Senelių sodyba, varlės ir salamandros, ežeras ir miškas – visur pilna netikėtumų.
Nuotykiai dažnai liudija paprastą tiesą: draugą pažinsi nelaimėje. O lobį surandi visai ne ten, kur tikėjaisi. Bet dėl to jis ne mažiau svarbus.“
Renata Šerelytė

Šios knygos įkvėpimu tapo scenarijus filmui „Lobis“, kurį režisavo Agnė Marcinkevičiūtė

arkliai žirgyne

Kazimiera Kazijevaitė

Ruduo Žirgynėje

Pagrindinės knygos „Ruduo Žirgynėje“ veikėjos – seserys Goda ir Saulė. Goda – ketvirtokė, Saulė – pirmokė. Mokslo metų pradžioje mama paprašo Godos, kad eidama į mokyklą palydėtų ir Saulę. Bet Goda norėtų į mokyklą vaikščioti su savo drauge Milda, o ta mažoji įkyrėlė joms nuolat trukdo… Kokia neteisybė! Negana to, Saulė užsigeidžia ir kartu jodinėti žirgais ūkyje šalia mokyklos. Vis dėlto tikrieji nuotykiai prasideda tada, kai mama su tėčiu išvyksta, o sesės lieka namie su seneliu. Pačiu nepaprasčiausiu seneliu pasaulyje, kuris daug metų buvo dingęs, o dabar staiga ėmė ir vėl atsirado. Ypatingas ruduo Žirgynėje prasideda!

mergaitė laiko chameleoną

Jurga Vilė, Lina Sasnauskaitė

Chameleono sapnai

Chameleonas Leonas vaikštinėja prie jūros. Šviečia saulė, dvelkia švelnus vėjelis. Staiga kelią jam užtveria keturi dideli. Leonas sustoja, pakeičia spalvą, pasišiaušia. Dideli neišsigąsta. Savo radinį jie gabenasi į miestą, į keisto kvapo butą, apgyvendina akvariume. Chameleoną Leoną apima juodas liūdesys. Kas jį išsklaidys?

Knygelėje „Chameleono sapnai“ trykšta spalvų fontanai ir tykiai mirguliuoja nespalvota jūra. Žaliasis lapelis sudžiūsta ir sutrupa, bet užsimezga tvirta draugystė. Per savaitę čia prabėga visas gyvenimas.

berniukas laiko aštuonkojį

Jurga Vilė, Akvilė Magicdust

Pulpas ir jo žalia koja

Kaip gera Teofiliui gyventi prie jūros! Turėti močiutę undinę, senelį vis pagal save darantį, tėtį žveją ir mamą, kartu su voriukais siuvinėjančią paveikslus kryželiu. Teofilio tėtis, kaip ir visi kaimelio vyrai, kasdien plaukia žvejoti. Tik aštuonkojų jis negaudo, nes tiki, kad jie labai protingi gyvūnai, kuriuos reikia saugoti. Kartą ir Teofiliui nusišypso laimė sutikti aštuonkojį, gebantį kalbėti ir skaičiuoti iki begalybės. Užsimezga graži draugystė… Bet vieną dieną į kaimelį atvažiuoja Delegatas. Ir visi puola pildyti jo Norų.

Lašas jūroje – tai daug ar mažai? Begalybėje svarbus kiekvienas lašas. Be jo tos begalybės ir nebūtų. Serijos „Lašas jūroj“ knygelės pasakoja istorijas apie gyvius. Kiekvienas jų turi savo vietą įvairiaspalviame gyvūnų pasaulyje. Visi jie svarbūs. Nuo voriuko iki kašaloto. Mes, žmonės, taip pat esame to pasaulio dalis. Saugokime jį, tausokime!

senelis ir anūkas

Vladas Korsakovas

Mano anūko istorijos

Visos šios knygos „Mano anūko istorijos“ istorijos yra tikros, o ne išgalvotos. Visos apie tikrą berniuką ir kuo tikriausius jo nuotykius. Skaitykite ir džiaukitės. Gal kada nors ir jūs aprašysite savo nuostabias istorijas?

