Naujos užsienio rašytojų knygos/ birželis

Stephen King

ŠVYTĖJIMAS

Penkiametis Džeko ir Vendės Torensų sūnus Denis neįprastas vaikas. Jautrus berniukas turi švytėjimo dovaną – gali skaityti kitų žmonių mintis, numatyti ateitį ir regėti praeities įvykius. Tą dieną, kai Džekas Torensas priėmė pasiūlymą prižiūrėti žiemos sezonui uždarytą „Panoramos” viešbutį Kolorado kalnuose, Denį aplankė bauginanti vizija, įspėjanti apie šeimai gresiančią nelaimę. Denis nesiryžta apie ją užsiminti tėčiui, net jei papasakotų, vargu ar jam pavyktų įtikinti Džeką atsisakyti šio darbo.

Kadaise perspektyviu rašytoju ir kylančia literatūros žvaigžde vadintas vyras pastaruosius kelerius metus grūmėsi su priklausomybe nuo svaigalų, o prieš pusmetį prarado dėstytojo vietą privačioje mokykloje. Galimybė su šeima praleisti žiemą atokiame viešbutyje ne tik išspręstų finansinius rūpesčius, bet ir leistų atsidėti kūrybiniam rašymui.

Deja, „Panorama” – ne pati tinkamiausia vieta su vidiniais demonais kovojančiam žmogui.

nueinančios rankomis susikabinusios mergaitės

Diane Chamberlain

ŽALVARIO ŽIEDAS

Klerė Hart-Matjas puikiai sprendžia kitų žmonių problemas. Kartu su vyru Džonu ji įkūrė prestižinį fondą, kurio tikslas – padėti reabilituotis žmonėms, patyrusiems nugaros smegenų traumas. Klerė rengia terapeutus, konsultuoja pacientus ir veda seminarus. Ji be galo užsiėmusi ir labai laiminga – savo gyvenimo nekeistų į jokį kitą.

Vieną naktį, siaučiant pūgai, Klerė nesėkmingai bando užkirsti kelią tragedijai.

Šis įvykis, iš pradžių tiesiog nedavęs jai ramybės, vėliau, regis, ima žadinti kažką, giliai tūnantį jos sieloje. Netrukus ją ima kankinti vos akimirką trunkančios nerimastingos vizijos – bauginantys vaizdiniai, kurie atrodo miglotai pažįstami, tačiau niekaip nepaaiškinami.

mergaitė gamina sausainius

Kristin Harmel

UŽMARŠTIES SALDUMAS

Trisdešimt šešerių Houpė jau nesistebi blogomis naujienomis. Jos motina mirė, vyras paliko ją dėl dvidešimt dvejų merginos, banko sąskaita beveik tuščia. Jau seniai atsisakiusi svajonės tapti teisininke, Houpė, auginanti nelengvo būdo paauglę dukterį, stengiasi išlaikyti žlungančią šeimos kepyklėlę.

Houpės mylima močiutė, kilusi iš Prancūzijos, penkiasdešimt metų džiuginusi Menkių kyšulio gyventojus savo kepiniais, pamažu pasineria į Alzheimerio rūką. Tačiau proto prašviesėjimo akimirką ji supranta, kad jei nepapasakos Houpei apie praeitį, jos ilgai saugotos paslaptys pradings amžiams. Ji užsimena apie paslaptingus tragiškus įvykius Paryžiuje. Paskui surašo ant lapelio sąrašą pavardžių ir paprašo anūkės nuvykti į Prancūziją dėl paslapties, kurią saugojo septyniasdešimt metų.

Houpė, vedama emocijų, eina per Paryžiaus kepyklas, kuriose susipynusios trijų religijų tradicijos, užkoduotos močiutės pasakose ir naminių kepinių skoniuose. Moteris iš gabaliukų dėlioja šeimos istoriją, sužino siaubingų dalykų apie Holokaustą, klausosi giminaičių liudijimų apie jų siekį išgyventi laikais, kai pasaulis išprotėjo. Išgirsta istoriją apie du mylimuosius, kuriuos išskyrė žiaurios aplinkybės. Jai telieka būti drąsiai ir tikėti, kad Dievą galima rasti visur, netgi pyragaityje.

namas vienkiemyje

Anne Enright

UŽŽĖLĘS KELIAS

Rosalinos Madigan vaikai išvyksta iš Vakarų Airijos pradėti savarankiško gyvenimo, vargiai įsivaizduodami, kokia ateitis jų laukia Dubline, Niujorke ir Vakarų Afrikoje. Jų nepakartojama, tačiau sunkiai sukalbama motina artėjant senatvei paskelbia nutarusi parduoti namą ir padalinti gautas lėšas. Suaugę vaikai grįžta paskutinėms Kalėdoms namuose nujausdami, kad jų vaikystė ištrinama, o asmeninė istorija išparduodama.

Šventė pamažu virsta gana skausminga komedija, bet galiausiai žūtbūtinės Rosalinos – moters, gerai nė neišmaniusios, kaip mylėti savo vaikus, – pastangos priverčia juos pajusti šeimos ryšių svarbą ir parodo kelią, kuriuo jie grįžta namo.

mergina plevėsuojančia suknele

Milena Busquets

IR TAI PRAEIS

Vaikystėje, kai Blanka neteko tėvo, ją guosdama mama papasakojo istoriją apie galingą imperatorių, kuris sukvietė visus išminčius ir paprašė jų rasti prasmingus žodžius, tinkančius bet kokiomis aplinkybėmis. Išminčiai mėnesių mėnesius galvojo ir grįžę imperatoriui pasakė frazę „Ir tai praeis”. Blankos motina dar pridūrė: „Skausmas ir kančia praeina, kaip kad praeina džiaugsmas ir laimė.” Tik ar tikrai?

Dabar Blankai keturiasdešimt ir prieš kelis mėnesius mirė motina – brangiausias žmogus jos gyvenime. Siekdama numalšinti sielvartą ir atsikratyti sumaišties, ji iš Barselonos išvažiuoja į Kadakesą – pajūrio miestelį, kuriame vaikystėje atostogaudavo su mama. Kartu su Blanka – jos du sūnūs, du buvę vyrai ir dvi geriausios draugės. Čia ji ketina susitikti ir su savo vedusiu meilužiu. Tame įstabaus grožio miestelyje Blanka, apsupta tų, kuriuos myli labiausiai, bando suprasti, ką reiškia iš tiesų gyventi ir būti laimingai.

moteris tarp vynuogių lapų

Julianne MacLean

TARP SUSIPYNUSIŲ VYNUOGIENOJŲ

Fiona moka saugoti paslaptis. Net nuo ją užauginusio tėvo. Ji vienintelė žino apie savo mirusios mamos romaną Toskanoje prieš trisdešimtį metų. Ir niekam neketina apie jį pasakoti. Bet vieną rytą advokatė telefonu jai praneša sukrečiančią žinią: tikrasis jos tėvas mirė, palikęs didelį palikimą.

Italijoje Fiona susitinka su velionio tėvo šeima, pasibaisėjusia naujiena apie dar vieną dukrą ir neketinančia lengvai atsižadėti palikimo. Nauja lemtis Fioną baugina ir traukia, ji stengiasi išsiaiškinti visą tiesą apie tą mamai lemtingą vasarą Italijoje ir niekada nepažintą tėvą.

knygos antraštinis lapas namo papėdėje

Simon Stranger

ŠVIESOS IR TAMSOS ENCIKLOPEDIJA

Kaip galėjo nutikti, kad tylus žemaūgis batsiuvio sūnus Henris Rinanas tapo kone labiausiai nekenčiamu žmogumi Norvegijos istorijoje? Ir kodėl žydų šeima nusipirko namą, kurio sienos prisigėrusios Rinano gaujos aukų aimanų ir kraujo?

