Susitikimas bibliotekoje: žmonės įveikę save

Gegužės 12 d. Molėtų viešojoje bibliotekoje vyko ypatingas susitikimas. Publicistas Edmundas Ganusauskas pristatė savo knygą „Ekscelencija, monsinjoras ir…“, kurioje pasakoja apie ypatingus žmones, kuriuos, jo žodžiais, jam buvo leista sutikti ir ne vienus metus artimai bendrauti. Tarp jų – dailininkas, dvasininkas, kosmonautas, fenomenalus plaukikas, generolas, aktorius, alpinistai, oro baliono pilotas ir kiti iškilūs, daug nuveikę žmonės.

Į susitikimą su molėtiškiais atvyko trys iš knygos herojų: keliautojas, alpinistas Vladas Vitkauskas, triatlonininkas Vidmantas Urbonas ir daugkartinis pasaulio sambo čempionas, generolas Česlovas Jezerskas. Kiekvieno jų istorija skirtinga, bet visi šie žmonės atkakliai siekė savo tikslų, peržengė tiek fizines, tiek psichologines ribas ir įrodė, jog žmogaus galimybės yra sąlyginis dalykas. Nors mokslas teigia, jog už žmogaus galimybių ribos yra mirtis, V. Urbonas teigia, jog už jos yra valia. Ir tai jis įrodė daugybę kartų įvairių varžybų ir iššūkių metu, kai jo nesustabdė nei šaltis, nei karštis, nei deguonies trūkumas…

Deguonį savo kelionių metų ne vieną kartą taupė ir kitas vakaro dalyvis Vladas Vitkauskas. Atradęs kalnus jis atrado ir save. Kelionės į kalnus tapo neatsiejama šio žmogaus gyvenimo dalimi, iššūkiai sau, nesuvokiamai didelės pastangos ir motyvacija leido jam įgyvendinti išsikeltus tikslus, tarp kurių ir pasiektos visos aukščiausios pasaulio viršukalnės. Nors, kaip prisipažino V. Vitkauskas, geriausias jausmas ir džiaugsmas jį aplankė įkopus į Medvėgalį gimtojoje Žemaitijoje.

Trečiasis knygos herojus Česlovas Jezerskas prisipažino, jog kelias iki pasaulio čempiono titulo prasidėjo nuo paprasčiausio gyvenimo Dzūkijos kaime. Ūkio darbai užgrūdino kūną, papildoma fizinė veikla ir treniruotės kariuomenėje padėjo geriau jį pažinti ir įvaldyti. Natūralu, jog Č. Jezerską patraukė karinė sporto šaka sambo. Ramus, tikslus ir greitas – būtent šios savybės leido jam 3 kartus tapti pasaulio čempionu. Kaip pats prispažino, jis sugebėdavo greitai pasiekti pergalę prieš varžovą, nes gerai žinojo savo silpną vietą – jis buvo linkęs greitai prarasti kvapą. Dėl to, kaip pats juokavo, ir turėjo greitai įveikti priešininką. Knygos autorius E. Ganusauskas atkreipė molėtiškių dėmesį, jog Č. Jezerskas buvo vietas iš žmonių, kūrusių Nepriklausomos Lietuvos kariuomenę ir svariai prisidėjęs prie to, kad 1993 m. rugpjūčio 31 d. iš Lietuvos teritorijos būtų galutinai išvesta sovietinė armija.

Dėkojame vakaro herojams ir molėtiškiams dalyvavusiems šiame ypatingame susitikime su ypatingais žmonėmis.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights