BIBLIOTEKA – kaip šeima: 85-ečio viešnagės

Molinukė išvykoje

Trečioji viešnagė: su  Molinuke – apie vaikus,  žvaigždinėjimus ir linkėjimus

2022-ųjų metų krikščioniškos (Romos katalikų)  Velykos pamalonino kaip niekad gražiu ir saulėtu oru. Regis, ir pandemija, ir karas atitolo nuo mūsų. Tik girdėti, kaip Pabradės poligone vyksta kariniai mokymai, o sprogimų garsą gali sumaišyti su pirmąja perkūnija, tikėdamasis lietaus. Lietus visada turi palyti Jurginių laikotarpiu, palaistyti pirmosios pavasario žalumos išsiilgusią žemę.  Kaip sako Jonas Vaiškūnas, balandžio 23 d. mūsų protėvių sakmėmis apipinto Sietyno žvaigždės paskęsta vakaro žarose ir Saulės šviesoje ištirpsta iki liepos pradžios. „Šis Sietyno žvaigždžių dingimas nuo seno buvo laikomas svarbiu tikrojo pavasario pradžios ženklu. Sakyta: „Sietas prapuola – gegutė pradeda kukuoti“, „Sietynas žaroje, kumelė vagoje“. Tai buvo ženklas, kad galima pirmą kartą į ganyklas išginti gyvulius, pradėti pavasarinę orę, ruoštis sėjai“. Dauguma bibliotekininkių – daržų ponios, nes pomidorų ir agurkų daigai jau kūpa ant erdvių palangių, bet dabar jau  reikia gero oro. Ir ne tik daržams, bet ir bibliotekos 85-ečio šventei, kad  balandžio 29-osios vakare galėtume pakelti akis į dangų ir pagauti žvilgsniu bent  po vieną, mums likusįjį lyridų meteorą…

Apie žvaigždinėjimus

Kam jau kam, bet Molinukei, atsiradusiai Molėtuose bala žino kada, gal kai archeologai atrado buvus bent dvi  polines Luokesų ežero gyvenvietes, gal kai ponas, važiuodamas į Uteną, įklimpo šiose žemėse, ir, tekštelėjęs molio gabalą, suteikė gyvybės molekulę, o ši pakuždėjo idėją Janinai Vyšniauskienei, – ir   Molinukė įsikūrė dabartinėje Molėtų viešojoje bibliotekoje, greta vaikams ir paaugliams skirtos literatūros –  jai nebaisūs  nei karai, nei pandemijos.
Turbūt būtų keista, jei turėdami Molėtų pašonėje Astronomijos observatoriją, Etnokosmologijos muziejų ir būsimą Astronomo sodybą, neturėtume knygų vaikams, jaunimui ar suaugusiems apie dangų, žvaigždes ir planetas. Jų yra parašęs Gunaras Kakaras, Jonas Vaiškūnas, o štai 2021 metų kovo mėnesį  Molėtų viešojoje bibliotekoje Molinukė, kartu su Sauliumi Lovčiku virtualiai pristatė pačią naujausią knygą  vaikams „Kelionė po naktinį dangų“. Šios knygos autorius Stiuartas Atkinsonas, vertėja iš anglų kalbos – Viktorija Uzėlaitė, iliustracijos – Brendano Kearney, o knygos recenzentas – Saulius Lovčikas. Knyga parašyta patraukliai ir tuo pačiu informatyviai,  puikiai tinkanti pažinimui apie Visatą, naktinį dangų ir žvaigždes. Čia yra visi atsakymai į klausimą, kada geriausia stebėti dangų: vasarą, rudenį, žiemą ar pavasarį? Žavu tai, kad šioje  kelionėje po naktinį dangų gidė yra nuostabi katytė  Felicija, pirmoji katė, pakilusi į kosmosą… Tiesa, ji, 1963 metais buvo benamė Paryžiaus gatvės katė, pavadinta Felisete. Ir ši knyga yra savotiškas paminklas jai. Gal ir jūs kokį vakarą išeisite žvaigždinėti su saviške  kate..
Neturite? O gal turite tik šunį? Nieko tokio. Žvaigždinėti galima ir vienam, ir dviese,  ir su vaikais.  Kaip ir skaityti. Nepaisant to, kad demografinė padėtis mūsų rajone nėra tokia, apie kokią galėtume pasvajoti, bet jaunųjų skaitytojų yra ir  dar bus.
Rajono savivaldybės teisės ir civilinės administracijos skyriaus duomenis mūsų rajone 2022 metų sausio 1d. vaikų iki 7 metų amžiaus  buvo 768,iš jų mieste – 265, o nuo 7 iki 16 metų  – 1221, iš kurių mieste– 441, jaunuolių nuo 16 iki 18 metų -320, jaunimo nuo 18 iki 25 metų – 1297. Turtingiausia jaunaisiais rajono gyventojais yra Luokesos seniūnija. Vaikų iki 7 metų joje yra 73, o paauglių iki 16 metų – 112.
Molėtų viešoji biblioteka ne vieną dešimtmetį ugdo jaunąjį žmogų, kviesdama jį skaityti knygas jau nuo lopšio. Ankstyvojo skaitymo ugdymui 2021 metais vyko M. Mažvydo bibliotekos organizuotas projektas „Knygų startas“, į kurį nuo pirmųjų dienų įsitraukė ir mūsų biblioteka.

