Naujos užsienio rašytojų knygos/ gegužė

moteris apglėbusi kraiušę

Nana Ekvtinišvili

KRIAUŠIŲ LAUKAS

XX a. pabaigos Tbilisis. Santvarkų pervartą patiriančio miesto gatvėse vyksta laukinis gyvenimas, o tolimame jo pakraštyje tebeveikia vadinamoji Idiotų mokykla – oficialiai skirta protiškai atsilikusiems mokiniams, bet tapusi namais daugybei beglobių vaikų. Kiekviena diena Idiotų mokykloje – tai kova už išlikimą, kurio jos auklėtiniai siekia kiekvienas savaip, kartu atrasdami draugystę ir vienas kito palaikymą bei vienintelę šeimą, kurią jiems tenka pažinti.

Aštuoniolikmetė Lela ką tik pabaigė Idiotų mokyklą, bet dar pasilieka joje gyventi – kol apsispręs, ką nori veikti toliau. Ir kai į mokyklą kreipiasi pora iš JAV, norėdama įsivaikinti devynmetį Iraklį, mergina supranta privalanti padaryti viską, ką gali, kad padėtų berniukui. Net jei geriau nei kas kitas žino, kokias paslaptis saugo prie mokyklos žaliuojantis gražių, bet vaisių niekada nesunokinančių kriaušių laukas ir su kokiais pavojais jai teks susidurti bei kokius šiurpius dalykus turės iškelti į dienos šviesą.

keistos gėlės

Donal Ryan

KEISTOS GĖLĖS

1973-ieji, Airija. Dvidešimtmetė Molė Gladni ryte įsėda į autobusą, važiuojantį Ninos miesto kryptimi. Palikusi gimtuosius namus, nuošalų Tipererio grafystės kaimą, Molė tą dieną dingsta. Sukrėsti ir kankinami nerimo Molės tėvai Padis ir Kitė bijo susitaikyti su mintimi, kad mylimos dukters gali niekada nebeišvysti. Jie slopina sielvartą kasdieniais namų rūpesčiais ir nepaliauja laukti, tikėdamiesi, kad ji sugrįš. Ir jų viltys nėra bergždžios – praėjus penkeriems metams Molė grįžta. Tačiau ne viena. Praeitis pasiveja merginą ir Gladnių šeimos gyvenimas pasikeičia visam laikui.

katinas sėdi gatvėje prie namo naktį

Catriona Ward

PASKUTINIS NAMAS NEREIKALINGŲJŲ GATVĖJE

Tedas gyvena įprastame name įprastos gatvės gale. Už jos prasideda miškas, kur tūno jo paslaptys.
Tedas gyvena su kate Olivija. Kai ją apima nerimas, ji griebiasi Biblijos, kai supyksta – keršto.
Tedas taip pat gyvena su dukra Loren. Rožiniu dviračiu ji suka ratus po kambarius, o subjurus nuotaikai bando pasprukti. Tačiau palikti namų jai negalima.

Į gretimą namą atsikrausčius naujai kaimynei, Tedas tikisi su ja susidraugauti. Tačiau ji turi kitą tikslą – išnarplioti paslaptį, sugriovusią jos gyvenimą. Ji tiki, kad ta paslaptis gaubia Tedą. Bet jis to nežino.