Be to, ši knyga „Mano anūko istorijos“ jums padės perprasti visų laikų didžiausią paslaptį – kodėl obuolys nuo obels toli nerieda.

šuniukas su kalėdine girliandą

Holly Webb

Pirmosios šuniuko Kalėdos

Arija nekantrauja atšvęsti pirmąsias savo šuniuko Kalėdas – juodu drauge lipdys sniego senius, žais įvairius žaidimus ir eis pasivaikščioti. Ji net nupirko Džeksonui ypatingą dovaną! Tačiau kai Arijos giminaičiai atvyksta į svečius, šuniukas susijaudina ir netyčia išgąsdina jos mažąją pusseserę.

Kalėdų rytą viskas, atrodo, eina tik blogyn. Džeksonas yra neįleidžiamas į šventę, Arija negali rasti jam skirtos dovanos, ir tada šuniukas sugraužia senelės žieminius batus, pamuštus kailiu! Ar Arija ir Džeksonas vis dėlto sulauks tobulų Kalėdų?

mergaitė iškėlusi rankas

Ellie Irving

Matildos efektas

Matilda svajoja tapti mokslininke ir išradėja. Ji žavisi Marija Kiuri, Leonardu da Vinčiu ir Tomu Edisonu – ir nė neabejoja, kad vieną dieną taip pat atras ką nors, kas pakeis pasaulį. Jau dabar Matilda jaučiasi išradusi kai ką ganėtinai įspūdingo, tad labai nuliūsta nepavykus nugalėti mokslo konkurse. Ypač pikta todėl, kad teisėjai nepatikėjo, jog ji – mergaitė – viską sugalvojo ir padarė pati. Taip nesąžininga!

Matilda, pasiguodusi apie savo bėdas senelei, sužino, kad ši kadaise buvo mokslininkė – ir netgi atrado naują planetą! Tačiau profesorius Smokas pasisavino jos atradimą ir netrukus už jį gaus Nobelio premiją… Visiška neteisybė!

Senelė ir anūkė sugalvoja beprotišką planą: jos nuvyks į apdovanojimų ceremoniją Stokholme ir papasakos tiesą! Laukia nutrūktgalviška ir pilna neįtikėtinų nuotykių kelionė po visą Europą.

vaikui kerpa plaukus

Christine Nostlinger

Pirmadienį viskas kitaip

Kati nelengva – jos tėtis gyvena kitame mieste, mama dažnai būna griežta, o mokykloje ji nuolat įsivelia į peštynes su kitais vaikais. Mergaitę supranta tik močiutė Ledi, su kuria ji susitinka pirmadieniais. Vieną iš tokių pirmadienių Kati išsireikalauja, kad Ledi nukirptų jos puikiąsias garbanas ir suformuotų pankišką skiauterę. Prasideda tikra suirutė! Ar Kati pavyks išsaugoti naująją šukuoseną ir amžiams nesusipykti su mama bei draugais?

Istorija apie stiprią, drąsią ir atkaklią mergaitę, gebančią apginti savo nuomonę ir įsitikinimus. Aišku, net stipriausieji kartais neatsisako palaikymo bei pagalbos, kad išmoktų pripažinti savo klaidas ir neprarastų draugų.

baubas laiko berniuką

Tuutikki Tolonen

Baubų kelias

Ką reikia daryti, jei nori surasti baubą?
Ar tau kada nors kilo toks klausimas? Ne? O Mijai kilo. Nes Mija visai nebijo baubų. Jai šie siaubūnai patinka! Nuo tada, kai Hildos, Niko ir Mijos prižiūrėti atėjo tikrų tikriausia auklė baubas, vaikai suprato, kad tai, kas šiurpu, kartais gali būti netgi labai įdomu.

Keliauk po tamsius pabaisiškus tunelius kartu su Mija ir patirk daugybę neįtikėtinų nuotykių!

moneta rankoje

E. C. Myers

Teisinga moneta

Šešiolikmetis Efraimas tarp į save neįtikėtinai panašaus žuvusio paauglio daiktų randa jį sudominusią ketvirčio monetą, o netrukus savo mokyklos spintelėje ir raštelį, kuriame teigiama, kad moneta gali išpildyti visus norus. Kad ir kaip sunku patikėti, Efraimas greit įsitikina, kad moneta tikrai stebuklinga. Tačiau tikrasis monetos veikimo mechanizmas jį nustebins ne mažiau nei stebuklo galimybė.

Efraimo rankose atsiduria moneta, kurios galios kelia tiek susižavėjimą, tiek baimę. Monetos veikimas vaikinui kelia daugybę klausimų: ar gali būti, kad egzistuoja ne vienas Efraimas ir ne vienas geriausias draugas Neitanas? Ar pildydamas savo norus Efraimas kenkia kitiems? Kaip toli galima nueiti, siekiant patenkinti savo užgaidas?

Moneta ne tik priverčia suabejoti tuo, kas atrodo įprasta, tačiau ir priverčia kiekvieną su ja susidūrusį stoti akistaton su savimi.

šuo naktį lauke

Jane Elson

Šuo Mėnulis

Markas ir Dilaila yra visiškai skirtingi. Jis didžiulis, o ji – mažytė. Vienas piktas ir neryžtingas, o kita – labai draugiška ir drąsi. Tačiau abu turi vienodą svajonę – auginti savo šuniuką.

Markas negali atsidžiaugti, kai tuščiame kaimynų name apsigyvena šuo. Berniukas ima kasnakt jį lankyti ir pavadina Mėnuliu.

Netrukus paaiškėja, kad Mėnuliui gresia pavojus. Išaiškėjus niūriai paslapčiai, vaikų drąsos ir draugystės laukia rimtas išbandymas.

Ar jiems pavyks išgelbėti šunį, apie kurį šitiek svajojo?

rankos

Veera Hiranandani

Nakties dienoraštis

Veera Hiranandani romanas „Nakties dienoraštis“ – tai jautrus mažos indų mergaitės pasakojimas apie šeimos, per naktį tapusios pabėgėliais, ištremtaisiais, likimą, kai Indijai 1947 m. buvo suteikta nepriklausomybė.

Sudėtinga šalies padėtis ir dvylikametės Nišos šeimos gyvenimo istorija, kurią mergaitė aprašo dienoraštyje, kupina netikėtumų, vaikiškos nuostabos ir skaudžios patirties susidūrus su lemtingu pasirinkimu: „Mano tėtis – hinduistas, mama – musulmonė. O kas mes su broliu Amilu? Tėtis mano, kad namuose mums nebesaugu. Šiąnakt leisimės į kelionę ieškoti naujų namų…“

vaikai atidaro seną skrynią

Andra Bucci, Tatiana Bucci

Prisiminimų skrynia. Pasakojimas apie mergaites, išgyvenusias Aušvicą

1950-ieji. Mažo Triesto namelio palėpėje ilsisi didžiulė skrynia. Kai Andra ir Tati nupučia dulkes nuo užrakto ir pakelia sunkų dangtį, laikas akimirkai pasisuka atgal – skrynioje slypi visas jų šeimos gyvenimas iki šių dienų. Saldainių dėžutė, kelios nuotraukos, aliumininis šaukštas, minkštas vilnonis paltukas, džiovinta gėlė…

Tatjana ir Andra Buči gimė Fiumėje – Tatjana, visų vadinama tiesiog Tati, 1937 m. rugsėjo 19 d., o jaunesnioji, Andra, 1939 m. liepos 1 d. Sulaukusias vos šešerių ir ketverių jas išvežė į Aušvicą – tik nedaugelis vaikų, tarp jų ir abi mergaitės, išgyveno toje naikinimo stovykloje. Jau daugybę metų jos dalijasi savo skausminga patirtimi.

Tai tikra sesučių Buči istorija, kurią palydi išraiškingos Elizabetos Stoinich iliustracijos; dramatiška, bet vilties nestokojanti istorija, raginanti mus nepamiršti.

Verified by MonsterInsights