Apie lauknešėlius…

. Šis projektas – paremtas tarptautine patirtimi ir skirtas ankstyvojo skaitymo skatinimui, todėl ir buvo dovanojamos tėveliams ir jų naujagimiams, gimusiems per visus 2021-uosius metus, lauknešėliai- kuprinėlės, kur .slėpėsi Indrės Zalieckienės knygelė „Kapt kapt kapt“, atitinkanti nuo kūdikio iki 3 metų vaiko poreikius ir galimybes, skaitymo specialistų parengti patarimai tėvams, kaip skaityti su vaiku, knygų skirtukai ir pirmasis skaitytojo pažymėjimas. O kuprinėlė tam, kad turėtų kur susidėti knygas, kai vaikas pats panorės ateiti į biblioteką. Projekto siekis – užsiauginti naująją skaitytojų kartą, todėl ir šūkis:  „Su kiekviena knyga – ūgteli karta!“ , sietinas  su gerovės valstybės kūrimo vizija…
  Jau pirmąją projekto dieną į Molėtų biblioteką atsiimti dovanų atskubėjo tėčiai, paraginti mamų.  Simonas Ališauskas, – sūnui Jokūbui, Valdas Brazauskas – sūnui Adomui, Simonas Guobys – dukrai Barborai. Užsuko  ir jaunoji mama Miglė Paškevičienė, pasiryžusi pratinti prie knygų dukrą Vanesą. O pirmoji lauknešėlio gavėja, apsilankiusi bibliotekoje su mama Greta lapkričio 29-ąją, buvo Vėjūnė Petkevičiūtė.

 … ir Lietuvos šimtmečio žuvienę

Paskutinį rugpjūčio sekmadienį Stirniuose vyko Mindūnų krašto šventė „Ačiū Lietuvai…“, prasidėjusi Šv. Jono Krikštytojo Nukankinimo atlaidais. Iš bažnyčios žmonės būrėsi linksmam pasibuvimui kartu su bendruomene, rajono politikais, svečiais ir, žinoma, su monsinjoru Kęstučiu Kazlausku. Tarp šventės dalyvių buvo ir Molėtų viešosios bibliotekos Molinukė (Janina Vyšniauskienė), pasikvietusi į pagalbą dvi bibliotekininkes – Janiną Nariūnienę ir Daivą Gaivelienę. Turinčios įdirbį su įvairaus amžiaus vaikais, jos organizavo ir žaidė vaikišką kriketą, vedė įvairius literatūrinius žaidimus, mynė mįsles. Molinukė skaitė fondo „Švieskime vaikus“ išleistą Rebekos Unos knygos „Aš esu Tomas, Seklys“, ištraukas, o vėliau tą knygą padovanojo vasarojusiems vaikams, kad šie, grįžę į miestą, tęstų skaitymą savarankiškai. Greta muzikinių kūrinių, kuriuos dovanojo Alantos krašto mišrus ansamblis (vad. L. Ožekauskienė), Vytenis ir Paulius Tarvydai, Paulius Zamokas, visi buvo pamaloninti ypatinga – Lietuvos šimtmečio  žuviene. Tad, jei šventės rengėjai sakė: „Ačiū Lietuvai…“, tai jos dalyviai turėjo sakyti ačiū ir jiems…