vaikas apkabinęs moterį

Alex Perry

BEBAIMĖS MOTINOS

Jaudinanti ir sukrečianti istorija apie moteris, gimusias šiurpinančiai pavojingoje Italijos mafijos grupuotėje, ir apie tai, kaip jos rizikavo viskuo, kad ją parklupdytų. Kalabrijos mafija, žinoma kaip „ʼNdrangheta”, yra vienas turtingiausių ir negailestingiausių nusikalstamų sindikatų pasaulyje, kurio padaliniai driekiasi nuo Amerikos iki Australijos. Jis kontroliuoja 70 proc. kokaino ir heroino pasiūlos Europoje, valdo milijardus dolerių generuojančią turto prievartavimo veiklą, tiekia ginklus nusikaltėliams ir teroristams ir grobsto Italijos bei Europos Sąjungos iždus. „ʼNdrangheta” išlieka gaji dėl šeiminių ryšių: sindikate gimstama arba į jį patenkama per santuoką. Lojalumas – absoliutus. Kraujo praliejimas – garbinamas. Verčiau sėsti į kalėjimą, rinktis kapo duobę, šaltakraujiškai nužudyti savo tėvą, brolį, seserį ar motiną, negu išduoti Šeimą. Kartu su pagarba tradicijoms ir istorijai „ʼNdranghetos” vyrai pasižymi žiauria mizoginija. Į moteris žiūrima kaip į kilnojamąjį turtą, derybų įrankį, kuriuo siekiama sudaryti ir išlaikyti klano sąjungas, o fizinis smurtas – ir dar žiauresni dalykai – yra įprastinė praktika. 2009 m., po to, kai viena skriaudžiama „ʼNdranghetos” žmona buvo nužudyta už tai, kad išdavė saviškius ir davė parodymus valstybei, prokurorės Alessandros Cerreti neapleido daug žadanti galimybė: „ʼNdranghetos” moterų diskriminacija gali būti didžiausia jos yda ir veiksmingiausias ginklas. Užmezgusi dialogą su dar dviem mafijos žmonomis, Alessandra įtikino jas liudyti mainais į naują savo ir savo vaikų ateitį.

moteris moterų stovyklos fone

Ellie Midwood

AUŠVICO SMUIKININKĖ

Kiekviena diena Aušvice – kova už išlikimą. Almai Rozė priskirtas kalinio numeris 50381 ištatuiruotas ant blyškios odos. Kadaise gerbta smuikininkė, kurios pasirodymai klausytojus palikdavo bežadžius, dabar supama tūkstančių kitų likimo draugų, įkalinta spygliuotos vielos labirinte.

Moterų stovyklos vadovė paskiria Almą orkestro dirigente, tačiau ji atsisako koncertuoti aukščiausio rango naciams: „Net jei grasintų mane nužudyti, jie griežti manęs neprivers.” Vis dėlto moteris netrunka suprasti, kokią galią suteikia šios pareigos – tai padėtų aprūpinti badaujančias merginas papildomu daviniu ir taip išgelbėti daugelį nuo mirties gniaužtų.

Orkestre Alma susipažįsta su Miklošu, talentingu pianistu. Nors aplink tvyro neviltis, kartu repetuodami jie atranda krislelį laimės. Bet šiame pragare pats oras, rodos, persunktas netekčių, o tragedija – bene vienintelis užtikrintas dalykas. Ar tokioje vietoje gali triumfuoti meilė?

žmonių siluetai juodame fone

Peter Cameron

KAI ATEINA NAKTIS

Bevardė amerikiečių sutuoktinių pora atvyksta į nuošalų Europos miestą, tikėdamasi įsivaikinti ir taip nutraukti ilgus metus santykiuose juntamas įtampas. Kelioms dienoms vyras su moterimi apsistoja milžiniškame viešbutyje, alsuojančiame blėstančia praėjusių amžių šlove. Didžiulės menės, tušti dešimtviečiai restorano stalai, vienišas barmenas, visą parą prie baro pilstantis vietinį gėrimą – apleisto viešbučio erdvėje pora mėgins permąstyti savo ryšį ir pasiruošti lemtingam žingsniui.
Tačiau visai netrukus viešbučio koridoriuose ima dėtis keisti dalykai. Vestibiulyje rymantis verslininkas primygtinai tvirtina pažįstąs amerikietį. Aplinkui ratus suka senyva, lokenos kailiniais vilkinti aktorė. Fone pasirodo du paslaptingi liūdni japonai. Viešnagė, turėjusi atsakyti į poros klausimus, privers suabejoti ne tik savo sprendimais, bet ir laiko bei tikrovės pojūčiu. Iš pasąmonės kylantys vaizdai ilgainiui ims įgauti vis baugesnius pavidalus.

mergaitė ir žirgas degančios moters fone

Donato Carrisi

BLOGIO ŠNABŽDESYS

Pareigūnė Mila Vaskez, per savo karjerą išaiškinusi aštuoniasdešimt devynias dingusių asmenų bylas, kartu su kriminologu Goranu Gavila pasineria į tyrimą. Radę įtariamąjį, neilgai trukus jie jaučiasi atsidūrę akligatvyje – šis išties įvykdė nusikaltimą, tačiau ne tą, dėl kurio jį sulaikė, – mergaičių jis negrobė. Klausimų iškyla daugiau, nei tyrėjai randa atsakymų.