Kelionė į praeitį prasideda rašytojo šeimai viešint Trondheime, sustojus prie atminimo akmens, skirto Hiršui Komisarui. Jis, vienas pagrindinių pasakojimo herojų, yra Simono Strangerio žmonos prosenelis. Prieš karą turėjo sėkmingą verslą, Trondheimo miesto centre prekiavo moteriškais drabužiais, tačiau prasidėjus karui buvo įkalintas Falstado lageryje, o vėliau nužudytas. Lygiagrečiai su Hiršo Komisaro istorija rašytojas pristato nacių parankinį Henrį Rinaną. Liūdnai pagarsėjusioje Rinano viloje Trondheime buvo kankinami ir žudomi belaisviai, įtariami rėmę Norvegijos pasipriešinimo pajėgas.
Sužinojęs, kad žmonos seneliai gyveno buvusioje nacių kolaboranto būstinėje, rašytojas ima tyrinėti dvi vieno namo siejamas istorijas – Komisarų šeimos ir Henrio Rinano.

moteris su prekių maišu

Nova Lee Maier

BRANGIOJI MAMA

Helena ištekėjusi už išvaizdaus sėkmės lydimo restoranų savininko Vernerio, su trimis paaugliais vaikais jiedu gyvena nuostabiame name atokaus kvartalo pakraštyje. Nors galėtų būti tik mama ir žmona, Helena mėgsta pooperacinės palatos slaugės darbą.

Aštuoniolikmetį Ralfą iš proto varo tėvų pamokslai, jo mintys sukasi apie automobilį, draugus ir kaip prasimanyti pinigų. Tad smulkiam niekšeliui Brajanui nesunku įkalbėti jį griebtis nusikalstamo plano: apiplėšti turtuolių namus. Vieną vakarą, palikęs Ralfą sargyboje, Brajanas dingsta už Helenos ir Vernerio namų durų. Tačiau atgal pro jas taip ir neišeina…

Tą lemtingą vakarą įsisuka įtampos ir siaubo kupinas scenarijus, verčiantis veikėjus priimti drastiškus sprendimus. Mes visi manome žinantys savo ribas. Bet kaip toli eitume, šeimai atsidūrus pavojuje?

baleto šokėjos statulėlė

Sophie Hannah

DUBLERĖ

Karoliną, Bronę, Elizą ir Kendalę – visiškai skirtingas moteris – draugėn suveda dukros. Prestižinėje Orlos Flin akademijoje mergaitės mokosi scenos meno, draugauja, pykstasi – kaip ir įprasta paauglėms. Tiesa, talentų kalvėje konkurencija kur kas aršesnė nei paprastoje mokykloje. Žiauresnės, žinoma, ir patyčios.
   Patyčių sukeltas nuoskaudas paauglės linkusios pamiršti, o jų mamos lieka budrios. Juolab kad vienas po kito pasipila įvykiai, panašesni į grasinimus nei į piktus pokštus. Įtarimų kelia ir naujokės Imodženos Kervud elgesys. Atrodo, kad mergaitėms kyla rimtas pavojus.

Pasiryžusios apsaugoti dukras, keturios motinos griebiasi savų metodų. Tačiau kuo labiau artėja prie tiesos, tuo labiau tampa akivaizdu, kad kiekviena taip pat turi ką slėpti. Nuo ko iš Amerikos pabėgo Kendalė? Ką vakarais paslapčia rašo Karolina? Kodėl Bronė ir akademijos vadovas tokie artimi? Kokia neleistina veikla užsiima Eliza? Ką jos slepia nuo savo vyrų, dukrų ir – viena nuo kitos?

Nora Roberts

PABUDIMAS

Kai Brina Keli buvo maža, tėtis jai pasakodavo nepaprastas istorijas apie stebuklingą kraštą. Dabar ji — nerami, skolų slegiama jauna mokytoja, priversta dirbti nemėgstamą darbą. Tačiau vieną dieną netikėtai Brina sužino šokiruojamą naujieną: ji turi investicinę sąskaitą, į kurią pinigus metų metus pervesdavo seniai šeimą palikęs jos tėtis… Pasirodo, mamos akimis nevykėlė vidutinybė Brina Keli — milijonierė!

