Kolegoms iš užsienio bibliotekų pristatytos Molėtų viešosios bibliotekos paslaugos suaugusiems

Nuolat besikeičiančiame pasaulyje keičiasi ir biblioteka. Ji ne tik modernėja, bet ir prisiima vis naujas, visuomenei naudą nešančias funkcijas. Viena iš jų – mokymasis ir švietimas. Kol dėl vaikų mokymosi ir užimtumo dažniausiai abejonių nekyla, neretai bibliotekininkai susiduria su klausimu – ką patrauklaus ir naudingo pasiūlyti suaugusiems skaitytojams?

Balandžio 21 d. Molėtų viešosios bibliotekos darbuotoja Austėja Jasaitienė dalinosi patirtimi su Lietuvos ir užsienio kolegomis skaitydama pranešimą „Educational Leisure for Adults in Molėtai Public Library“ („Šviečiamasis suaugusiųjų laisvalaikis Molėtų viešojoje bibliotekoje“). Šį tarptautinį nuotolinį patirties dalijimosi seminarą „Suaugusiųjų lankytojų mokymosi ir laisvalaikio praleidimo galimybės bibliotekose“ organizavo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.

Pranešime pristatyti principai, kuriais remiantis Molėtų viešosios bibliotekos darbuotojai kuria naujas šviečiamojo pobūdžio paslaugas, skirtas suagusiems skaitytojams ir lankytojams. Padaryta išvada, jog sėkmingoms veikloms suaugusiems įgyvendinti reikia siekti, jog jos būtų aktualios, įtraukiančios, pritaikomos ateityje ir teikiančios malonumą.

Pristatytos trys pagrindinės šiuos kriterijus atitinkančios Molėtų viešosios bibliotekos veiklos suaugusiems, užtikrinančios šviečiamąjį laisvalaikį:

Protmūšiai. Jau penkerius metus bibliotekoje vyksta „Auksinio proto“ protmūšiai, kurie yra skirti intelektualaus laisvalaikio praleidimo būdo ieškantiems molėtiškiams. Per visus šiuos metus protmūšis užaugo, kiekvieno sezono metu antradienio vakarais į žaidimus susirenka iki 11-kos komandų, kurias sudaro iki 9-ių narių. Tai yra puiki laisvalaikio praleidimo forma žmonėms, kurie nori aktyviai įsitraukti, sužinoti kažką naujo, pasitikrinti žinias, tiesiog intelektualiai, bet azartiškai praleisti laiką.

Knygų pristatymai. Kas keletą mėnesių biblioteka kviečia skaitytojus dalyvauti virtualiuose naujų knygų pristatymuose. Bibliotekos darbuotoja, vedanti tokį susitikimą, trumpai pristato naujausias ir įdomiausias bibliotekos knygas. Po to savo rekomendacijomis ir įspūdžiais apie jau skaitytas knygas dalinasi skaitytojai. Prisijungusiems skaitytojams neprivaloma pasisakyti viešai, tačiau visų nuomonė yra laukiama, visi gali dalyvauti natūraliai iš temų kylančiose diskusijose. Tokie susitikimai padeda skaitytojams rasti bendraminčių, gauti naujų knygų rekomendacijas, pasijausti išgirstiems ir priimtiems. Juk kartais būna tokių situacijų, kad labai nori padiskutuoti apie knygą, bet iš aplinkinių niekas nebūna jos skaitęs. Toks susitikimas tam puikiai tinka.

Virtuali filosofijos skaitykla. Pati naujausia ir specifiškiausia paslauga suaugusių žmonių laisvalaikiui ir mokymuisi yra bibliotekos organizuojama virtuali filosofijos skaitykla. Skaitykla susikūrė 2020 m. pavasarį, pirmaisiais pandemijos mėnesiais, kai žmonės turėjo laikytis karantino taisyklių, negalėjo susitikti gyvai, negalėjo bendrauti, dalintis idėjomis. Virtuali filosofijos skaitykla tapo puikia galimybe tokiems žmonėms susitikti, pabendrauti, bet tuo pačiu susipažinti su įvairiomis filosofinėmis idėjomis. Skaityklos metu įgytos žinios ir įgūdžiai padėjo žmonėms išgyventi izoliacinį laikotarpį, atrasti proto ramybę, geriau suprasti visuomenės ir vidinius žmogaus procesus.

Skaitykla dažniausiai vyksta kartą į savaitę. Savaitės pradžioje skaitytojai iš mūsų bibliotekininkių gauna nuskenuotus filosofinius tekstus, kuriuos perskaitę jie aptarinėja susitikimo metu. Kiekvienas susitikimas būna skirtas konkrečiai temai ir ją nagrinėjusiam filosofui. Pavyzdžiui, Kamiu ir Sizifo mitas, Kierkegaardas ir „Nerimo sąvoka“, Yalom ir mirtingumas ir t.t. Susipažįstama tiek su klasikiniais, tiek su šiuolaikiniais filosofų tekstais. Kadangi filosofija yra gana sudėtinga sfera, skaityklą kuruoja ir skaitytojams kūrinius nagrinėti padeda profesionalūs filosofai prof. dr. Lina Vidauskytė ir prof. Tomas Sodeika. Būtent jie padeda skaitytojams atkreipti dėmesį į reikšmingas kūrinių detales, visada skatina kalbėti, pasakyti savo nuomonę ir požiūrį.

Virtuali filosofijos skaitykla nėra ribojama geografiškai. Čia gali dalyvauti ne tik Molėtų gyventojai, bet ir visos Lietuvos gyventojai bei užsienio Lietuviai. Yra tokių dalyvių, kurie prisijungia iš Ispanijos, Vokietijos, Afganistano (iki Talibano perversmo 2021 m. rudenį). Tokia aplinkybė suteikia progą išgirsti daugiau skirtingų nuomonių, pasakojimų, įžvalgų. Svarbu tai, jog nors skaitykla ir virtuali, aktyvų vaidmenį jos veikime vaidina bibliotekos knygų fondai. Darbuotojai skenuoja būtent mūsų bibliotekoje esančias knygas, tad į virtualybę yra perkeliama ir fizinė biblioteka.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights