Naujos užsienio rašytojų knygos/ balandis

Ingrid Carlberg

ALFREDAS NOBELIS: JO PASAULIS IR PREMIJA

„Kas turi laiko skaityti biografijas? Kas gali būti toks naivus ar mielas, kad tuo domėtųsi? Klausiu savęs visiškai rimtai.“

Alfredas Nobelis

„Alfredas Nobelis. Jo pasaulis ir premija“ – kvapą gniaužianti istorija apie Alfredo Nobelio kelią nuo nepritekliaus paženklintos vaikystės Stokholme iki aršios dramos, kurią sukėlė turtingojo dinamito magnato testamentas.

Mark Sullivan

PASKUTINIS ŽALIUOJANTIS SLĖNIS

1944 m. kovo pabaigoje, Stalino pajėgoms veržiantis į Ukrainą, jaunai sutuoktinių porai Emiliui ir Adelinai Martelams tenka apsispręsti: laukti grįžtančios sovietų „meškos“ ir rizikuoti būti išvežtiems į Sibirą ar keliauti į Vakarus su nekenčiamais nacių „vilkais“, įsipareigojusiais apsaugoti grynakraujus vokiečius.

Martelai – viena iš daugelio etninių vokiečių šeimų, kurių protėviai daugiau nei šimtmetį dirbo žemę Ukrainoje. Darbštūs ir sumanūs ūkininkai išaugindavo gausų derlių, buvo gerbiami ir vertinami. Tačiau įsigalėjus Stalino režimui vieni buvo ištremti į Sibirą, kiti neteko nuosavybės ir drauge su ukrainiečiais buvo pasmerkti holodomorui, per kurį iš bado mirė milijonai žmonių.

Emilis Martelas žino, kad vienintelis jo šeimai tinkamas kelias – į laisvę. Dėl laisvės jis pasiryžęs palikti namus, keliauti pro tankų pabūklus, kęsti nepriteklių ir pažeminimą. Persekiojami sovietų, niekinami vermachto niokotų šalių gyventojų, lyg kaliniai kontroliuojami nacių, Martelai atkakliai siekia tikslo. Net baisiausiomis akimirkomis nepaliauja tikėję, jog kažkur toli Vakaruose jų laukia tikroji laisvė ir nuostabaus grožio slėnis, kada nors tapsiantis namais.

Ponios su skrybėle profilis

Fiona McIntosh

DEIMANTŲ IEŠKOTOJAI

1871-aisiais per Afrikos pietuose prasidėjusią deimantų karštligę miršta šešiametės Klementinos Nait motina. Dukters globa atitenka skurstančiam tėvui Džeimsui Naitui. Tačiau mergaite daugiausia rūpinasi patikimas šeimos draugas Džozefas Vienabatis, kilęs iš zulų genties, ir tarp jų užsimezga laikui bei atstumui nepavaldus ryšys.

Vyrams iškasus stulbinantį deimantą, Džeimsas apsidžiaugia išgelbėjęs dukros ateitį, tačiau netrukus jam tenka sumokėti milžinišką lobio kainą. Trijulės likimą aptemdo slaptas giminaičių iš Anglijos susitarimas žūtbūt pargabenti Klementiną namo, į prabangų Grantų šeimos dvarą šalies šiaurėje. Be to, paslaptingai dingsta didysis deimantas…

Prabėgus dviem dešimtmečiams, pamažu atgyja Klementinos prisiminimai apie Afriką bei mylimą draugą Džozefą Vienabatį, ir ji nebežino, kuo galima pasikliauti. Trokšdama išsiaiškinti, kas iš tikrųjų nutiko jos tėvui, Klementina stoja akis į akį su skausminga šeimos praeitimi ir imasi vykdyti teisingumą.

Nueinančios moters kojos su aukštakulniais

Lisa Gardner

VIENI

Vienas… Masačusetso valstijos policininkas Bobis Dodžas pro savo snaiperio šautuvo taikiklį stebi įtemptą įkaitų dramą. Čia pat, kitapus gatvės, pasiturinčiame Bak Bėjaus rajone Bostone ginkluotas vyras užsibarikadavo su savo žmona ir vaiku. Vyro pirštas apglėbia gaiduką, ir Dodžui lieka sekundė tinkamai sureaguoti… ir amžinybė už tai susimokėti.

Viena… taip prasideda šaltakraujės, gražios ir pavojingai seksualios Katerinos Rouzės Genjon košmaras. Prieš dvidešimt penkerius metus ji beveik mėnesį praleido po žeme pagrobta, kentėdama smurtą. Dabar nužudytas jos vyras. Moters uošvis, galingasis teisėjas Genjonas, kaltina Kateriną dėl sūnaus mirties… ir dėl nepaaiškinamų ligų, kankinančių jos mažąjį sūnelį.

Vienas… pamišėlis išgyvena kalinimą vienutėje griežtojo režimo kalėjime, kur atliko bausmę už žiauriausius nusikaltimus. Dabar jis laisvas vaikšto gatvėmis, nematomas, niekieno neatpažįstamas… ir kupinas nevaldomo keršto troškimo.

Chris Carter

SKAMBUTIS

Po sunkios darbo dienos Tanja Keitlin laukia nesulaukia, kada galės praleisti ramų vakarą namuose, bet išlipusi iš dušo kabinos išgirsta skambant telefoną. Vaizdo ryšiu kviečia pasikalbėti jos geriausia draugė Karena Vord. Tanja atsiliepia, ir košmaras prasideda.

Karena savo svetainėje sėdi pririšta prie kėdės užkimšta burna. Jei Tanja nutrauks ryšį, jei nukreips žvilgsnį nuo kameros, ateis jos eilė, — taip Tanjai pažada kimus, iškraipytas demoniškas balsas kitame ryšio linijos gale.

Nužudymą pradėję tirti detektyvai Robertas Hanteris ir Karlosas Garsija netrukus įsisuka į tikrą blogio karuselę. Jie persekioja grobuonį, gatvėse ir socialiniuose tinkluose besižvalgantį aukų, erzinantį jas slaptais rašteliais ir mintantį jų baime.

Stacy Willingham

BLYKSNIS TAMSOJE

Prieš dvidešimt metų baisūs įvykiai sugriovė Klojos Deivis ir jos šeimos gyvenimą: tą dieną ji, būdama dvylikos, rado nenuginčijamą įkaltį, kad jos tėvas yra serijinis žudikas.

Ir nors vaikystėje patirtų įvykių našta Kloją persekioja kaip koks šešėlis, visą savo suaugusiosios gyvenimą ji paskyrė šiai vaikystės traumai įveikti. Ir, regis, jai pavyko. Dabar Kloja Deivis verčiasi pelninga psichologės praktika Baton Ruže, turi būrį gerų draugų, netgi išmoko pasitikėti ir susižadėjo su ją mylinčiu bei palaikančiu vyru.

Vis dėlto iš pažiūros laimingas gyvenimas slepia paranoją, nesveikus pasirinkimus ir nuolatinį siaubą, kad bet kurią akimirką susikurta pusiausvyra gali subliūkšti… Praėjus dvidešimčiai metų po baisiųjų įvykių taip ir nutinka…

Nueinanti moteris ir nacistinis vokiečių anspaudas pilkame fone

Judy Batalion

DIENOS ŠVIESA

Tai įkvepianti ir nepamirštama Holokausto istorija, pasakojanti apie kovą už laisvę, draugystę ir didžiulius išbandymus fašistinės grėsmės akivaizdoje. Pagal šią J. Batalion knygą kuriamas režisieriaus S. Spielbergo filmas. Įspūdingas, jautrus ir skausmingas pasakojimas atskleidžia nepaprastus, mažai kam žinomus drąsių moterų žydžių, pasipriešinimo kovotojų Lenkijoje, likimus. Bandydama kuo objektyviau pažvelgti į Antrojo pasaulinio karo įvykius, kuriuos esame linkę per daug greitai pamiršti, autorė remiasi interviu, dienoraščiais ir begale kitų istorinių šaltinių.

Lietuje skendintis miestas

Piia Leino 

DANGUS

Lietuje skendintis Helsinkis, 2058 metai. Po praūžusio pilietinio karo visuomenė susiskaldžiusi, o valdžią perėmusi nacionalistinė organizacija Šviesa. Šalies sienos uždarytos, susisiekimo su išoriniu pasauliu nėra, žmonės neturi jokių lūkesčių dėl ateities. Vis dėlto Šviesa siūlo senojo pasaulio pakaitalą – virtualią realybę Dangus. Ši įkandama tik pasiturintiems, be to, sukelia priklausomybę, visi kiti gyvena skurdo, priespaudos, melo ir manipuliacijų sąlygomis. Universiteto mokslininkas Akselis siekia ištirti apatijos pandemijos priežastis. Jis nustebintas bandomojo, itin slapto vaisto galios. Vieną dieną Danguje susipažinęs su Ina, Akselis įkalbina ją susitikti ir realybėje. Nuo tos akimirkos viskas pasikeičia…

Vilko kontūrai tarp kalnų, vandens ir miško

Paolo Cognetti 

VILKO LAIMĖ

Nutraukęs senus santykius ir norėdamas viską pradėti iš naujo, rašytojas Faustas glaudžiasi nuo vaikystės pažįstamuose kalnuose – įsidarbina virėju vienintelėje mažutėlio miestelio užeigoje, kurioje lankosi tik kalnuose dirbantys žmonės, o sezono metu – dar ir slidininkai.

Kalnuose ramybę radęs Faustas ilgainiui ima megzti ryšius ir su žmonėmis: su užeigos savininke Babete, taip pat kadaise pabėgusia iš miesto, su kalniečiu Santorsu, pažįstančiu kiekvieną kalnų lopinėlį, su užeigos padavėja Silvija, atvykusia čionai ieškoti savęs, kad paskui galėtų pažinti visą pasaulį. Į kalnus grįžta ir šimtmetį nesirodę vilkai, regis, irgi ieškodami savo laimės.

Žiemą gamindamas slidinėjimo trasoje dirbantiems kalniečiams, o vasarą – medkirčiams, Faustas vėl pajunta džiaugsmą, kokį teikia rūpinimasis kitais.

Jane Austen

MANSFILDO PARKAS

Aistrų ir tyros meilės kupino Jane Austen romano herojė aštuoniolikmetė Fanė Prais kadaise iš skurdžių tėvų namų persikraustė pas turtingą globėją dėdę serą Tomą į didingą jo dvarą – Mansfildo Parką. Tačiau šiame gerų manierų ir žaismingo flirto pasaulyje drovi, jautri Fanė visuomet jautėsi esanti tik neturtinga giminaitė. Ji nerado bendros kalbos su išlepintomis savanaudėmis pusseserėmis, o svarbiausia – taip ir neišdrįso atskleisti savo slaptos meilės pusbroliui Edmundui…
Tačiau viskas ima keistis, kai į Mansfildą iš Londono atvyksta žavūs ir patrakę Krofordai – prašmatnusis Henris ir jo gražuolė sesuo Merė. Jiems pasirodžius į ramų ir santūrų Mansfildo Parko jaunuolių gyvenimą uraganu įsiveržia pavydas ir pagundos, prasideda aršios varžybos dėl mylimųjų palankumo, įsiplieskia nepadorios aistros, o tuštybė kai kuriems jų užtraukia didžiulių bėdų …

Jane Corry

MŪSŲ MELAS

Sara save ir vyrą Tomą visada laikė gerais žmonėmis. Bet taip buvo iki tol, kol jų sūnus Fredis grįžo namo ir prisipažino padaręs kai ką siaubingo. Maldavo nepranešti policijai.

Sutuoktiniai netruko išsiaiškinti, kaip toli gali nueiti, kas bus jų santuokai, ką darys, o gal nieko nedarys, kad apgintų savo vienturtį… Melas veja melą, o Sarai pasitaiko puiki proga išsukti Fredžio uodegą. Bet ji turi priimti dar vieną nedovanotiną sprendimą… Išgelbėti sūnų, o gal save?..

tarp gėlių skrynelė su akmenukais, figūrėle.

Kathryn Hughes

ATMINIMŲ SKRYNELĖ

Dženi Taner praveria savo seną skrynelę. Joje — patys brangiausi daikteliai, menantys praeitį, taip pat akmenukas, drožta figūrėlė ir laikraščio iškarpa, kurios ji nepajėgia perskaityti. Dženi supranta, kad laikas nenumaldomai senka. Po karo Italijoje, kalnų kaimelyje, ji paliko dalį širdies. Nors ir labai skaudu, moteris turi grįžti į Penkių Medžių kaimą ir atsisveikinti su praeitimi.

Iškentusi sunkią vaikystę Kandisė Barnes svajoja apie ateitį su gyvenimo meile, bet ar mylimasis iš tiesų toks, kaip jai atrodo? Kai Kandisei suteikiama proga drauge su Dženi keliauti į Italiją, ji nė nenutuokia, kad kelionė atvers akis ir ji supras tiesą, kurią iki tol ignoravo. Ar ten, kur atsisveikinama, mergina ras savyje drąsos viską pradėti iš naujo?

Iš pastato išeinantis žmogus

Lisa Jewell

PRIEŠ MAN TAVE SUTINKANT

Gernsio saloje mirus močiutei Arletei, Betė pagaliau pradeda gyventi savo gyvenimą: kad galėtų rūpintis senole, mergina buvo atsisakiusi studijų universitete, vakarėlių, vaikinų, vasaros darbų — visų tų dalykų, kurie įprasti jos amžiaus žmonėms. Visgi po mirties Arletė nustebina — testamente Betė ir jos šeima randa įrašytą nežinomą paveldėtoją Klarą Pikl. Tad merginai atsiranda svari priežastis persikelti į Londoną ir surasti paslaptingąją paveldėtoją. Taip Betė atsiduria apšepusių gatvių sankirtoje 1990-ųjų Sohe.

Arletė de la Mer savo audringą gyvenimą pradeda pokario permainų sūkuryje, 1920-ųjų bohemiškajame Londone. Graži ir charizmatiška mergina netrunka įsitraukti į nerūpestingą ir malonumų kupiną auksinio jaunimo pasaulį. Vis dėlto po kelerių metų skaudus likimo smūgis priverčia Arletę grįžti į vaikystės namus ir ten pasilikti visam laikui.

Betė ieško vietos didmiesčio gyvenime, įsidarbina aukle paparacų medžiojamos roko žvaigždės namuose, o Klaros paieškos duoda vaisių: mergina netikėtai aptinka Arletės gyvenimo meilės pėdsakus.

Pastatų maketai

Upton Sinclairi

DŽIUNGLĖS

Uptono Sinclairio romane Džiunglės  aprašyta XX a. pradžios Čikaga ir jos priemiesčiuose esančios skerdyklos, kuriose dirbo emigrantai iš visos Europos. Pagrindiniai Džiunglių  personažai – Čikagos skerdyklų lietuviai, kurie didelėmis šeimomis negrįžtamai emigruodavo į Jungtines Amerikos Valstijas ir ten daugiausiai dirbdavo sunkų, alinantį darbą, o gyvendavo prasčiausiomis sąlygomis. Šis romanas, pagrįstas tikrais įvykiais – tarsi lietuvių emigracijos istorija, kuri atskleidžia ir šiandien atpažįstamus siekius – geresnio gyvenimo ir geriau apmokamo darbo svetur paieškas.
Iš įvairių išlikusių romano autoriaus pasisakymų atrodo, kad jį labiausiai paveikė netyčia sutikta linksma lietuvių vestuvių procesija Back of the Yards (‘už skerdyklų’) rajone. Lietuvių vestuvių puota tapo pirmuoju Džiunglių skyriumi. Vadinasi, viena lietuvaičių jaunavedžių pora taip įkvėpė Sinclairį, kad visiems laikams nulėmė jo kaip rašytojo karjerą, mat pirmasis Džiunglių skyrius yra vienas iš geriausių ne tik autoriaus kūryboje, bet ir visoje amerikiečių literatūroje.

Verified by MonsterInsights