Sekdami klastingo pagrobėjo pėdsakais, pareigūnai atskleidžia dar vieną, nesusijusį ir seniau įvykdytą, nusikaltimą. Tyrėjų komanda suklūsta: ar gali būti, kad jų ieškomas nusikaltėlis savo darbais siekia atskleisti kitų asmenų įvykdytus žiaurius nusikaltimus? O gal viskas tėra makabriškas sutapimas?

mergina tramdymo marškinėliuose

Avery Bishop

BEPROTĖ

Emilija Benet Pensilvanijoje dirba psichoterapeute ir padeda vaikams įveikti praeityje patirtas traumas, nors pati savo traumų įveikti neįstengia. Kadaise, kai mokėsi vidurinėje mokykloje, Emilija priklausė Harpijoms – šešių populiarių merginų grupelei, kurios iš naujos mokinės tyčiojosi tol, kol buvo pasiektas lūžio taškas.

Harpijos krauju prisiekė niekada niekam nepasakoti, ką padarė Greisei Farmer.

Dabar, po keturiolikos metų, regis atėjo atpildo valanda – viena iš žiauriosios grupelės narių nusižudo. Netrukus pasklinda žinia ir apie kitos Harpijos mirtį – dar vieną tariamą savižudybę, tad likusioms Harpijoms ima kilti įtarimų. Kai Emilija tai vienur, tai kitur ima regėti į Greisę Farmer panašią moterį, neišvengiamai apima abejonės – galbūt Greisė sugrįžo atkeršyti? O gal Emiliją iš proto varo kaltės jausmas?

Afganistanietė



Nadia Ghulam, Javier Dieguez

PIRMOJI NAKTIES ŽVAIGŽDĖ

Nuotaikingas, atviras ir nuoširdus pasakojimas leis pažinti afganų visuomenės kasdienybę, jos narsių ir kovingų moterų gyvenimą bei jausmus, patirti nuotykių kartu su pagrindine veikėja afgane Nadia Golam, kurios skaudi istorija atskleidžiama anksčiau išleistoje knygoje „Mano turbano paslaptis“. Afganistane kilus pilietiniam karui, dar būdama aštuonmetė ji buvo sužalota ant namų nukritusios bombos, daugiau nei dešimt metų apsimetinėjo berniuku, kad išmaitintų ir apsaugotų savo šeimą, ir tik devyniolikos iš priespaudos paspruko į Barseloną. 

„Pirmojoje nakties žvaigždėje“ Nadia stengiasi surasti pusseserę Mersalę ir pagerbti velionės tetos atminimą. Atversdama šeimos moterų istorijos puslapius ji atranda savo šaknis ir iš naujo pasijunta moterimi.

moteris gulinti prieš saulę

Laura Madeleine

SKANDALO ATGARSIAI

Alechandra, už akių vadinama mišrūne, nepažinojo savo tėvų ir augo prižiūrima viešnamio šeimininkės. Nepatyrusi šilumos ir atjautos, saugų prieglobstį rado tik viešnamio virėjo Ifrahimo kompanijoje – jis išmokė merginą įvairiausių gudrybių, kaip pamaloninti įnoringų klientų gomurius. Deja, toks gyvenimas ilgai tęstis negalėjo ir, įvykiams pasisukus netikėta linkme, mergina yra priversta bėgti.

Leisdamasi į Ispanijos pietus Alechandra susiduria su nepritekliumi ir skurdu. Neturėdama kur prisiglausti, ant kiekvieno kampo tykant įvairiausiems pavojams ir negalėdama rodyti savo tikrojo veido, ji apsimeta jaunu vaikinu. Netikėtas susidūrimas su turtingu ir, rodos, viską gyvenime turinčiu Artūru pakeri merginą. Ji trokšta to, ką turi jis. Todėl nusekusi paskui jį į Tanžerą Alechandra pasiryžta pradėti naują gyvenimo etapą ir įsigudrina įsidarbinti turtuolio virėja. Tačiau visa tai turi savo kainą – naujieji draugai nori žinoti, nuo ko Alechandra bėga, kas ji iš tiesų yra ir ar gali ja pasitikėti.

merginų veidai

Greer Hendricks, Sarah Pekkanen

ANONIMĖ

18–32 m. moterys kviečiamos dalyvauti tyrime Niujorke. Anonimiškumas garantuojamas, o už dalyvavimą dosniai atlyginama.

Džesika Faris pluša nuo ryto iki vakaro, tad greit susivilioja patrauklų užmokestį žadančiu skelbimu. Tikėdamasi lengvo uždarbio, jauna moteris įklimpsta į siurrealų sapną primenantį psichologinį žaidimą. Tyrimo klausimai tampa vis intymesni, vis giliau braunasi į jos asmeninę erdvę. Jie priverčia Džesiką atsigręžti į skaudžią savo praeities paslaptį.

Ilgainiui moteris įpainiojama į manipuliacijų, išdavysčių ir pavydo tinklą. Užuot tik atsakinėjus į anketos klausimus, jai tenka dalyvauti miglotuose socialiniuose eksperimentuose. Pradėjus abejoti net savimi pačia, darosi sudėtinga atskirti, kas jos gyvenime tikra, o kas – tik dar viena manipuliacija. Džesika suvokia, kad jai iškilęs rimtas pavojus. Tačiau ar ji dar gali pasitraukti iš šio tyrimo?

berniuko siluetas

Lisa Scottoline 

PAŽVELK DAR KARTĄ

Pašto dėžutėje radus lapą su dingusio berniuko nuotrauka, žurnalistės Elenos Glyson gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis – vaikas atrodo visiškai taip pat, kaip jos įsūnis Vilis. Iš pradžių moteris pamano, kad tai – berniuko brolis dvynys, apie kurį jai nebuvo užsiminta tvarkant įvaikinimo dokumentus. Vis dėlto Elena negali užgniaužti ramybės neduodančio vidinio balso, raginančio išsiaiškinti tiesą.

Moteris įsitikinusi, kad įvaikinimo procedūra buvo legali, tačiau, norėdama išvaikyti bet kokias abejones, paskambina savo advokatei Karenai. Eleną pribloškia žinia, kad advokatė nusižudė iškart po Vilio įvaikinimo bylos. Neturėdama kitos išeities, moteris imasi pati ieškoti tiesos.

knygos viršelis

Katarina Urbach

ALICĖS KNYGA

Vienoje gyvenusi žydė Alicė Urbach, maisto patiekalų receptų knygų autorė, atėjus į valdžią nacionalsocialistams, prarado tėvynę, šeimą ir karjerą. Ji pabėgo į Angliją, ten gavo tarnaitės darbą, o vėliau ėmė vadovauti žydų pabėgėlių mergaičių prieglaudai. Mokydama gaminti maistą, Alicė bandė nukreipti savo globotinių mintis apie karą. Po karo Alicė pasitraukė į Niujorką. San Fransiske rengė maisto gaminimo kursus ir per amerikiečių televiziją pristatė geriausius savo miltinių bei mėsos patiekalų receptus. Viename Vienos knygyne ji netgi aptiko savo knygą.

knygos viršelis

Philip Kerr

BEVEIDIS NUSIKALTĖLIS

Alpią 1938-ųjų vasarą Vokietijos žmonės su nerimu laukia Miuncheno konferencijos pabaigos ir spėlioja, ar Hitleris įtrauks Europą į dar vieną karą. Tuo tarpu privatus tyrėjas Bernis Giunteris imasi dviejų bylų, susijusių su šmeižtu. Pirmoji auka – turtinga našlė, antroji – pats Bernis. Demaskuota, kai nepagrįstai apkaltino virtine žiaurių žmogžudysčių niekuo dėtą žydą, Berlyno kriminalinė policija Kripo nusiteikusi sučiupti tikrąjį žudiką ir nepasibodi griebtis šmeižto prieš buvusį kolegą, kad tas įvykdytų šią užduotį.

Laikinai paaukštintas į komisarus Bernis imasi aiškintis dvilypes paslaptis ir pradeda tyrimą, kuris atvers jam tamsiausias žmonijos gelmes…

Verified by MonsterInsights