Tokie pinigai pakeistų bet kurio žmogaus gyvenimą, tačiau mergina net neįtaria, kad paišlaidavusi kelionei į tėčio gimtinę Airiją atvers Pandoros skrynią, kupiną paslapčių, kokių net negalėjo įsivaizduoti. Čia jai pamažu ims aiškėti, kodėl vis mato tą keistą vyrą sidabriniais plaukais, kodėl įsivaizduoja, kad jis mintimis ją ragina: „Grįžk namo, Brina Šivona. Jau laikas.” Kodėl sapnuoja fėjas ir drakonus ir kokia tikroji jos lemtis.

supynės

Bo Svernström

VAIKŲ ŽAIDIMAI

Vienuolikmetis Robertas Lindstriomas buvo pripažintas kaltu dėl bendraamžio Makso nužudymo, paimtas iš namų ir atiduotas auginti globėjams. Dabar Robertui trisdešimt devyneri. Jis neturi šeimos, neturi draugų ir ką tik neteko darbo. Jis nieko neprisimena apie tą lemtingą dieną, gyvena atsiskyręs, stengiasi niekam nesipainioti po akių, tačiau jam vis tiek nuolatos primenama, kad yra žudikas. Vieną dieną Robertas sulaukia žurnalistės Leksos skambučio. Ši pasiryžusi apie jo istoriją parašyti knygą ir tikisi, jog pavyks išpešti viską, ko jis taip atkakliai stengiasi neprisiminti.

 Tuo metu Stokholmo priemiestyje randama negyva vienuolikmetė. Prieš pat jai dingstant šalia mokyklos buvo pastebėtas baltas automobilis – visai toks pat, kokį tomis dienomis vairavo Robertas. Ar tai, kad mergaitė nužudyta rajone, kuriame jis užaugo, tik apmaudus sutapimas?

Rachel Abbott

ŠTAI KAIP VISKAS PRASIDEDA

Dabar Kleo, rodos, jau turėtų džiaugtis dėl brolio Marko. Staiga mirus žmonai, po kurio laiko Markas sutiko kitą moterį, Ivę, ją pamilo ir susilaukė dukters. Vis dėlto brolio mylimoji kelia didelį nerimą: kodėl jaunai moteriai prabangiuose partnerio namuose taip nesiseka? Draugai taip pat susirūpina: gal ją skriaudžia Markas?

Vieną naktį gavusi iškvietimą į namą, stovintį ant uolos krašto, seržantė Stefanė King randa du kūnus krauju permirkusioje lovoje.

Kada žmogžudystės pradžia? Kai ranka sugniaužia peilį, ar anksčiau, kai kyla mintis? Kaltinamoji stoja prieš teismą, o prisiekusiesiems tenka spręsti, ar toks nusikaltimas apskritai gali būti pateisinamas?

švyturys naktyje

L.J.Ross

LONGSTOUNAS

Jūrų archeologas ir profesionalus naras Ijanas Takeris, grįžęs iš paskutinio plaukiojimo ledinėje Šiaurės jūroje, džiūgaudamas paskelbia, kad pagaliau po daugybės nesėkmingų paieškos metų surado nuskendusio senovinio vikingų laivo nuolaužas. Tačiau jau kitą rytą vyro kūnas aptinkamas ant uolų Longstouno švyturio papėdėje, o jo kateris dingęs.

Kas tai — nelaimingas atsitikimas? O gal kas nors, nugirdęs apie Takerio atradimą, panoro pasilikti viską sau.

Į nuostabaus grožio Syhauzo žvejų kaimelį atvykęs vyresnysis inspektorius Rajenas žino, kad ši vietovė sutraukia daugybę narų ir archeologų, trokštančių rasti ir ištirti sudužusį laivą. Yra ir tokių, kurie norėtų išgrobstyti senovines vertybes. Todėl įtariamųjų gali būti daug.

O kai netrukus kaimelyje įvykdoma žiauri žmogžudystė, Rajenas pirmiausia privalo išsiaiškinti, ar šios dvi mirtys susijusios. Pradėdamas vietos gyventojų apklausą, vyresnysis inspektorius susiduria su neįveikiama paslapčių ir melo siena. Tam, kad atskleistų tiesą, Rajenas privalo panerti į aplinkinių širdis ir išsiaiškinti, kas slepiasi jų gelmėje…

Verified by MonsterInsights