 Apie  Knygų mugę  ir prezidentienės  linkėjimus Molėtų žmonėms

Dvidešimt antrąjį kartą vykusioje Vilniaus knygų mugėje pirmą kartą Bibliotekų erdvėje prisistatė Molinukė, atvykusi, kartu su  kitomis bibliotekininkėmis iš Molėtų viešosios ir kaimų bibliotekų. Pasak Janinos Vyšniauskienės, jau ne vienerius metus įkūnijančios šį personažą ne tik Molėtuose, bet ir ten, kur pakviečia, ji buvo tikra žvaigždė Bibliotekų erdvėje, kur nuo 10 iki 12 val. vedė keturias edukacijas. Kadangi ji buvo pirmosios dienos, dažnai pavadinamos „bibliotekininkų pasižmonėjimo diena“ Knygų mugėje pirmoji edukatorė, tai užimti susirinkusią, dar nepavargusią  publiką, iš vienos pusės, buvo lengviau, bet išlaikyti jos dėmesį, turbūt, nebuvo taip paprasta. Privalumas buvo tai, kad Panevėžio apskrities Gabrielės  Petkevičaitės –Bitės viešoji biblioteka savo regiono bibliotekoms, į kurį  patenka ir Molėtų viešoji, buvo parengusi edukacinę erdvę su visomis reikalingomis priemonėmis, nes ji pati ir vykdė projektą – mokė bibliotekininkes pasakojimo meno. Tad Janinai Vyšniauskienei – Molinukei, kaip to projekto dalyvei, ir teko garbė pristatyti ne tik savąją Molėtų biblioteką, bet ir įvaldytą pasakojimo meną

Po edukacijos Molinukė susitiko su knygų kūrėjais- dailininkais ir rašytojais, ir nepraleido progos pasilabinti  su šalia buvusia prezidento Gitano Nausėdos žmona Diana Nausėdiene, kuri globoja naujagimiams skirtą Martyno Mažvydo bibliotekos vykdomą projektą „Knygų startas“.  Kadangi lauknešėliai-kuprinėlės buvo populiarios ir Molėtuose, todėl Janina Vyšniauskienė, padėkojusi už šią iniciatyvą, padovanojo  Molinukės maišelį Dianai Nausėdienei. Priimdama šią dovanėlę ji pasakė, kad yra lankiusis Molėtuose, pabrėžė, kad Molėtai labai gražūs ir perdavė linkėjimus visiems Molėtų žmonėms.

Šiandien Molinukė, būdama populiari, kviečiama po rajono ir regiono bibliotekas, siūlo paragauti „Molinukės silkės“. Juk lietuviui  viešnagė liktų skurdi, jei silkės nebūtų ant stalo!

MOLINUKĖS SILKĖ

Pasak Molinukės, ji – aistringa grybautoja, todėl jos virtuvė dažnai kvepia grybais. Džiovina ji baravykus, makavykus, raudonviršius. Pats mėgstamiausias patiekalas, kuriuo vaišina draugus ir gimines – silkė su džiovintais grybais.
Silkes reikią pirkti su galvomis, nudoroti, supjaustyti juostelėmis, sudėti į lėkštę.
Džiovintus grybus reikia pamerkti vandenyje ir palikti pusdieniui. Tuomet išimti, supjaustyti peiliu juostelėmis ir kepti aliejuje apie 20 min., Kepimo pabaigoje sudėti smulkiai pjaustytą svogūną ir juostelėmis pjaustytą morką, kad pagyvintų patiekalo spalvą. Kepama dar apie 10 min. , kol suminkštėja morka. Svarbiausia – nepadauginti aliejaus, kepti dažnai maišant. Atšaldyti ir užpilti ant silkės.

Ilgą laiką dirbusi Vaikų literatūros skyriuje Daiva Gaivelienė  siūlo

 TORTILIJĄ SU VIŠTIENA IR FETOS SŪRIU

Reikės: 500 g vištienos filė, 2 žalių agurkų, 1 paprikos, 100 g fermentinio sūrio, 100 g fetos sūrio, kelių salotos lapų, tortilijos paplotėlių, saujelės konservuotų jelapenų, pamėgtų vištienos prieskonių, česnakinio ar kokio kito padažo.

GAMINIMAS. Supjaustome vištieną kubeliais, sudedame prieskonius ir iškepame keptuvėje.  Susipjaustome agurkus, papriką, fetos sūrį, sutarkuojame fermentinį sūrį, nuplauname ir nusausiname salotų lapus. Tortiliją suvyniojame kaip kebabą ir sutvirtiname dantų krapštukais. Apkepame įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus iš abiejų pusių.

Viešnagę su Molinuke organizavo Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights